Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
Advertisements

Suomen haasteet globaalitaloudessa I •Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina… •…mutta sitä ei voida sellaisenaan jatkaa •Kaikki historia.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Vaikuttaako kokonaiskysyntä tuotavuuteen? Kommentti Jussi Ahokkaan esitykseen.
Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
KIRJASTOPALVELUT 2010-LUVUN SUOMESSA Lahti Hannu Sulin.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Rahoitusmarkkinoiden myllerrys ja Suomi Pääjohtaja Erkki Liikanen Maanpuolustuskurssiyhdistys ry:n syyskokous.
Hallitusohjelmaodotukset yrittäjyyden edistämiseksi Yrittäjävaltuuskunnan kokous PK-johtaja Pentti Mäkinen.
Kainuun digitaalinen tulevaisuus Mikko Setälä
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Kalamarkkinat kansainvälistyvät osaksi elintarviketaloutta Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalantutkimuspäivät 2002 Rauma.
Yritysasiakkaan luottoluokittelu rahoituksen näkökulmasta
Yritysyhteistyö & Työelämään sijoittuminen 100 vuotta liiketalouden opetusta Kotkassa Juhlaseminaari
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Akatemiasta markkinapaikalle – käytännön kokemuksia Seppo Honkapohja, Suomen Pankki Esitetyt mielipiteet.
Muotoilun mahdollisuudet teknologiateollisuudessa Ulla-Maaria Mutanen, Helsingin yliopisto Suomalainen muotoilu - osa liiketoiminnan ydintä? Muoto 2005.
Yrittäjien äänestyskäyttäytyminen 50,7 57,6 55,0 23,4 20,3 21,9 11,4 9,3 8,0 5,2 5,5 6,9 4,2 4,5 3,6 0,7 1,7 1,3 1,7 0,0 0,0 0,7 0,0 0,0 2,7 1,0 3,3.
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
Vaasa Johnny Åkerholm.  2008  2019 ◦ 65 vuotta täyttäneet+ runsaat 1/3 ◦ Huoltosuhde50  64 (Huoltosuhde = Alle 15-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen ja Itä-Suomen kasvun mahdollisuudet globaalissa ympäristössä Itä-Suomen huippukokous Johtokunnan.
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Kuinka Suomi pidetään vetovoimaisena sekä omille että ulkomaisille yrityksille? I Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Friedell: kaikki.
Askel aikaa edelle Maailma haastaa – suomalainen työvoima vastaa Leila Kostiainen
MILTÄ SUOMEN TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? I
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
KUINKA KILPAILUKYKY SÄILYTETÄÄN GLOBALISOITUVASSA TALOUDESSA I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia -
Neoliittinen vallankumous ja korkeakulttuurien synty
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Viron EU-jäsenyyden vaikutukset työmarkkinoihin Jaakko Kiander Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.
Neoliittinen vallankumous
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Onko Suomessa tehty paljon vai vähän? Voitaisiinko tehdä enemmän? Mitä ja miten? Mediastudio ( ) tutkimus, koulutus, kehittämispalvelut erikoistuminen.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Euro & talous –lehti (4/2007) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2007) Tiedotustilaisuus
Teollistuminen.
Investointi strategisena päätöksenä. ”PÖYTÄKIRJAOTE” Investointi on kannattava, Ei vaaranna yrityksen maksuvalmiutta ja Tukee yrityksen valitsemaa strategiaa.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Yrittäjyyden vaikutus alueeseen Alueen vaikutus yrittäjyyteen Pia Arenius, professori Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
Heli Koski Avoin data ja avoin tieto - hyödyt, riskit ja muutos, seminaari
TURKU SCHOOL OF ECONOMICS Institute for Competition Policy Studies Muutostrendit ja palvelujen tuottamisen mallit Aki Koponen Johtaja Muutosta johtamassa.
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Kertaus.
Strategiaperusta ja ohjelmat
Jakso IV Voiko Suomi hyvin?.
Lehdistötilaisuus alkaen klo 9:00
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
TEOLLINEN VALLANKUMOUS
Talouden ulkoinen tasapaino Suhdannevaihtelut
Pentti Mäkinen Korruption vastainen verkosto
Suomen talouden tulevaisuus
Globalisaatio s. 80-> 1. Mitä globalisaatiolla tarkoitetaan? 2. Pohdi globalisaation kehitysmaille ja niiden ihmisille aiheutuvia etuja ja haittoja (taloudelliset,
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Pk-yritysbarometri, kevät 2017
Yritystukien vaikutuksista
TALOUDELLINEN YHDENTYMINEN
Mitkä ovat teollistumisen edellytykset?
Matkailuyrityksen tämän hetken haasteet ja menestys-tekijät Lapissa
Ensimmäinen ja toinen moderni
Päämajasymposium Mikkeli Reijo
Lapin Digistep, ryhmätyö
HYVINVOINTIVALTION HAASTEET
Suomalainen palkkarakenne: muutokset - syyt - seuraukset
Miten toimialamme kehittyy?
TUOTANNONTEKIJÄT s
Esityksen transkriptio:

Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen I Globalisaatio edennyt vuosituhansia, teollinen vallankumous kiihdytti sitä, Suomi joutui todella mukaan 1800-luvun jälkipuoliskolla kun puu alkoi vähetä Keski-Euroopasta ja kuljetuskustannukset laskivat Globalisaation taustalla teknologinen kehitys, mutta ihmisten, yritysten, kansakuntien ja kansainvälisten järjestöjen päätökset vaikuttavat ratkaisevalla tavalla Globalisaation hyötyjä Tavaroiden ja palvelujen kauppa; työn, pääoman ja yrittäjien liikkeet; teknologian, tiedon ja kulttuurin siirtyminen Vastavuoroisuus ”globaaleilla sisämarkkinoilla” Pentti Vartia SITRAn talouspolitiikkakurssi 23.3.2004, Säätytalo

Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen II Globalisaation haittoja lisääntynyt riippuvuus, haavoittuvuus, esim. raaka-aineiden hinnat, valuuttakurssit, suhdannevaihtelut, jne. Rakennemuutoksen myötä jotkin ammattiryhmät voivat kadota; hyödyt tulevat yleensä ainakin kansakunnan tasolla, kansojen sisäisillä toimilla voidaan tasata hyötyjä ja haittoja Miksi jotkut maat eivät vaurastu? Syynä usein sisäiset (institutionaaliset) heikkoudet tai huono onni, ei osata (tai haluta) hyödyntää kansainvälistä yhteistyötä, kansallisten kulttuurien säilyttäminen, modernisaation vastustus Pentti Vartia SITRAn talouspolitiikkakurssi 23.3.2004, Säätytalo

Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen III Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina Snellmanilaista kasvu- ja sivistysprojektia ei voida sellaisenaan toistaa Valtiokeskeinen päätöksenteko globaalitaloudessa Kansallisvaltiolla edelleen tärkeä rooli… Verotus, koulutus, tutkimus, instituutiot, infrastruktuuri, julkisten toimintojen tehokkuus Globaalitalouden pelisäännöt tärkeät varsinkin pienille maille: avoimuus; standardointi teknologiassa teollisen vallankumouksen tärkeä osa; entä verotus ja sosiaalipolitiikka? Pentti Vartia SITRAn talouspolitiikkakurssi 23.3.2004, Säätytalo

Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen VI Ekstensiivisesta intensiiviseen Tekniset, organisatoriset ja institutionaaliset innovaatiot Muutoksen ja luovan tuhon hyväksyminen Suomi on pärjännyt hyvin… …mutta menestys on aina ansaittava uudelleen Pentti Vartia SITRAn talouspolitiikkakurssi 23.3.2004, Säätytalo

Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen IV Suorat sijoitukset ja finanssisijoitukset Miten Suomi voi olla hyvä sijaintipaikka yritykselle? Periferian, ilmaston, pienen kielialueen ym. ongelmat Löytyykö luonnonvaroja, suuria markkinoita, tai kustannussäästöjä? Entä osaamista ja koulutettua työvoimaa? Ovatko instituutiot ja infrastruktuuri kunnossa? Tuleeko Suomeen finanssisijoituksia? Tuotto, riskien hajoittaminen, lainsäädäntö ja verotus Kansainvälinen omistus luo kansainvälisiä vertailukohteita Kotimaisten omistajien suosiminen Pentti Vartia SITRAn talouspolitiikkakurssi 23.3.2004, Säätytalo

Globalisaatio – taloudelliset vaikutukset Suomeen V Verokilpailu vain on osa kansallisvaltioiden järjestelmäkilpailua Verokeskustelu varjonyrkkeilyä julkisen sektorin koosta Eläkejärjestelmien kehittäminen edennyt hyvin Muita järjestelmäkilpailun alueita Fyysisten ja henkisten investointien tehokkuus: esim. koulutuksen kansantaloudellinen tuotto, mestareita vai maistereita? Siirtolaisten integroiminen, Suomella ei ole siirtolaisuuspolitiikkaa Julkisten toimintojen tehostaminen Tutkimus- ja tuotekehitystoiminnan riittävyys Yrittäjyyden ja luovuuden tukeminen Pentti Vartia SITRAn talouspolitiikkakurssi 23.3.2004, Säätytalo