Suunnittelija Janne Pölönen, TSV Julkaisutiedonkeruuseminaari 2014

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Advertisements

Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
Esiselvitys valtion tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Ongelmia ja haasteita: 1. Tekniset ongelmat, aikataulu ja ohjeistus
Suunnittelija Janne Pölönen
Tekniset ongelmat, aikataulu ja ohjeistus OKM:stä johtuvat ongelmat Tiukka aikataulu Ohjeistus myöhässä tiedonkeruuseen nähden Muutokset ohjeistuksessa.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Tutkimuksen tulosalue Olli Poropudas / /1.1. Valtakunnallisen julkaisurekisterin perustamisen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Jure-projekti ja julkaisurekisterien tulevaisuus Kirjastoverkkopäivät, Jyrki Ilva
Julkaisutiedonkeruun 2014 ohjeistus
Tutkimus ja kehittämistoiminnan tiedonkeruu yliopistoilta ja ammattikorkeakouluilta Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden.
OKM: N J ULKAISUTIETOJENKERUUPROSESSI JA SEN KEHITTÄMINEN Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Yliopistotutkimuksen tuottavuus ja vaikuttavuus - profiiliryhmän selvityksiä Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Ammattikorkeakoulujen julkaisutiedonkeruu 2012 Kaisu Piiroinen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
CSC:n rooli bibliometrisen aineiston tuottamisessa
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Vuoden 2012 tietojen tarkistusprosessi Olli Eskola Sovellusasiantuntija CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy TUTKI-julkaisutiedonkeruuseminaari
Vertaisarviointitunnus julkaisijan ja tiedonkerääjän työkaluna Johanna Lilja, Tieteellisten seurain valtuuskunta.
Esiselvitys tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta ja lausuntojen yhteenveto Olli Poropudas, Opetusneuvos Opetus- ja.
Julkaisutiedonkeruuseen liittyminen, toteutus ja aikataulu Informaatio- ja keskustelutilaisuus tutkimuslaitosten ja yliopistosairaaloiden liittymisestä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Rakennerahasto-ohjelman toimeenpanon tilannekatsaus Maakunnan yhteistyöryhmä
OKM- JULKAISUTIEDONKERUUN KÄYTÄNNÖT JA V IPUNEN Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Bibliometriikan hyödyntäminen, bio/lääketieteen tutkijan kommentti Tomi P. Mäkelä, Helsingin yliopisto.
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
VIRTA-julkaisutietopalvelu julkaisutiedonkeruuseminaari.
J ULKAISUTIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUKSET OKM: N NÄKÖKULMASTA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Ehdotus CSC:n bibliometriikkapalveluista 1.Korkeakoulujen vuosittainen julkaisutiedonkeruu 2.Korkeakoulujen julkaisutietojen tilastointi ja raportit 3.WoS-
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Tietokanta vanhojen suomalaisten aikakauslehtien sisällysluetteloista
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Julkaisutiedot valtakunnalliseksi tietovarannoksi Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto -seminaari Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
OKM: N JULKAISUTIEDONKERUU Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Koodistojen ylläpidon ja uusien koodien hankkimisprosessi Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä, ,
Julkaisufoorumin taustat ja kehitys Janne Pölönen Julkaisufoorumin ohjausryhmän kokous Tieteiden talo, Helsinki Tämä teos on lisensoitu.
JULKAISUFOORUMI 1. paneelikokous Tammikuu Tausta Tieteelliset julkaisut yliopistojen rahoitusperusteena vuodesta 2007, mutta ratkaisevaa määrä,
Ammattikorkeakoulujen julkaisutiedonkeruun kehittäminen Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari Turku.
Open Access -lehtien julkaisumaksujen organisointi Arja Tuuliniemi, Kansalliskirjasto Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden ohjausryhmä
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus Hanna-Mari Puuska Julkaisutiedonkeruuseminaari
Juulin kehittäminen: tilannekatsaus
Tiedonhallinnan ohjausryhmän ohjaamat palvelut ja asiantuntijaryhmät
VIRTA-julkaisutietopalvelun pilotointi
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
Tieteellisten seurain valtuuskunta
Julkaisufoorumin kuulumiset
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Julkaisutiedonkeruun 2015 ohjeistus
Ajankohtaista Julkaisufoorumista
OKM:N JA TILASTOKESKUKSEN TIEDONKERUUT VIRTA-OPINTOTIETOPALVELUSTA 2016 Helena Majamäki KOTA-seminaari.
VIRTA-julkaisutietopalvelu
Suomen Akatemia ja VIRTA-julkaisutietopalvelun hyödyntäminen
Metlan julkaisumittarit
Julkaisujen syöttöpalvelu
Juuli-julkaisutietoportaali
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
OKM TIEDONKERUUT, TILANNEKATSAUS
Julkaisutiedonkeruun 2016 ohjeistus
OKM:N HALLINNONALALLE
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
Konferenssien käsittely
VIRTA-julkaisutietopalvelu ja tutkijan tietovirrat
OKM-julkaisutiedonkeruun käytännöt
Suorien tiedonkeruiden tilannekatsaus
VIRTA-julkaisutietopalvelun tilannekatsaus
JULKAISUFOORUMI JUFO-LUOKAT IMPACT FAKTORI SITAATIOINDEKSI H-INDEKSI
Esityksen transkriptio:

 Julkaisufoorumi-luokitus yliopistojen rahoitusmallissa ja julkaisutiedonkeruussa Suunnittelija Janne Pölönen, TSV Julkaisutiedonkeruuseminaari 2014 Jyväskylän yliopisto 19.9.2014

Rahoitusmalli vuodesta 2015 OKM:n asetus yliopistojen perusrahoituksen laskentakriteereiden muutoksesta 2015 alkaen on julkaistu 3.7. Finlex:ssä: 526/2014. Julkaisujen perusteella jaetaan 13 % perusrahoituksesta (n. 215 milj. euroa). Kukin yliopisto raportoi omat julkaisunsa vuosittain ministeriölle, monen yliopiston yhteisjulkaisuja ei ositeta. Julkaisut saavat julkaisutyypin ja Julkaisufoorumin tasoluokan perusteella painokertoimen, joka määrää niiden arvon rahoitusmallissa.

Julkaisut rahoitusmallissa Julkaisufoorumi-luokka määritetään vain vertaisarvioiduille julkaisuille A1-4 ja C1, kaikkien muiden julkaisutyyppien painokerroin on sama julkaisufoorumista riippumatta Ammatilliset ja yleistajuiset julkaisut huomioitu pienellä painoarvolla PAINOKERTOIMET Taso 3-2 Taso 1 Taso 0 Tieteellinen vertaisarvioitu artikkeli (A1-4) 3 1,5 1 Tieteellinen vertaisarvioitu erillisteos (C1) 12 6 4 Vertaisarvioimaton artikkeli (B1-3, D1-4, E1) 0,1 Vertaisarvioimaton erillisteos (D5, E2) 0,4 Toimitettu teos tai erikoisnumero (C2, D6, E3)

Julkaisufoorumi-luokituksen päivitys Kaikkien tasoluokkien päivitysarviointi vuonna 2014. Julkaisusarjat on jaettu paneelien kesken, ja tason 2 kiintiössä huomioidaan julkaisukanavan koko (julkaisujen lukumäärä)  tieteenalojen välinen tasapuolisuus. Uusi luokitus astuu voimaan 2015 alusta, ja sitä sovelletaan ensimmäisen kerran julkaisuihin, joiden julkaisuvuosi on 2015 (tiedot kerätään 2016). Rahoitusmallityöryhmän esityksestä Julkaisufoorumien päivitysarviointi tapahtuu jatkossa 4 vuoden välein, seuraavan kerran vuonna 2018 (luokitus voimaan 2019 alusta).

Julkaisufoorumi-luokituksen soveltaminen

Vuosittaiset päivitysarvioinnit Vuosina 2015-2018 täydennysarviointien yhteydessä tehtävät korjaukset ja muutokset vuoden 2014 päivitysarvioinnin mukaisiin tasoluokkiin 1-3 huomioidaan rahoitusta laskettaessa takautuvasti vuoden 2015 julkaisuihin saakka. Esim. 2016 aiemmin tasoluokkaan 0 sijoitettu foorumi voi saada tasoluokan 1, tai yksittäisen foorumin tasoluokkaa voidaan korjata luokasta 1 luokkaan 2. Aiemmin luokittamattomia foorumeita koskevat täydennysarviointien päätökset (tasoluokka 0 tai 1) huomioidaan takautuvasti myös sellaisten julkaisujen osalta, joiden julkaisuvuosi on aikaisempi kuin 2015. Esim. yliopistot voivat raportoida vuonna 2016 tiedonkeruussa vuoden 2014 julkaisuja, jotka on julkaistu aiemmin luokittamattomissa foorumeissa. Nämä saavat tasoluokan 0 tai 1 vuoden 2016 täydennysarvioinnissa.

Julkaisukanavatietokannan hyödyntäminen Tietokannan tietoteknisestä toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa CSC – tieteen tietotekniikan keskus. Bibliografisten ja bibliometristen tietojen pitäminen ajan tasalla tapahtuu CSC:n ja TSV:n yhteistyönä. Tietokannan tietoja käyttävät sekä paneelit arviointisivuston kautta, että tutkijat ja tutkimusorgani-saatiot Julkaisufoorumin verkkosivuston kautta. Yksittäisten kanavien haku sekä lehti/sarja- ja kirjakustantajaluetteloiden lataus Excel-tiedostoina. Jatkossa julkaisukanavatietojen hakeminen korkeakoulujen tietojärjestelmiin suoraan CSC:llä olevasta tietokannasta  rajapinnat + julkaisutiedonkeruun jatkokehittämien.

Julkaisufoorumin hakusivu uudistuu Uudistettu hakusivu on ollut beetatestauksessa , ja korvaa vanhan hakusivun syksyn aikana

Lisätietoja Janne Pölönen, suunnittelija (puh. 044 346 9492; janne.polonen@tsv.fi tai julkaisufoorumi@tsv.fi) Julkaisufoorumin verkkosivut: www.tsv.fi/julkaisufoorumi Julkaisufoorumi Facebookissa: http://fi-fi.facebook.com/pages/Julkaisufoorumi/339468932747959 Julkaisukanavien hakusivu: www.tsv.fi/julkaisufoorumi/haku.php Julkaisukanavien ehdottaminen: www.tsv.fi/julkaisufoorumi/ehdota.php