Sukupuolten roolit islamissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

10 RUUSUA SINULLE!.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Mies kysyi ”Kokeilisimmeko uusia asentoja tänä iltana?"
Yksittäisten irrallisten asioiden opiskelusta työelämän tarvitsemaan osaamiseen Opetustoiminnan kehitysjohtaja Outi Hyry-Honka KOTA-talkoot.
Miten islam suhtautuu naisen asemaan.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
1. Tim 2: 1-4 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 2. luvussa Paavali antaa käytännön ohjeita oikeaan jumalanpalveluksen viettämisen. Kysymyksiä,
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Naisen ainoa vika.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
NAISEN ITSETUNTO.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Lasten suusta.
Mitä on hijab: alistamista vai vapautusta?
ROTARY PALVELUJÄRJESTÖ IHMISKUNTA ON ASIAMME. ROTARY PALVELUJÄRJESTÖ auttaa ihmisiä: KÖYHYYS NÄLKÄ LUKUTAIDOTTOMUUS ALKOHOLI HUUMEET YMPÄRISTÖN SAASTUMINEN.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Aihe: 30 Asiaa 30 asiaa, jotka olemme oppineet pornoleffoista.
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kahdeksas etappi
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Baha’i.
ISLAM s
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Tasa-arvokysymys islamilaisessa kulttuuripiirissä:
Matkalla.
Lentokone on juuri putoamassa. Koneessa on 5 matkustajaa mutta vain 4 laskuvarjoa.
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
ISLAMILAISUUS; KULTTUURIEN KOHTAAMINEN. KÄSITTEITÄ  Islam= jumalan tahtoon alistuminen  Muslimien yhteisö= umma  Saria= jumalan pyhä laki, eri tulkinnat.
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
Miehen haavat Gordon Dalby – The healing of the masculine soul.
H ELSINGIN V IERASKOTI RY / PERHETYÖ ASUNNOTTOMIEN PERHEIDEN PARISSA J ÄSENJÄRJESTÖPÄIVÄT I LKON KURSSIKESKUS Perhetyöntekijä Hanna-Mari Pusaa.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
1 Islamista on hyvä tietää perusasiat, se edistää hyvää kohtaamista muslimien kanssa ja rakentaa vankkaa ammatillisuutta.
Palveluvalikko 2017.
Islamilainen kulttuuri
Islam 1,5 mrd 35 milj. Euroopassa 2. suurin uskonto Syntyi 600-luvulla
Erityisalueet.
Finaalin palkinnot: Naiset Miehet Kinkku kinkku
13: Islamilainen elämäntapa ja yhteiskunta
KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN
Islam Eero ja Noora.
Luku 18 – Viisautta, runoutta ja tarinaa
Suomalainen yhteiskunta
15. Uskonto yhteiskunnassa
PALVONTAMENOT JA UHRIT
Jyväskylä Arto Riihimäki SEL ry.
Islamin harjoittaminen ja elämäntavat
ISLAM Islamin synty: Islam syntyi 600-luvulla Arabin niemimaalla, jossa sijaitsevat sen pyhimmät kaupungit Mekka ja Medina. Ensimmäinen islamilainen.
Neljäs etappi PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI.
Liikeyrityksen yhteiskuntavastuu – onko sitä?
ISLAM KPL 9.
20.
Islam –oppi ja velvollisuudet
ISLAM.
ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Sukupuolivaikutukset vammaispalveluissa
ISLAMIN PERUSASIAT, ISLAM ja POLITIIKKA Selkeä MONOTEISMI
Esityksen transkriptio:

Sukupuolten roolit islamissa Pia Jardi Suomen Musliminaiset ry 4.2.2015 Diakonissaopisto

HISTORIA Koraani ohjeena ja Profeetta Muhammadin (SAAS) elämä esimerkkinä muslimeille. Ensimmäinen vaimo Khadija (RH) Toinen vaimo, leskinainen Zawda Bint Zam’a Kolmas vaimo Aisha (RH) Muut vaimot (leskiä tai eronneita, myös juutalainen ja kristitty)

Naisen asema ja rooli islamissa Onko jotain, mitä nainen ei voi tehdä? Hän voi tehdä kaikkea, paitsi sitä, minkä Allaah on kieltänyt. Islamin opetukset kertovat meille, mitkä käyttäytymisen rajat ovat. Kuka tahansa, joka ylittää nämä rajat, kohtaa luultavasti ongelmia niin tässä kuin seuraavassakin maailmassa. Ensimmäinen muslimi Profeetan jälkeen oli nainen, Khadija, profeetan ensimmäinen vaimo. Tämäkin on kunnianosoitus naisia kohtaan.

Miehen asema ja rooli islamissa Paras miehistä oli Profeetta Muhammed (SAAS) hän on esimerkki kaikille miehille, miten huolehtia perheestä ja yhteiskunnallisista asioista. Mies on islamissa perheenpää Miehellä on islamin mukaan enemmän velvollisuuksia perheettään ja yhteiskuntaa kohtaan kuin naisella. Nämä velvollisuudet eivät ole sidottuja aikakauteen.

Miehen velvollisuudet Huolehtia perheen kaikesta ylläpidosta (taloudellisesti ja käytännön asioissa) Toimia yhteiskunnallisissa asioissa aktiivisesti Rukoilla moskeijassa (yhteisöllinen rukous) Maksaa ”mahr-myötäjäiset” tulevalle vaimolle Jos useampia vaimoja, tulee huolehtia jokaisen yhtäläisistä oikeuksista, niin taloudellisesti kuin henkisesti. Koraani kehottaa miehiä ottamaan vain yhden vaimon.

Miehen oikeudet Perintöoikeus isompi kuin naisella Oikeus neuvottelujen jälkeen ”viimeiseen sanaan” koska Jumalan edessä myös vastuussa. Oikeus neljään vaimoon islamin sääntöjen mukaan.

Naisen velvollisuudet Huolehtia kodin ilmapiiristä Pienten lasten kasvatus Perheenjäsenten kunnioitus Miestään kohtaan Muita perheenjäseniä kohtaan Aviolliset velvollisuudet

Naisten oikeudet Oikeus omaan nimeen ja omaisuuteen avioiduttua Oikeus myötäjäisiin Oikeus opiskeluun ja työssä käyntiin Naisella ei velvollisuutta rukoilla moskeijassa Aviolliset oikeudet Naisella oikeus myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen

Yhteiset velvollisuudet Uskonnolliset velvollisuudet (rukous, paasto, zakat, pyhiinvaellus) Lasten kasvatus Kodinhoito Aviollisten velvollisuuksien täyttäminen Vanhemmista huolehtiminen Perhesiteiden ylläpitäminen Avioero (lasten tilanne avioeron jälkeen)

Uskonnolliset tehtävät Imaami Mies Nainen voi johtaa naisten rukousta, mutta ei yhteisrukousta, missä myös mukana miehiä. Nainen ei seiso kaikkien edessä vaan ensimmäisen rivin keskellä Ohjaaja Voi olla mies tai nainen Uskonoppinut

Maalliset tehtävät Sekä miehille että naisille on periaatteessa samat uskonnolliset säännöt minkälaisia töitä voi tehdä. Sellaisten asioiden kanssa, mitkä ovat kiellettyjä ei saisi olla tekemisissä (alkoholi, huumeet ym.) Koska naisella ei ole velvollisuutta perheen elättämiseen, niin silloin naisen kohdalla työn vastaanottamisen kriteerit ovat erilaiset, paitsi jos nainen perheen elättäjä (leski, eronnut).