Raudaskylä 7.10.2009 Tapio Luoma. evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Advertisements

Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Virtuaalinen työmenestysvalmennus Työmenestysvalmennus © Mindwind Oy1 TUTKI VISIOI MAHDOLLISTA Selkeä näkemys siitä, mikä on juuri sinulle mielekäs työ.
Luther, regimenttioppi, lähetys
Ammatillisuus ja kristillisyys huumetyössä
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 1/5
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Kuka määrää, Sinä tai pomo?.
14. Erilaisia raamatuntulkintatapoja
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Valittu kansa – Israel vai me?
Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Yhdessä vahvemmaksi kasvaminen
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Oppimisorientaatioita
Miksi on olemassa hiiriä?  Mitkä tekijät ovat johtaneet hiirien syntyyn? (kausaalinen selitys)  Mitä tarkoitusta/päämäärää varten hiiret ovat olemassa.
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
USKONTO JA KULTTUURI.
Luominen. 1 Moos 1-2: 1-4 ja 1 Moos 2:4-25 Kaksi luomiskertomusta - tutkijat: Mooseksen kirjan kirjoittaja otti mukaan kaksi eri- ikäistä kertomusta.
Tapahtukoon sinun tahtosi
KRISTILLINEN TOIMINTAPERIAATE
Vapaakirkollinen liike
Ops seminaari Askola.
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
RAAMATUN TUTKIMUS.
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
MAAILMAN LUOMINEN Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 2. kappaleeseen
KRISTUS 9lk/UO2.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Opetusvinkki 2: Raamatun tulkintatapoja.
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
JUMALAN TAHDON NOUDATTAMINEN JA ESIMERKKINÄ SUHTAUTUMINEN HOMOSEKSUAALISUUTEEN Luku 6  Opetusvinkki 2.
Mitä humanismi on? Mitä humanismi tarkoittaa elämänkatsomustiedossa?
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Anselm Cantenburylaisen ontologinen todistus etenee seuravaasti:
Luku 14 – Raamatun tulkinta
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
Humanismi.
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus
KAKSI IKKUNAA - USKONTO VARHAISKASVATUKSESSA
Tiede ja kristinusko Luku 12 – Ydinsisältö.
Uskonpuhdistuksen vuosisata 1500-luku
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Uskonpuhdistuksen vuosisata 1500-luku
Reformoitu opetus.
Kristinusko – armo ja sovitus
PIETISMI ….
LUTERILAISEN KIRKON SYNTY
RAAMATTU Muistiinpanot 8. luokan oppikirjan 1. kappaleeseen
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ?
Kristinuskon oppi usko yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan : Isä (kaikkivaltias Luoja) – Poika (Jeesus Kristus, pelastaja) – Pyhä Henki (Pyhittäjä) pelastushistoria:
Luterilaisuus Luterilaisuus on protestanttinen kristinusko
Valistus 1700-luvulla vaikuttanut aate- virtaus, joka korosti…
Aloitussivu III Evoluutio.
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Esityksen transkriptio:

Raudaskylä Tapio Luoma

evoluutio = biologinen teoria elämän kehittymisestä ja sitä säätelevistä mekanismeista kolme keskeistä kohtaa: 1) lajit kehittyvät yksinkertaisemmista elämänmuodoista 2) hankitut ominaisuudet periytyvät 3) luonnonvalinnassa sopeutuvimmat säilyvät

Luominen = näkemys, jonka mukaan kaikki todellisuus on syntynyt tarkoituksellisesti sellaisen voiman ansiosta, jota nimitetään jumalaksi tai jumaliksi kristillinen luomiskäsitys 1 Moos. 1-2 Jumala tuli Luojaksi luomisessa luomisessa syntyi aika luominen tapahtuu rajallisen ajan sisällä luomisella on tarkoitus (”Jumala näki, että niin oli hyvä.”) luomisen huipentumana ihminen, joka sai tehtävän hallita, viljellä ja varjella  ihminen osallistuu luomiseen

omaa keskusteluamme värittää yhdysvaltalainen kreationismi-kiista: John Scopes oikeudenkäynti Tennesseessä 1925 Kansasin koululautakunnan evoluutiokiista 2005: ”älykäs suunnittelu” haluttiin nostaa evoluutioteorian kanssa tasavertaiseksi tieteelliseksi teoriaksi

Ovatko evoluutioteoria ja luomisusko ristiriidassa keskenään? Kyllä, jos Raamattua tulkitaan kirjaimellisesti ja odotetaan siltä faktoja tarjoavaa selitystä tieteellisen ajattelun nähdään perusteissaan olevan ristiriidassa uskonnollisen ajattelun kanssa

Ovatko evoluutioteoria ja luomisusko ristiriidassa keskenään? Ei, jos kummankin nähdään kertovan omasta näkökulmastaan jotakin oleellista todellisuudestamme Raamatun nähdään opettavan merkityksiä eikä antavan faktoihin pohjautuvia selityksiä

evoluutioteoria on tarkka kuvaus siitä, miten Jumala on elämän luonut ja yhä luo (creatio continua)

Kolme teesiä kirkon työn ja myös rippikoulun lähtökohtana on usko Jumalaan, ei hänen olemassaolonsa todistelu evoluutiota ja luomisuskoa ei pidä eikä tarvitse asettaa vastakkain opetuksessa tarpeen korostaa Jumalan hyvää tahtoa luomisessa