Ympyrään liittyviä lauseita

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kehäantennit Looppi, silmukka
Advertisements

TRIGONOMETRIAN KERTAUSTA
Funktiot sini, kosini ja tangentti
Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isometriat ja Symmetriat.
MB 3 Lineaarisia polynomifunktioita
pyöriminen ja gravitaatio
MAB8: Matemaattisia malleja III
Pisteellä ei ole ulottuvuutta. Sitä merkitään isolla kirjaimella.
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Kolmion ominaisuuksia 2
Analyyttinen geometria MA 04
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
A´ P´ V´ L´ A k (mittakaava) Yhdenmuotoisuus ja mittakaava Luonnossa P
GEOMETRIA MAA
Kappaleiden tilavuus 8m 5m 7cm 5 cm 14cm 6cm 4cm 4cm 3cm 10cm.
Seiskojen ensimmäinen pieni ompeluharjoitus
Numeerisia ja algebralllisia menetelmiä MA 12
Geometria MA 03 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
Suorakulmaisen kolmion trigonometriaa
Texas Essential Knowledge and Skills (TEKS)
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
MAB8: Matemaattisia malleja III
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
1.2. Perusyhteydet ja –kaavat Suplementtikulmat x ja  - x
KULMAN PUOLITTAJA Kulman puolittaja on kulmaan kärjestä alkava puolisuora, joka jakaa kulman kahdeksi yhtä suureksi kulmaksi. k a/2 k Uraehto: Kulman puolittaja.
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
1.1. Reaaliluvun sini, kosini ja tangentti
11. Kaksi uhkapelaajaa heittää vuorotellen noppaa
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
Janan keskinormaali A A ja B ovat janan päätepisteet ja M sen keskipiste. M Janan keskinormaali on kohtisuorassa janaa vastaan sen keskipisteessä. AM =
TÄRPPEJÄ – YO 2010 PITKÄ MATEMATIIKKA.
Pienin ja suurin arvo suljetulla välillä
Jatkuvan funktion nollakohdat
3.1.2 Skalaaritulo eli pistetulo
Vaihe 1. Vagelis Tsamis2 Phase 1 Vaihe 2 Vaihe 3.
3.2. Ensimmäisen asteen polynomifunktio
Algoritminen ajattelu
*14. Kolmiossa yksi kärki on origossa, toinen pisteessä A= (9, 0), B=(3,6) Osoita, että kolmion pyörähtäessä x-akselin ympäri syntyvän kappaleen tilavuus.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
3.1. DERIVAATAN MÄÄRITELMÄ
1 5. Atomin rakenne Vetyatomi Ulkoisten kenttien aiheuttama energiatasojen hajoaminen, Zeemanin ilmiö Elektronin spin Monen elektronin atomit Röntgensäteilyn.
17. Kooste Kooste Kooste (aggregation) on luokkien A ja B välinen suhde, joka tarkoittaa “A on B:n osa” tai “A kuuluu B:hen”. − Koostesuhteessa.
2.2.2 Avaruuden vektori koordinaatistossa
Virtuaalinen analyysin peruskurssi
2.1.2 Tason vektori koordinaatistossa
7. Määritä sellaisen ympyräsektorin keskuskulma, jonka pinta-ala on 1 ja piiri mahdollisimman lyhyt. Anna tulos 0,1 asteen tarkkuudella. Keskuskulma =
3.3. Käyrän tangentti ja normaali
Suorien leikkauspiste
MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio
Tasogeometria Peruskäsitteinä piste ja suora. Suora AB = Suora l
Vektorit Trigonometria
1.Peruskäsitteitä vektoreista
Vuorovaikutus ja voima
Mitä osattava (minimivaatimus)?. Yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaiseminen –Huom! Määrittelyehdot Peruslaskutoimitukset –polynomien erityisesti binomin.
MA5 Trigonometria. TrigonometriaTrigonometria Kolmion pinta-ala on puolet kannan ja kantaa vastaan piirretyn korkeusjanan pituuksien tulosta Kolmion pinta-ala.
Laske päässä. Potenssi Kolmioita Tasakylkinen kolmio kaksi yhtä pitkää kylkeä kantakulmat yhtä suuret. Kolmion kulmien summa on 180°. Tasasivuinen.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä.
Syventävä matematiikka 2. kurssi
3. PYTHAGORAS a Esim. 1 Nimeä kolmion β b α c a) hypotenuusa c
Algoritminen ajattelu
Avaruusgeometria.
Avaruusgeometria.
Kuutio 2. Geometrisia kuvioita
Hypotenuusa Muistathan, että hypotenuusa on suorakulmaisessa kolmiossa
PAIKANMÄÄRITYS III Trigonometriset menetelmät
Vieruskulma ja ristikulma
Kulma Matematiikka 7. luokka
Kertausta FUNKTIOISTA MAB5-kurssin jälkeen (Beta 2.0)
Samankohtaiset kulmat
Esityksen transkriptio:

Ympyrään liittyviä lauseita Jos kulman kärki on ympyrän kehällä ja kyljet leikkaavat ympyrää, kulmaa sanotaan kehäkulmaksi. Kulma-aukeamaan jäävää kehän osaa AB kutsutaan kehäkulmaa vastaavaksi kaareksi. a B Tilanteesta riippuen kehäkulmaa a kutsutaan myös kaarta AB vastaavaksi kehäkulmaksi. A Rajatapaus kaarta AB vastaavasta kehäkulmasta saadaan kun toinen kyljistä on jänne AB ja toinen jänteen päätepisteeseen piirretty tangentti. a B A Kaarta tai kehäkulmaa vastaava keskuskulma saadaan kun yhdistetään jänteen AB päätepisteet ympyrän keskipisteeseen. Kaaren pituus ilmoitetaan usein asteilla kuten vastaava keskuskulma. a + b a on kaarta AB vastaava kehäkulma tai keskuskulmaa b vastaava kehäkulma. b on kaarta AB vastaava keskuskulma tai kehäkulmaa a vastaava keskuskulma. B

+ Lause : Kehäkulma on puolet vastavasta keskuskulmasta. + 1. Todistamme ensin yksikertaisimman tapauksen, jossa kehäkulman kylki on samalla ympyrän halkaisija. C Oletus: Ympyrässä kaarta AB vastaava keskuskulma a, jonka toinen kylki kulkee ympyrän keskipisteen kautta ja keskuskulma b. a A r a Väitös: b = 2a. r Todistus: Kolmio OCA on tasakylkinen, joten kärjen A kulma on myös a. + b O Kulma b on tasakylkisen kolmion kolmannen kulman vieruskulma. Kolmion kahden kulman summa = kolmannen vieruskulma, joten b = 2a. M.O.T. B 2. Todistamme yleisemmän tapauksen, jossa kehäkulma kyljet ovat eri puolilla keskipistettä. B Oletus (kyljet eri puolilla keskipistettä) ja väitös samoin kuin edellä. a Todistus: Piirretään kehäkulman B kärjestä ympyrän halkaisija. + O Puoliympyrässä BCD on kulma DBC puolet kulmasta DOC kohdan 1 perusteella. b Samoin puoliympyrässä BAD on kulma ABD puolet kulmasta AOD. C Kehäkulman ABC kumpikin osakulma on puolet keskuskulman AOB vastaavista osakulmista. A Täten b = 2 a. M.O.T. B D a 3. Kehäkulman kyljet ovat samalla puolella ympyrän keskipistettä. - Piirretään apupiirroksena halkaisija BD. + O - Kehäkulmille ABD ja CBD on lause voimassa 1. kohdan mukaan. A b Kulmien erotuksena saamme a ja b, joten lause on voimassa myös kulmille. M.O.T. C D

b + Käyttökelpoisia seurauksia: a Samaa kaarta vastaavat kehäkulmat ovat yhtä suuria P a Pistettä P voi liikuttaa mihin tahansa pisteeseen kaarella AB ja kehäkulman suuruus säilyy! Se on aina puolet vastaavasta keskuskulmasta, joka on kiinteä! A a Rajatapauksena toinen kylki voi olla jänne AB ja toinen sen päätepisteeseen piirretty tangentti. a a a B Puoliympyrää vastaava kehäkulma on suorakulma Tangenttikulma a ja vastaava keskuskulma b. a b + Koska keskuskulma on 180 astetta on kehäkulma siitä puolet eli 90 astetta.

+ Osoita kolmiot PBO ja PAO yhteneviksi! Lause: Tangenttikulman kyljet kulman kärjestä sivuamispisteisiin ovat yhtä pitkät. + Osoita kolmiot PBO ja PAO yhteneviksi! O P B Lause: Tangenttikulman ja vastaavan keskuskulman astelukujen summa on 180 astetta. Todista lause! Vihje: Nelikulmion APBO kulmain summa on 360 astetta ja nelikulmiossa on kaksi 90 asteen kulmaa jolloin kahden kulman summa täytyy olla 180 astetta.