4 ATOMIN YDIN.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon
Advertisements

Atomin rakenteesta videohttp://oppiminen.yle.fi/artikkeli?id=2222.
Vuorovaikutuksesta voimaan
5 SÄHKÖINEN VOIMA.
Aineen rakenteen standardimalli
Atomit Molekyylit Sidokset Poolisuus Vuorovaikutukset
KVANTTI Määrämittainen paketti
6. Energia ja olomuodot.
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Ammattikemia Terhi Puntila
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014
Vetyatomin stationääriset tilat
7. Ydinfysiikka Ytimien ominaisuudet Ydinvoimat ja ytimien spektri
Voima.
ATOMIN YDIN Kertaa seuraavat käsitteet omatoimisesti s.70-73
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Newtonin ensimmäinen laki
Aineen rakenne.
Muutama Fys 8 kertaustehtävä ratkaisut ja teoriaa
VOIMIEN LAKEJA.
Ideaalikaasun tilanyhtälö
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Perusvuorovaikutukset
Voima liikkeen muutoksen aiheuttajana
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
13. Nopeus kuvaa liikettä Nopeus on suure, joka kertoo kuinka kappaleen paikka muuttuu ajan suhteen. Nopeus on vektorisuure. Vektorisuureen arvoon liittyy.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
Voimat syntyvät vuorovaikutuksista Joni Lämsä
3. Vuorovaikutus ja voima Vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Kahden kappaleen välillä esiintyy vuorovaikutus Vuorovaikutuksen.
Voimavektorit Kaikki voimatehtävät pohjautuvat Newtonin II lakiin: Tiivistelmä ja tehtäviä voimavektorien yhdistämisestä m on tarkasteltavan kappaleen.
 Energia, työ ja liike – Youtube tai osoite Energia, työ ja liike – Youtube Milloin tehdään fysikaalista työtä?
Luku 2: Atomisidokset ja ominaisuudet
2. Jaksollinen järjestelmä
Tiivistelmä 2. Vuorovaikutus ja voima
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Sp2-HYBRIDISAATIO.
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Jaksollinen järjestelmä
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
Vuorovaikutus ja voima
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Atomin rakenne 8Ke.
Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.
2,4,4-trimetyyli-2-penteeni Avaruusrakenne Hiiliatomin sp2-hybridisaatio Hiiliatomin sp2-hybridisaatiossa sekoittuvat yksi 2s-atomiorbitaali ja kaksi.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Rakennekaavoja.
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
Elektroniverho eli elektronipilvi energiatasot eli elektronikuoret
Aine rakentuu atomeista
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
Voima.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
- hyvä esimerkki fysiikan malleista
Kvanttimekeaaninen atomimalli
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
YDINPOMMI Saa räjähdysvoimansa ydinfuusiosta tai –fissiosta
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
Kemiallinen merkki   59Co3+ protonit neutronit elektronit
Radioaktiivinen hajoaminen
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

4 ATOMIN YDIN

4.1 Ytimen rakenne (1/2) Atomiydintä, jolla on tietty järjestysluku ja neutroniluku, kutsutaan nuklidiksi. Protoneja ja neutroneja kutsutaan nukleoneiksi. Ydintä kuvaavat suureet Z on järjestysluku, protonien lukumäärä ytimessä N on neutronien lukumäärä ytimessä A on massaluku A = Z + N

http://www.youtube.com/watch?v=yQP4UJhNn0I Kuinka suuri on atomi?

4.1 Ytimen rakenne (2/2) Ytimessä vaikuttavat vuorovaikutukset ja voimat Vahva vuorovaikutus - ydinvoima - kvarkkien sekä protonien ja neutronien välinen voima - kantama muutamia femtometrejä eli ytimen suuruusluokkaa - suhteellinen voimakkuus 1 Sähkömagneettinen vuorovaikutus - sähköinen voima - protonien välinen poistovoima - kantama ääretön - suhteellinen voimakkuus 0,01 Heikko vuorovaikutus liittyy ydinten radioaktiivisuuteen - kantama ytimen suuruusluokkaa - suhteellinen voimakkuus 10-12 Gravitaatiovuorovaikutus - painovoima - kantama ääretön - suhteellinen voimakkuus 10-38 Sähköinen voima Ydinvoima Voimien summa Protonien välinen voima

4.2 Isotoopit Saman alkuaineen atomit, joiden ytimissä on eri määrä neutroneja, ovat tämän alkuaineen isotooppeja. Atomimassayksikkö u 1 u = 1,6605655 · 10-27 kg. Atomimassayksikkö on määritelty siten, että hiilen isotoopin 12C atomin massa on tasan 12 u. Ainemäärän yksikkö mooli on määritelty siten, että 12 g hiili 12C:tä sisältää moolin eli siis NA = 6,0221367 · 1023 kpl hiiliatomeja. Tällöin hiilen 12C moolimassa on 12 g/mol. Atomin massan lukuarvo atomimassayksiköissä on siis sama kuin atomin moolimassan lukuarvo yksikössä g/mol. Elektronin massa me = 0,00054857900 u Protonin massa mp = 1,0072765 u Neutronin massa mn = 1,0086650 u

4.3 Massavaje ja sidosenergia (1/2) Ytimen massavaje Atomin ytimen massa on aina pienempi kuin sen muodostavien protonien ja neutronien yhteismassa. Massavaje on suuruudeltaan m = Zmp + Nmn + Zme – matomi. Massaosuus on ytimen massa nukleonia kohti. Massaosuus on pienin raudalla, joten rautaa kevyemmät ytimet liittyvät yhteen (fuusio) ja rautaa raskaammat ytimet hajoavat kevyemmiksi ytimiksi (fissio). Vety ja helium Uraani sekä sen hajoamistuotteet krypton ja barium

4.3 Massavaje ja sidosenergia (2/2) Massa ja energia E = mc2, missä m on massa c on valon nopeus. Ytimen sidosenergia on energia, joka tarvittaisin hajoittamaan ydin nukleoneiksi. Sama energia vapautuu, kun ydin muodostuu nukleoneista. Sidosenergia voidaan laskea massavajeen avulla: EB = mc2 = (Zmp + Nmn + Zme – matomi)c2. Sidososuus on ytimen sidosenergia yhtä nukleonia kohti b = . Yksikkömuunnoksia 1 u ≈ 931,5 c2 ≈ 931,5