Kunnat muutosjohtajiksi Varatoimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Suomen Kuntaliitto Kunta- ja palvelurakenneuudistus, maakuntatilaisuus Lahti 3.11.2006.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusyrityskeskus • Vastuu perustamisneuvonnasta Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategian mukaisesti • Vuodessa asiakaskäyntejä yli.
Advertisements

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus Esitys hallitukselle.
Tämä kuva kertoo kaikkein tärkeimmän viestin suomalaisten ikärakenteesta:
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Osavuosikatsaus Lännen Tehtaat Osavuosikatsaus
Puitelaki ja sen tulkinta - oikeudellista tarkastelua
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
PERUSTURVA SIVISTYS - tuottaja MAATALOUS - tuottaja TEKNINEN - tuottaja VAPAA-AIKA - tuottaja YMPÄRISTÖ - tuottaja RAK.VALV. - tuottaja JÄRVINET OY -atk.
Ykkönen Yhteistyössä 1Y
Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Nokian kaupunginjohtaja Tapani Mattila.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja Pienkuntaseminaari Simo Kommenttipuheenvuoro kuntarakenneuudistuksesta.
Projektisalkun hallinta
Kunta- ja palvelurakenne uudistuu –seminaarit Marras- joulukuussa 2006 Opetus-, kirjasto-, kulttuuri- liikunta- ja nuorisotyöpalvelut.
Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala Yhdyskuntasuunnittelun teemaryhmä MAL:n yhteensovitus (7 §) Kaavoitus ja maapolitiikka Kiinteistönmuodostus,
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
PARAS-ARVIOINTITUTKIMUSOHJELMA
Palveluverkkotyöryhmä puheenjohtaja Raila Lindholm, Kärkölä
Perusopetus- ja lukiokoulutus Paras-uudistuksessa
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Kuntatalous Mika Mäkinen.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Seutustrategian päivitys > 2020 Seutuhallituksen kokous
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
AR HALLITUKSEN ESITYS 155/2006 TYÖRYHMÄN NÄKÖKULMASTA Aimo Ryynänen.
TupaTurva: OivaTurva, case Padasjoki Oiva = Asikkalan, Hollolan, Hämeenkosken, Kärkölän, Padasjoen kuntien yhteistoiminta-alueen peruspalveluiden tuottaja.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Liite 2 Toiminnan ja talouden suunnittelu 2013 – 2015, Investoinnit HUS-Servis Budjettikokous
Ammatillisen koulutuksen seminaari, Oulu /OPM / Tuulikki Koski Sähköinen haku Tuulikki Koski.
Länsi-Suomen lääninhallitusLänsi-Suomen lääninhallitus Liikunnan ja kulttuurin PARAS Kokkola Liikunnan edellytysten kehittäminen.
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
TIETOHALLINTOSTRATEGIA
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta Paras/Paketti-hankkeen johtoryhmä UusiKunta-hanke esiselvityksestä varsinaiseen selvitykseen? kaupunginjohtaja.
Koulutuskeskus Salpaus Kevät 2014
Talousarvioprosessi 2014 KH
Ks Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa
Lännen Tehtaat Osavuosikatsaus
Joensuun seudun aluekeskusohjelma Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen JOSEK Oy.
PARAS-HANKE PÄIJÄT-HÄMEEN ALUEKIERROS Toimitusjohtaja Risto Parjanne.
Sastamalan kaupunki SASTAMALAN TALOUS VUOTEEN 2012 Valtuustojen seminaari Elina Alajoki.
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Laadukkaat kuntapalvelut taattava Akavan ehdotuksia Akavan liittokokouksen seminaari
Ks Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa.
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Jaana Simola – Päijät-Hämeen liitto PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Jaana Simola
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Kunta- ja palvelurakenneuudistus – hankkeen valtakunnallinen valmistelutilanne.
Oulaskankaan yhteistoiminta alue Alustava toimintasuunnitelma 02/2007 – Vaihe 1 esiselvitys Vaihe 2 yhteistoiminta- alueen suunnittelu Vaihe.
Lännen Tehtaat Vuosi Tulos/osake , euroa IFRS.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Lahden seudun kuntajakoselvitys
Rakennesuunnitelma 2040 Valtuustoinfot 8-9/2013 Päivi Nurminen ja Kimmo Kurunmäki.
Jaana Simola UusiKunta – Lahden seudun kuntarakenneselvitys Johtoryhmä Heinola.
Kunta- ja palvelurakenne- uudistushanke – Turun kaupunkiseutu Kaupunkiseutusuunnitelmien palautetilaisuus Tampere.
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Kuntatalouden kehitys vuoteen 2019
PALVELURAKENNEUUDISTUS PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Lahti Toimitusjohtaja Risto Parjanne.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma Tiedotustilaisuus Kaupunginjohtaja Mauri Gardin.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
TALOUSARVIO 2008 JA TALOUSSUUNNITELMA Esittely
Kuntien parhaat palvelukäytännöt Hyvä Suomi
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Ikääntyneiden sovitetut palvelukokonaisuudet ja vanhusneuvostot - Päijät-Häme Riihimäki Anu Olkkonen-Nikula.
Sote-uudistuksen toimeenpano
Esityksen transkriptio:

Kunnat muutosjohtajiksi Varatoimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Suomen Kuntaliitto Kunta- ja palvelurakenneuudistus, maakuntatilaisuus Lahti

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Päijät-Häme Pohjakartta©Genimap Oy Hollola Hämeenkoski Lahti Orimattila Kärkölä Nastola Heinola Hartola Sysmä Artjärvi Asikkala Padasjoki Kunnat, joilta vaaditaan kaupunki- seutusuunnitelma yhteistyöstä (HE 155/2006 vp)

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Lähde: Vuodet Tilastokeskus. Vuosien ennuste: KUTHANEK, Talousjaosto Kuntien ja kuntayhtymien vuosikate ja nettoinvestoinnit, mrd.€ Arvioitu kuntatalouden kustannustason muutos, %: 2,52,42, Toimintamenojen nimellinen kasvu KUTHANEK:n arvion mukaan,%: 3,74,23,6 2, ,73,9 Huom! toteutunut toimintakulujen keskimääräinen kasvuprosentti on ollut 5,4%. Toimintamenojen kasvun muuttuminen prosenttiyksiköllä lisää tai vähentää toimintamenojen vuosittaista muutosta ja sitä kautta vuosikatetta noin 300 miljoonalla eurolla

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Uudistuksen tavoitteet ja keinot Tavoitteena: elinvoimainen, toimintakykyinen ja eheä kuntarakenne, laadukkaat ja asukkaiden saatavilla olevat palvelut, kattava ja taloudellinen palvelurakenne. Keinoina: kuntajaon muutokset, kuntien yhteistoiminnan lisääminen, palvelujen uudelleen järjestäminen, tuottavuuden parantaminen valtion kuntapolitiikka

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kunnilla vastuu uudistuksista Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen suunnitteluvastuu oli valtiolla – toteutuksessa vastuu kunnanvaltuustoille ja luottamushenkilöjohdolle. Uudistusprosessit on käynnistettävä heti - jo ennen lain voimaan tuloa. Ensimmäinen askel on kuntakumppaneiden löytäminen. Toimeenpanosuunnitelma on keskeisin työväline. Suunnitelmissa hyödynnetään aiemmin laadittuja selvityksiä. Valtuustot päättävät uudistusten linjauksista.

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Muutosjohtaminen Muutoksen suunnittelu ja läpivienti edellyttää kunnissa vahvaa johtajuutta. Vastuu on kunnanvaltuustoilla. Operatiivinen vastuu on virkamiesjohdolla. Koko henkilöstö sitoutettava tuleviin muutoksiin, vastuu sekä luottamus- että virkamiesjohdolla. Kuntalaiselle kerrottava avoimesti, mistä uudistuksessa on kysymys. Kuntalaisilta saatava tuki uudistukselle: palvelut turvataan vain uudistamalla.

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Palvelujen järjestäminen JÄRJESTÄMISVASTUU KUNTA ISÄNTÄKUNTA KUNTAYHTYMÄ OMA TUOTANTO - yksikkö -liikelaitos KUNTAYHTYMÄ - normaali kuntayhtymä -liikelaitos- kuntayhtymä OSTOPALVELUT -Yritykset - yhteisöt OSAKEYHTIÖ -kunta - kuntien yhteinen PALVELUTUOTANTO

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Tietojärjestelmät Tietojärjestelmien yhteentoimivuuden varmistaminen keskeistä uudistushankkeissa Tärkeänä osana uudistusta ovat tietojärjestelmien ja yhteispalvelujen kehittäminen ja hyväksikäyttäminen. Kuntaliitto pyrkii yhdessä valtion kanssa nopeisiin ja tehokkaisiin ratkaisuihin. Uudet tietohallinnon järjestelmät sekä sähköiset palvelut otetaan mahdollisimman nopeasti käyttöön.

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Puitelain perusteella eteenpäin Kolmen lain ohjaamana (HE 155/2006) Puitelaki Kuntajakolain muutos Varainsiirtoverolain muutos Kunnilla on kolme valmistelutehtävää: selvitys rakennemuutoksista ja toimeenpanosuunnitelma palvelujen järjestämisestä, kaupunkiseutusuunnitelma, erittäin vaikeassa asemassa olevat kunnat.

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Tärkeimmät valmistelutehtävät 1.Selvitys rakennemuutoksista ja toimeenpanosuunnitelma palvelujen järjestämisestä (10 §) Jokaisen kunnan on tehtävä Voidaan tehdä ja suositellaan tehtäväksi kuntien kesken yhteistyönä 2.Kaupunkiseutusuunnitelma maankäytön, asumisen, liikenteen ym. yhteensovittamisesta Laissa lueteltujen kaupunkiseutujen on tehtävä Suunnitelman tekemiseen voivat muutkin kunnat liittyä. Voidaan tehdä yhdessä toimeenpanosuunnitelman kanssa.

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kunnan (kuntien yhteisen) toimeenpanosuunnitelman luonnos 1. Strategiset tavoitteet ja analyysit 1. Visio 2015 ja strategiset linjaukset 2. Väestö ja palvelutarveanalyysi 2015 ja Elinkeino- ja yhdyskuntarakenneanalyysi 2015 ja Elinvoiman kehittäminen 1. Elinkeinojen ja työllisyyden tavoitteet 2. Maankäytön ja asumisentavoitteet 3. Liikenneväylien ja henkilöliikenteen tavoitteet 3. Talouden turvaaminen 1. Menojen ja tulojen kehitystavoitteet 2. Omaisuuden ja kiinteistöjen järjestelytavoitteet 3. Talouden tasapainottamisen toimenpide- ehdotus 4. Henkilöstön kehittäminen 1.Henkilöstön ja työyhteisön kehittämistavoitteet 2. Henkilöstön osaamisen ylläpito ja uudelleenkoulutustavoitteet 3. Henkilöstön eläköitymisen hyödyntäminen ja saatavuuden varmistaminen 5. Hallintorakenteen muutokset 1. Kuntien yhdistämistavoitteet 2. Yhteistoiminta-alueen perustamistavoitteet 3. Laajan väestöpohjan palvelualueiden muodostamistavoitteet 6.Palveluverkon kattavuus 1. Palvelujen saatavuus- ja saavutettavuustavoitteet 2. Tuottavuuden ja tuotantotapojen parantamistavoitteet 3. Palveluprosessien tehostamisen ja teknologian hyödyntämisen tavoitteet ml. Tietotekniikan yhteensopivuuden varmistus ja yhteispalvelukonseptin hyödyntäminen 7. Toteuttamisen organisointi 1. Toteuttamisen vaiheet, vastuut ja aikataulu 2. Toteuttamisen organisointi kunnassa ja yhteistyökuntien kanssa 3. Toteutuksen seuranta ja raportointi sekä arviointi Tästä prosessista osiot SM:lle toimitettavaan raporttiin

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Mitkä tehtävät ja mitkä tavoitteet? Mitkä ovat yhteiset tavoitteet? Mitä keinoja käytetään? Missä aika- taulussa edetään? SM:lle raportoitavan kunnan selvityksen ja toimeenpanosuunnitelman aikataulukaavio Mitkä kunnat kumppaneiksi? Suunnitelma hyväksytään kunnanvaltuustossa XI/2006 Väestö- ja palvelu- tarveanalyysi vuosille 2015 ja 2025 Suunnitelma käytettävistä 4 §:n keinoista ja SELVITYS 5 ja 6 §:n toimenpiteistä Selvitys palveluverkon kattavuudesta* Kunnan talouden analyysit ja suunnitelmat Suunnitelma keskeis- ten toimintojen järjes- tämisestä sekä henki- löstövoimavarojen riittävyydestä * XII/2006 I/2007 II/2007 III/2007 IV/2007 V/2007 VI/2007 Miten valmistelu organisoidaan? *Tehdään niin pitkälle kuin ennätetään, raportoidaan tehdystä työstä ja jatketaan suunnitelman tekemistä. VALMISTELUVAIHE KUUKAUDETTEHTÄVÄ

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kohti uudistavia muutoksia Uudistus on haasteellinen, pitkäjänteinen prosessi. Vain uudistuksilla turvataan palvelut. Tulevaisuuteen edetään vastuullisesti, yhteistyössä, yhteisellä tahdolla ja muutokseen sitoutuen. Muutosten lähtökohtana kuntien kokonaisedun mukainen strategia. Tavoitteina ovat vahvat kunnat ja yhteistyön tiivistäminen. Uudistukset tehdään kuntalaisten parhaaksi. Valtion kuntapolitiikka on ratkaisevassa asemassa uudistuksen kannalta. Peruspalveluohjelman lakisääteistäminen ja sen aseman vahvistaminen.

Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kunnat muutosjohtajiksi Kuntien tuloksellinen oma-aloitteisuus palveluiden järjestämis- ja tuotantotapojen sekä kuntarakenteen uudistamiseksi on paras tae turvata kunnallisen itsehallinnon toimivuus jatkossa Kuntien omat toimenpiteet eivät yksin riitä turvaamaan palvelujen toimivuutta, tarvitaan kuntatalouden tasapainottavaa valtion kuntapolitiikkaa