KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakoinnin aloittaminen
Advertisements

Muokkaa alaotsikon perustyyliä osoitt Miten oppia kuuntelemaan ja jakamaan lasten mielikuvia sodista ja konflikteista? Psykologi, psykoterapeutti.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
LAPSET JA KATUJEN VÄKIVALTA
Seksuaalinen väkivalta
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Senja-juhlaseminaari Päivi Vilkki VT, projektivastaava.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Samsonin tarina. Nimeni on Samson ja olen 14-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapalloa!
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Kaikki lapset kouluun Schools for Africa DIA 1 (aloitus)
/Selin Ann/js Ay-liike on aina kannattanut kansainvälistä yhteistyötä - globalisaatio on myös mahdollisuus.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Kulttuurikameleontit ry EI UUTTA KATULASTEN SUKUPOLVEA – APUA KATUÄIDEILLE Päivi Arvonen.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Kulttuurikameleontit ry EGYPTIN KAHDET KASVOT Jon Bodsworth / WikimediaPäivi Arvonen.
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
LAPSEN OIKEUDET.
Lapsen oikeus palveluihin – ihmisoikeusnäkökulma , Prof. E. Pirjatanniemi.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Tampere Seurakunnan aamu- ja iltapäivätoiminta lapsen ja perheen tukijana verkostojen viidakossa Miten turvaamme yhdessä jokaiselle pienelle.
Sukupuolten roolit islamissa
HIV-AIDS JA NUORET Arviolta 5,5 miljoonaa hiv- tartunnan saanutta vuotiasta nuorta v Eniten tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
Unicef-kävely Unicef lyhyesti  YK:n lastenjärjestö  Perustettu 1946  Toimii yli 190 maassa  Työ perustuu lapsen oikeuksien sopimukseen:
 Ilmoittautuminen uusintakuulusteluun wilmassa ”Tentit”-osiossa  Uusintapäivät: ja klo alkaen. Uusintakokeesi sijoitetaan.
LASTENSUOJELIJAT KAHDEN EETOKSEN RISTIPAINEESSA ERJA SAURAMA HELSINGIN YLIOPISTO
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Kulttuurikameleontit ry NÄKYMÄTTÖMÄT LAPSET Päivi Arvonen.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
Mielenterveys? Kansalaisten hyvä mielenterveys on paras tae kansojen menestykseen Väestön hyvä mielenterveys on toimivan talouden kivijalka Mielenterveydellä.
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Sosiaalinen syrjäytyminen
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Tutkimus nuorten suhtautumisesta parisuhteeseen ja rakkauteen.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Mikä päivätyökeräys? Päivätyökeräyksessä autat nepalilaisia lapsia kouluun ja nepalilaisia perheitä pysymään yhdessä. Voit olla mukana keräyksessä tekemällä.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Valtaosa maailman miljardista köyhästä ihmisestä asuu maaseudulla. He yrittävät saada elantonsa maataloudesta, mutta yli puolella ei ole käytössä lainkaan.
Hyvää elämää maaseudulla
Terveyden määritelmät
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
2 Perheitä on joka lähtöön s
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Itä-Afrikassa lukemattomat lapset elävät köyhyydessä ja vailla huolenpitoa.
Köyhyys maailmassa.
Mikä päivätyökeräys? Päivätyökeräyksessä tutustut lapsen oikeuksiin ja niiden toteutumiseen Nepalissa Voit olla mukana keräyksessä tekemällä työtä päivän.
LASTEN OIKEUDET.
Jon Bodsworth / Wikimedia
Jos sodan aikana käydään taisteluita kaupunkialueella, ne voivat tuhota kokonaisia asuinalueita tai kaupunkeja. Tällä hetkellä sodan vaurioittamia kaupunkeja.
Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
Maailmassa joka kuudes lapsi asuu keskellä sotaa tai konfliktia
Päivi Arvonen Pois kadulta!.
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Esityksen transkriptio:

KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN Päivi Arvonen KATSAUS KAIRON KATULAPSIIN JA LASTEN OIKEUKSIIN

Kuka on katulapsi? Lapsi joka asuu kadulla ja on vailla vakinaista asuntoa on katulapsi. Myös lasta, joka joutuu viettämään päivät kadulla elantoa tienaamassa, mutta joka käy kotona nukkumassa, voidaan pitää katulapsena. Joidenkin katulasten vanhemmat ovat kodittomia, jolloin koko perhe elää kadulla. Kaikille katulapsille yhteistä on katuelämä, jonka uhkana ovat muun muassa väkivalta, hyväksikäyttö ja huumausaineet.

Katulapseksi määritellään kaikki kadulla asuvat alle 18-vuotiaat. Katulapset jäävät paitsi koulutuksesta, sosiaaliturvasta, terveydenhuollosta ja turvallisesta kasvuympäristöstä. Katulapsia on arviolta maailmassa 100 – 150 miljoonaa. Egyptissä katulapsia on n. 200 000 – 1 000 000.

Päivi Arvonen Mikä on ’katu’? Kadulla tarkoitetaan julkista tilaa eli katu voi käytännössä merkitä mitä tahansa yleisessä käytössä olevaa paikkaa. Kadulla asuminen merkitsee elämää vailla yksityisyyden suojaa tai kodin turvaa.

Katulapseksi tulemisen kolmivaiheinen prosessi 1) Lapsi joutuu lähtemään yllättäen kadulle vakavan riidan tai pahoinpitelyn seurauksena, mutta palaa jonkin ajan päästä kotiinsa. 2) Lapsi elää kodin ja kadun välimaastossa. 3) Katu on lapsen ainoa koti ja katujengi toimii perheen korvikkeena.

Päivi Arvonen Katu kotina Kehitysmaiden suurkaupungit, kuten Kairo, ovat tyypillisiä katulasten elinpaikkoja Katuelämä altistaa melulle, lialle, myrkyille ja sairauksille Aliravitsemus ja huono ruoka heikentävät lasten terveyden

Vaaralliset kadut Huumeidenkäyttö, liimanhaistelu ja lääkkeiden väärinkäyttö kuuluvat monien katulasten todellisuuteen. Pahaa oloa helpotetaan useimmiten liiman avulla, sillä se on halvinta ja sitä on parhaiten saatavilla. Väkivallan monet puolet Katutappelut Poliisien harjoittama pahoinpitely Hyväksikäyttö ja raiskaukset erityisesti tyttöjen uhkana

Kadulla esiintyy monia hyväksikäytön muotoja, joista aikuiset ovat vastuussa. Lasten käyttö halpatyövoimana Lapset, sekä tytöt että pojat, seksuaalisen hyväksikäytön uhreina Lapset mukana prostituutiossa Lapset rikollisliigojen välikappaleina

Syitä katulapsi-ilmiölle Sosiaaliset syyt kadulle joutumiseen Avioerot, vanhempien kuolema ja muut muutokset perheen tilassa Kotiväkivalta, insesti ja muu seksuaalinen hyväksikäyttö Lapsen pakottaminen työhön Koulusta putoaminen Köyhyys Vanhemmilla ei varaa elättää lapsiaan Pula asunnoista Pula ruuasta

Kadulta pois Erilaiset kansalaisjärjestöt auttavat Kairon katulapsia ja pyrkivät tekemään ihmisiä tietoiseksi ongelmasta. Katulapsen paluu normaalirytmiseen, päihteettömään elämään on haasteellista. Katulapset tarvitsevat tukea ja rohkaisua päästäkseen uuden elämän alkuun.

Kadulta kouluun Päivi Arvonen

YK:N LAPSEN OIKEUKSIEN SOPIMUS TAKAA KAIKILLE LAPSILLE YHTÄLÄISET PERUSOIKEUDET LEIKKI KOTIRAUHA RIITTÄVÄ ELINTASO LEPO KEHITYS OIKEUS HENKILÖLLISYYTEEN JA KANSALAISUUTEEN SOSIAALITURVA YKSITYISYYS VÄKIVALLALTA SUOJELEMINEN AJATUKSENVAPAUS TERVEYDENHOITO ILMAINEN PERUSKOULUTUS

KATULAPSI JÄÄ PAITSI SUURIMMASTA OSASTA OIKEUKSIA, JOTKA HÄNELLE LAPSENA AUTOMAATTISESTI KUULUISIVAT

Minkälaiset perusoikeudet jäävät toteutumatta katulasten osalta? YK:n Lapsen oikeuksien sopimus takaa kaikille lapsille perusturvan ja –oikeudet, kuten oikeuden esimerkiksi koulutukseen, ajatuksenvapauteen ja terveydenhuoltoon. Kahta maata lukuunottamatta kaikki valtiot ovat ratifioineet Lapsen oikeuksien sopimuksen. Nimeä viisi tärkeintä oikeutta, jotka jokaisella lapsella ympäri maailman tulisi olla. Minkälaiset perusoikeudet jäävät toteutumatta katulasten osalta?

Kysymyksiä Missä päin maailmaa elää katulapsia? Onko heitä Suomessa, entä Euroopassa? Onko olemassa asioita, jotka yhdistävät niin maailman köyhiä ja kärsiviä kuin hyvinvoivia ja onnellisia lapsia? Voiko Suomesta käsin tehdä jotain katulasten hyväksi?

Katulapset altistuvat väkivallalle, huumeille, aliravitsemukselle ja jatkuvalle turvattomuudelle Miksi lapsia joutuu kadulle? Miten katulapset selviävät ja kuinka he elättävät itsensä? Millainen paikka katu on elää? Miten koulun keskeytyminen ja varhainen työnteko vaikuttaa lapsen hyvinvointiin ja tulevaisuuteen?

Lähteet Human Rights Watch 2003. Charged With Being Children. Egyptian Police Abuse of Children in Need of Protection. http://www.hrw.org/en/reports/2003/02/18/charged-being-children (4.8.2009) Hussein, Nashaat 2003. Street Children in Egypt. Cairo Papers in Social Science Vol. 26, No. 2. The American University in Cairo Press. UNICEF Suomi. Lapsen oikeuksien sopimus lyhennettynä. http://www.unicef.fi/LOS_lyhyt (5.8.2009)