ADHD ja muut neuropsykiatriset häiriöt, kaltoinkohtelu ja päihteet – syrjäytymisen tie? Hannu Lauerma tutkimusprofessori, THL vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Syrjäytyminen, päihteet ja perheväkivalta 14. 5
Advertisements

Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Mistä on tämän päivän nuoret tehty?
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Toimintaympäristö
Mikä on suomalaisen alkoholin käytön kuva
KANSAINVÄLINEN FIBROMYALGIAPÄIVÄ
MS-tauti Pohjois-Savossa
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Vanhuspsykiatrinen näkökulma
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Turun Psykiatria Aikuisten avohoito
By: LadyLine Ritz, Vaasa. Alkaen To 22//13 Lisää infoa & ilmoittautuminen: TAI 55+ KUNTOKURSSI Sinulle, joka haluat:
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
”Määrittää ihmisen yksilönä”
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
Köyhyys ja asuminen Vuokra-asumisen tulevaisuus Suomessa -seminaari
 Senioritutkimus 2010  Vastaajia yhteensä 1647  Miehiä 68 prosenttia  84 prosenttia vastaajista syntynyt 1940-luvulla  Eläkkeelle siirrytty keskimäärin.
Riippuvuuksien neurobiologinen tausta
3.45 3.40.
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
Liikkumalla tasapainoa Ikäihmisten kuntoutumista tukevat hoito- ja toimintaympäristöt hanke 2006 – 2008 Ikäihmisen hyvä elämä – ympäristön merkitys vanhenemisessa.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Osallistuminen sidosryhmien näkökulmasta -kysely metsäneuvostojen jäsenille Marjo Laitala.
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
Juha Kauppinen Consulting oy Rakenneselvitykseen liittyviä tutkimuksia Tiedotustilaisuus Karjasillan kirkolla Juha Kauppinen.
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Päihdekysely /ELT Alkoholi- ja huumetutkimus1 PÄIHDEKYSELY 2002.
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Raskaana olevan päihderiippuvaisen naisen hoito Vankisairaalassa
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
Meijän vai teijän elämä? Oulun hyvinvointifoorumi Osmo Soininvaara.
Miten alkoholi näkyi päivystyksessä kahden vuoden aikana? tapaturmapotilaat puhallutettiin alkometrillä hoitoon tullessa päihtyneiden tapaturmapotilaiden.
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
Skitsofrenian epidemiologia
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
LASTEN SYRJÄYTYMISEN SYNTYMEKANISMIT
PISA Programme for International Students Assessment OECD-maat.
OPPIMISVAIKEUDET Ylivoimaisesti yleisin oppimisen vaikeus on luki-vaikeus. Sen vaikea muoto on dysleksia. Noin 10 % koulutulokkaista tarvitsee yksilöllistä.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Kotihoidon laskenta Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 Sami Fredriksson & Simo Pelanteri Psykiatrinen erikoissairaanhoito 2012 – Tilastoraportti 5/20141.
Työajan haasteita tuloksia SAK:n jäsentutkimuksesta
Mielenterveyden häiriöt
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
Syöpä.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyvä nuori EFCAP Marja Työläjärvi.
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Riippuvuudet.
MIELENTERVEYSBLOGI KÄYTÖS- JA HILLITSEMISHÄIRIÖT 17) Pelihimo
16 Persoonallisuushäiriöissä piirteet ilmenevät äärimmäisissä muodossa
KESKITETYN PALVELUN KOULUJA JA LUOKKIA
Esityksen transkriptio:

ADHD ja muut neuropsykiatriset häiriöt, kaltoinkohtelu ja päihteet – syrjäytymisen tie? Hannu Lauerma tutkimusprofessori, THL vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala

Luennon sisältö Persoonallisuushäiriöistä. ADHD ja muut neuropsykiatriset häiriöt. Aivovammoista lapsuusiässä Päihderiippuvuuksista. Hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

Mitä ovat persoonallisuushäiriöt? Huomattavaa tuskaa tai toiminnanvajavuutta aiheuttavia persoonallisuudenpiirteiden kärjistymiä. Joustamattomia, ongelmallisia hahmottamis-, reagointi- ja toimintatapojen kokonaisuuksia. Yksilölle suotuisissa, huomattavan rajatuissa oloissa melko vähäoireisia häiriöitä. Rajoittavat sopeutumismahdollisuuksia.

Epäsosiaalinen persoonallisuus Krooninen sosiaalisen vuorovaikutuksen poikkeavuus: ei huomioi toisia ja loukkaa heidän oikeuksiaan. Alkaa käytöshäiriönä ennen 15 vuoden ikää, diagnosoitavissa persoonallisuushäiriöksi aikaisintaan 18 vuoden iässä. Ei esiinny ainoastaan manian tai oireisen skitsofrenian aikana.

Epäsosiaalinen persoonallisuus Esiintyvyys väestössä noin 2 %. Yleisempi alimmissa sosiaaliryhmissä ja miehillä. Hyvin yleinen vankiloissa. Kuolevat nuorina. Jotkut kypsyvät iän myötä, mutta ylikuolleisuus selittää pitkälti niukan esiintyvyyden iäkkäillä .

Asosiaalinen persoonallisuushäiriö ja psykopatia ASP Narsistinen persoonallisuus Psykopatia

Asosiaalinen persoonallisuus ja kakkostyypin alkoholismi Kakkostyypin alkoholismi: mahdollisesti noin (10-) 20 % kaikista alkoholisteista. Geneettinen tausta: taipumus periytyy ainakin isältä pojalle. Mahdollisesti geneettinen kasauma suomalaisilla (itäsuomalaisilla?). Poikkeavan heikko serotoniiniaineenvaihdunta näkyy mm. 5-HIAA:n matalana pitoisuutena likvorissa.

Asosiaalinen persoonallisuus ja alkoholismi Heikko palkinto- rangaistusriippuvuus Kulkevat omia polkujaan - vankilaan Alkoholi nimenomaan keinona saada elämyksiä Alkoholi ei stimuloi ruokahalua Varhainen alkoholisoituminen Glukoosirasituskokeessa ja humalassa hypoglykemia Impulsiivisuus ja väkivaltaisuus korostuvat juovuksissa Riskiä lisääviä ja vähentäviä geenejä tunnistettu

Turmiolan apina - kaltoin kohdeltu?

ADHD Attention Deficit Hyperactivity Disorder Synnynnäinen, kehityksellinen huomion keskittämisen ja hyödyttömien signaalien huomiotta jättämisen (habituaation), toiminnanohjauksen ym. häiriö. Vaikeuttaa sosiaalistumista ja oppimista. Voi johtaa syrjäytymiseen - mahdollisesti kymmenkertaistaa vankilaan päätymisen riskin.

ADHD (yllä) ja ADD (alla)

ADHD ja päihdehäiriöt Katsauksissa on esitetty, että 20-30 %:lla päihdehäiriöisistä olisi ADHD, ja 20-40 %:lla ADHD-potilaista jossain elämänsä vaiheessa päihdehäiriö. Mekanismina kokeilunhalu ja päihteiden erityinen palkitsevuus.

Humalajuominen väkivallan riskitekijänä Suomessa Viikoittain itsensä vahvaan humalaan juovat nuoret ovat väkivallan tekijöinä 5-7 kertaa ja uhreina 2-3 kertaa useammin kuin nuoret, jotka eivät juo alkoholia kovaan humalaan asti. Noin 80 % väkivaltarikoksista tehdään Suomessa alkoholin vaikutuksen alaisena.

Addiktioiden taustoja Alttius addiktioille vaihtelee suuresti. Tausta farmakogenetiikassa? Suhde pakonomaisiin toimintoihin yleensä? (pelihimo, seksiriippuvuus, viiltely ym.) Dopamiinijärjestelmä Opioidijärjestelmä (endorfiinit) Endokannabinoidijärjestelmä

Riippuvuudet tienä vilkkaan pojan kotiin?

Aritmeettiset taidot ja älykkyys vangeilla Noin 30% vangeista kuuluu aritmetiikassa väestön heikoimpaan yhdeksään prosenttiin. Lähes 50% vangeista kuului taitojensa osalta heikoimpaan 16%:iin väestöstä. Älykkyydeltään selvästi alle keskitason jäi lähes 20% vangeista, kielellisessä suoriutumisessa lähes 30% ja suorituspuolella noin 15% (ÄO 70-79, väestöstä 8 % alle 79). Kehitysvammaisen tasoiset hyvin harvinaisia vankiloissa, mutta heitäkin on – yliedustusta ei!

Luki- ja tarkkaavaisuushäiriön perinteinen hoito: motivointi

Väkivaltainen ja vaativa kohtelu johtaa ilmeisesti ongelmiin Pakottamisen ja vaativuuden aiheuttama tilapäinen aktivaatiotason ja motivaation kasvu voi joskus johtaa tilapäisiin tuloksiin. Osalla vaativuus johtaa kuitenkin hätääntymisen kautta entistä huonompiin suorituksiin. Nöyryyttävään kohteluun liittyvä häpeä johtaa vihareaktioihin ja syrjäytymiseen.

Nuorisorikollisuus ja aivovamma: Rantakallio ym. 1992 5966 miespuolista seurattavaa, joista 22 vuoden ikään mennessä rikosrekisteri 355:llä (6,0 %). Rikollisuutta eivät ennustaneet syntymäpainon poikkeavuus, keskosuus, perinataaliset vauriot tai epilepsia. Merkittävä lisä sosiaalisten ja demograafisten muuttujien vakioinninkin jälkeenkin niillä, joilla aivovamma alle 14 v:n iässä. OR rikosrekisterille 1,9 ja väkivaltarikoksille 3,15.

Timonen ym. 2002 Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966, josta 5589 miestä ja 5345 naista. Aivovamma lapsuudessa tai nuoruudessa yhteydessä psykiatrisen häiriön ja rikollisuuden samanaikaiseen esiintymiseen miehillä (OR 4,1, 95% CI 1,2 - 13,6).

Joukamaa ja työryhmä 2010: keskushermosto-oireiset pään traumat rikosseuraamusaineistossa Kaikista (n=711) 45,6 % Yhdyskuntaseuraamusta suorittavista (n=101): 41,6 %. Naisvangeista (n=101) 45,5 %. Elinkautisvangeista (n=100) 37,0 % Sakkovangeista (n=100) 60%. Muista miesvangeista (n=309) 45,0%

Uutta tietoa tulossa Meneillään suuri vankien terveystutkimus. 90 %:lla päihdediagnoosi Lieviä aivovammoja yli 40 %:lla. Skitsofrenia diagnosoidaan kolme vuotta myöhemmin kuin väestössä yleensä. ADHD-piirteet ja lukihäiriöt moninkertaisesti yliedustettuina väestöön nähden – dysleksiaa jopa 30 %:lla, huonoja lukijoita puolet. Nivoutuminen muihin psykiatrisiin häiriöihin, somaattisiin sairauksiin ja päihderiippuvuuksiin selvittelyn alla.

Haaste käytännön työssä: asenneongelma, päihdeongelma, neurokognitiivinen häiriö, kaksi kolmesta vai kaikki?

Keskeisiä huomioita Suomessa mm. kehitysvammaisuus, keskosuus ja Touretten oireyhtymä eivät lisää vankeuden todennäköisyyttä. Monet muut häiriöt ja poikkeamat lisäävät. Niiden synnystä ja niihin liittyvän syrjäytymisen biologisista ja sosiaalisista erityispiirteistä tulee jatkuvasti lisää tietoa. Vaikuttamismahdollisuuksia on – enenevästi jos niihin halutaan panostaa. Vertaus: alle 13-vuotiaiden tapaturmakuolleisuus nykyisin kymmenesosa 1970-luvulla vallinneesta.