KANNANVAIHTO?.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen
Advertisements

Viime kerralta: Puheentuotto (vokaalit)
Klassisssa mekaniikassa määritellään liikemäärä pkl näin:
Komponenttien rakenteellinen tärkeys
LPC LPCC PLP LSP/LSF Matemaattinen kikka Levinson-Durbin algoritmi
Luku 1. Siirtotekniikan käsitteitä – Taajuus
MAB8: Matemaattisia malleja III
ASK - Amplitude Shift Keying Timo Mynttinen1 ASK-Amplitude Shift Keying •Otetaan erikoistapauksena tilanne, jossa informaatiosignaalina s(t) on kantataajuinen.
Yhtälön ratkaiseminen
Tietoliikennetekniikan perusteet – Luku 1
Robust LQR Control for PWM Converters: An LMI Approach
Analyyttinen geometria MA 04
LPC LPCC PLP MFCC LSP/LSF Δ ΔΔ Matemaattinen kikka Levinson-Durbin
Äänen pakkaaminentMyn1 Äänen pakkaaminen •Äänen enkoodaaminen ja mahdollinen pakkaaminen on ratkaistava jotenkin monissa arkipäivän sovelluksissa ja tuotteissa:
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
Olio-ohjelmointi. Mitä olio-ohjelmointi on ?  Pyritään mallintamaan jotain reaalimaailman kohdetta tietokoneohjelman avulla  Olio on luokan ilmentymä.
Epätäydellinen data & herkkyysanalyysi Mat Optimointiopin seminaari Kevät 2013 Kotitehtävä 9 - Ratkaisu Ilkka Lampio Työn saa tallentaa.
Kuvan pakkaaminentMyn1 Kuvan pakkaaminen •Bittikarttakuva muodostuu kuvapisteistä, ja jokaisessa kuvassa on tietty määrä kuvapisteitä pysty- ja vaakasuunnassa.
Langattomien laitteiden matematiikka 1
RADIOKANAVAT.
Kurkunpään heräte eli glottis-signaali
Puhesignaalin analysointi = akustinen fonetiikka
SGN-4010 PUHEENKÄSITTELYN MENETELMÄT Luento 4
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
Signaalit ja muutosilmiöt 2 504T13D, 3 op. RAMK Tekniikka ja liikenne Tauno Tepsa, 2008 kevät.
Timo Luukkonen Janne Enberg
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
Taylor polynomi usean muuttujan funktiolle
Kertausta: lähde-suodin –malli
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
TyyppimuunnoksettMyn1 Tyyppimuunnokset Joskus kääntäjän on tehtävä itse päätöksiä, jos ohjelmoija ei ole ajatellut yksityiskohtia: int arvo1=10; long arvo2=25;
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
Luokan määrittely class-määreellä tMyn1 Luokan määrittely class-määreellä Luokan määrittely tarkoittaa luokan tietojäsenten esittelyä ja jäsenfunktioiden.
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op ALU.
Ketjusääntö Ketjusääntö z = g (y) y = f (x) x z x+x y y+y z+z
Langattomien laitteiden matematiikka 1
Vaihemodulaatio Vaihemodulaatio ja taajuusmodulaatio muistuttavat suuresti toisiaan. Jos moduloidaan kantoaallon vaihekulmaa, niin samalla tullaan moduloiduksi.
Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa.
Vektorin komponentit 2 vektoria määrittävää tason, kun E.1.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 18 – Otto Sormunen Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Tukivektorikoneet.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Muuttujien riippuvuus
1 Ohjelmointikielten varhaishistoria Esa-Matti Miettinen
PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 PSK-Phase Shift Keying PSK:ssa informaatio koodataan moduloidun signaalin hetkelliseen vaihekulmaan. Tavallisesti.
Kymmenkantainen logaritmi
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 17 – Tuomas Nummelin Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Tukivektorikoneet.
Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme1 Maplen peruskäyttö 2. Derivaatta ja integraali.
2.1.2 Tason vektori koordinaatistossa
Monotoniset jonot Jono (a n ) on kasvava, jos  n : a n+1  a n aidosti kasvava, jos  n : a n+1 > a n aidosti vähenevä, jos  n : a n+1 < a n vähenevä,
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Funktio.
5. Fourier’n sarjat T
1.1. YHDISTETTY FUNKTIO (g o f) (x) = g(f(x))
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 22 – Jussi Kangaspunta Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
Äänen käsittely.
5. Datan käsittely – lyhyt katsaus Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I, luento Thomas Hackman.
Mitä osattava (minimivaatimus)?. Yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaiseminen –Huom! Määrittelyehdot Peruslaskutoimitukset –polynomien erityisesti binomin.
Audiosignaalinen käsittely / Kari Jyrkkä1 Sisältö: –Lineaariprediktioon perustuvan puheenkooderin ja dekooderin toteutus projektityönä Puhesignaalin.
Jatkeet TIES341 Funktio-ohjelmointi 2 Kevät 2006.
Amplitudimodulaatio Amplitudimodulaatiossa moduloiva signaali muuttaa kantoaallon voimakkuutta eli amplitudia. Kantoaallon taajuus pysyy koko ajan samana.
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät
Kannustinloukkujen purkamista ja työvoiman alueellista liikkuvuutta selvittäneen työryhmän havaintoja.
Signaalinkäsittelymenetelmät / Kari Jyrkkä
9. Aritmeettiset operaatiot
14. Hyvä ohjelmointitapa.
1.4.2 Vektorien määräämä avaruus
Spektri- ja signaalianalysaattorit
Signaalit ja järjestelmät aika- ja taajuusalueissa
Esityksen transkriptio:

KANNANVAIHTO?

Kannanvaihto Vektori V voidaan esittää vaihtoehtoisten kantavektoreiden X1 ja X2, tai Y1 ja Y2, tai Z1 ja Z2 avulla. Kertoimet W ovat kunkin komponenttivektorin pituuksia (kun kantavektorit on normalisoitu pituuteen 1). Vastaavasti signaalikehys voidaan ajatella vektorina, joka alun perin esitetään kantavektoreiden δ(n-k) avulla, mutta joka voidaan esittää myös muiden kantavektoreiden avulla. Fourier-muunnos on kannanvaihto, jossa (reaalinen) signaali esitetään eritaajuisten kosini-aaltojen summana! 𝑉= 𝑋1 𝑋2 𝑊 𝑋1 𝑊 𝑋2 𝑉= 𝑌1 𝑌2 𝑊 𝑌1 𝑊 𝑌2 𝑉= 𝑍1 𝑍2 𝑊 𝑍1 0 V X2 Z1 Y2 X1 Z2 Y1

Fourier-muunnos kannanvaihtona Jos S on symmetrinen ja reaalinen, kompleksiset termit häviävät!

Fourier-muunnoksen reaaliset kantavektorit

Spektri on signaalin kannanvaihdos… Kepstri englanniksi Cepstrum Spektri on signaalin kannanvaihdos… …niin on myös kepstri

Kepstri lasketaan spektrin logaritmista Äänen spektri S(w) muodostuu ääntöväylän siirtofunktion H(w) ja kurkunpää-äänen siirtofunktion G(w) tulona: S(w) = H(w)G(w) Logaritmisena sama lauseke muuttuu yhteenlaskuksi: Log(S(w)) = log(H(w)) + log(G(w)) Nyt on periaatteessa helppoa erottaa kurkunpää-äänen ja ääntöväylän spektrit kokonaisspektristä, kun ne ovat vain summautuneet keskenään!

Spektrin jaksollisuus Jaksollisen signaalin spektrissä näkyvät voimakkaina perustaajuuden monikerrat eli harmoniset. Niinpä jaksollisen äänen spektrikin näyttäisi olevan jaksollinen. Voisimmeko esittää spektrin vielä jonkin muiden kantavektoreiden avulla siten, että informaatio tulisi tallennettua tehokkaammin – ikään kuin pääkomponenttiensa avulla? Fourier-muunnoksella on jaksolliset kantavektorit. Entäpä jos tekisimme spektrille vielä uuden Fourier-muunnoksen?

Spektristä kepstriin Kepstriä laskettaessa ajatellaan spektri ikään kuin aikatason signaaliksi. Kun spektri on taajuusesitys aikatason signaalista, niin kepstri on ’taajuusesitys’ spektristä. Tästä nimi: spektri->kepstri Kun spektrin yksikkö on (englanniksi) frequency, kepstrin yksiköksi on määrätty: ’quefrency’ joka tosiasiassa on (pseudo)aika: t -> 1/t=f -> 1/f=t .

Kepstrin määritelmä Reaalinen signaalikepstri määritellään logaritmisena itseisarvo- tai tehospektrin käänteisenä Fourier-muunnoksena. Koska reaalisen signaalin spektri S(n) on aina symmetrinen funktio, voidaan Fourier- muunnos korvata kosinimuunnoksella.

Kepstri kosinimuunnoksen avulla Koska S(n) on symmetrinen, kompleksiset sinitermit supistuvat pois: Kosini II –muunnos lasketaan seuraavasti: Nämä ovat melkein samat!

DFT vs. DCT Fourier-muunnos voidaan korvata kosinimuunnoksella ja näin vähentää laskentaa. Kosinimuunnoksen kantavektorit ovat lisäksi optimaalisemmat reaalisen, symmetrisen signaalin esittämiseen. kosinimuunnoksen kantavektorit DFT-muunnoksen reaaliset kantavektorit : :

Puheen spektri- ja kepstrikomponentit Puhesignaalin tapauksessa oletetaan, että ääntöväylä aiheuttaa spektriin laajoja resonanssialueita ja kurkunpää-ääni aiheuttaa harmonisen kampaspektrin. Jos siis spektrille tehdään taajuusanalyysi … …voidaan ajatella, että kepstrin pienen ajan quefrenssit (matalat taajuudet) vastaavat ääntöväylän spektriominaisuuksia ja pitkän ajan quefrenssit (korkeat taajuudet) vastaavat kurkunpää-ääntä.

Kepstrin lifterointi Termi ’lifter’ on väännös sanasta ’filter’, ja tarkoittaa kepstrin suodatusoperaatiota. Short-Time Liftering Puheenkäsittelyssä kepstristä otetaan vain noin 20 ensimmäistä komponenttia mallintamaan spektrin verhokäyrää. Long-Time Liftering Kepstrin myöhemmän näytteet edustavat puheenkäsittelyssä äänenkorkeutta ja sen harmonisia. Middle-Time Liftering Hyvin pienen ajan kepstrikertoimet ovat herkkiä mm. spektrin kaltevuudelle ja kurkunpääpulssin muodolle. Hyvin pitkän ajan kepstrikertoimet taas ovat herkkiä analyysikehyksen ajallisille muutoksille. Puhujariippumattomassa puheentunnistuksessa tällaisten henkilökohtaisten ominaisuuksien vaikutusta pienennetään lifteroimalla kepstriä pehmeäreunaisella ikkunalla.