Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Advertisements

-ilman valoa ei ole värejä.
Kun valo kulkee aineesta toiseen, sen kulkusuunta muuttuu, se taittuu
Aaltoliike Harmoninen voima: voiman suunta aina kohti tasapainoasemaa, esim. jousivoima Jaksonaika T = aika, jolloin värähtelijä palaa seuraavan kerran.
Fysiikka Kurssi 1.
Nopeudesta ja kiihtyvyydestä
Tilkkuilijan värit Saana Karlsson.
Valon taittuminen (refraction)
Taianomaiset revontulet
Kuva muodostuu todellisista säteistä, todellinen kuva.
Kuperan linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
Heijastuminen ja taittuminen
Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen.
Voimista liikeilmiöihin ja Newtonin lakeihin
Valosta 1.
Näkyvyys Värien huomionherättämiskyky.
Punainen Yksi pääväreistä.
Käytä oikein värejä Michele Heikkilä.
Lyhyt oppimäärä väriopista ja suunnittelusta
RADIOKANAVAT.
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
4C Liikennevalojen yhteenkytkentä - yhteenkytkentäkaavio.
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2014
Ääni!.
Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa.
3D -grafiikka ja animaatio
Koveran linssin piirto- ja laskutehtävä 2005
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA) 4.AALTOYHTÄLÖT.
Kuinka monenteen diaan asti pysyt perässä? Koita sanoa ääneen monennessako diassa olet ja minkä värinen sen tausta on. Jos sinulla on kaveri vieressä,
Pitkät sekunnit JH, MJ, EM & SK Lauantaiyön. Mitä tulee huomioida? Valotusaika Aukko ISO Tuki/seuranta.
Maailmankaikkeuden rakenne
Valo Ilman valoa emme näkisi mitään.
Valo Ilman valoa emme näkisi mitään.
ÄÄNI.
AALLOT.
TYÖYMPÄRISTÖN OLOSUHTEET
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA 15.AALTOYHTÄLÖT.
Aaltoliikkeen ominaisuuksia
FY2 Aaltoliike. 1. Aalto etenee – aine ei Värähtelijä on esine, joka toistaa samanlaista edestakaista liikettä Värähtelijä on esine, joka toistaa samanlaista.
Valon ominaisuuksia Valo kulkee suoraviivaisesti. Varjo = alue, johon ei pääse valoa. Valaistus heikkenee, kun etäisyys valonlähteestä kasvaa. Valovoima.
Sateenkaari. Mikä on sateenkaari? -Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän ilmiö. -Spektri eli kirjo tarkoittaa yleisesti havaitun suuren.
LUMA-Robotiikka. 1. Päivän ohjelma LEGO tehtävien esittely –Ajo eteen/taakse, käännös oikealle/vasemmalle –Antureiden käyttö Kosketus (Touch Sensor) Etäisyyden.
SILMÄ. NÄKEMINEN Valonsäteet tulevat silmään silmämunan etuosassa olevan kirkkaan, kaarevan sarveiskalvon läpi ja taittuvat siellä. Menevät mykiön läpi.
Hei! Minä olen Mustafa. Minä tulen Syyriasta. Kuka sinä olet? Mistä sinä tulet?
Valo hiukkasfyysikon silmin Aleksi Vuorinen Helsingin yliopisto Tähtitieteellinen yhdistys Ursa Helsinki,
Helsingin normaalilyseo Jani Kiviharju Syksy 2016
Tähden kehityksen loppuvaiheet
VÄRI.
Fysiikka Kurssi 1.
NÄYTÄ KIELTÄ! PUR kauppa/ Tiina Maija Petäjä, lääkäri
Grammary What’s On 6 Unit 2.
Aurinkokello Ennen ajan kulumista mitattiin auringon avulla
AISTIT *tehtävä: välittää tietoa ympäristöstä sopeu-
Heijastuslaki Tulokulma Heijastuskulma 0º 20º 45º 60º 90º
Valon taittuminen Valo taittuu tullessaan vinosti kahden erilaisen läpinäkyvän aineen rajapintaan. Optinen tiheys kuvaa aineen kykyä taittaa valoa. Pienet.
Määritä äänen taajuus Kiinnitä mikrofoni statiiviin ja johdot tietokoneeseen Käynnistä mittaus ja lyö äänirautaan. Määritä kuvaajasta äänen taajuus.
Pisara 4 Ympäristö- ja luonnontieto
VÄRIT.
Sammonlahden sprintticup reittianalyysit
Tilavaikutelman luominen väreillä
Maapallon veden jakautuminen:
Valon taittuminen Valon taittuminen johtuu valon erilaisista kulkunopeuksista optisilta tiheyksiltään erilaisissa aineissa. Kun valo tulee vinosti optisesti.
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Heijastuslaki: valon heijastuskulma ja tulokulma ovat yhtä suuret.
Äänen ominaisuuksia Kaiku syntyy, kun ääni heijastuu kovasta ja tasaisesta pinnasta. Ominaistaajuus on taajuus, jolla esine värähtelee parhaiten. Resonanssi.
PERISKOOPPI.
IDEA! Hyvinvointiklinikka
Tilavaikutelman luominen väreillä
Esityksen transkriptio:

Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen Äänen ominaisuuksia kuuleminen

Osa 1-valon ominaisuuksia Valo kulkee suoraviivaisesti: Laser

Valo kulkee erittäin nopeasti – n.300000 kilometriä sekunnissa. Tällä nopeudella se ehtisi kiertää maapallon 7,5 kertaa sekunnissa.

Valo kulkee paljon nopeammin kuin ääni. Esimerkiksi: Ukkosella salaman välähdys ja jyrinä tapahtuvat samaan aikaan, mutta salama nähdään ensin. 2) Starttipistolissa nähdään valo ensin, pamahdus vasta sen jälkeen.

Näemme esineet, koska ne heijastavat valon silmäämme: Aine ja energia

Valonlähteet Valonlähteet tuottavat itse valoa. Muut esineet heijastavat valonlähteiden valoa. valonlähteitä Heijastavia esineitä

varjot Varjot syntyvät, kun valon kulku estetään”: Valon säde

Osa 2 heijastuminen Heijastuminen tasopeilistä: peili Normaali Tuleva säde Heijastuva säde tulokulma heijastuskulma peili

heijastuskulma = tulokulma Heijastuslaki heijastuskulma = tulokulma sama !!!

Hajaheijastus Tasaiselta,, sileältä pinnalta pinnalta heijastuu samaan suuntaan: Karkeilla pinnoilla tapahtuu hajaheijastus. Silloin valo heijastuu eri suuntiin ( esim. Heijastin)

Peilien käytöä 2) auton valo 1) periskooppi

Värit Valkoinen valo koostuu seitseän värin sekoituksesta (sateenkaaren värit rainbow). Valkoinen valo voidaan hajoittaa väreihin prismalla: Näin sateenkaarikin muodostuu, auringon valo hajaantuu väreiksi sadepisarassa.

Sateenkaaren värit: punainen oranssi keltainen vihreä sininen indigisininen Violetti

Värien sekoittumista Valkoinen valo voidaan hajoittaa väreiksi. Nämä värit voidaan yhdistää uudelleen. Perusvärit ovat punainen, sininen ja vihreä: yhdistämällä sinistä ja punaista syntyy magenta (purppura) yhdistämällä sinistä ja vihreää syntyy syaani (lvaalean sininen) yhdistämällä punaista ja vihreää syntyy keltainen Yhdistämällä kaikki kolme väriä syntyy valkoista

Vain punainen valo heijastuu Värien näkeminen Kappaleen väri riippuu siitä väristä, jota se heijastaa. Esimerkiksi punainen kirja heijastaa vain punaista väriä: laskutaito Valkoinen valo Vain punainen valo heijastuu

Valkoinen hattu heijastaa kaikkia värejä: Violetit housut heijastavat violettia valoa ( ja punaista ja sinistä, koska violetti koostuu niistä): violetti Valkoinen hattu heijastaa kaikkia värejä: Valkoinen valo

Housut näuttää sinisiltä Entä värillinen valo Värillisessä valossa värilliset esineet näyttäät erilaisilta. Esimerkiksi jalkapalloasu: Paita näyttää punaiselta Valkoinen valo Housut näuttää sinisiltä

Eri väreissä käy näin: Punainen valo Paita näyttää punaiselta Housut näyttää mustilta Paita näyttää mustalta Sininen valo Housut näyttää sinisiltä

Homework Lisää esimerkkejä: esine Valon väri Colour object seems to be Punaiset sukat punainen sininen musta vihreä Sininen nalle Vihreä kameli Violetti kirja Homework

suodattimet Punainen suodatin Suodattimet estävät muiden ärien kulun: Violetti suodatin

Suodattimien käyttö Suodattimen väri Värit, jotka nähdään punainen Gvihreä sininen syaani magenta keltainen

punainen sininen vihreä valkoinen keltainen syaani Magenda

taittuminen Taittuminen tapahtuu, kun aaltojen nopeus muuttuu, kun aallot kulkevat aineesta toiseen. Ainetta, jossa valo kulkee kutsutaan väliaineeksi. Kun viivotin laitetaan veteen, näyttää tältä::

Nyt valonsäteet hidastuvat vedessä ja taittuvat Nyt valonsäteet hidastuvat vedessä ja taittuvat. Kaksi väliainetta ovat ______ ja _______.

Words – slowly, low, high, quickly Äänet Syntyy, kun jokin värähtelee. If something vibrates with a high frequency (vibrates very ______) we say it has a _____ pitch. If something vibrates with a low frequency (vibrates ______) we say it has a ____ pitch. The lowest frequency I could hear was… Words – slowly, low, high, quickly

Osaatko Kumpi aalloista kuvaa matalaa ja kumpi korkeaa ääntä? Tällä aallolla on _____ taajuus: Tällä aallolla on ___ _taajuus: Kumpi aalloista kuvaa matalaa ja kumpi korkeaa ääntä?

ääniaalloista… Kumpi äänistä on voimakas ja kumpi hiljainen? Tällä allolla on _____ amplitudi : _Tällä aallolla on____ amplitudi: Kumpi äänistä on voimakas ja kumpi hiljainen?

The Ear