Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
”Ikäjohtaminen” JHL-amk-verkoston yhteishanke Tapaaminen JHL:ssa Keskustelussa esille nostettuja näkökulmia
Advertisements

Helluntailaisuus.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
45 ajatusta elämästä Music: snowdream Nov 2009 He Yan.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Suomen sairaanhoitajaliitto ry Tehy ry
Hyvän mielen talo Pori. Mitä on itsemääräämisoikeus? l Itsemääräämisen keskeinen ajatus on, että henkilö saa itse, ulkopuolisten puuttumatta.
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Sikiöaikaisten alkoholivaurioiden sosiaaliset merkitykset ja moraaliset jännitteet lasten ja nuorten palvelujärjestelmässä Tutkija, YTT Susan Eriksson,
Isi tuli! Vastuullista isyyttä tukeva vertaistukiryhmä
TIETOVERKOISSA TOIMIVA KIRKKO Ajankohtaista kirkon tietohallinnosta Kirkon hallintovirkamiehet ry Seinäjoki Aimo Karjalainen tietohallintojohtaja.
Sairaus ja ahdistus – kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus
”Siellä minä olen heidän keskellään”
Anne Eronen-Lindeblad
SAIRAAN IHMISEN KOHTAAMISESTA 1/5
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
NALLE PUH.
”Mukava kuulla, että muuallakin ovet paukkuu”
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Korkeakoulujen esteettömyysverkoston tulevaisuuden toimintamalli: Keskustelua verkoston olemuksesta ja toiminnoista ESOK.
Perhetyö.
Lempäälän keskustan kehittäminen
AJATUSHAUTOMOILLA kohti yleiskokousta TOTEUTUSAIKA HELMI-HUHTIKUU 2013.
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Avoin keskustelutilaisuus syömishäiriöiden hoidosta ja kuntoutuksesta
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
(c) Kari Salonen - Tampere VANHUSTYÖN SOSIAALISET - SOSIAALINEN GERONTOLOGISESSA SOSIAALITYÖSSÄ Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry – Tampere.
Ihmiskäsitys ihmissuhdetyössä
Terveyden edistäminen diakoniatyössä
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Kannabis koulutyön näkökulmasta Anne Ahlefelt, Vanhempi kouluttaja, EHYT ry Kannabisakatemia
Pia Perkiö. Uud. Anna ‑ Maija Raittila Virsikirjaan Virsi Kosketa minua, Henki, kosketa, kirkkaus! Anna elämälle suunta ja.
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
ELÄMÄN LOPPUVAIHEESEEN
Toimintakyvyn arviointi
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Tunnistetaanko apua tarvitseva mielenterveyspotilas? Kirsti Kähärä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä.
Ryhmätoiminnasta voimaa kuntoutumisen polun eri vaiheisiin
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Sosiaalityö Sosiaalityö on sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön suorittamaa ohjausta, neuvontaa, sosiaalisten ongelmien selvittämistä ja tukitoimien.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
VAPAAEHTOISTOIMINTA MUSTIJOEN PERUSTURVAN VAMMAISNEUVOSTOTYÖSSÄ.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Seksuaaliterveys Seksuaaliterveys terveydenedistämisen osana Haija Kankkunen Terveydenhoitaja (Yamk), seksuaalineuvo ja
LÄHEISTEN KOHTAAMINEN JA TUKI Sirkka Peltola, palveluesimies, palliatiivisen hoitotyön asiantuntija.
Vanhusneuvostojen seminaari Oulu Vanhustyön pastori Markku Palosaari.
Harjulan sairaala Hoivapalvelukeskus osasto 8 ja 9
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Pirjo Rauhala, Miten verkostot voisivat toimia yliopistoissa? 1 Miten verkostot voisivat toimia yliopistoissa? Alustus Suomen virtuaaliyliopiston.
Köyhyys ja lapsen oikeudet
KAUPUNKIELVI – PROJEKTI
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
TERVETULOA AVH-INFOON ! (AVH = AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ)
13 KUOLEMAN ETIIKKA Luku 12 –Ydinsisältö.
Ajankohtaista Maritta Ekmark Kvtl
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Esityksen transkriptio:

Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu Palliatiivisen hoidon seminaari 26.4.2013 Omaisten tukeminen hoidossa – saattamisessa – surussa ja toivossa Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu

1. Kenestä puhumme - Kuka on omainen? Omaisen käsite ei ole aivan yksiselitteinen Sanakirjan mukaan: “oman perheen jäsen, läheinen sukulainen” Mikään laki ei määritä lähintä omaista, mutta usein perintökaaren ajatellaan kuvaavan lähiomaissuhdetta Perintökaari määrittelee omaisen roolin juridisen sukulaissuhteen kautta Moderni moninaisuus: omainen voi olla sukulaissiteen omaavan henkilön lisäksi myös naapuri, paras ystävä, elämänkumppani Tuettavan henkilön asemaa ei määrää juridiikka vaan tuen tarve

2. Mitä on toivo? Kylmän 2012 mukaan: Toivo on merkittävä ihmisen olemassaolon ulottuvuus Toivolla on erityinen merkitys elämän taitekohdissa Toivo on voimavara, mutta myös strategia Toivo on yhteydessä elämänlaatuun Miten toivoa vahvistetaan? Toivon vahvistaminen on hoitohenkilökunnan eräs perustehtävistä Toivoa ei voida vahvistaa mekaanisesti Toivoa ei voida antaa, mutta toivon mahdollisuuksien syntymistä voidaan edistää Toivoa vahvistetaan kohtaamalla elävä elämä ihmisessä, ei niinkään kuolema Hoitavan henkilön kykyyn vahvistaa toivoa liittyy hänen oman elämänsä toivon, epätoivon ja toivottomuuden kohtaaminen

Toivo ja realiteetit (Kylmä 2012) Onko olemassa epärealistista toivoa? Kenen toivoa pidetään epärealistisena? Toivolla ei ole mitään haitallisia vaikutuksia ihmiselle Toivo on osa ihmisen realistista subjektiivista totuutta ja toisen henkilön toivon realiteettiperusteisuutta ei tulisi arvioida Toivon vahvistamisen elementit (Kylmän 2012 ja Potinkaran 2004 mukaan) Keskusteleminen Tiedonantaminen Muiden voimavarojen vahvistaminen Hengellisyyden tukeminen, uskon vahvistaminen Sairauden hoitaminen, huolenpito Suojaavan ympäristön tukeminen Sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen Lohdutus Terveyden osoittaminen

3. Toivoa luova keskustelu Keskusteleminen potilaan läheisen kanssa Välitöntä molemminpuolista tiedonvaihtoa, kuuntelemista ja kysymistä Luonteeltaan rakentavaa, sisältää arkipäivän asioita Mahdollisuus keskustella kaikesta inhimillisestä, myös hengellisestä Sen myöntäminen, että en voi muuta, kuin pysyä luonasi (Potinkara 2004; Kylmä 2012; Karvinen 2012; Björklund 2006)

Eräitä lähteitä ja oheislukemistoa Potinkara, H. 2004. Auttava kanssakäyminen. Substantiivinen teoria kriittisesti sairaan potilaan läheisen ja hoitavan henkilön välisestä yhteistyöstä. Tampereen yliopisto, Lääketieteellinen tiedekunta. Kymä, J. 2012. Toivo voimavarana hoitavassa työssä. Tutkimustuloksia sekä pohdintaa. Teoksessa Karvinen Henki ja toivo hoitotyössä. KlaavaMedia. Karvinen, Ikali (toim.). 2012. Henki ja toivo hoitotyössä. KlaavaMedia.