Maa- ja metsätalouden vesienhoidon tutkimusohjelma ( )

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Maapallon lämpeneminen
Kosteikkojen ja suojavyöhykkeiden yleissuunnittelu ja toteuttaminen
Iida, Jasmina ja Joni. Vesiensuojelun tavoitteet  Vesiensuojelun tavoitteena on suojella, parantaa ja ennallistaa vesiä niin, ettei niiden tila heikkene.
Metsä Tieto Osaaminen Hyvinvointi Metsien kestävä ja monipuolinen käyttö luo pysyvän pohjan suomalaisten hyvinvoinnille Metla yhdistyy Maa- ja elintarviketalouden.
Miten vesi kiertää? 1a Etelä-Pohjanmaalla keskimäärin
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Luonnonmukainen vesirakennus peltojen kuivatuksessa Tartto 2. 6
Maatalouden vesiensuojelu Sininen Haapavesi- hankkeessa
Tulvadirektiivin esittely Tulvadirektiivityöryhmä Minna Hanski, MMM.
Tulvariskien hallinta lainsäädännössä Tulvariskityöryhmä: keskustelutilaisuus Pekka Kemppainen Lakimies Maa- ja metsätalousministeriö Yleinen.
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Active wetlands Active wetlands •Maatalous on merkittävä typpi- ja fosforikuormittaja Itämeren alueella •Kosteikot ovat tunnustettu.
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Rannikkovedet kuntoon vuoteen 2020 mennessä?
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Seurannan kehittäminen ja kuormitusmallien jalkauttaminen maatalousvaltaisten valuma- alueiden hoito- ja toimenpideohjelmien työkaluksi - SeMaTo Suomen.
YM, klusterihanke "Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset sisävesien ekologiseen tilaan ja niiden tavoitekuormituksen määrittäminen"
V ESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMAN LOPPUSEMINAARI Säätytalo Hannele Nyroos, LYMO.
Kemikaaleilla maatalouden fosforikuormituksen kimppuun Active Wetlands –hankkeen loppuseminaari Menetelmien kustannukset ja arvio kustannustehokkuudesta.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Veden laadun suunnittelu
Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute Hajakuormituksen hallinta metsätaloudessa – HAME Leena Finér.
Vesienhoito ja maatalous Lapissa
Tulvadirektiivin keskeinen sisältö
Automaattinen vesistöseuranta MAASÄÄ-hankkeessa Kuva: Jani Poutiainen / Ilmatieteen laitos Sirpa Thessler Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT)
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Itämeren suojelun hyötyihin ja kustannuksiin? Kari Hyytiäinen
Monitavoitteellisten vesiensuojelukosteikkojen vesistöalueittainen kohdentaminen (VESKO) Suomen ympäristökeskus ja Lounais-Suomen ympäristökeskus Maa-
Mikä on arviointien lisäarvo ja miten niitä hyödynnetään tulevan ohjelmakauden valmistelussa? Miten Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmalla menee?
Mikä on arvioinnin rooli ohjelmatyössä Arviointiseminaari - eväitä uudelle ohjelmakaudelle Eero Pehkonen.
Miksi vesiensuojelua tarvitaan
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Haapaveden ja Virmutjoen tila 2013, esitietoja Yleisötilaisuus Helena Kaittola.
Pellon vesitalouden optimointi tilatasolla, PVO
Vesienhoidon tutkimusohjelman loppuseminaari
Jari Pesonen / Kainuun ELY -keskus
VARELY /Olli Madekivi1 Aluehallinnon tietotarpeita maa- ja metsätalouden vesienhoidon suunnittelussa ja seurannassa Olli Madekivi Varsinais-Suomen.
Diplomityöseminaari : Uudet tietoverkkoteknologiat perinteisen liiketoiminnan vauhdittajina Tekijä: Sami Jaatinen Valvoja: Prof. Raimo Kantola.
Viestintäsuunnitelma
KUSTANNUSTEHOKKAAN VESIENHOIDON TOIMENPIDEYHDISTELMÄN MUODOSTAMINEN
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Ympäristökorvausjärjestelmän info Keuruu
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Loppuseminaari Säätytalo Helsinki Mikko Peltonen, MMM.
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Seminaari Suomen ympäristökeskuksen Auditorio Helsinki Elina Nikkola, MMM.
STANDARDI 4:N SOVELTAMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ: Henkisen kuormittumisen hallintamallin kehittäminen ESSHP:ssä Eeva Häkkinen TtM Hankekoordinaattori
Maatalouden vesiensuojelu
Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset sisävesien ekologiseen tilaan – kalaston vasteet vuoden 2007 seurantahavaintojen perusteella Martti Rask,
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Aira Hast Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Kevät 2010 Tulvien ennustaminen matemaattisia.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
KEMIJÄRVESTÄ PADOILLA ERISTETTYJEN JÄRVIEN KUNNOSTUS
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
11. Rehevöityminen on vesistöjen ongelma
Rehevöityminen  Rehevöityminen tarkoittaa perustuotannon kasvua, joka johtuu lisääntyneestä ravinteiden saatavuudesta. Ravinteita leviää vesiin muun muassa.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
CO2-raportti Kiuruveden kasvihuonekaasupäästöt Kiuruveden kaupungin ilmastoseminaari Suvi Monni CO2-raportti / Benviroc Oy
Visa Niittyniemi Vesistöpäällikkö Kymijoen tila
Ravinteiden kierto ja sen häiriöt Tekijät: Niklas, Elmeri, Mikko, Jarno, Camilla.
Ajankohtaista vesistöjen kunnostuksesta Vesistökunnostusverkoston seminaari , Lahden Sibeliustalo Ympäristöneuvos Hannele Nyroos, YM.
Vesistöjen rehevöityminen
Mainiot maisemat -hanke
Gisbloom Action 3.2 Mika Marttunen SYKE.
Vesienhoidon yhteistyöryhmä
Kari Kamppi FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy
Tartu syöttiin – kunnostusvinkkejä tulevaisuudelle
Neuvottelukunta – mitä se tarkoittaa ja miten se toimii?
Ikaalisten neuvottelukunnan 2. kokous Ämer Bilaletdin
Esityksen transkriptio:

Maa- ja metsätalouden vesienhoidon tutkimusohjelma (2006-2009) Yhteenveto ja suositukset VEHO-tutkimusohjelman loppuseminaari 7.6.2010 Raimo Ihme ja Mika Visuri Suomen ympäristökeskus

Esityksen sisältö Tutkimusohjelman tausta ja tarpeet Tutkimusohjelman tavoitteet Tutkimushankkeet Tavoitteiden toteutuminen Yhteenveto 6.4.2017

Tutkimusohjelman tausta ja tarpeet Laki vesienhoidon järjestämisestä asettaa uusia haasteita maa- ja metsätalouden vesiensuojelulle osana vesistöaluekohtaista vesienhoidon suunnittelua 6.4.2017

Tutkimusohjelman tavoitteet A) Eri politiikkasektoreiden tavoitteiden ja toimenpiteiden yhteisvaikutuksen ja käytäntöön sovellettavuuden arvioiminen vesien tilan, tulvien ja vesienhoidon suunnittelun kannalta B) Maa- ja metsätalouden vesienhoitomenetelmien kehittäminen C) Maa- ja metsätalouden vesistökuormituksen ekologisten vaikutusten tutkiminen D) Perusteiden selvittäminen maa- ja metsätalouden vesistökuormituksen ja –vaikutusten seurannan kehittämiseksi E) Maa- ja metsätalouden vesienhoidon taloudellisten kysymysten selvittäminen 6.4.2017

Tutkimushankkeet Vesiensuojelun ja tulvien hallinnan yhdentäminen metsätalouden kunnostusojituksessa (TulvaMetsä) Hajakuormituksen hallinta metsätaloudessa (HAME) Kustannustehokkuus maatalouden vesiensuojelussa (KuVe) Seurannan kehittäminen ja kuormitusmallien jalkauttaminen maatalousvaltaisten valuma-alueiden hoito- ja toimenpideohjelmien työkaluksi (SeMaTo) Monitavoitteisten vesiensuojelukosteikkojen vesistöalueittainen kohdentaminen (VESKO) Pellon vesitalouden optimointi tilatasolla - ravinteiden hyväksikäytön tehostaminen ja vesistökuormituksen vähentäminen (PVO) Vesiensuojelun taloudelliset hyödyt Suomessa (VeHy) Vesienhoidon kustannustehokkaat menetelmät ja monitavoitteiset toimintatavat (VeKuMe) Maa- ja metsätalouden kuormituksen vaikutukset sisävesien ekologiseen tilaan ja niiden tavoitekuormituksen määrittäminen (MaaMet, LakeState) 6.4.2017

Eri näkökulmia vesistön tilan parantamiseksi KUSTANNUSTEHOKKAAT VESIENSUOJELU- JA KUNNOSTUSTOIMENPITEET Ekologiset tavoitteet Kasviplankton Suuret vesikasvit Pohjaeläimet Kalat Sosiaaliset tavoitteet Virkistyskäyttö Maisema Sosiaalinen pääoma Taloudelliset tavoitteet Tulvatorjunta Vesivoiman tuotanto Toimenpiteiden kustannukset ja hyödyt 6.4.2017 VAIHTOEHDOT: Toimenpiteet valuma-alueella kuormituksen synnyn estäminen syntyneen kuormituksen pidättäminen Toimenpiteet järvessä sisäisen kuormituksen rajoittaminen rehevöitymishaittojen vähentäminen

Eri politiikkasektoreiden tavoitteiden ja toimenpiteiden yhteisvaikutuksen ja käytäntöön sovellettavuuden arvioiminen vesien tilan, tulvien ja vesienhoidon suunnittelun kannalta Tuotettiin ympäristötaloudellinen malli, joka sisältää tärkeimmät nykyiset maatalous- ja ympäristöpolitiikan ohjauskeinot ja mahdollistaa verrattain vaivattoman tuki/veropolitiikan muutosten vaikutusten ennakoinnin (KuVe) Tuotettiin järvikohtaiset ravinne- ja klorofylli ennusteet ja kuormitusrajat (LakeState-malli & LLR-internet-työkalu) (LakeState) Testattiin ja kehitettiin uutta innovatiivista ja kustannustehokasta vesiensuojelumenetelmää metsätalouden kunnostusojituksen vesistövaikutuksiin (TulvaMetsä) Tarkasteltiin maatalouden kuormitusta ja sen hallintaa laajana kokonaisuutena (SeMaTo) 6.4.2017

Maa- ja metsätalouden vesienhoitomenetelmien kehittäminen Luotiin mallityökalu, jolla voidaan valita kustannustehokas toimenpideyhdistelmä vesienhoitotoimenpiteistä. Pystytään lisäksi arvioimaan toimenpiteiden alueellista ja rakenteellista soveltuvuutta (KuVe) Kehitettiin pelto-ojituksen suunnittelua ja toteutusta (PVO) Arvioitiin tehtyjen vesienhoitosuunnitelmien toimenpideohjelmien vaikuttavuutta (SeMato) Kehitettiin työkaluja kosteikkojen valuma-alueittaiseen tai osa valuma-alueittaiseen suunnitteluun sekä kosteikkojen perustamis- ja mitoitusohjeistoa (VESKO) Kehitettiin metsäsuunnittelun vesiensuojelun työvälineitä (HaMe) Kehitettiin järven kunnostuksen yleissuunnitteluprosessi ja suunnittelun apuvälineitä (VeKuMe) 6.4.2017

Maa- ja metsätalouden vesistökuormituksen ekologisten vaikutusten tutkiminen Testattiin ja sovellettiin erilaisia malleja, sekä havainnollistettiin niiden kehitystarpeita (KuVe, SeMaTo, LakeState) Tuotettiin mittava määrä tietoa maa- ja metsätaloudesta aiheutuvan vesistökuormituksen vaikutuksista vesien ekologiseen tilaan, joita käytettiin luokittelujärjestelmän kehittämisessä ja ympäristötavoitteiden saavuttamisen arvioinnissa ja vesien tilan luokittelussa (MaaMet) Kehitettiin metsätalousmaalta tulevaan luonnon taustakuormaan ja eri metsätaloustoimenpiteiden aiheuttamaan kuormituksen lisäykseen perustuva typpi-, fosfori- ja kiintoainekuormituksen laskentamenetelmä, KALLE (HaMe) 6.4.2017

Perusteiden selvittäminen maa- ja metsätalouden vesistökuormituksen ja –vaikutusten seurannan kehittämiseksi Tunnistettiin seurantaan liittyviä kehityskohteita (KuVe) Suunniteltiin koko maan kattava hajakuormituksen vesiekologisten vaikutusten seurantapaikkaverkosto sekä kehitettiin seurantojen ohjeistusta (MaaMet) Kehitettiin seurannan strategioita mallien tarpeisiin ja toimenpiteiden vaikutusten havaitsemiseksi (SeMaTo) Ohjeistuksen avulla yhdenmukaistettiin kosteikkojen yleissuunnitteluprosessia ja paikkatietototeutusta (VESKO) 6.4.2017

Maa- ja metsätalouden vesienhoidon taloudellisten kysymysten selvittäminen Laskettiin kustannustehokas yhdistelmä toimenpiteitä 30% prosentin typpi-ja fosforikuormituksen vähennykselle kahdelle valuma-alueelle sekä kuormituksen vähennyksen kustannukset tehokkaimman vähennyskeinoyhdistelmän funktiona (KuVe) Selvitettiin erilaisten peltojen ojitusmenetelmien kustannustehokkuutta (PVO) Selvitettiin vesiensuojelun taloudellisia hyötyjä Suomessa, joita voidaan vertailla esimerkiksi vesiensuojelutoimenpiteiden arvioituihin kustannuksiin vuoteen 2015 mennessä (VeHy) Tehtiin kosteikkojen perustamiseen liittyviä kustannustehokkuusvertailuja (VESKO) Luotiin toimintamalli järven ja sen valuma-alueen hoito- ja kunnostustoimenpiteiden kokonaisvaltaiseen ja kustannustehokkaaseen suunnitteluun (VeKuMe) 6.4.2017

Yhteenveto Ilmastonmuutos tulee suurella todennäköisyydellä muuttamaan hydrologista kiertoa. Tämä yhdistettynä mallien nykyiseen tasoon ja laskentakykyyn merkitsee kasvavaa mallien kehitystarvetta, erityisesti prosessipohjaisten valuma-aluemallien osalta. Esimerkiksi pienille valuma-alueille kehitetyt mallit eivät välttämättä sovellu sellaisinaan käytettäviksi suurilla valuma-alueilla Helposti ja nopeasti sovellettavia vedenlaatumalleja on kehitetty ja niitä voidaan käyttää apuna esimerkiksi vesienhoitosuunnitelmia valmistellessa sekä vesipuitedirektiivin toteutuksessa Automaattisen vedenlaadun seurannan merkitys kasvaa koko ajan ja sen käyttö on tulevaisuudessa välttämätöntä luotettavassa kuormituksen vähentämistoimenpiteiden vaikutusten arvioinnissa Useita nykyisiä vesiensuojelun työvälineitä voidaan käyttää hyvin apuna vesienhoidon suunnittelussa, mutta ne vaativat edelleen kehittämistä ja resursseja Nykyinen metsätilastointi ei täysin palvele vesiensuojelulaskelmien tarpeita, vaan tilastointia tulisi kehittää aiempaa tarkemmaksi Perinteisten metsätalouden kunnostusojituksen vesistöhaittojen vähentämismenetelmien vaikutukset ovat usein puutteellisia. Uudella putkipatomenetelmällä voidaan vähentää metsätalouden ojituksista johtuvaa kiintoainekuormaa, ravinnekuormaa sekä myös tulvariskiä 6.4.2017

Yhteenveto Nykyisen maatalouden ympäristötuen toimenpiteitä sovelletaan maatiloilla ilman erityisempää kohdentamisvaatimusta ja lopputulos on usein melko sattumanvarainen. Kohdennetuilla toimenpiteillä saataisiin vaikutuksia parannettua merkittävästi Maatalouden ympäristötukijärjestelmää kehitettäessä tulisi yrittää paremmin sovittaa yhteen ympäristötoimenpiteiden kustannus- ja ympäristövaikutukset, koska tilatasolla toimenpidevalinnat perustuvat pitkälti kannattavuuteen Pelto-ojituksen hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella voidaan merkittävästi vaikuttaa veden ja ravinteiden kulkeutumisreitteihin ja sitä kautta ravinnehuuhtoutumiin sekä satoon Monitavoitteellisilla vesiensuojelukosteikoilla voidaan edistää vesiensuojelua maatalouden kuormittamilla vesistöalueilla, mutta oikealla suunnittelulla ja toteutuksella on suuri merkitys kosteikkojen tehoon Veden virkistyskäyttö on riippuvaista vesistön tilasta ja virkistyskäyttöhyödyt tulisikin ottaa huomioon vesipolitiikan tavoitteiden asetannassa => kustannus-hyötyanalyysi vesipolitiikan tavoitteista Kattava hajakuormituksen vesiekologisten vaikutusten seurantapaikkaverkosto luo pohjan seurantojen kustannustehokkaalle kehittämiselle ja vesiekologisten vaikutusten mallinnukselle 6.4.2017

Yhteenveto Suomen sisävesien ensimmäisen ekologisen tilan luokittelun laadinnassa huomattiin monien laatutekijöiden ekologisen tilan arvioiden olevan epätarkkoja. Ekologisen tilan tarkempi arviointi parantaisi vesien tavoitetilan ennustettavuutta ja auttaisi kunnostustoimien kohdentamisessa niiden hyvän ekologisen tilan saavuttamiseksi Järvien hoito- ja kunnostushankkeiden yleissuunnittelun toimintamalli tukee vesien tilan, kunnostuksen tavoitteiden ja erilaisten toimenpiteiden vaikutusten, kustannusten ja hyötyjen laaja-alaista arviointia vesienhoidon suunnittelussa 6.4.2017

HAME, KUVE, SEMATO, TulvaMetsä, VESKO, PVO Käyttökelpoisuutta parantavat kunnostuskeinot Ruoppaus Vedenpinnan nosto Säännöstelykäytäntöjen kehittäminen Vesikasvillisuuden vähentäminen Rantojen kunnostaminen - Käyttöä helpottavat rakenteet (laiturit, veneväylät, veneenlaskupaikat, uimarannat…) Järveen kohdistuva kuormitus - Kiintoaine Orgaaninen aine Fosfori Typpi Happamuus Bakteerit Kuormituksen vähentämiskeinot lähteittäin: - Pistekuormitus Haja-asutus Maanviljely Karjatalous Metsätalous Turvetuotanto Kalankasvatus Turkistarhaus VEHY HAME, KUVE, SEMATO, TulvaMetsä, VESKO, PVO LAKESTATE VEKUME Järven tilaan vaikuttavat sisäiset tekijät ekologiset tekijät fys.-kemiallinen tila hydro-morfologia 6.4.2017 MAAMET Käyttöön vaikuttavat tekijät - Mataluus Liiallinen vesikasvillisuus Vedenkorkeuden vaihtelu Liettyneet ja umpeenkasvaneet rannat Pusikoituneet ranta-alueet Virkistyskäyttöpaikkojen tai rakenteiden puute tai heikko kunto Roskakala-valtainen kalasto Sisäisiin prosesseihin vaikuttavat toimenpiteet Hapetus Ravintoketjukunnostus Fosforin saostus Alusveden poistaminen Lisäveden johtaminen Tilapäinen kuivatus Sedimentin kunnostus Kalkitus Kasvillisuuden poisto

6.4.2017

Ohjelman tulosten yhteenveto julkaistaan Suomen ympäristökeskuksen raportteja –sarjassa syksyllä 2010 KIITOS !