Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jaakko Uusalo 01.09.2012 KOKEMUKSIA ONNISTUNEESTA KUMMILAPSEN KODIN KUNNOSTUS-PROJEKTISTA.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jaakko Uusalo 01.09.2012 KOKEMUKSIA ONNISTUNEESTA KUMMILAPSEN KODIN KUNNOSTUS-PROJEKTISTA."— Esityksen transkriptio:

1 Jaakko Uusalo 01.09.2012 KOKEMUKSIA ONNISTUNEESTA KUMMILAPSEN KODIN KUNNOSTUS-PROJEKTISTA

2 Mikäli kummit päättävät osallistua lapsen kodin kunnostamiseen, -rakentamiseen t.m.s., on se aina kummien ja lapsen (perheen) välinen kahdenkeskinen asia !!

3 1. Kummilapsen ja –perheen taustat olisi hyvä olla selvillä mahdollisimman hyvin ennen mahdollista avustuspäätöstä ja projektiin ryhtymistä. Omalla kohdallamme kummi-lapsi suhde oli kestänyt jo seitsemän vuotta, joista kolmena edellisenä vuonna meillä oli ollut tilaisuus käydä paikan päällä Sri Lankassa ja osallistua lasten juhliin, sekä ennen kaikkea vierailla kummilapsen kotona ja tutustua perheen tilanteeseen, sekä -taustoihin. 2. Mahdollisen avustusprojektin harkinta edellyttää perheen akuuttia avustustarvetta ja ehdottomasti tarkkaan määriteltyä hankinnan- tai korjauksen kohdetta, sekä perheen sitoutumista toteutukseen. Oma projektimme kohdistui kummilapsen kodin katon uusintaan, jonka tukirakenteet olivat pettämässä ja tiilikate rikki kauttaaltaan. Perheen äiti oli saanut hankittua osan uudesta katemateriaalista, mutta korjaukselle ei näyttänyt olevan toteutusmahdollisuutta, koska rahanpuute esti kattorakenteisiin tarvittavan puutavaran hankinnan ja työpalkkojen maksun. Sri Lankassa etenkin puutavara on erittäin arvokasta, joten tarvittavien varojen hankinta näytti ylivoimaiselta.

4 3. Jos mahdollinen avustus kohdistuu kummilapsen kotina olevan talon korjaukseen t.m.s., on ehdottoman tärkeää selvittää ensimmäiseksi talon alla olevan tontin omistus-suhteet, sillä Sri Lankassa tontin (maan) omistaja ”omistaa” sille rakennetun rakennuksen ja voi määrätä sen käytöstä. Esimerkkejä kuulee usein, joissa maan omistus-suhteita ei ole selvitetty etukäteen ja hyvässä uskossa, sekä mahdollisesti ”suullisella sopimuksella” kodin perheelleen rakentanut on joutunut muuttamaan pois, talon valmistuttua.

5 4. Onnistuneen korjaus- tai rakennus-projektin edellytys on hankkia luotettava paikallinen ”asiantuntija”, jolla oltava selkeä näkemys toteutettavasta projektista. Tämän henkilön asiantuntemukseen on luotettava ainakin seuraavissa asioissa: a. Projektin kustannus-arvio ja aikataulu b. Tarvittavat materiaali-, sekä ammattitaitoisen työvoiman hankinta c. Työn etenemisen valvonta, sekä valmistumisen varmistus d. Raportointi kummeille työn edistymisestä sovitun aikataulun mukaisesti ja mahdollisista ongelmista, sekä työn valmistumisesta Kiitos kokeneempien Sri Lankan kävijöiden, onnistuimme omassa avustus-projektissamme saamaan ”asiantuntijaksi” paikallisen henkilön, joka on vuosia tehnyt yhteistyötä suomalaisten kummien kanssa ja jolla itsellään on asiantuntemusta rakentamisesta. Kuten jokainen Sri Lankassa vieraillut on varmaan todennut, on maidemme kulttuureissa ja asioiden hoitamisen tavoissa suuria eroja, joten riippumatta ”luotto-asiantuntijasta” kannattaa kummien olla aktiivinen projektin toteutuksen suhteen ja varmistaa asioiden eteneminen sovitun mukaisesti, ”muistuttamalla” vastuuhenkilöä tarvittaessa.

6 5. Kun kustannus-arvio ja rahoitus on sovittu, on samalla ETUKÄTEEN sovittava tarkka kustannuskirjaus vs. kustannusarvio materiaalien ja töiden osalta. Toteutuneet kustannukset kirjaa joko ”valvoja” tai esim. perheen äiti. Kustannuskirjauksen tärkeyttä ja painoarvoa lisää varmasti, jos kummi voi samalla sopia ”todennäköisesti” tulevansa katsomaan valmista projektia esim. seuraavana vuonna. Omassa avustusprojektissamme sovimme samaan kustannusarvioon korjattavaksi katon uudelleen rakentamisen lisäksi mm. seinien korotuksen, jolla matalaan sisä-huone- korkeuteen saatiin lisää ilmavuutta, seinissä olevien halkeamien korjaukset, sekä kesken jääneen aidan ja portin valmiiksi saattaminen. Työ eteni vähintään sovitun aikataulun mukaisesti, mutta palautetta ja esim. valokuvia työvaiheista ja sen valmistumisesta piti muistaa ”potkia” useita kertoja.

7 Oma avustusprojektimme, jonka toteutus sovittiin helmikuussa 2011, sujui kaikilta osin paremmin kuin uskalsimme odottaa. Seuraavalla käynnillämme kummilapsen kotona tammikuussa 2012 saatoimme tyydytyksellä todeta seuraavaa: a. Talossa oli kokonaisuudessaan uusi, ammattitaidolla tehty, sovitun mukainen katto b. b. Seiniä oli korotettu sovitun mukaan ja uusi kevyt ”sisäkatto” 50cm korkeammalla kuin ennen c. c. Seinien kaikki halkeamat korjattu, sekä seinät maalattu sisältä ja ulkoa d. d. Aita oli saatettu valmiiksi ja portti paikoillaan sovitun mukaisesti e. e. Talossa oli uusi ovi ja uudet/kunnostetut ikkunat. Tätä ei ollut sisällytetty kustannusarvioon, mutta entisen katemateriaalin myynnistä saaduilla lisärahoilla perhe oli saanut tehtyä myös nämä tärkeät asiat talonsa kunnostamiseksi. f. Kaikki kustannukset oli kirjattu ja olivat jotakuinkin kustannus-arvion mukaiset

8 TÄRKEINTÄ OLI KUITENKIN TODETA PAIKAN PÄÄLLÄ, ETTÄ KUMMILAPSEMME ASUU JA SAA KÄYDÄ KOULUAAN NYT KOTOA, JONKA KATTO EI VUODA SATEELLA JA JONKA SORTUMISTA NISKAAN EI TARVITSE ENÄÄ PELÄTÄ.


Lataa ppt "Jaakko Uusalo 01.09.2012 KOKEMUKSIA ONNISTUNEESTA KUMMILAPSEN KODIN KUNNOSTUS-PROJEKTISTA."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google