Utopia demokraattisesta markkinataloudesta demokratian idea on tasa-arvo, jokaisen vapaus määritellä omat arvonsa demokratia ei ole niinkään kansan valtaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ohjelmistokehitys Viikko 2 Mika Salo Pekka Valtonen Asmo Voutilainen
Advertisements

Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Jumalan kanssa.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
John Rawls REILUPELI.
MIKÄ ON TIIMI?.
Asianajajan ammatti Päivämäärä Koulun nimi Luennoitsijan nimi.
-Jatkuvasti, eli useammin. kuin neljän vuoden välein Strateginen omistajaohjaus ”Yhtiökokous” ”Hallitus” ”Superlauta- kunta” Strategiset asiantuntijaryhmät.
”Yrityskauppa myyjän ja ostajan näkökulmasta!”
Yksilö ostajana.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Johdon konsultoinnin merkitys elinkeinoelämälle Johdon konsultointipalvelut standardin julkistamistilaisuus Kansallismuseon auditorio Kaupallinen.
1 N-piirin johtajuusvalmennus Vapaaehtoistyön johtaminen.
Preppaus ENA 4.
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
IT-laitteiden käyttöiän lyhentymisen syyt ja vaikutus Sara Kartaslammi.
Julkinen talous Suomessa
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
/Selin Ann/js Ay-liike on aina kannattanut kansainvälistä yhteistyötä - globalisaatio on myös mahdollisuus.
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Riippuvuus tupakoinnista
Yritykset ja yhteisöt ostajina ”Kaiken takana on…ihminen”
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
ESIMERKKI: URHEILUSEURAN STRATEGISTEN PERUSASIOIDEN KONKRETISOINTI
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
Mandrake linux Seminaarityö. Linux -Linux on vapaa Unix-tyyppinen käyttöjärjestelmä. Tavallisesti Linuxista puhuttaessa tarkoitetaan "levitysversiota"
Kommunismin romahdus ja kylmän sodan loppu:
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Sidosryhmät.
Teollistuminen.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
Demokratia.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä.
TALOUSTIETO Markkinat ja hinta Kysyntä ja tarjonta.
Luku Kolme maailmaa, s. 170–174 KOLME MAAILMAA. Kolme maailmaa Maailma vuonna Kokoa kolmen maailman keskeiset tunnuspiirteet ja vertaile niitä.
TALOUSTIETO YH2 SUOMI JA KV. TALOUS. SUOMALAISTEN ELINKEINOT 1. Palveluelinkeinot 2. Jalostus 3. Alkutuotanto (maa- ja metsätalous) Omavaraistaloudesta.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
Antiikin Kreikka.  koostui kaupunkivaltioista, poliksista  Ei yhtenäinen valtio  Yhdistävinä tekijöinä kulttuuri ja kauppa  Polikset erosivat hallintojärjestelmiltään.
Kilpailumuodot Toni Uusimäki TÄYDELLINEN KILPAILU Teoreettinen malli, täydellinen kilpailu erittäin harvinaista Torikauppa(vihannesten ja marjojen.
Missä valta Suomessa sijaitsee? Poliittinen valta on perustuslain mukaan kansalla, joka käyttää sitä suoraan tai edustajiensa välityksellä. Suomi on edustuksellinen.
Toisen maailmansodan loppu ja kylmän sodan alku
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
24 Hintojen vakaus on tärkeää s
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
TEHTÄVÄ (YHDISTÄ ISMIT JA MÄÄRITTEET)
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Eurobarometri
Talousdemokratia ja hyvinvoinnin kasvu
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
Onko tahto vapaa?.
Markkinatalous ja epätäydellinen kilpailu
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
MAKROTALOUSTIEDE KANSANTALOUDEN TILINPITO
Vapaudesta, vastuusta ja vallasta – kurkistus sosiaali- ja terveydenhuollon isojen sanojen taakse Juha Teperi
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Esityksen transkriptio:

Utopia demokraattisesta markkinataloudesta demokratian idea on tasa-arvo, jokaisen vapaus määritellä omat arvonsa demokratia ei ole niinkään kansan valtaa kuin rakenteellista vallattomuutta demokratiassa ei voida enemmistöllä tai yksimielisyydelläkään valita ylintä ideologiaa (Hitler, Neuvostoliitto, muslimimaat) demokratiassa ei myöskään voi olla kaikenkattavaa talousideologiaa (ei kasvua eikä vihreyttä)

Kasvuideologiaan perustumaton talous kasvuideologiattomuus tarkoittaa kasvuneutraaliutta; yhteiskunta ei ohjaa taloutta kasvuun vaan yhteinen talous muodostuu (alhaalta päin, demokraattisesti) kansalaisten omien arvostusten ja pyrkimysten ohjaamana yhteiskunta ei suosi tuotannollisia tekoja tuottamattomiin nähden eikä erityisin palkinnoin kannusta ihmisiä vaurastumaan yhteiskunta ei myöskään estä ihmisiä vaurastumasta, mutta omaa taloutta ei saa kasvattaa toisilta pois ottamalla tai toisten vaurastumiselle esteitä asettamalla.

Kasvuideologiattomassa yhteiskunnassa talous on demokraattista talous on yksilöiden välistä, alhaalta ohjautuvaa markkinataloutta yksilöiden välisyys tarkoittaa sitä, ettei yrityksille anneta mitään erityiskohtelua alhaalta ohjautuvuus tarkoittaa kuluttajien, periaatteessa ostajien puolelta ohjautuvuutta, mikä toteutuu kun jokainen myyjä suhtautuu tasapuolisesti kaikkiin ostajiin (yleinen ja yhtäläinen äänioikeus) markkinatalous tarkoittaa mm. sitä, että kaupankäynti on vapaata ja markkinatiedot eli tuotteiden hinnat ja laadut ovat kaikille vapaata tietoa kaupankäyntioikeuksia ei ole kaupan

Ellemme usko kasvuideologiaan meillä ei ole mitään perusteita osakeyhtiöjärjestelmään pörsseineen ja optioineen yhtiöverojärjestelmään, jossa tuotannon tekijät, mm. raaka-aineet, energia ja mainonta voidaan saada verottomiksi vähentämällä kulut verotettavista tuloista kaupallisiin tekijänoikeuksiin, patentteihin ja muihin yksinoikeuksiin kauppa- ja omistussalaisuuksiin, joilla vastuita ja rahoja siirretään piiloon muilta siis juuri niihin järjestelmiin, jotka tekevät rikkaista yhä rikkaampia ja syrjäytyneistä yhä syrjäytyneempiä juuri niihin järjestelmiin, joiden ylläpito vaatii yhä suurempia uhrauksia luonnolta

Miksi sitten noudatamme kyseisiä kasvuun tähtääviä järjestelmiä? pääasiassa siksi, että muutkin niin tekevät ja kilpailussa on pärjättävä (asevarustelu) talouskasvu on tuonut paljon hyvää ja uskotaan, että se ratkaisee myös köyhyyden ja luonnonsuojelun ongelmat kasvusta hyötyvä ja asioista päättävä eliitti (aateli) ei halua kuullakaan muutoksesta, joka vaarantaisi sen aseman tavalliset kansalaiset uskovat, että nykymuotoinen markkinatalous jo edustaa vapauden huippua ja jokainen voi siinä menestyä ja vaikuttaa haluamallaan tavalla kapitalismin vastakohdaksi ymmärretään edelleen sosialismi, talouden ylhäältä päin ohjaaminen, vaikka vastaus on tasan päinvastainen

Entä sitten? uusi ajatus köyhyyskeskusteluun: markkinoiden demokratisointi eivät tarkoita sitä, että demokraattisesti päätetään tavoitteista, joihin ylhäältä ohjatusti pyritään, vaan sitä, että markkinoiden annetaan ohjautua alhaalta antamalla jokaiselle ostajalle sama ostamisen vapaus kysymys on siitä, haluammeko talouteen demokratiaa, yritysten valtaa vai valtioiden valtaa? (haluammeko demokratiaa, aateliston valtaa vai sosialismia) kansainvälinen demokratia voi toteutua vain markkinoiden demokratiana luonnon suojeleminen on helpompaa, jos yleinen kasvupaine ei ole niin kova