Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä 1.2.2013 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KDK:n Kansallisen näkymän ryhmän työskentelystä
Advertisements

Kansallinen digitaalinen kirjasto - lyhyt johdatus Jukka Liedes
FINNA Koulutus Aki Lassila Kehittämispäällikkö Arkistot
Finnan tunnusluvut, luonnostelua (esitystä päivitetty 2.9.) Finnan konsortioryhmä 3.9. Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Lapset ja Internet Miten suojella lasta netin haitalliselta sisällöltä?
ASIAKASLIITTYMÄ FinELib-päivä Ere Maijala Kansalliskirjasto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna – projektisuunnitelma 2014 Konsortioryhmän kokous 18.11, 2013 Kristiina Hormia-Poutanen.
Finna ja kokoelmapalvelut – totuus ja teko
E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken Erkki Tolonen.
KDK-asiakasliittymä – linjauksia 2012 Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortiokokous
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortioryhmän kokous
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Muistiorganisaatioiden aineistokyselyn satoa Suunnittelija Tapani Sainio, KDK Sovellussuunnittelija Jukka Pennanen, Kirjastoverkkopalvelut, Kansalliskirjasto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Yleiset kirjastot - Mukaantulo Erkki Tolonen
Primo Central Index –työpaja
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortioryhmän kokous
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Flickr-kuvahaku.
Finnan metatiedon avoimuus, kysymyksiä: Onko Finnan palvelusopimuksen nykyinen metatiedon avoimuutta koskeva muotoilu ollut selkeä? Onko avoin metatieto.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri Kansallinen digitaalinen kirjasto ASIAKASLIITTYMÄ- Projektin tilanne Ari Rouvari.
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Yleistä Finna-työskentelystä Erkki Tolonen
Kooste ensimmäisen aallon organisaatioiden kevään 2013 palautekyselystä
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
Finnan kansallisen näkymän palvelukonsepti
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Kirjastopalvelut Satakunta University of Applied Sciences | Library Services AMK-kirjastojen Finna-päivä LAMK, Fellmannia.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ 2013 Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö AMKIT-Linnea2 –yhteiskokous
KDK-asiakasliittymä – ajankohtaista Syyskuu 2010 Kristiina Hormia-Poutanen.
Finna-tilannekatsaus
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Yleistä Finna-työskentelystä Erkki Tolonen
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ business-malli ja korkeakoulujen sisäinen viestintä AMKIT-Linnea yhteiskokous Kristiina Hormia-Poutanen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Kuvahaku internetistä ja kuvien laillinen käyttö.
KDK:n asiakaskäyttöliittymä FINNA Aki Lassila, kehittämispäällikkö
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Esitys: Finnan metatiedolle CC0-lisenssi Tapani Sainio Finnan konsortioryhmä
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Axiell rajapintakatsaus Bjarne Beckmann.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna-projektisuunnitelma 2015 ja siirtoresursointi 2015–2016 Konsortioryhmän kokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Yhtenäiset metatiedot ja tietorakenteet (284) (VM003:00/2007) Ohjausryhmän kokousmuistio Pekka Kuittinen projektipäällikkö.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finto-palvelu ja KDK:n nimitietopalvelu Metatietoryhmän työpaja
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Avoin data, TK ja virallinen tilasto
Teema 3: Haasteet Uudet kuvailukäytännöt ja tarpeet: RDA, e-aineistot, avoin tieto Nina Hyvönen
Oikeuksien hallintaan liittyvät metatiedot -työryhmän tuloksia
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
Mikko Lappalainen Finto-ohjausryhmän kokous
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Organisaatioiden yhteistyö
Organisaatioiden yhteistyö
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Finnan kehittäminen Erkki Tolonen
Organisaatioiden yhteistyö
Datan ja aineistojen avaaminen
Tilannekatsaus: Finnan uuden palvelusopimuksen käyttöönotto
Konsortioryhmän nimeäminen ja konsortiodokumenttien muutokset
Organisaatioiden yhteistyö
Datan ja aineistojen avaaminen
Photograph:Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo,
Datan ja aineistojen avaaminen
Avoimen tiedon julkaisuprosessi ja lisensointi
DATAN JA AINEISTOJEN AVAAMINEN FINNAN AVULLA
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Miten omat aineistot saadaan Europeanaan?
Esityksen transkriptio:

Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä Tapani Sainio, Kansalliskirjasto

KIRJASTOVERKKOPALVELUT Taustaa  Asiakasliittymän lähtökohtana on ollut metadatan avoimuus ja yhteiskäyttöisyys.  Nykyisen palvelusopimuksen mukaan metatieto on ”vapaasti kaikkien käytössä”.  Muotoilu on tulkinnanvarainen; Finnan metatiedon julkaisu avoimena datana vaatii selkeän lisenssin.  Kansalliskirjasto ehdottaa CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication (CC0) –lisenssin käyttöönottoa, järjestää kommenttikierroksen KAM-sektoreille ja laatii kommenttikierroksen tulosten pohjalta esityksen KDK-hallinnointielimille.

KIRJASTOVERKKOPALVELUT Lähtökohtia  Organisaatio määrittelee, mitä metadataa Finnaan haravoidaan.  CC0 koskee Finnan ”omaa” indeksiä, ei lisensioidun aineiston omaa indeksiä.  CC0 koskee vain metatietoa, ei esimerkiksi esikatselukuvia tai digitaalisia sisältöjä.

KIRJASTOVERKKOPALVELUT Miksi avoin metadata?  Avoin data = dataa, joka on vapaasti käytettävissä ja uudelleenkäytettävissä avoimella lisenssillä.  Mahdollistaa metatietoihin perustuvien uusien palveluiden ja sovellusten tekemisen ja datan yhdistämisen.  Julkishallinnon linjaukset ja yhteiskunnan tarpeet.  Miksi ei? – enemmän mahdollisuuksia kuin riskejä.

KIRJASTOVERKKOPALVELUT Miksi Creative Commons?  Lisenssit käytössä muuallakin, kv-yhteentoimivuus  CC0 on kaikkein vapain CC-lisenssi, siten myös kaikkein selkein.  CC0 myös käytännössä helpompi käyttää kuin viittausta edellyttävä lisenssi.

KIRJASTOVERKKOPALVELUT CC0 vaikutukset  Organisaatio luopuu kaikista oikeuksista, jotka mahdollisesti liittyvät siihen metadataan, joka haravoidaan Finnaan.  Metadataa voi sen jälkeen käyttää kuka tahansa haluamallaan tavalla.  Myös metadatan alkuperäinen omistaja voi edelleen käyttää metadataa haluamallaan tavalla.  Toivottuna vaikutuksena Finnan aineistot saavat lisää näkyvyyttä ja käyttöä verkossa.

KIRJASTOVERKKOPALVELUT Europeana ja CC0  Europeana otti CC0-lisenssin käyttöön kesällä  Käyttöönottoa edelsi pitkä kommentointiprosessi, johon myös suomalaiset muistiorganisaatiot osallistuivat.  2012 syksyllä julkaistiin 20 miljoonan kulttuuriobjektin metatiedot CC0- lisenssillä.

KIRJASTOVERKKOPALVELUT  Datan kanssa työskentelyä: Culture and Science Hackday Helsingissä OK Festivalilla. Kuva (CC BY 2.0): mihi_tr

KIRJASTOVERKKOPALVELUT Kommenttikierros  Kansalliskirjasto tuottaa esityksen CC0-lisenssin käyttöönottamisesta Finnassa, sen perusteluista ja vaikutuksista.  Esitys julkaistaan Finna-wikissä  Arkistot, kirjastot ja museot ja muut tahot voivat kommentoida esitystä.  Erityisesti toivotaan palautetta, mikäli metatiedon avaamiseen liittyy sopimuksellisia tai lainsäädännöllisiä esteitä.  Kommentit julkaistaan Finna-wikissä kaikkien nähtäville  Kommenttikierroksen perusteella laaditaan päätösesitys, joka käsitellään KDK-hallinnointielimissä.

KIRJASTOVERKKOPALVELUT Eteneminen ja aikatauluarvio  Asiasta keskusteltu syksyllä aallon kokouksissa  CC0-esityksen esittely: –konsortioryhmässä 1.2. –ohjaus- ja johtoryhmässä –tarvittavissa tilaisuuksissa (mm. 2. aallon kick-off 5.3.)  Kommenttipyyntö sektoreille vk 9  Kommentit Kansalliskirjastolle vk 15  Kooste kommenteista ja päätösesitys vk 18  Asian käsittely konsortioryhmässä ja ohjaus- ja johtoryhmässä vk 19->

KIRJASTOVERKKOPALVELUT Lisätietoa  CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication: (englanniksi)  Julkinen data - johdatus tietovarantojen avaamiseen: DLFE pdf&title=Julkinen%20data DLFE pdf&title=Julkinen%20data  Tietoa Europeanan datan lisensioinnista: