Unohdettu rauha - sodat ja konfliktit historianopetuksessa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
Advertisements

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
XX RESPONSE KEHITTÄMISKUMPPANUUS RESPONSE-KEHITTÄMISKUMPPANUUS
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
RETHINKING WORK - Mistä työssä on kysymys?. RETHINKING WORK Näin tulivat valmiiksi taivas ja maa ja kaikki mitä niissä on. Jumala oli saanut työnsä päätökseen,
John Rawls REILUPELI.
Fahrenheit 9/11.  Paljastustarina tapahtumista Yhdysvalloissa syyskuun 2001 tapahtumien jälkeen.  Käsittelee mm. Bushin suhteita Bin Ladenin sukuun.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Media vaikuttamisen ja vuorovaikuttamisen välineenä
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
PARAS-ARVIOINTITUTKIMUSOHJELMA
Teknodida Orivesi Heikki Ruismäki Helsingin yliopisto OKL.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
NAISEN ITSETUNTO.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
/Selin Ann/js Ay-liike on aina kannattanut kansainvälistä yhteistyötä - globalisaatio on myös mahdollisuus.
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
T YTÖT, POJAT JA VÄKIVALTA – KULTTUURINEN KÄYTÄNTÖ, SOSIAALINEN ONGELMA VAI KASVATUKSEN KYSYMYS ? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori,
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
TYÖHYVINVOINTI- MITÄ SE ON VAI ONKO SITÄ?
Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille …ja Yleisten kirjastojen neuvoston strategia
Vinkkejä koko koulun ASPnet- profiilin kirkastamiseksi ml. toimintakulttuuri Työpaja 3.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
Visio tulevaisuuden koulusta Challenges in Schools Kansainvälisyys- ja osallisuushanke kouluille 2008/09.
Kannattaako Suomeen tulla opiskelemaan? Kansainvälisen liikkuvuuden uudet muodot Irma Garam Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus.
SMART Alanko, Jacoby, Silander, Kainulainen Miksi?
Pienin ja suurin arvo suljetulla välillä
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Japani s. 58-.
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
Tuokio työhyvinvoinnista ja työnyhteisön konflikteista Katri Kytöpuu 2013.
Maaseutuvisio Verkosto- ja hanketapaaminen Tampere Hilkka Vihinen.
Johtamiskorkeakoulu Tay
Viestintäsuunnitelma
ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Deskriptiivinen ja normatiivinen monikulttuurisuus Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kulttuuri osana terveyden edistämistä Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelma seminaari/kuulemistilaisuus
Menkää kaikkeen maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille.
Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Aihekokonaisuudet lukiossa Eero Salmenkivi Soveltavan kasvatustieteen laitos.
Taksonomiat ja oppilas- arviointi lukion ET:n ja filosofian opetuksessa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Kylmä sota – Yhdysvallat vastaan Neuvostoliitto
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Professional ethics in context – Institutions, images and empathy Tuukka Kivioja.
Yhteiskunnan uudet haasteet, koulun mahdollisuudet ja UNESCO- koulun kv-toiminta UNESCO-ASPNET-KOULUJEN SEMINAARI OPETUSHALLITUS TIINA SARISALMI.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
ESPOON HIIPPAKUNTA KANSAINVÄLINEN TYÖ Tapahtumat, jotka huomioidaan tiedotuksessa vuonna 2015 Ekumeeninen rukousviikko Uskontojen ja katsomusten.
Kansainvälisten suhteiden tutkimus = Maailmanpolitiikka = Kansainvälinen politiikka Tutkii ”ylikansallisia” suhteita, eli valtioiden/järjestöjen (esim.
KANSAINVÄLISET SUHTEET
maailman (ja siis Suomenkin) historiaa v
Lions tietoa uusille jäsenille
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Kansainvälisen politiikan käsitteistöä
RAAMATUN ETIIKKA.
Mediakasvatus tietotekniikan opettajankoulutuksen näkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Unohdettu rauha - sodat ja konfliktit historianopetuksessa

SOTAAN JA ASEVARUSTELUUN KÄYTETYT VARAT (2008) USAn budjetista asevarusteluun ja sotiin 647, 5 mrd. dollaria (v budjetissa 680 mrd. dollaria) USAn budjetista asevarusteluun ja sotiin 647, 5 mrd. dollaria (v budjetissa 680 mrd. dollaria) ilmastomuutoksen vastaiseen taisteluun ainoastaan 7,37 mrd. dollaria ilmastomuutoksen vastaiseen taisteluun ainoastaan 7,37 mrd. dollaria uuden aseteknologian kehittämiseen 77 mrd. dollaria uuden aseteknologian kehittämiseen 77 mrd. dollaria ilmastonmuutosta ehkäisevän uuden teknologian kehittämiseen n. 4 mrd. dollaria ilmastonmuutosta ehkäisevän uuden teknologian kehittämiseen n. 4 mrd. dollaria

Auschwitz

Hiroshima

RAUHANKASVATUKSEN UTOPIA ”Koskaan emme ole olleet vakavasti sotaa vastaan. Kouluja ja kirkkoa, kaikkia elokuvateattereita ja lehtiä ei ole suljettu sotapropagandalta. Emme siis tiedä, millaiselta se sukupolvi näyttäisi, joka olisi kasvanut terveen ja taistelevan, mutta sodanvastaisen, pasifismin ilmapiirissä. Sitä emme tiedä.” (Tucholsky 1931) ”Koskaan emme ole olleet vakavasti sotaa vastaan. Kouluja ja kirkkoa, kaikkia elokuvateattereita ja lehtiä ei ole suljettu sotapropagandalta. Emme siis tiedä, millaiselta se sukupolvi näyttäisi, joka olisi kasvanut terveen ja taistelevan, mutta sodanvastaisen, pasifismin ilmapiirissä. Sitä emme tiedä.” (Tucholsky 1931)

RAUHANKASVATUS ”Sodat syntyvät ihmisten mielissä, siksi myös rauha voi kasvaa siellä” (Unesco) ”Sodat syntyvät ihmisten mielissä, siksi myös rauha voi kasvaa siellä” (Unesco) Unescon suositus yhteisymmärrykseen, yhteistyöhön ja rauhan sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien opetuksesta (v. 1974) Unescon suositus yhteisymmärrykseen, yhteistyöhön ja rauhan sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien opetuksesta (v. 1974)

HISTORIA JA RAUHANKASVATUS ”Historia ei kerro … melkein mistään muusta kuin… tappamisesta, ja valloittajille (jotka ovat enimmäkseen vain ihmissuvun suuria teurastajia) on suotu kunnia ja maine johtaa kasvavaa nuorisoa yhä enemmän harhaan, niin että se täten joutuu pitämään murhaamista ihmisen kiitettävimpänä työnä ja sankarillisimpana hyveenä. Tällä tavalla istutetaan meihin luonnotonta julmuutta…” (John Locke, Thoughts concerning education 1693 ) ”Historia ei kerro … melkein mistään muusta kuin… tappamisesta, ja valloittajille (jotka ovat enimmäkseen vain ihmissuvun suuria teurastajia) on suotu kunnia ja maine johtaa kasvavaa nuorisoa yhä enemmän harhaan, niin että se täten joutuu pitämään murhaamista ihmisen kiitettävimpänä työnä ja sankarillisimpana hyveenä. Tällä tavalla istutetaan meihin luonnotonta julmuutta…” (John Locke, Thoughts concerning education 1693 )

Sodan piiloihannointi ”… voidaksemme vastustaa… sotaa, meidän on puututtava sellaisiin ilmiöihin kuin naisiin kohdistuvaa väkivalta.., aggressiivisuus ja suvaitsemattomuus jokapäiväisessä elämässä, väkivallan banalisoiminen joukkotiedotusvälineissä” ”… voidaksemme vastustaa… sotaa, meidän on puututtava sellaisiin ilmiöihin kuin naisiin kohdistuvaa väkivalta.., aggressiivisuus ja suvaitsemattomuus jokapäiväisessä elämässä, väkivallan banalisoiminen joukkotiedotusvälineissä” SODAN PIILOIHANNOINTI HISTORIAN OPETUKSESSA. SODAN PIILOIHANNOINTI HISTORIAN OPETUKSESSA.” (Unescon Pekingin asiakirja 1995)

OPS - rauhankasvatus Uudessa OPS:ssa ”rauhankasvatusta ei enää katsota tarpeelliseksi.” (Hilkka Pietilä) Uudessa OPS:ssa ”rauhankasvatusta ei enää katsota tarpeelliseksi.” (Hilkka Pietilä) ”Eurooppalaisissa kasvatus- ja koulutusmalleissa rauhan ulottuvuudet ovat edelleen vähäisiä.” (prof. Werner Wintersteiner, Unesco-konferenssi 1997) ”Eurooppalaisissa kasvatus- ja koulutusmalleissa rauhan ulottuvuudet ovat edelleen vähäisiä.” (prof. Werner Wintersteiner, Unesco-konferenssi 1997)

UNESCON ASETTAMAT TAVOITTEET JOKAINEN OIVALTAA NE YLEISMAAILMALLISET ARVOT JA TOIMINTATAVAT, JOILLE RAUHANKULTTUURI VOIDAAN RAKENTAA JOKAINEN OIVALTAA NE YLEISMAAILMALLISET ARVOT JA TOIMINTATAVAT, JOILLE RAUHANKULTTUURI VOIDAAN RAKENTAA KASVATUKSEN KEHITETTÄVÄ KYKYÄ TUNNISTAA JA HYVÄKSYÄ NE ARVOT, JOTKA YKSILÖIDEN, SUKUPUOLTEN, KANSOJEN JA KULTTUURIEN MONIMUOTOISUUS TEKEE MAHDOLLISEKSI KASVATUKSEN KEHITETTÄVÄ KYKYÄ TUNNISTAA JA HYVÄKSYÄ NE ARVOT, JOTKA YKSILÖIDEN, SUKUPUOLTEN, KANSOJEN JA KULTTUURIEN MONIMUOTOISUUS TEKEE MAHDOLLISEKSI KEHITETTÄVÄ KYKYÄ VÄKIVALLATTOMAAN RISTIRIITOJEN RATKAISUUN KEHITETTÄVÄ KYKYÄ VÄKIVALLATTOMAAN RISTIRIITOJEN RATKAISUUN

Rauhankompetenssin kehittäminen tietoisuus konfliktien eskalaatiomekanismeista tietoisuus konfliktien eskalaatiomekanismeista tietoisuus sodan ja väkivallan syistä tietoisuus sodan ja väkivallan syistä Tietoisuus sotapropagandan esittämien ja sodan todellisten syiden välisestä erosta Tietoisuus sotapropagandan esittämien ja sodan todellisten syiden välisestä erosta tietoa yksilöllisistä edellytyksistä rauhankyvykkyyteen ja sen yhteiskunnallisista sekä kansainvälisistä ehdoista tietoa yksilöllisistä edellytyksistä rauhankyvykkyyteen ja sen yhteiskunnallisista sekä kansainvälisistä ehdoista tietoisuus omista mahdollisuuksista ja niiden rajoista tietoisuus omista mahdollisuuksista ja niiden rajoista kyvykkyys perspektiivien vaihtoon kyvykkyys perspektiivien vaihtoon elämyksellisyys elämyksellisyys