MAAKUNTAKAAVOJEN LAATIMINEN Keski-Suomen maakuntavaltuuston seminaari 13.03.2008 IT-Instituutti, Jyväskylä 21.11.20141M. Ahokas.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Häme-ohjelma on Kanta-Hämeen tulevaisuuden tekemisen strateginen ohjelma Häme-ohjelma sisältää maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman. Strategiaosa.
Advertisements

Leena-Kaisa Nikkarinen Kaste-ohjelmapäällikkö,
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
Yhteistyöryhmä maaseutupolitiikan tekijänä Pori Heli Siirilä Maaseutuasumisen teemaryhmä.
TAPAUS KESKI-SUOMI Maakuntien yhteistyöryhmien neuvottelupäivät Jyväskylässä Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto.
MYR:N TEHTÄVÄT 1.YHTEENSOVITTAA EU:n ja valtion rahoituksen kohdentuminen ohjelmaa rahoittaville viranomaisille (MYAK) MYAK:n tarkistus budjetin hyväksymisen.
Seinäjoki Johtaja Markku Tornberg MTK
YM valtakunnalliset suuntaviivat alueiden käytölle MRL§ TEM ja VM ohjaus alueiden kehittämisestä LAK§ Toteuttaminen hallinnonaloittain: työ- ja elinkeinoministeriö,
Vähittäiskaupan suuryksiköiden kaavoitus -opas
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Valtion ja kuntien suhde seudullisen maankäytön kehittämisessä Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä –seminaari Tampere Matti Vatilo, YM.
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Limingan Kirkonseudun asemakaavan muutos
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
NELIÖT KOHDALLEEN KESTÄVÄSTI KAUPAN TAVOITTEITA TUKIEN?
Laajakaista kaikille -hanke Jyväskylä Keski-Suomen laajakaistahankkeen tilannekatsaus Tapio Saarinen Kehittämispäällikkö, ICT.
Tilastotietoja suuralue- ja maakuntajaolla (NUTS2 ja NUTS3)
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Keski-Suomen ELY-keskus Juha S. Niemelä
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
KAAVAHIERARKIA, KAAVAMUODOT JA RAKENTAMISEN OHJAUS
VARSINAIS-SUOMEN TAAJAMIEN MAANKÄYTÖN, PALVELUIDEN JA LIIKENTEEN VAIHEMAAKUNTAKAAVA Kuntakierrokset kevät 2014.
PERUSKALVOT.
Aluesuunnittelu ja kaavoitus maaseudulla
Helsingin seudun kuntien lupaohjeet mehiläispesien sijoittelusta Tiedustelu suoritettu maaliskuussa 2011.
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä TOIMIVAT TYÖMARKKINAT – OSAAJIA JA TYÖPAIKKOJA KESKI-SUOMEEN Rantasipi Laajavuori
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä MAAKUNTAKAAVOJEN LAATIMINEN 1.VAIHEMAAKUNTAKAAVA – JÄTKÄ 2.VAIHEMAAKUNTAKAAVA.
Tapaus Keski-Suomi MYR-neuvottelupäivät, Jyväskylä Jyväskylä Ylijohtaja Juha S. Niemelä.
Maakuntakaavoitus ase- ja ampumaharrastuksen kannalta
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Valtion aluehallintouudistus - Onko palapeli valmis?
1 Hannu Pirkola, kaupunginjohtaja, Saarijärvi MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä ALUEHALLINNON UUDISTAMISHANKE SEKÄ KUNTA- JA PALVELURAKENNEUUDISTUS MAAKUNTAVALTUUSTON.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Loppuseminaari Säätytalo Helsinki Mikko Peltonen, MMM.
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Ohjausryhmä , liite 2 Kuntien loppuraporttilausunnot.
Kilpailukykyä strategisella maankäytöllä Kommenttipuheenvuoro Pekka Söderling
Työ- ja elinkeinokeskus EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois- Savossa 2007 – Microteknia, Kuopio.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
Rakennesuunnitelma 2040 Valtuustoinfot 8-9/2013 Päivi Nurminen ja Kimmo Kurunmäki.
Jaana Simola UusiKunta – Lahden seudun kuntarakenneselvitys Johtoryhmä Heinola.
Väestömuutos Taajamat ovat kasvaneet 16,7 %, yli 73 % pohjois-savolaisista asuu taajamissa nyt Kylät (yli 20 asukkaan tiivistymät) ovat kasvaneet.
PSA-POSKI-projektissa tähdätään pohjavesien suojelun ja kiviaineshuollon yhteensovittamiseen Pohjois-Savossa on alkanut kaksivuotinen tutkimus- ja kehittämishanke.
PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO MAAKUNTAHALLITUS Maakuntasuunnitelma 2035.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Ajankohtaista Alueiden käyttö Päivi Liuska-Kankaanpää Alueiden käytön johtaja.
PIRKANMAAN MAISEMAN VIESTII OSA 6 KALVO 1 Copyright 2004 Tampereen kaupunki Museotoimi / Pirkanmaan maakuntamuseo.
Johdatus Pohjois-Karjalan maakuntakaava 2040:een Käynnistystilaisuus
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
ALUEIDEN KÄYTÖN SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ
Pohjois-Karjalan maakuntakaava
Periaatepäätöksen valmistelun organisointi
VALTIMON KUNTA KAAVOITUSKATSAUS
Ohjausjärjestelmä yhdellä kuvalla
Esityksen transkriptio:

MAAKUNTAKAAVOJEN LAATIMINEN Keski-Suomen maakuntavaltuuston seminaari IT-Instituutti, Jyväskylä M. Ahokas

1. MAAKUNTAKAAVAN PERUSTEHTÄVÄ  MAKA:ssa alueiden käytön suunnittelu ja periaatteet: MASU:ssa osoitetaan maakunnan tavoiteltu kehitys  maakuntakaava osana maakunnan suunnittelua ”… esitetään alueiden käytön ja yhdyskunta-rakenteen periaatteet ja osoitetaan tarpeellisia alueita…” (25:4 §) VAT:n, maakunnan ja useamman kuin yhden kunnan tarpeet vasta viime kuukausina on poliittinen ilmasto havahtunut huomaamaan, että aluerakenne ja infra (mm. asuminen, palvelut, liikenneväylät jne) ovat kestävän aluekehityksen kulmakiviä MAKA:n on edistettävä VAT:n toteuttamista M. Ahokas2

1.1 MAKA:n oikeusvaikutukset: ohjeena … yleis- /asemakaavan laatimiselle & muuttamiselle (32:1 §) muille toimille alueiden käytön järjestämiseksi (32:1 §) viranomaistoimille (32:2 §, tiehankkeet, liiton hankkeet); sekä: viranomaisia koskeva edistämisvelvoite (32:2 §) rakentamisrajoitus virkistyksen ja suojelun sekä liikenteen ja teknisen huollon alueilla (33:1 §) ”ehdollinen rakentamisrajoitus” (33:2 §) määräaikainen rakentamisrajoitus (2 + 2 vuotta; 33:3 §) vähittäiskaupan suuryksikkö: ei saa sijoittaa maakunta- tai yleiskaavan keskustatoimintojen alueen ulkopuolelle 58:3 § määräysmahdollisuus suunnitteluvelvoitteen tai valtakunnallisen alueidenkäyttötavoitteen toteuttamiseksi (177 ja 178 §) M. Ahokas3

1.2 Oikeusvaikutukset maanomistajiin  ”rahat tai lupa”: …jos maakuntakaavasta johtuvasta luvan epäämisestä aiheutuisi hakijalle huomattavaa haittaa … (33:2 §) M. Ahokas4

2. KESKI-SUOMEN MAAKUNTAKAAVAT  (kokonais-)maakuntakaava: vahvistettavana  1. vaihemaakuntakaava: Jyväskylän seudun jätteidenkäsittely (JÄTKÄ); tulossa ehdotuksena nähtäville  2. vaihemaakuntakaava: pohjavesi, suojelu, kiviainekset (POSKI); kaavaluonnos n  3. vaihemaakuntakaava: turvevarat (TURVA); kaavaluonnos n M. Ahokas5

3. MAAKUNTAKAAVAN TILANNE  MV:n päätös  MH:n alistuspäätös YM:n vahvistettavaksi  asiakirjat viety YM:öön  lausuntokierros ministeriöissä ja Keski-Suomen ympäristökeskuksessa  liiton vastine lausuntoihin (9 kpl) ja valituksiin (1+2 kpl) pyydetty (viety YM:öön )  YM:ssä käsittely on juuttunut ”jonoon”: vastine KHO:lle Kanta- Hämeen ja Pirkanmaan maakuntakaavoista sekä Päijät- Hämeen vahvistuspäätöksen valmistelu M. Ahokas6

 seuraavaksi valittajalle (-jille?) annetaan 1 kk aikaa vastaselitykseen  vahvistuspäätöksen valmistelu alkaa lomien jälkeen  päätös tullee vuoden viimeisellä neljänneksellä (loka-joulukuu) joko VN:sta (tai YM:stä, jos MMM vetää lausuntonsa pois)  mahdollinen jatkovalitus/-kset KHO:lle vuoden lopussa  lopullinen voimaantulo mahdollisesti (?) KHO:n päätöksen jälkeen aikaisintaan v lopussa M. Ahokas7

4. MAAKUNTAKAAVAN SISÄLTÖÖN LIITTYVIÄ ONGELMIA  ei ongelmia : SM, PLM, OPM, STM, TM  MMM: ei ole pohdittu mm-elinkeinojen ja maaseudun kehittämisen asioita MAKA liian yksityiskohtainen vaikutusarvioinnissa ei ole tarkasteltu maa- ja metsätalouteen ja maaseutuun kohdistuvia vaikutuksia MAKA ei ole se foorumi, jossa otetaan kantaa inventointien ja selvitysten sisältöön, arvottamiseen ja aluerajauksiin MAKA ei voi ohjata mm:n tukimuotoja ekologisia vyöhykkeitä ei voi sisällyttää kaavaselostukseen MAKA:lla ei voi luoda maa-ainesten ottoon liittyvää uutta suunnittelujärjestelmää M. Ahokas8

turvetuotantoa koskeva suunnittelumääräys on poistettava mm-alueita voi koskea vain rakentamisen ohjaus maisema-alueiden suunnittelumääräys poistettava harjujensuojelualueiden aluemerkintä ja kaavamääräys poistettava yksityismaiden osalta S- ja s-merkinnät yksityismaiden osalta jätettävä vahvistamatta (puuttuu 28:4 §:n arviointi) virkistysalueen suunnittelumääräykseen lisättävä maininta, ettei se koske metsänhoitoa ja käyttöä tulvakysymystä tulisi käsitellä maakuntatasolla MAKA ei kaikilta osin lain mukainen ► ei voida vahvistaa ► neuvottelu ► kaavan siirto VN:n vahvistettavaksi M. Ahokas9

 LVM liiton tavoitteet liikennettä koskien ovat epärealistisia tieverkon osalta liian yksityiskohtainen (mm. taajamat ja ”merkittävästi parannettava tie” -kannanotto) kt 58 Multia –Karstula linjaus Pylkönmäen kautta ja Ruuhimäki-Niemisjärvi ovat epärealistisia suunnitteluajanjaksolla rataverkko epärealistinen (”Haapamäen kolmio”) ratahallintokeskuksen lausuntoa ei otettu mitenkään huomioon raideliikenteen osalta kaavaa ei tule vahvistaa, vaan palauttaa uudelleen valmisteltavaksi M. Ahokas10

 Keski-Suomen ympäristökeskus ilmastonmuutosta voisi pohtia kaavaratkaisuissa Äänekoski-Jämsä kehityskäytävä ei välity riittävästi kaavaratkaisuihin (Uuraisten/Äänekosken Hirvaskangas) km- ja km-1 –merkinnät yhdyskuntarakennetta hajottavia (Hankasalmen as., Toivakka ja Lievestuore) Juokslahden eritasoliittymä väärässä paikassa ekologiset vyöhykkeet ja hiljaiset alueet sekä arvokkaat kallioalueet olisi tullut merkitä MAKA:aan haitallisena pidetään Uuraisten Hankasuon ja Pylkönmäen Mätässuon merkintää turvealueena ympäristökeskuksen mukaan maa-ainesten, kalliokiviaines- ten ja rakennuskiviainesten sekä turvetuotannon alueet ja vyöhykkeet käsiteltävä eri vaihemaakuntakaavoissa M. Ahokas11

5. VALITUSTEN VÄITTEET  vähittäiskaupan suuryksikkö Nälkämäen risteykseen (Jari- Pekka Koponen)  tiedottamispuute (prosessivirheväite; Arviointikeskus/OTK Aulikki Kiviranta Tapio Riipisen ym. asiamiehenä)  tiedottamispuute (prosessivirheväite; Suomen Luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri ry/Risto Sulkava ja Juhani Paavola) M. Ahokas12

6. MAAKUNTAHALLITUKSEN VASTINE LAUSUNTOIHIN JA VALITUKSIIN  MH antoi vastineen : ”lausunnoissa ja muistutuksissa ei ole tullut esille mitään sellaista maankäyttö- ja rakennuslain tai –asetuksen mukaista seikkaa, jonka nojalla maakuntakaavaa tai sen osaa ei voitaisi vahvistaa” M. Ahokas13

7. ESTEELLISYYDESTÄ  ei ole ollut ongelma seutu- ja maakuntakaavojen laatimisessa  MAKA:n laatimisessa esteellisyyskysymys ei noussut esille  JÄTKÄ:n valmistelussa niiden tahojen edustajat, joiden kohdalla näkökulma olisi saattanut tulla ajankohtaiseksi, nimettiin asiantuntijoiksi, jotka eivät osallistu maakuntakaavaluonnoksen kannanmuodostukseen, mutta jotka ovat tuoneet asiantuntemuksensa asian valmisteluun M. Ahokas14

 POSKI:n ja TURVA:n osalta tehdään ratkaisu, - että asiantuntijaryhmät nimetään selvitysryhmiksi, - että niiden tehtävä keskittyy selvitysten ja tutkimusten ohjaamiseen ja - että maakuntakaavan valmistelun todetaan olevan liiton toimiston (alueidenkäyttöyksikön viranomais-)tehtävää tätä koskevat MH:n täsmennykset on tarkoitus tehdä huhtikuun kokouksessa M. Ahokas15