Lauri Viidan lapsuudenkoti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Delfoi.
Advertisements

Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
”HUOMIO, HUOMIO, TÄÄLLÄ LAHTI” – Lahden pitkäaaltoaseman historiaa
Kiuruveden seurakunta 150 vuotta
Coco Chanel Coco Chanel • Gabriella Bonheur ”Coco” Chanel • syntyi Saumurissa Ranskassa • kuoli Pariisissa.
Kuva kuvaan (MS Paint) Avaa molemmat kuvat esikatselusta muokkaustilaan – klikkaamalla hiiren väärällä napilla > Avaa sovelluksessa… > MS Paint Tässä vaiheessa.
Kirja •Kirjan nimi:Loppan och Ceasar •paino: 266g •sivumäärä:123 •kirjailija:Kerstin Gavander •julkaisuvuosi:
Nykytaide -Mitä se on?.
Onnettomuustietojen hallinta ja analysointi
 Kaupunki Kaupunki  Varikko Varikko  Iso palatsi Iso palatsi.
KUrpitsatalo Kurpitsatalon on muistitietojen mukaan rakentanut Leppänen pojalleen v Silloin hän rakensi taloon alakerran, jossa on keittiö, kaksi.
Tikkurila 10 The City of dreams
Joyn tarina. Olen Joy, 10 vuotta vanha. Tykkään pelata verkkopalloa ystävieni kanssa!
Laajalahti aka laajuskin ghetto
Jaakko Uusalo KOKEMUKSIA ONNISTUNEESTA KUMMILAPSEN KODIN KUNNOSTUS-PROJEKTISTA.
A-kilta A-klinikan asiakkaat ja työntekijät päättivät vuonna 1964 perustaa päihdeongelmaisten ja heidän läheistensä ja ystäviensä muodostaman vapaaehtoisuuteen.
Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
Maunulan keskustan kehittäminen Mitä suunnittussa pitäisi huomioida? Maunula-Seura Strategiset Mau- nulaan liittyvät tavoitteet Asiat jotka voidaan.
Duaali Teemu Myllynen.
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Tapahtuipa Kerran... Kenelläpä ei olisi niitä päiviä jolloin mokaat oikeen kunnolla ja tekisi mieli huutaa: “VOI VI…!” No, katsoppa mitä tapahtui eräänä.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
UNKARIN KIERTOMATKA.
Vili ~tarina tunteellisesta marsusta © Hilla 2007 Roosalle : Hilla.
SATTUMAAKO... ? TÄMÄ INFORMAATIO ON TÄYDELLISESTI TOTTA JA SE ON TARKISTETTAVISSA..
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Johan Julius Christian (Jean) Sibelius
Kuvamuistoja SUMUn kevätretkeltä Pietariin Helena Saarikoski.
KUVAKÄSIKIRJOITUS Leenan ja Leevin lumiukot Veera Tervo, Laura Päärni VAKA 12C.
Mistä turvapaikanhakijalapset kertovat?
Kun ekaluokkalaiset ovat opiskelleet kuukauden lukiossa, tavan mukaan heidät vihitään lukiolaisiksi. Tänä päivänä heistä virallisesti tulee lukion oppilaita.
Nirunaru Tampereelta, moro!
Pispalan kirjastotalo Pispalan Pulterissa päätettiin perustaa Pispalan Kirjastoyhdistys. Kirjaston toiminta alkoi Ahjolassa ja se jatkui kaksi.
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Turun linna.
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Jarno Pitkänen Tietokone työvälineenä. Forssa pähkinänkuoressa Asukasluku (2001/2002) Pinta-ala254,7 km² Maapinta-ala249,4 km² Asemakaava-alue13.
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen. Pyhittäjä Arseni Konevitsalainen syntyi Novgorodin lähistöllä ja sai hyvän kristillisen kasvatuksen. Ammatiltaan hän.
Puukonsaaren Historia Puukonsaaren Historia. Ensimmäiset asukkaat Ensimmäinen asukas oli v Niilo Matinpoika Puukko Asui sen aikaisessa Soikkala.
Rajaton pohjola - Yhteispohjoismaista kirjastoautopalvelua luvulla.
Sananen uitto- ja metsätyöhistoriasta Lapissa Projektipäällikkö Tuija Alariesto Savotta – Lapin metsämuseosta kulttuurimatkailun vetovoimatekijä 2011–2013.
H ELSINGIN V IERASKOTI RY / PERHETYÖ ASUNNOTTOMIEN PERHEIDEN PARISSA J ÄSENJÄRJESTÖPÄIVÄT I LKON KURSSIKESKUS Perhetyöntekijä Hanna-Mari Pusaa.
Iso keltainen talo on yksi Utön vanhimmista luotsitiloista. Niitä on yhteensä neljä.
Suomalaisten elämänmeno 1950-luvulla luku ylipäätään 1950-luku oli hyvä vuosikymmen Välit Neuvostoliittoon oli lämpimät Vuosi 1952 oli suomalaisten.
Suomi 2A Kirjasto: Helsinki, Espoo, Vantaa.
Utön vanhin talo on rakennettu vuonna Silloin rakennettiin myös Utön ensimmäinen majakka.
Sanatyypit ja sijamuodot.
Tässä on kuva kivikautisesta asumuksesta
2 Perheitä on joka lähtöön s
Miina Sillanpää Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlanäyttely on saakka esillä Forssan kaupunginkirjaston 2. kerroksessa sijaitsevassa näyttelytila.
Oinaan koulu valmistumisvuotenaan 1914
Korkeakulttuurit ja Egypti
Suomi 1B Torstai
Suomi 1B 26. Helmikuuta 2016 Kalevalan päivä
Ryhmä h07 Töölö, sanni heinzmann
Laurin seikkailu.
Lehikoisten vaiheet ennen Pielisen Karjalaa
Taidemusiikki ennen Sibeliusta
Historian kotiseutuprojekti
Kauko röyhkä Jenni, Milla ja Satu .
Aleksis Kiven syntymäkodin näyttelyuudistus
Etsi Suomen kartta.
Kuhaniemen koulu Tehnyt: Samuel, Jonna ja Rosa
Luku x Luvun otsikko Jakso III Perhe ja perintö.
Porlammin kotiseutumuseon esittely
2.2 Tutustutaan finalisteihin
Esityksen transkriptio:

Lauri Viidan lapsuudenkoti Lauri Arvi Viita, 1900-luvun alkupuolella vaikuttanut työväen kirjailija ja runoilija syntyi Pispalassa joulukuun 17. päivänä Alfhildin ja Emilin kuudenneksi lapseksi. Lauri Viidan isä Emil ja appiukko Juha Nikander rakensivat Viitojen tulevan talon, johon Viidat muuttivat vuonna 1920.

Itse rakennus Entisen Mäntytien varrella neliön muotoisessa alkurakennuksessa oli keittiöt pihan puolella ja kamarit kadun puolella. Nykyisin tämä vanha osa toimii Lauri Viita-museona, jota ylläpitää Lauri Viita-seura. Tässä rakennuksessa on myös avovintti ja mahdollisesti maapohjainen kellari. Kokonaisuudessaan rakennus käsitti kaksi erillistä asuntoa, joissa molemmissa oli porstua, kamari ja keittiö. Vuosi muuton jälkeen Viitojen kotiin rakennettiin lisäsiipi.

Kodista museoksi Surullinen uutinen kuitenkin oli, että 1937 Emil Viidan takaama laina lankesi hänen maksettavakseen ja Portaanpään talo jouduttiin myymään, joten Viidat muuttivat osuuskunnan taloon, Näsijärven rantaan. 1997 rakennuksesta tehtiin museo ja 2003 siihen lisättiin toiseen asuntoon kirjailijan elämää käsittelevä näyttely. Lauri sai seitsemän lasta kolmesta eri avioliitosta, josta nuorimmainen jäi isättömäksi. Lauri kuoli auto-onnettomuudessa kaksi päivää ennen jouluaattoa 1965, joten romaani Entäs sitten, Leevi jäi trilogian ainoaksi osaksi.

Museo Talon omistanut Alli Alanen myi talonsa Pispalan Moreeni ry:lle vuonna 1973 ja Kalle Kaiharin lahjoitus mahdollisti museohankkeen. Moreenilaiset kunnostivat talon alkuperäiseen asuunsa, sekä ulkoa että sisältä. Viitojen käyttämiä huonekaluja tuotiin tiloihin ja Lauri Viidan ensimmäinen vaimo Kerttu lahjoitti museolle kuvia Lauri Viidasta. Lähteet: Lauri Viidan museon kotisivut, Pispalan kirjaston arkisto ja Kyllikki Heleniuksen teksti.