Kaupungin kanssa asujat: Lapset ja nuoret osallistuvina asukkaina Sirpa Tani, FT Maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori, Opettajankoulutuslaitos,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elämän juna Elämä on kuin junamatka.
Advertisements

RUKOILEMME YHDESSÄ.
Jumalan kanssa.
Porin kaupunki PERHENEUVOLA.
Nuoret julkisessa kaupunkitilassa ∞ kokemuksia osallistavista menetelmistä NOORA PYYRY OPETTAJANKOULUTUSLAITOS HELSINGIN YLIOPISTO.
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Budjetin ydinkohdat •Menojen kasvua hillitään, erityisesti vaalivuoden 2012 jälkeen eli palveluja heikennetään •2013 ja 2014 menojen kasvu alittaa selkeästi.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Elävä kaupunkikeskusta ry:n strategia 2010 – 2015 (viimeistely) Esitys hallituksen kokoukselle Strategiaryhmän valmisteluun perustuva toiminnanjohtaja.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Sosiaali- ja terveysala Satakunta University of Applied Sciences | Faculty of Social Services and Health Care Satakunnan.
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
5 Jotos, polku osallisuuteen Tampere Muutama ajatus osattomuudesta a la C. Wright Mills.
Veli-Matti Karppinen 2006 Nakertaja – Hetteenmäen kyläyhdistys ry.
TÄHTITIEDE: ASTROBIOLOGIA Kuvan lähde: Nasa. –Tähtitiedettä biologian ja maantieteen näkökulmasta –toinen pääteema on astrobiologia ja toinen taivaan.
T YTÖT, POJAT JA VÄKIVALTA – KULTTUURINEN KÄYTÄNTÖ, SOSIAALINEN ONGELMA VAI KASVATUKSEN KYSYMYS ? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori,
MITÄ MAASEUDUN ASUKAS ODOTTAA PALVELUILTA? Kuntatalo Liisa Häme
Sosiaalialan asiantuntijapäivät Vanha Satama
ITÄINEN ALUE Oppilashuoltohankkeen esittely. Itäinen alue (Ahtialan kaupunginosa n asukasta)  Alueella on neljä päiväkotia; Ahtialan, Herrasmannin,
Vanhempien vertaisryhmä pilotti Myllypuron yläaste 2009 Ulla Hukka, erityisopettaja Tiina Valtonen, opinto-ohjaaja.
Ydinidea Apple: Krista Pitkänen Tuuli Turunen Petteri Saloviita
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
TYÖTAITAJA 2013–2014 ”Työelämän perussäännöt kunniaan”
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Viitelistat tietopalvelusta tilauksesta –kenelle ja miten Leena Koivula HY:n käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Arja Niskala HY:n oikeustieteellisen.
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Anna-Liisa Lämsä: Tuhat tarinaa lasten ja nuorten syrjäytymisestä.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Päiväkeskustoiminnan tutkimushanke Sininauhaliitto Tutkija Aki Rogel.
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
OSMOS- OSallistava MOnikulttuurinen Sosiaaliohjaus -projekti v – 2011 Metropolia ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelman ja Helsingin kaupungin.
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
Esteettömyys päiväkodeissa koulutuspäivä
TSEMPPIÄ LIIKUNNASTA- HANKE
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Jari Rantamäki MIKÄ TEKEE työnäytteiden kokoelmasta suoritettujen työtehtävien luettelosta opintojen dokumentaatiosta opetuksen dokumentaatiostaPORTFOLION?
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
Hesan Nuorten Ääni Lapset ja nuoret kokevat Helsingin kaupunkina, jossa heitä kuullaan ja he voivat vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin. Kaikissa helsinkiläisissä.
Ops seminaari Askola.
Luku- ja tenttivihjeet 7 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Avoimuuden mahdollisuudet tutkimusprosessissa Tuuli Toivonen Helsingin yliopisto Geotieteiden ja maantieteen laitos Tämä teos.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Yrittäjyyden vaikutus alueeseen Alueen vaikutus yrittäjyyteen Pia Arenius, professori Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Maahanmuuttajanuoret ja rikollisuus
Lapsi- ja perhepalvelut maaseudulla
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Näin arvioimme tiimin toimintaa
Osallisuuden jälkiarviointi: case __________________________________
Luku- ja tenttivihjeet 7
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Osallisuuden ja osallistumisen edistämistä Lahdessa ja nuorisopalveluissa Oulun Kanuunaseminaari
Matti O. Hannikainen Tutkijatohtori, Helsingin yliopisto
Opiskeluhuollon palvelut
Kuntoutussäätiön alueverkostotyö Malminkartanon alueella
Esityksen transkriptio:

Kaupungin kanssa asujat: Lapset ja nuoret osallistuvina asukkaina Sirpa Tani, FT Maantieteen ja ympäristökasvatuksen professori, Opettajankoulutuslaitos, Helsingin yliopisto Lapset ja nuoret asuvat ja kasvavat kaupungin kanssa, elävänä osana asuinympäristönsä materiaalista ja inhimillistä monimuotoisuutta. He ovat jo lähtökohtaisesti osallistuvia asukkaita ja kansalaisia, käyttäen kaupunkitilaa omaehtoisesti. Lasten ja nuorten osallistumista ei tarvitse niinkään lisätä kuin ymmärtää sen jo olemassa olevia ja joskus suunnittelun käytännöiltä karkaavia muotoja. Jos tavoitamme lasten ja nuorten omaleimaisia asumisen ja olemisen tapoja nyt, heidän arjessaan, voimme tehdä niille tilaa myös tulevaisuudessa.

Tutkimusongelmat ja osatutkimukset 1. Miten lapset ja nuoret elävät ja kasvavat osana kaupunkiympäristöä? 2. Miten nuoret asukkaat neuvottelevat kaupunkitilasta ja tuottavat sitä? 3. Millä tavoin asumisen ja asuinympäristöjen suunnittelu vaikuttaa lasten ja nuorten arkiseen kaupunkitilan käyttöön? TUTKIMUSTEEMAT * Kasvun ja kasvatuksen kietoutuminen arjen ei-inhimilliseen ympäristöön * Tilan haltuunoton strategiat * Paikan pedagogiikka TUTKIJAT Sirpa Tani, FT, professori Noora Pyyry, FM, AO, tohtorikoulutettava Reetta Hyvärinen, FM, AO, tohtorikoulutettava Pauliina Rautio, KT, tutkijatohtori

Menetelmät

Tulokset Hankkeen tavoitteena on * tuottaa syvällistä ymmärrystä lasten ja nuorten tavoista olla vuorovaikutteisessa suhteessa asuinympäristönsä kanssa * kehittää menetelmiä, joilla voidaan tunnistaa ja tulkita lasten ja nuorten tapoja liittää merkityksiä materiaaliseen ja sosiaaliseen ympäristöönsä * etsiä ratkaisukeinoja haasteisiin, joita lapset ja nuoret asukkaina asettavat asuinympäristöjen, erityisesti kaupunkien, suunnittelulle Hankkeen akateemisena tuloksena valmistuu kaksi väitöskirjaa sekä useita kansainvälisiä referoituja artikkeleita.