MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
John Rawls REILUPELI.
Advertisements

Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
Filosofian aloja ja suuntauksia
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin toinen luento Filosofian Kurssi.
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
TUTKII, MILLAINEN MORAALIN PITÄISI OLLA!
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
ETIIKKA.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Inf , Filosofia 2. luento Kalle Videnoja.
Etiikan peruskäsitteet
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
MORAALITEORIAT.
PAKSUNAHKAISUUDESTA SUURISIELUISUUTEEN
KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Filosofian kurssi, luento 3 Yhteiskuntafilosofia
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
LUENTO 3 KONSEKVENTALISMI
Moraalin perusta: järki vai tunne?
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Perusopetuksen arvoperusta ja arvokeskustelut
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Filosofinen etiikka FI2 Petri Anttila, Karhulan lukio Petri Anttila, Karhulan lukio.
ETIIKAN LUONNE. Eettisten arvojen peili Moraalirealismi: moraaliväitteet viittaavat objektiivisiin tosiasioihin ja ovat tosia tai epätosia mielipiteistä.
FI2 FILOSOFINEN ETIIKKA. Filosofisen etiikan lähtökohtia Käsitteet moraali ja etiikka Etiikan osa-alueet: metaetiikka, normatiivinen etiikka, soveltava.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija
Terveyden määritelmät
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
Eutanasia s
Humanismi.
Moraali Eräät nohevat 9A.
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Yhteisöön kuulumisen etiikka
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
Ikuisia kysymyksiä erityisesti uskonnot vastaavat näihin, mutta myös monet ideologiat kaikissa uskonnoissa tai ideologioissa ei vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
PELASTUS Luku 4 – Opetusvinkki 1.
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Yhteiskuntafilosofia
Katolinen kirkko.
Kirkkokuntien eettisiä painotuksia
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Reformoitu opetus.
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Filosofian osa-alueet
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
Onko tahto vapaa?.
Islam –oppi ja velvollisuudet
Mitä on metaetiikka? Yleensä etiikkaa tarkoittaa hyvän ja pahan, oikean ja väärän kysymyksiä, mutta siinä voidaan pohtia myös yleisempiä kysymyksiä. Näitä.
Stoalaisuudesta.
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
RAAMATUN ETIIKKA.
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
2 ETIIKAN TEORIAT FI02 LAJM.
1 ETIIKAN PERUSTEET FI02 LAJM.
Esityksen transkriptio:

MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha ETIIKKA MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha

MORAALI ARVOT (hyvä / paha; tärkeä / yhdentekevä) IHMISEN LUONNE NORMIT (oikea / väärä)

MORAALIFILOSOFIAN JÄSENNYS Metaetiikka tutkii etiikan filosofista perustaa ja käsitteitä Normatiivinen etiikka Hyve-etiikka Seurausetiikat Velvollisuusetiikka

HYVÄ ELÄMÄ ANTIIKIN FILOSOFIEN MUKAAN 1.Epikuros * 2.Platon 3.Aristoteles

HYVE-ETIIKKA Järki ohjaa ja varmistaa, että ihminen toimii hyvien luonteenpiirteiden mukaan Hyviä luonteenpiirteitä kutsutaan hyveiksi Antiikin ajan keskeiset hyveet olivat viisaus, rohkeus, kohtuus ja oikeuden-mukaisuus Aristoteles määritteli kultaisen keskitien esim. pelkuruus – rohkeus - uhkarohkeus

HYVE-ETIIKKA Miten hyveitä voi harjoitella? Auttaako kasvatus? Millaisia harjoituksia? Sadut, rippikoulu, kerhotoiminta, armeija

SEURAUSETIIKAT Egoismi – teko on oikein, jos se edistää tekijänsä hyvää Altruismi – teko on oikein, jos se edistää muiden hyvää Utilitarismi – toimi niin, että teoillasi edistät kaikkien ihmisten hyvää tai onnellisuutta

SEURAUSETIIKKA Ongelmia: Mitä on hyvä? Miten arvioida hyvän määrää tai laatua? Onko realistista? Mikä on vähemmistön suoja? Kuinka pitkälle tekojen seuraukset voidaan arvioida? Miten arvioida moraalisesti tekoa, jonka oli tarkoitus tuottaa hyvää, mutta tuloksena oli katastrofi?

VELVOLLISUUSETIIKKA Rationaalinen perusta etiikalle Immanuel Kant ( 1724-1804) Kategorinen imperatiivi: ”Toimi aina sellaisen periaatteen mukaan, jonka voisit toivoa tulevan yleiseksi laiksi.” Ihmisarvo etiikan perustana ”Kohtele ihmisyyttä itsessäsi ja muissa aina päämääränä, älä koskaan välineenä.”

VELVOLLISUUSETIIKKA Kategorisen imperatiivin filosofiset oletukset Hyvä tahto Tahdon vapaus Yleispätevä muoto Eettisyys eettisyyden itsensä vuoksi

LIBERAALIETIIKKA Yksilön oikeudet Vapaudet Velvollisuudet Negatiivinen vapaus Positiivinen vapaus Velvollisuudet