Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta
Advertisements

Veden kovuuden määritys kompleksometrisellä titrauksella
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
Hajajätevesiasetus – rakennusvalvonnan uusi riesa?
Nopeus s t v nopeus = matka: aika v = s :t
Korroosiomaalauksen perusteet
Kiimingin – Jäälin vesienhoitoyhdistys Vedenlaatutietoja
Seokset ja liuokset 1. Seostyypit Hapot, emäkset ja pH
NEON 5 - Reaktiot ja tasapaino
Olomuodosta toiseen.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl
pH:n matemaattis-kemiallinen tulkinta
Sähkökemian perusteita, osa 2
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
Liukoisuus-ja ionitulo
Heterogeeninen tasapaino
Puhtaat aineet ja seokset
Ohjelmoinnin tekniikkaa Sisällys for -lause lyhemmin. Vaihtoehtoisia merkintöjä aritmeettisille lauseille. Useiden muuttujien esittely.
Kemiallisia reaktioita ympärillämme
Solun kemia BIOLOGIAN LAITOS, SEPPO SAARELA, 2010.
Kemiallista kielioppia!
Yhdessä tehokkaampaa palvelua – yhteistyöllä uusia mahdollisuuksia Neuvontapalveluiden yhteistyötilaisuus Neuvontapalveluiden yhteistyötilaisuus,
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Kuonien rakenne ja tehtävät
Homogeeninen kemiallinen tasapaino
1. Usean muuttujan funktiot
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
KE Epäorgaanisen instrumentaalianalyysin perusteet Osio I
Tasapainoon vaikuttavia tekijöitä
Hapot ja emäkset Happo luovuttaa protonin emäs vastaanottaa
Puskuriliuos Puskuriliuos on liuos, joka pystyy vastustamaan pH:n muutosta, kun siihen lisätään happoa tai emästä Puskuriliuos koostuu heikosta haposta.
Liike Nopeus ja kiihtyvyys.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
OH – ja H+ -ionit löytävät toisensa
Fotosynteesi.
PITOISUUS Pitoisuus kertoo kuinka paljon jotain ainetta on seoksessa. Pitoisuus voidaan esittää monella eri tavalla. MASSAPROSENTTI kertoo kuinka monta.
6. Luonnon happamoituminen
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
14. Aine laajenee lämmetessään
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Kemikaalit ja työturvallisuus
Aika ja paikka: Kukkia-järvi, Vankoniemi, klo 9:24 Ympäristö: Vedenottopaikka: podsolimaannos, syvyys n. 1,8 m laiturin havupuita ja muutama.
Muuttuva suoraviivainen liike
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
Indikaattorityö Työn suoritus (OHJE): Laita 3-4 tippaa hapanta (HCl-liuos), neutraalia (vesi) ja emäksistä (NaOH-liuos) ainetta kuuteen mikrokemian alustan.
Kpl 9 hapot ja emäkset - tehoaineet Aineilla on PH-arvo Hapan Mikä on PH? Maistuu kirpeälle Mitä vahva happo tekee? Esim. Emäksinen Mikä on PH? Maistuu.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl rikkihappo H 2 SO 4 typpihappo HNO 3 Happo hajoaa vedessä ioneiksi: HClH + + Cl -
Prosessimetallurgian tutkimusryhmä Eetu-Pekka Heikkinen, 2016 Metallurgiset liuosmallit: WLE-formalismi Ilmiömallinnus prosessimetallurgiassa Syksy 2016.
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
Tiivistelmä 3. Puhdas aine ja seos
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
Tiivistelmä 8. Neutraloituminen ja suolat
Olomuodosta toiseen.
3 Suureyhtälöt Fysiikan tehtävän ratkaisu:
Kemikaaleja kaikkialla
Kemialliset yhdisteet
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
LÄMPÖ Miksi tiskivesi tuntuu kädessä lämpöiseltä?
Mikrobiologia.
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
Lasketaan liuenneen aineen ainemäärä Liuosten valmistaminen Laboratoriossa tarvitaan 250 ml natriumetanaattiliuosta CH3COONa (aq),
Orgaanisissa yhdisteissä reaktiot tapahtuvat pääsääntöisesti funktionaalisissa ryhmissä.
16. Ohjelmoinnin tekniikkaa
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Neutraloituminen ja suolat
Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta
16. Ohjelmoinnin tekniikkaa
Esityksen transkriptio:

Veden ionitulo Vesi voi toimia sekä happona että emäksenä, joten kahden vesimolekyylin välinen protoninsiirtoreaktio on mahdollinen H2O(l) + H2O(l) ⇌ H3O+ (aq)+ OH-(aq) Reaktiota kutsutaan autoionisaatioksi Reaktion tasapainovakiota yksinkertaistetaan kirjoittamalla vain tuotteiden konsentraatiot, koska veden konsentraatio ei juurikaan muutu Kw = [H3O+][OH-] Kw kutsutaan veden ionituloksi

Puhtaassa vedessä 25 ˚C lämpötilassa [H3O+]=[OH-]=1,0*10-7M Joten ionitulon arvo on 1,0 * 10-14 M2 Jos liuokseen lisätään happoa tai emästä, [H3O+] ja [OH-] muuttuvat, mutta Kw säilyy Liuos on hapan, jos [H3O+] > 1,0*10-7M ja liuos on emäksinen, jos [OH-] > 1,0*10-7M

Ionitulo ja happo- ja emäsvakiot Hapon happovakion ja hapon vastinemäksen kaavasta saadaan johdettua, että Ka * Kb = Kw (kts. S.53)

pH ja pOH pH = -lg [H3O+] [H3O+] = 10-pH M pOH = -lg [OH-] [OH-] = 10-pOH M 25 ˚C lämpötilassa pH + pOH = 14 Logaritmisissa yksiköissä pilkkua edeltäviä numeroita ei lasketa merkitseviksi