Akava tyrmää vuorotteluvapaa- korvausten leikkaamisen 15.9.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Advertisements

Akavan verotavoitteet hallitusohjelmaan. Verouudistus hallitusohjelmaan Tulevan hallituksen ohjelmaan talouskasvua, työllisyyttä, osaamista ja yrittämistä.
Työuran pituus Ydinindikaattorit
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Etuuksia koskevat kannanotot AKKU-johtoryhmän esitysten johdosta •Aikuiskoulutus on tullut myöhään tuen piiriin, ja sen taso on myös alhaisimpia. Ajatuksena.
Perintö- ja sukupolvenvaihdoksen verotuksen muutokset
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto
TYÖLLISYYS- JA KASVUSOPIMUKSESSA SOVITUT TYÖTTÖMYYSTURVAMUUTOKSET 1.Omavastuuaika lyhenee 5 päivään nykyisestä 7 päivästä o Toimeentulo paranee työttömyyden.
Työllisyystiedustelu 2008 Kunnallinen työmarkkinalaitos.
♂ ♀ Minna Sirnö Kunnan kaa? Kuntien tasa-arvofoorumi.
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
Raamisopimuksen keskeisiä kohtia Raamin sopimuskorotukset  Ensimmäinen kausi 13 kk 2,4 % (→ per 12 kk 2,2 %)  Toinen kausi 12 kk 1,9 % 
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Uuden työehtosopimuksen keskeinen sisältö Otaniemi
NEUVOTTELUORGANISAATIOT. Neuvotteluorganisaatiot KT Kuntatyönantajat on kunta-alan työnantajajärjestö. JUKO ry on julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö.
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Euroalue tyhjäkäynnillä
Tutkimusosasto Vanhempainvapaiden kustannusten kohdentumisesta työnantajille Sosiaaliturvan kuumat perunat Kela Anita Haataja, Tutkimusosasto.
- työmarkkinoista, palkoista ja palkkaneuvotteluista
Sri Lanka - silmäsairaala
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
TYÖAIKAAN LIITTYVIÄ SÄÄDÖKSIÄ JA SÄÄNNÖKSIÄ
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Osa-aikatyö Lahti [pvm] [Alatunniste]. Osa-aikatyö lukuina Osa-aikaisten palkansaajien määrä kasvanut yli 60 % viimeisen 15 vuoden aikana Nyt.
TYÖTTÖMYYSTURVA LOMAUTETUILLE 2011
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Suunnitelma paperittomasta kokouskäytännöstä koko luottamushenkilöhallinnolle Kaupunginhallitus
ENERGIAKATSELMUSPÄIVÄ Pietarissa Hyviä käytäntöjä ja tuloksia Suomen energiakatselmusohjelmasta Seppo Silvonen, Head of Unit.
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Akavan Erityisalat Yksityissektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Yliopistojen uusi rahoitusmalli TEKin näkemyksiä
1 HE 116/2008 vp valtion talousarvioksi vuodelle 2009 (luku Energiapolitiikka) Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaosto
YRITYSVEROTUS NYT JA TULEVAISUUDESSA
Tampereen työllistämistuki
Julkisen talouden sopeutus ja palkkaverotus
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
JIK KY:N TALOUS Tilinpäätökset Talousarvio 2013 Info-tilaisuus Etelä-Pohjanmaan Opisto Talousjohtaja Arto Saarela 1.
Jorma Hanhiala/TT Turku1 Teollisuuden merkitys Rauman seudun hyvinvoinnille.
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Akavan hallitusohjelmatavoitteet Kuntiin vahva ohjaus – palveluiden pelastus.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2012/Tilastoraportti 15/20131 Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2012 Aune Flinck, Tuula Kuoppala ja Salla.
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
1 Työvoiman työssäolo 2009 Kokoaikatyössä olevat palkansaajat Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2009 aineisto
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
Tekninen hallinto Tukipalveluyksikkö TEKNINEN HALLINTO Tukipalveluyksikkö.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Työajan haasteita tuloksia SAK:n jäsentutkimuksesta
Koulutusrahaston vuosi Koulutusrahasto Perustettu lailla vuonna 1970 Eroraharahastona o Hoitaa lakisääteisiä tehtäviä, jotka valmisteltu.
SAK:N EHDOTUS TYÖMARKKINOIDEN KRIISISOPIMUKSEKSI 24. SYYSKUUTA 2015.
Maan hallituksen heikennykset työsopimuslakiin ja sosiaaliturvaan
Työmarkkinoiden ajankohtaiset
Talousennusteet - mitä yritysjohto voi niistä oppia?
Arvio maan hallituksen 8. 9
Työnantajan sosiaalivakuutusmaksut teknologiateollisuuden työntekijöillä e 1. Sosiaaliturvamaksu 2,14 2,08 2,12 1,08 0,87 Sairausvakuutusmaksu.
Työnantajan sosiaalivakuutusmaksut teknologiateollisuuden työntekijöillä Sosiaaliturvamaksu 2,14 2,08 2,12 1,08 0,86 Sairausvakuutusmaksu.
SAK:N EHDOTUS TYÖMARKKINOIDEN KRIISISOPIMUksekSi 24. SYYSKUUTA 2015
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
Sosiaaliturvamaksu ( ) 2,1 2,0
Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Esityksen transkriptio:

Akava tyrmää vuorotteluvapaa- korvausten leikkaamisen

Hallituksen esitys Hallitus on päättänyt säästää 7,5 milj. euroa valtion rahoitusosuudesta. Säästö toteutetaan leikkaamalla vuorottelukorvauksia 10–20 % korvaustaso lasketaan 60 %:iin työttömyysturvasta nykyinen korvaus on 70 %, tai 80 %, jos työhistoriaa on vähintään 25 v. Esityksen vaikutus vuorottelukorvaukseen: palkka e/kk: korvaus pienenee 84–201 e/kk palkka e/kk: korvaus pienenee 95–250 e/kk palkka e/kk: korvaus pienenee 69–244 e/kk Hallituksen tavoitteena on lisäksi jatkossa edelleen vähentää valtion rahoitusosuutta vuorotteluvapaakorvauksissa. Nyt peruspäivärahaa vastaavan osuuden maksaa valtio ja loppuosa rahoitetaan työnantajan ja palkansaajien työttömyysvakuutusmaksulla sekä työttömyyskassojen jäsenmaksuilla. Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt vastustavat leikkauspäätöstä ja sovittujen rahoitusperiaatteiden muuttamista /Helle

Faktoja vuorotteluvapaasta Vuorotteluvapaajärjestelmä on vakinaistettu vuoden 2010 alussa. Vuorotteluvapaa on otettu käyttöön vuonna Vakinaistamisesta sovittiin ns. sosiaalitupossa osana työttömyysturva- ja eläkeasioiden neuvottelupakettia. Vuorotteluvapaan vakinaistaminen oli Akavan tärkeimpiä tavoitteita. Käyttäjistä työskenteli vuonna 2008 kuntasektorilla 42 %, yksityisellä 40 %. Naisia käyttäjistä oli 69 %. Vuorotteluvapaan syissä korostuu työssä jaksaminen sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen. Koska vuorotteluvapaalle jäävän tilalle on palkattava työtön työnhakija, järjestelmällä on tärkeä työllisyyspoliittinen merkitys erityisesti nuorten kannalta: sijaisista 40 % on alle 30-vuotiaita! Vuorotteluvapaan käyttäjien, työnantajien ja sijaisten kokemukset järjestelmästä ovat selvästi myönteisiä /Helle

Miksi Akava vastustaa leikkauksia? Toteutuessaan korvaustason leikkaus romuttaa järjestelmän, sillä korvaustaso on jo nyt matala. Leikkausaie on ristiriidassa hallitusohjelman muiden tavoitteiden kanssa: Vuorotteluvapaa edistää työssä jaksamista, työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista sekä nuorten työllisyyttä. Leikkausesityksen valmistelutapa on ristiriidassa hallitusohjelmaan kirjatun kolmikantaperiaatteen kanssa. Leikkausaie tuli hallitusohjelmaan työmarkkinajärjestöjen tietämättä. Myös hallituksen esitys valmisteltiin järjestöjen tietämättä. Sosiaalitupon aukaiseminen murentaa luottamusta tehtyihin sopimuksiin Sosiaalitupossa tehdyt ratkaisut ulottuvat vuoteen 2014 saakka Paketti sisälsi heikennyksiä palkansaajille: vuorotteluvapaajärjestelmän sisältö on ollut osa vaikeaa kompromissia Paketin yhden osan yksipuolinen heikentäminen ei ole hyväksyttävää /Helle