PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
. AKL:n 42. Autokauppiaspäivät Hilton Helsinki Kalastajatorppa Puheenjohtaja Pekka Helander Autoalan Keskusliitto ry.
Advertisements

Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Toimintaympäristö
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
Suomi osaamisen kärjessä 2030 Olli Luukkainen Educa
Tutkimusosasto OVATKO SUURET TULOEROT NIIN SUURI PAHA KUIN VÄITETÄÄN? Sosiaalifoorumi Arbis Olli Kangas.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
Pesäpallon Historia ja Kilpailutoiminta
Opetuksen ja oppimisen kansainvälinen tutkimus TALIS 2013
Lukiokoulutuksen kehittäminen
Perheasema & palkkaura: Mitä väittää teoria? Mitä vastaa empiria? Perhevapaiden palkkavaikutukset –seminaari
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
Drop out-ilmiö SPL:n Turun piirin juniorijalkapallossa
A-englanti Oppilaat: -Yhteensä ( ), noin 6 % ikäluokasta poikaa, tyttöä -Kolme neljästä teki läksyjä alle puoli tuntia -Kouluarvosanojen.
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Suomalaiset nuoret lukijoina PISA-tutkimusten valossa Uutta virtaa sanomalehden käyttöön Pirjo Linnakylä.
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
Perusopetuksen ryhmäkoko
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Turun seudun vetovoimaisin kaupunki KAARINAN k a u p u n k i Valomerkki –toimintamalli Stop nuorten päihteiden käytölle Kaarinan kaupunki Kaarinan kihlakunnan.
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2013 Riikka Väyrynen ja Raija Kuronen Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut
Raittiuden trendit Alkoholi- ja huumetutkijain seuran Raittius liikkeessä –seminaari Heli Mustonen.
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kansantalousosasto/HK1 Ohjauksen järjestämistä koskeva päätöksenteko työllistymisen ja talouskasvun näkökulmasta Neuvotteleva.
Metallien jalostus Suomessa Ennakkotiedot vuoden 2014 kehityksestä.
University of Helsinki3/29/2015 Erilaisuus kasvatuksessa Comenius-projektin tutkimuksien esittelyseminaari Professori Kirsi Tirri Käytännöllisen.
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
PISA Programme for International Students Assessment OECD-maat.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2013
Tyttöjen ja poikien väliset erot TIMSS 1999 ja PISA 2003 tutkimuksissa
Aikuiskasvatustieteen tutkijatapaaminen Rovaniemi YLIOPISTOKOULUTETTUJEN NUORTEN AIKUISTEN ELÄMÄÄN TYYTYVÄISYYDEN JA ELÄMÄNÄHALLINNAN HAASTEET.
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2011
MAB3 prosenttilasku.
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
Suomalaisten lukutaito eurooppalaisessa kontekstissa Sari Sulkunen Jyväskylän yliopisto Lukutaito maailmalla, Euroopassa ja.
Vanhempainyhdistysten verkosto1 Info- ja keskustelutilaisuus NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖSTÄ Järvenpään lukion Areena Illan alustuksena.
Toimintaympäristö Asuntokunnat ja perheet Leena Salminen.
TAULUKOIDEN JA KUVIOIDEN TULKINTA.  ILMAISIA PISTEITÄ EI KANNATA MENETTÄÄ LAISKUUDEN VUOKSI!  Tulkinnan ydinkohtia: pääsanoma, suurimmat ja pienimmät.
Työhyvinvointikysely Koulutuksen tutkimuslaitos Kysymysten ja osa-alueiden keskiarvot 2012, 2011 ja 2010 Vastaajia
Sivistystoimialan ajankohtaiset
PERUSKOULUN TASO JA TASA-ARVO PISA-TULOSTEN VALOSSA
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Sukupuolten tasa-arvo – aktualisoitunut haaste koulutuksessa
Työhyvinvointikysely - Jyväskylän yliopisto 2011
Sanomalehtien lukemisella yhteys oppimistuloksiin
Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on netissä
Peruskoulu on pelastettava!
Lukutaito ja syrjäytyminen
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
ICCS 2016: aihealue ICCS tutkimuksen aihealue: yhteiskunnan rakenteista ekologisuuteen ja moraaliin Opetussuunnitelman perusteiden mukaan tutkimuksen.
Päihdetilanne 10 vuotta sitten ja nyt
Antero Malin Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto
Esityksen transkriptio:

PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto

Viides tutkimus PISA-ohjelmassa: pääalueena matematiikan osaaminen - edellisen kerran vuonna 2003 Tutkimukseen osallistui 65 maata ja aluetta Kohdejoukkona 15 -vuotiaat nuoret Suomen aineisto: 311 koulua ja oppilasta Suomen otoksen oppilaista 90 % osallistui PISA 2012 Programme for International Student Assessment

Suomalaisnuorten osaaminen laskussa

Matematiikan osaamisen kansallinen keskiarvo on Suomessa laskenut vuoden 2003 arvioinnista 25 pistettä, mikä vastaa runsaan puolen kouluvuoden edistymistä Vuoden 2003 kärkimaista Suomen keskiarvon lasku on kaikkein suurin; OECD-maiden keskiarvo on laskenut 6 pistettä

Heikkojen matematiikan osaajien määrä on lisääntynyt 7 prosentista 12 prosenttiin Erinomaisten osaajien määrä on vähentynyt 23 prosentista 15 prosenttiin

Lukutaidon taso on laskenut 22 pistettä vuodesta 2000 Luonnontieteiden osaamisen taso on laskenut 18 pistettä vuodesta 2006

Koulutuksen tasa-arvo

Ensimmäistä kertaa tytöt pärjäsivät matematiikassa paremmin kuin pojat, ero 3 pistettä Vuodesta 2003 muutos tyttöjen ja poikien osaamisessa on ollut 10 pistettä tyttöjen eduksi Vuonna 2003 ero oli 7 pistettä poikien eduksi

Lukutaito ja luonnontieteet Suomessa tyttöjen (556) ja poikien (494) välinen ero lukutaidossa oli kaikista maista viidenneksi ja OECD-maista kaikkein suurin: ero oli peräti 62 pistettä eli noin puolentoista kouluvuoden verran Lukutaidossa ero on kasvanut 11 pistettä vuodesta 2000 Luonnontieteiden osaamisessa tyttöjen ja poikien välinen ero oli 16 pistettä tyttöjen eduksi, kun se vuonna 2006 oli 3 pistettä

Motivaation ja asenteiden tärkeys

Suomessa poikien matematiikan minäkäsitys oli selvästi tyttöjen minäkäsitystä vahvempi ja ero minäkäsityksessä oli OECD-maiden keskiarvoa suurempi

PISA arvioinnin motivaatio- ja asennetekijät ovat Suomessa erittäin vahvoja matematiikan osaamisen selittäjiä. Ne selittävät oppilaiden matematiikan suoritusten vaihtelusta Suomessa selvästi enemmän kuin OECD-maissa keskimäärin.

Miten taustat vaikuttavat?

Sosiaalisen taustan ja matematiikan osaamisen yhteys Kotitaustan vaikutus edelleen maiden pienimpiä. Vaikutus kuitenkin voimistunut selvästi vuodesta 2003.

Erot syntyperäisten ja 1. sukupolven maahanmuuttajaoppilaiden välillä erittäin suuret.

Koulujen väliset erot pieniä. Erot hieman kasvaneet vuoteen 2003 verrattuna. Heikosti menestyvien koulujen määrä kasvanut.

Alueiden välillä ei eroja Poikien ja tyttöjen ero suurin Itä- ja Pohjois- Suomessa Kaupungeissa ja maaseudulla menestytään yhtä hyvin

Suomen- ja ruotsinkielisten oppilaiden keskiarvot Matematiikassa ei eroa kieliryhmien välillä. Lukutaidossa ja luonnontieteissä suomenkieliset edelleen edellä. Erot kaventuneet PISA-tutkimusohjelman aikana

Yhteenveto Suomalaisnuorten matematiikan osaaminen selvässä laskussa Heikkojen matematiikan osaajien määrä kasvanut ja erinomaisten osaajien määrä vähentynyt Lukutaito ja luonnontieteiden osaaminen heikentynyt Alueiden ja koulujen erot vähäisiä Kieliryhmien ero kaventunut Sukupuolten ero ja maahanmuuttajaoppilaiden osaaminen haaste tasa-arvolle Suomalaisnuoret edelleen OECD-maiden parhaimmistoa

Katseet tulevaisuuteen Nyt esitellyt tulokset ovat ensituloksia  Tulosten analysointi ja osaamiseen yhteydessä olevien tekijöiden selvittäminen jatkuu On selvää, että tulokset herättävät keskustelua ja synnyttävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia Tulosten pääviesti suomalaisnuorten osaamisen laskusta haastaa koko suomalaisen kouluväen syvälliseen pohdintaan ja etsimään keinoja tilanteen korjaamiseksi

Lisää tietoa

KIITOS !