Sosiaalisten vaikutusten arviointi Jyväskylässä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund. Tonttituotantoprosessi ASUNTO-, ELINKEINO- JA MAANKÄYTTÖPOLIITTISET TAVOITTEET MAANHANKINTA YLEISKAAVOITUS.
Kuntamarkkinat Helsinki
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Miksi tärkeä? Yliopiston tehtävät lähtökohtana Tiedostaminen, analyysi – mitä YVV:llä tarkoitetaan? Yhteiset vai eriytyneet kriteerit: -ks. Ritsilä ym.
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
TEKNISEN JA YMPÄRISTÖTOIMEN TALOUSARVIO 2011 •Säästöt tehty pääosin kunnossapidosta sekä palvelujen ostoista ja materiaalihankinnoista •Lautakuntakäsittelyn.
Esitys Juha Mieskolainen
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
KAAVAHIERARKIA, KAAVAMUODOT JA RAKENTAMISEN OHJAUS
Länsi-Suomen lääninhallitusLänsi-Suomen lääninhallitus Liikunnan ja kulttuurin PARAS Kokkola Liikunnan edellytysten kehittäminen.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Matinkylä
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? EN HURUDAN METROPOLSTAD? Helsingin valtuusto / Helsingfors fullmäktige Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Strategisesti eheytyvä kaupunkiseutu? Näkökulmia Tampereen seudun rakennesuunnitelmatyöhön Jari Kolehmainen Olli Ruokolainen Tampereen yliopisto.
Ympäristöministeriö / Katri Tulkki / Kauppa yhdyskuntien kehityksessä1 Palvelurakenteen kehittämisen työkaluja.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Projekti käsitteenä Projekti on selkeästi asetettuihin tavoitteisiin pyrkivä ja ajallisesti rajattu kertaluonteinen tehtäväkokonaisuus, jonka toteuttamisesta.
Verkko-oppimisympäristön käyttöön kasvamisen vaiheet 1.Totuttautuminen: perustan saavuttaminen fyysisesti yhdessä tai yksilöllisesti ohjeiden mukaan lähtötason.
Työllisyysportti – työväline työllisyydenhoidon toimijoille
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
Viestintäsuunnitelma
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle.
Terveyden edistäminen
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Espoon kuntalaiskuuleminen Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
© Tampereen kaupunki Lainrikkoja-asiakkaat kunnallisen sosiaalityön haasteena Maria Palmgren johtava sosiaalityöntekijä Tampere.
Kaupunkiseudun yhteistyösuunnitelma Maankäyttö, asuminen ja liikenne Seutuhallituksen nimeämä maankäyttö- ja rakennetyöryhmä, pj. Risto Laaksonen Yhteistyön.
Rakennesuunnitelma 2040 Valtuustoinfot 8-9/2013 Päivi Nurminen ja Kimmo Kurunmäki.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Mitä yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelu on?
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto VAMPO-päätösseminaari,
Maankäytön järjestäminen laajemman alueen näkökulmasta Jari Leivo Kaavoituspäällikkö Kauhavan kaupunki.
SOS II Rakenteellinen sosiaalityö Työpaja 1 Tampere
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Kaavoitusohjelman kehittämistyöryhmän toimenpide-ehdotus
Terveyden määritelmät
Konstruktivismi Tekijä Bogi
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Arvioinnista arkipäivää
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Sosiaalisten vaikutusten arviointi Jyväskylässä Projektipäällikkö Jouni Mäkäräinen Yhdyskuntatoimi / Kaupunkisuunnitteluosasto

Sisältö Vaikutusten arvioinnin ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin lähtökohtia Näkökulmia yleiskaavan sosiaalisten vaikutusten arviointiin Yhteistyötapoja Jyväskylässä ja esimerkkejä Yhdyskuntarakentamisen näkökulma Mitä kaupunkisuunnittelulle?

I Vaikutusten arvioinnin ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnin lähtökohtia

Vaikutusten arviointi kaavoituksessa Vaikutusten arviointi kaavoituksessa. Ympäristöhallinnon ohjeita 10|2006. Vaikutusten arviointi kaavoituksessa = Arvioidaan ennakkoon kaavan ja sitä koskevien vaihtoehtojen toteuttamisen merkittävät vaikutukset tehtäessä kaavaa koskevia ratkaisuja Vaikutusten arviointi on suunnittelun työkalu, joka palvelee suunnitteluongelman ratkaisemista, erityisesti eri vaiheissa tehtäviä valintoja. Vaikutusten arviointi tukee myös osallistumista, kaavaa koskevaa päätöksentekoa sekä kaavan toteuttamista Maankäyttö- ja rakennuslainsäädäntö asettaa puitteet vaikutusten arvioinnille Arviointi toteutetaan tilannekohtaisesti

Oppaita sosiaalisten vaikutusten arvioinnista Päivinen ym.: Sosiaalisten vaikutusten arviointi kaavoituksessa. Avauksia sisältöön ja menetelmiin. 2005 Sosiaaliset vaikutukset ovat välillisiä tai välittömiä vaikutuksia yhteiskunnalle ja yhteisöille tai eri väestöryhmien ja ihmisten elinolosuhteille, elämäntavoille ja koetulle elämänlaadulle Stakes:in IVA sivusto

Sosiaalisten vaikutusten arviointi Jyväskylässä Lähtökohtia Käsitteet (SVA, TVA, IVA) Ekososiaalinen sosiaalityö Maankäyttö- ja rakennuslaki Miksi? (periaatteellisesti) Informaatiota päätöksentekijöille ja osallisille Laajentaa kaavan tietopohjaa ja lähtötietoja Parantaa elinympäristön laatua

II Näkökulmia yleiskaavan sosiaalisten vaikutusten arviointiin

Yleiskaavan arvioinnista Arvioinnissa otetaan huomioon yleiskaavan tarkkuustaso (strateginen vs. yksityiskohtainen yleiskaava) Yleiskaavan arvioinnit ovat perustana asemakaavan vaikutusten arvioinnille Yleiskaava määrittelee yhdyskuntarakenteen kehittymissuunnat ja –valinnat; myös sosiaalisesti

Yleiskaavan sosiaalisia vaikutuksia (Päivinen ym. 2005) 1. Alueen sosiaalinen luonne Olennaisten väestöryhmien tunnistaminen Väestölliset muutokset ja niiden vaikutukset alueittain Vaikutukset hyvinvoinnin jakautumiseen alueittain Alueiden imago ja identiteetti

Yleiskaavan sosiaalisia vaikutuksia (Päivinen ym. 2005) 2. Toiminnallisuus Aluekohtainen palveluiden saatavuus Elämänkaaren eri vaiheiden huomioiminen Liikennereittien kattavuus ja saavutettavuus Kävelyn ja kevyen liikenteen olosuhteet sekä esteettömyys Vapaa-ajan ja virkistyksen mahdollisuudet

Yleiskaavan sosiaalisia vaikutuksia (Päivinen ym. 2005) 3. Koettu ympäristö/elämyksellisyys Elinympäristöjen laatuominaisuuksien vertailu eri alueilla Viihtyisyys, turvallisuus ja terveellisyys eri väestöryhmien ja eri alueiden näkökulmasta Tärkeät arvokkaat paikat ja niiden merkitys väestöryhmille

Erillisselvityksistä Yleiskaavojen arviointeja on tehty erillisselvityksiä sosiaalisten vaikutusten arvioinnista Vaikutukset kootaan lopulta osaksi kaavaselostusta Esimerkkejä erillisselvityksistä Vantaan yleiskaava Espoon eteläosien osayleiskaava Oulun yleiskaava

III Yhteistyötapoja Jyväskylässä ja esimerkkejä

Lähtökohtia Jyväskylän sva:lle Yhteistyön juuret 1990-luvun kehittämishankkeissa (Jyväskylän yliopisto, kaavoittajat ja sosiaalitoimi) 2000-luvulla kaksi kehittämishanketta Sva-projekti 2001-2002 Sosiaalisen eheyden turvaaminen maankäytön suunnittelun avulla -hanke Sva:n kehittäminen ja vakiinnuttaminen osaksi kaavoitusprosessia Asuinalueiden sosiaalisen seurannan kehittäminen

Jyväskylän periaatteita sva:ssa Sosiaalisten vaikutusten arviointi on osa kaavaprosessia ja sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen käytäntöjä Arviointia varten tarvitaan tietoa suunnittelualueen nykytilasta Arvioinnin laajuus määräytyy kaavakohtaisesti Kaavaan liittyvät toteuttamisen uhkakuvat ja mahdollisuudet tulee tuoda esille jo kaavan laadinnan yhteydessä

Sosiaali- ja terveystoimen ja kaupunkisuunnittelun yhteistyö Tiedonvälitystä ja yhteistyötä (kaavoituskatsaukset, palveluverkkoasiat ja seudullinen yhteistyö) Selkeä yhteistyömalli kaavoihin liittyen (yhdyshenkilöt molemmilla osastoilla) Sosiaalisten vaikutusten arviointi merkittävissä kaavahankkeissa Vastuuhenkilömalli (5 henk.) Arviointitapaamiset Arviointilomakkeet ja kaavan erityiskysymykset

Esimerkki arviointitapaamisen rakenteesta kaavan alkuvaiheessa SWOT-analyysi asuinalueen nykytilasta Kaavan ja sen tavoitteiden esittely Vaikutusten tunnistaminen arviointilomaketta tai muuta tunnistuslistaa hyödyntäen Sosiaalisten erityiskysymyksien tunnistaminen Kaavan jatkovaiheet ja arvioinnin täsmentyminen

Erityiskysymykset kaavoituksen alkuvaiheessa Auttavat löytämään kaavan erityiset ja tapauskohtaiset sosiaaliset ulottuvuudet Konkretisoivat tunnistetut alustavat vaikutukset suunnittelun haasteiksi Edesauttavat kaavan tavoitteiden asettamista

Vaikutusten arviointilomake

IV Yhdyskuntarakentamisen näkökulma

Yhdyskuntarakentamisen näkökulma Sosiaalisten vaikutusten arvioinnissa tulee ymmärtää, että kaavoitus on osa laajempaa yhdyskuntarakentamisen ketjua Strategiset sosiaaliset tavoitteet tulee jalkauttaa asunto- ja maapolitiikassa sekä yleiskaavoituksessa Kaavoituksella oma roolinsa, mutta ”sosiaalinen vastuu” elinympäristöstä kuuluu kaikille Toteuttamisen epävarmuustekijät

Sosiaalisella eheydellä tarkoitetaan hyvinvoinnin tasa-arvoista toteutumista eri alueilla ja väestöryhmissä Sosiaalinen eheys on yksi kilpailukyvyn avaintekijä Kilpailukyky Kestävät ratkaisut Sosiaalinen eheys

Jyväskylässä vuokra-asuntoja asuntokannasta 47,5 % Koko seudun asuntokannasta vuokra-asuntoja 37,5 %, ilman Jyväskylää 23,9 %

Sosiaaliset erot Sosiaaliset erot kasvaneet voimakkaasti 1990-luvun laman jälkeisenä aikana – erot kasvaneet myös alueellisesti Huoli asuinalueiden sosiaalisesta jakautumisesta Asuinalueiden erojen kasvamisen taustalla on nähtävä kaksi tulkintaa Sosiaalinen eriytyminen (segregaatio), jolloin pahoinvointi keskittyisi ja heikoimmat alueet kurjistuisivat Sosiaalinen erilaistuminen (sirpaloituminen), jolloin asuinalueet erilaistuvat elämäntapaan perustuvien valintojen perusteella

Jyväskylä näyttäytyy tarkasteluissa sosiaalisesti eheältä, vaikkakin suuralueiden erot ovat suhteellisesti kasvaneet vuoden 1990 jälkeen

V Mitä kaupunkisuunnittelulle?

Mitä kaupunkisuunnittelulle? Asuinalueiden seurannan taso ”Mutusta tietoa” yhdyskuntarakentamisen ohjelmointiin Kaavoitusohjelma, asuntopolitiikka, lähiökeskukset Kaavatyön taso (sva) Konkretisoi (kielen kääntäminen) Ajattelu kirjoitettava auki (ajattelun väline) Osaltaan kiteyttänyt vaikutusten arviointia Vuorovaikutusaineiston jäsentyminen

Lopuksi Sosiaalisten vaikutusten arviointi nähtävä osana vaikutusten arvioinnin kokonaisuutta kaavoituksessa Valtakunnallisen kehittämistyön myötä käsitteistö ja ymmärrys alkaa muodostua yhteneväiseksi Vaikutusten arvioinnin, resurssien ja yhteistyön tulee kohdentua merkityksellisiin kaavoihin Kaavoittaja on avainhenkilö Arviointi ei saa olla ulkoinen leima, vaan osa suunnittelua

Lopuksi On tärkeää Erottaa sosiaalisten vaikutusten arviointi osallistumisesta ja asukasmielipiteistä Löytää suunnittelutehtävän kannalta oleelliset sisällöt ja rajata arviointiteemat Löytää kokonaistaloudellinen toteutusmalli Käydä keskustelua yli sektorirajojen Tehdä työtä, joka voi vaikuttaa suunnitteluun