Kristillisen päihdetyön haasteet silloin kun asiakkaana on psykiatrisesta häiriöstä kärsivä päihdeongelmainen Kristillinen alkoholisti- ja narkomaanityö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuule kokemus – Miksi ja Miten. Diak Helsinki 4. 10
Advertisements

Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Suvi Laine, 2005 Tietoa keskeytyksen taustalla olevista tekijöistä (lainattu OPH:n julkaisusta ”Keskeyttääkö vai ei?)
Tiina Sutinen THM Turku
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
HALSUAN VASU -avain kasvuun
Kokemuksia päihdepalveluiden yhteistyöstä psykiatrian ja perusterveydenhuollon kanssa Anneli Raatikainen.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Porin kaupunki PERHENEUVOLA.
Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
Varhaisvaiheen toimintamalli sosiaali- ja terveyskeskukseen: päihteet ja mielenterveys (työikäiset) Päivitetty xx/2013 Lähde: Välittäjä hankeen toimintamalli.
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Uudet ELY-keskukset ja tiedonvälityksen haaste työhallinnossa Ideapäivä-seminaari Jaana Suokonautio Jaana Suokonautio.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Maahanmuuttaja mielenterveyspalveluissa
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Perhetyö.
Taysin nps ja lastensuojelun yhteistyö
Lasten suusta.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
Riippuvuus tupakoinnista
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Mielenterveyshäiriöiden hoito
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
ELÄMÄN LOPPUVAIHEESEEN
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
Terveyden edistäminen
Hengellinen ja ammatillinen Ismo Valkoniemi
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
Kohti yhteistä johtajuusajattelua Sininauhaliitossa. Siniboss 2. 12
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
Muna vai kana – onko väliä? Päihde- ja mielenterveysasiakkaiden avokuntoutuksen kehittämishanke PÄMIn väliseminaari Tampere.
Mielenterveyden häiriöt
Kouluinfo Renkomäen koulu
Monikielinen ja moniarvoinen Suomi. Laajat ja tiiviit kontaktit muihin kulttuureihin ennen nyt  jo vanhastaan Suomessa on ollut monia kieli- ja kulttuuriryhmiä.
Masennus eli Depressio.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.
Terveyskeskuslääkärin näkökulma moniammatilliseen yhteistyöhön Markus Partanen, Runosmäen-Mullin terveysaseman vastaava lääkäri, PPPR- hankkeen Turun kehittämisosion.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
Luku 14 – Raamatun tulkinta
Mielenterveyden häiriöt
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuuden kehittäminen
Oikea palvelut oikeaan aikaan
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Mikä/kuka on kristitty?
ASIAKKAAT MUKANA SOTE-PALVELUJA KEHITTÄMÄSSÄ
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Päihdetyön poikkeavat polut
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
Päihdelääkärit.fi Toiminta-ajatus: Tarjoamme kotona tapahtuvaa alkoholivieroitushoitoa yhdistämällä päihdelääketieteen ja ensihoidon erityisosaamisen.
Sähköinen välitysjärjestelmä
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Kristillisen päihdetyön haasteet silloin kun asiakkaana on psykiatrisesta häiriöstä kärsivä päihdeongelmainen Kristillinen alkoholisti- ja narkomaanityö ry Helena Korhonen 11 / 2007

Sanojen taustaa Kristillinen päihdetyö -käsite on yhtä vanha kuin päihdetyö. Juuret Kristillisessä raittiustyössä Kaksoisdiagnoosi -sana tullut uutena käyttöön Suomessa ja kansainvälisesti vasta 1990 luvulla 2D ei oikeastaan ole diagnoosi vaan puheenparsi jossa henkilöllä on kaksi lääkärin erikseen määrittelemää sairautta: sekä päihde- että mielenterveysdiagnoosi Kristiina Pihlaja Labyrintti lehti 4/2005 Molempien sanojen kohdalla se mitä ko. sanalla tarkoitetaan riippuu määrittelijästä

Kaksoisdiagnoosiasiakkaalla voi olla; ensisijaisesti psykiatrisia oireita, jotka vahvistuvat päihteidenkäytön seurauksena ensisijaisesti päihteidenkäytöstä johtuvia oireita joiden rinnalla psykiatrisia komplikaatioita samanaikaisesti päihteiden väärinkäyttöä ja psykiatrisia oireita, kuten esimerkiksi alkoholiriippuvuutta ja masennusta taustalla traumaattinen kokemus / stressioireita jotka ovat päihteiden väärinkäyttöön.

Muna vai kana? Ahdistushäiriöiset ja masentuneet: alkoholi, kannabis Persoonallisuushäiriöiset: amfetamiini Psykoottiset: alkoholidelirium kannabis opioidit Alkoholi: masennus ahdistuneisuus delirium oireet Kannabis: hallusinaatiot, aistiharhat amotivaatio Amfetamiini: psykoottisuus paranoidisuus Opioidit: masennus

Esimerkkejä profiilista lääkitsevät itse todellisia tai olettamiaan psykiat-risia oireitaan sekä vieroitus- ja sivuoireitaan saattavat olla lääkekielteisiä / lääkehakuisia kieltävät ja vähättelevät päihteiden käyttöään ja/tai mielenterveysongelmiaan hakevat apua monista paikoista samanaikaisesti sitoutumatta hoitoon omaavat puutteellisen hoitomotivaation ja hoitotyytyväisyyden kiinnittyvät heikosti hoitokontakteihin, osin asunnottomuuden takia herättävät provokatiivisella ja/tai aggressiivisella käyttäytymisellä henkilökunnassa negatiivista asennoitumista jopa suoranaista pelkoa

Toisiaan vahvistavien ongelmien kehä päihdeongelmat sosiaaliset ongelmat mielenterveysongelmat

Välineitä arkeen moniammatillinen yhteistyö konsultaatio ja työnohjaus psykiatriseen erikoissairaanhoitoon ja/tai päihdehuoltoon koulutus 2D -potilaan hoidon erityispiirteistä perehtyminen mahdolliseen väkivaltaproblema-tiikkaan; turvallisuus antaa tilaa kohtaamiselle työparityöskentely päihdehuollon ja/tai psykiatrisen erikoissairaanhoidon työntekijän kanssa hengellisten tarpeiden huomioiminen ja yhteistyö tarvittaessa sielunhoidon ammattilaisen kanssa Apu yhdestä paikasta, hoitokoti tai avohoito, asiakas tapaa avun yhdessä paikassa

Kristillisen 2D-työn ongelmia Kulttuurin, uskonnon ja ympäristön vaikutukset heijastuvat ihmisen tapaan käsitellä ja tulkita tunteitaan Siitä syystä juutalaisissa mielisairaissa on uskomattoman paljon Messiaita. Isaak Singer: Nousee Päivä laskee Päivä Voimakkaasti uskoontulon kokenut mielenterveysasiakas voi tulkita erilaiset harhat ja äänet Jumalan puheeksi… Asiakas voi saada monentasoista hengellistä ”konsultointia” hoidon ulkopuolella.

Ongelmien voittamiseksi On lisättävä ammattitaitoa sekä hengellisesti että hoidollisesti Kaikilla hoitotiimin / hoitokodin työntekijöillä ja mahdollisilla vapaaehtoislla pitää olla yhteinen näkemys siitä että kaiken hengellisen toiminnan pitää olla hoitavaa niin että sen myötä levollisuus ja rauha lisääntyvät Ammattilainen tietää mikä on sielunhoidon ja terapian ero, on hän sitten kumman asian ammattilainen tahansa

Kristillisen 2D-työn vahvuudet Ihmisen ainutkertaisen arvon tunnustaminen Kyky kohdata asiakkaan hengelliset tarpeet Kyky erottaa toisistaan kristilliseen elämään kuuluvat ajatus- ja toimintamallit hengellisesti kyseenalaisista, ihmistä jopa vahingoittavista toiminta- ja ajatusmalleista Tieto Jumalan rakkaudesta riippumatta henkilön terveydentilasta

KEHITYSTARPEET Moniammatillisten toimintamallien kehittäminen Yhteistyökyvyn lisääminen, asenteista ulos kasvu Vapaaehtoistyöntekijöiden, esim. tukihenkilöiden riittävä kouluttaminen - tulisi olla edellytys esim. nimettynä tukihenkilönä toimimiseen Ennalta ehkäisevän työn soluttaminen laaja-alaisesti arkielämän eri tilanteisiin Lasten ja nuorten ennaltaehkäisevässä työssä opetettava sietämään myös hiljaisuutta (Elämä ei aina ole action vaikka se onkin laifii) Läpinäkyvää omaa laadunvalvontaa lisää toimintaan

Kristillinen alkoholisti- ja narkomaanityö ry Helena Korhonen 11 / 2007