Seksuaaliterveys.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Advertisements

KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Lyhyesti kasvun ja oppimisen tuesta esiopetuksessa
Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi
Seksuaalinen väkivalta
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Isättömyys Poikien Talon sukupuolisensitiivisen poikatyön näkökulmasta
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Seksuaalisuuden huomioiminen päihdetyössä
O SALLISUUS YHDENVERTAISUUS JA ARJENHALLINTA N UORISOTUTKIMUKSEN & NUORTEN NÄKÖKULMAA Mirja Määttä Itä-Suomen yliopisto.
Rotarynuorisovaihto / Monipiiri VIII 2006 NUORISO- VAIHTO PETS 2007.
Rotarynuorisovaihto / Monipiiri VIII 2006 NUORISO- VAIHTO NUORISO- VAIHTO haasteet ja mahdollisuudet PETS 2008.
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
SEXMYTHBUSTERS tietovisa
Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Terveystieto 7.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Raiskauksen uhrin asema ennen ja nyt
Järvenpään kaupunkiKaarina WilskmanTekijä, muokkaa Perustyylissä Varpusta vaarin ja vaariin, myös seutuyhteistyössä VARPU-seminaari Kaarina.
0CvF3cTE Seksuaaliterveys s. 118 – CvF3cTE.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
NUORTEN SEKSUAALI- KASVATUS JA SEKSUAALITERVEYS
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
1 Lastensuojelun tieto lapsesta - Mille tiedolle tuki ja työskentely rakentuu? Tuula Kivistö-Pyhtilä kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun.
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Terveystiedon kertauskurssi Te6 Aihealueiden kertaaminen.
Nainen ja seksi eri ikävaiheissa. Vanhan sanonnan mukaan nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana. Mutta vaikka alle parikymppinen neito onkin ulkoisesti.
Hurtig TE1 Seksuaaliterveys. Rakkaus, onnellisuus, hyväksyntä… ovatko ne etuoikeuksia? Love has no labels.
SEKSUAALITERVEYS 1.Kuvaile / selvitä / tarkastele – tehtävä 2.”Pohdi eettisestä näkökulmasta”
Seksuaaliterveys Seksuaaliterveys terveydenedistämisen osana Haija Kankkunen Terveydenhoitaja (Yamk), seksuaalineuvo ja
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
PERUSTUTKINNON KUVAUSTAULU Pakolliset tutkinnon osat: A B C Valinnaiset, kaksi seuraavista tehtävistä: A B C Valinnaiset, kaksi seuraavista tehtävistä:
KANSALAISTURVALLISUUDEN TILA SUOMESSA näkökulma kansalaisten varautumisen tilaan ja resursseihin eri alueilla Tuula Kekki & Teija Mankkinen
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
ELÄMÄ TOTEUTUU SUHTEESSA MUIHIN Luku 11  Ydinsisältö.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
8 Seksuaaliterveys Elämää yhdessä. Seksuaaliterveys Seksuaali- terveys fyysinen sosiaalinen psyykkinen.
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
P ELATAAN K AHOOT - PELIÄ ! Tietokilpailun aiheena on seksuaalinen kehitys. Ota kännykkäsi esille ja seuraa opettajan ohjeita.
Kroppasuhde, mielihyvä ja riippuvuus Kirjan sivut
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
MIELENTERVEYS JA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Terveyden määritelmät
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa
Seksuaalisuuden lieveilmiöitä
Opiskeluterveyspäivät
Fyysinen kunto ja suorituskyky
Nuoret aikuiset.
Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Nummenpakan koulu.
Ympäristöterveys – tarkastelun näkökulmia
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Yhdenvertaisuus sisältää tasa-arvon
LASTEN OIKEUDET.
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Lasten ja nuorten seksuaalinen kaltoinkohtelu ja väkivalta
Asiaa itsemurhasta Tilastoja Itsemurhariski
Työkaluja, malleja ja materiaaleja lasten kehotunnekasvatukseen
Esityksen transkriptio:

Seksuaaliterveys

WHO määritellyt seksuaaliterveyden käsitteen vuonna 2002: seksuaaliterveys on fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila suhteessa seksuaalisuuteen. Se ei ole pelkästään sairauden tai vajaatoiminnan poissaoloa. Hyvä seksuaaliterveys edellyttää positiivista ja kunnioittavaa asennetta seksuaalisuuteen sisältää mahdollisuuden nautinnollisiin ja turvallisiin seksuaalisiin kokemuksiin ilman pakottamista, riistoa ja väkivaltaa. kaikkien ihmisten seksuaalioikeuksien kunnioittamista ja suojaamista (tampereen yo)

Hyvän seksuaaliterveyden saavuttaminen ja ylläpitäminen Sisältävät: seksuaalikasvatuksen, seksuaalisen kehityksen suojaamisen, tuen sukupuoliselle kypsymiselle, molempien sukupuolten arvostamisen, riittävän, ymmärrettävästi annetun, oikeassa kehitysvaiheessa ja oikein kohdennetun tiedon, yksilöiden oikeuden vastuullisiin ja tietoon perustuviin valintoihin riittävät, korkeatasoiset seksuaaliterveyspalvelut. (Väestöliiton seksuaaliterveyspoliittisen ohjelma)

Seksuaaliterveyden ongelmia esim: Seksuaalinen riskikäyttäytyminen Liian varhaiset seksikokemukset Suojaamattomat yhdynnät Päihteet ja seksi Yhden illan suhteet Lisääntymisterveyden ongelmat Seksitaudit Ei-toivottu raskaus lapsettomuus Seksuaaliset toimintahäiriöt Haluttomuus Yhdyntäkivut Herkkä siemensyöksy Erektiohäiriöt Seksuaaliset käyttäytymishäiriöt: Pedofilia Seksiaddiktio Seksuaalinen väkivalta: Seksuaalinen häirintä Raiskaus Seksuaalinen hyväksikäyttö

Vaihdevuosivaivat: Ärtyneisyys Seksuaalinen haluttomuus Unettomuus Kuumat aallot Seksuaalinen syrjintä: Kohdistuu sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin Voi olla suoraa, epäsuoraa tai rakenteellista

Toimiva parisuhde Rakkauden rakennusaineet Miten pitää yllä? Psyykkinen läheisyys ”sielunkumppanuus” Yhteiset arvot Toisen ja itsensä kunnioittaminen Fyysinen läheisyys Intohimo Seksuaalinen vetovoima Hellyys suukottelu Sitoutuminen Rehellisyys Luottamus Huolenpito ja vastuu Henkinen kasvu ja kehitys Mahdollisuus käyttää omia kykyjään ja luovuuttaan Hyväksyy iän tuomat muutokset

Seksuaaliterveysopas lukiolaiselle Tehtävänä tehdä opas seksuaaliterveydestä lukiolaisille 5 hengen ryhmissä Ulkoasu esitteenomainen, esim sellainen, joka voisi löytyä terveydenhoitajan odotushuoneesta Asioita, joita esitteen tulee sisältää: ehkäisy, raskaudenkeskeytys (menetelmät + ajat, mihin asti voi suorittaa), raskauden vaiheet, hedelmättömyys, yhteiskunnan tarjoamat palvelut odottaville äideille ja lapsiperheille