Tampereen vanhusneuvosto

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jyväskylän kaupungin viestintä Vammaispalveluiden asiakasraati Emmi Hyvönen viestintäpäällikkö, perusturvapalvelut.
Advertisements

Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Tampereen vanhusneuvosto
EETUn puheenjohtaja Hannes Manninen VANHUSPALVELULAKI – MITÄ SE SISÄLTÄÄ Hämeen liiton vanhuspalveluseminaari Forssa
Kangasalan Kisa Eagles Kangasalan Kisa ry/jääkiekkojaosto Seuran organisaatio ja toimintamalli 2007/2008.
Mäntsälän Kokoomus ry Toimintasuunnitelma 2014
Topirkka.fi portaali
Tunnemmeko jäsenemme? Järjestöpäivät Etappi 1: Rekrytointi.
Aimo Ryynänen 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA DEMOKRATIA -TYÖRYHMÄ Aimo Ryynänen
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kyläfoorumi Valtimolla
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
Miten koulutusjaoston toimintaa tulisi kehittää? - työpaperi Mustalla kehittämishaaste Vihreällä kehittämisajatuksia / ehdotuksia.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2012.
Toimintasuunnitelma kaudelle Joukkueenjohto Johtokunta Open
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Hyvinvointitoimikunnan tehtävät ja rooli Kaupunginhallitus Ma
Vammaisneuvosto ♥ Vammaisuuteen liittyvien asioiden asiantuntijaelin ♥ Vammaisten yhteiskunnallisen tasa-arvon edistäminen.
Vanhuspalvelulaki ja vanhusneuvostojen toiminnan suunnitelmallisuus
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
JIK-TILAAJALAUTAKUNTA
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Asukasvaikuttaminen Tampereella ja Lappeenrannassa Millainen malli Imatralle?
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Toimintasuunnitelma & Vuosikertomus Alueelliset järjestöpäivät
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
Kirjastopalveluiden tavoitetila Yksikön toimenpiteet MittaritAikatauluVastuu- henkilö 1.Päivitetään keskeiset palveluketjut 2.Palveluketjut toimivat osana.
Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Hanna Kääriäinen
Työ- ja elinkeinokeskus EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois- Savossa 2007 – Microteknia, Kuopio.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Sosiaalihuoltolaki.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
KUNTA OLEMME ME -hanke 2013 / Tavoitettu/toteutettu - 12 koulutustilaisuutta, 445 kurssilaista - 16 piiriä ja noin 180 yhdistyksen edustajaa*
JUANKOSKI SÄYNEISEN vastaukset 1.Kunta, asukasluku, kuntaliitos, sote – yhtymä? Juankoski Kuntaliitos tulossa 2017 Kysteri 2.Onko vanhuspalvelulain mukainen.
HYVINVOINTIA JA LAATUA – vanhuspalvelulain toimeenpanohanke Kehitetään vanhusneuvostoamme Kokemuksia hankkeessa tehdystä kehittämistyöstä.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
1§ VANHUSPALVELULAIN TAVOITTEET 1)tukea ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista 2) parantaa ikääntyneen.
Vanhuspalvelulain, eli Lain Ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista myötä Kunnan on asetettava ikääntyneen.
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi Eeva Karjula Eläkeliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja.
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
HANKKEEN ALOITUSVAIHE: Työntekijä laatii työlle tavoitteet, aikatauluttaa oman ohjelman, keskustelee asiasta ohjausryhmässä, laatii oman swot-analyysin,
Keskustan politiikka keskustan kunnallispolitiikkaa johtaa kunnallisjärjestö kunnallisjärjestö hyväksyy kunnallisvaaliohjelman, ohjaa valtuustoryhmän nelivuotiskauden.
LOHJAN KAUPUNGIN UUSI ORGANISAATIO Uudet ideat siirretty hallintosääntöön Alueiden johtokunta
Strategia ja SHVK aikajanalla 
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Lapsi-ystävällinen kunta
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Lapin alueen kuntien vammaisneuvostot ja muut asiointipalvelut
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Nuorisotyön laadun ja menetelmien kehittäminen Osaamiskeskus Kanuunan TOIMINTAPERIAATTEET Kanuuna-seminaari Jyväskylä
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
PUHEENJOHTAJIEN TAPAAMINEN
Marttayhdistyksen vuosikello
Esityksen transkriptio:

Tampereen vanhusneuvosto 6.4.2017

Perusinfo Tampereen vanhusneuvosto aloitti toimintansa 30.5.1988 nimellä Eläkeläisten asioita käsittelevä neuvottelukunta vuodet 2000-2008 toimi eläkeläisneuvosto-nimisenä, vanhusneuvosto-nimen otti vuoden 2009 alusta alkaen vanhusneuvostossa on 11 valtuuston voimasuhteitten mukaan eläkeläisjärjestöistä valittua jäsentä Kaupunginhallitus asettaa kaksivuotiskaudeksi Nykyiset jäsenet ovat: Arja Ojala, puheenjohtaja Juha Salonen, varapuheenjohtaja Tuija-Leena Juutilainen Raimo Sillanpää Eero Portaankorva Veikko Lahti Elina Tuominen Reijo Siimes Ossi Aho Raija Moilanen Seppo Grönqvist (Oriveden vanhusneuvosto) 6.4.2017

Aikaansaannoksia ennen v. 2013 linja-automaksut eläkeläisille edullisemmiksi kaupungin linja-autot matalalattiamallisiksi yleiseen turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota katujen reunakiveystä mataloitettiin rollaattoreiden ja pyörätuolien kulun helpottamiseksi Nettinysse Monitoimitalo Ikäpiste, josta tuli Kotitori ja 2 vanhusasiamiestä Mukana vanhuspalvelulain pilotoinnissa toukokuusta 2012 – syyskuuhun 2013, ja myös toimeenpanorahahankkeessa 2013-2014 vastuutyöntekijä henkilökohtainen budjetti 6.4.2017

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 28.12.2012/980 11 § Vanhusneuvosto Sen lisäksi, mitä kuntalain 27 §:ssä säädetään kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista, kunnan on asetettava ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamis-mahdollisuuksien varmistamiseksi vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. § Vanhusneuvosto on otettava mukaan 5 §:ssä tarkoitetun suunnitelman valmisteluun ja 6 §:ssä tarkoitettuun arviointiin. Lisäksi neuvostolle on muutoinkin annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka ikääntyneen väestön tarvitsemien palvelujen kannalta. 6.4.2017

Muuta ohjeistusta HE 160/2012 vp perustelut kunta osoittaa toimitiloja vanhusneuvoston kokoontumista varten sekä huolehtii kokousten järjestämisestä ja niistä aiheutuneiden kustannusten maksamisesta. Lisäksi vanhusneuvostolle olisi muutenkin annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toimintojen suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan ikääntynyttä väestöä koskevissa asioissa. Tämä edellyttää, että neuvostolle annetaan hyvissä ajoin tiedot ajankohtaisista hankkeista. Kuntainfo 5/2013 Kunnanhallituksen asettamispäätöksessä voidaan myös todeta, että vanhusneuvoston jäsenten palkkioista ja muista korvauksista on soveltuvin osin voimassa, mitä palkkiosäännössä määrätään esim. lautakunnan jäsenten palkkiosta ja korvauksista. Kunta osoittaa talousarviossa vanhusneuvoston toimintaan tarvittavat määrärahat. Erillinen määräraha talousarviossa jäntevöittää vanhusneuvoston toimintaa. 6.4.2017

LAATUSUOSITUS hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi Vanhusneuvoston roolia ja toimintaedellytyksiä on vahvistettava ikääntyneen väestön osallisuuden monipuolisesti mahdollistavana keinona: vanhusneuvoston on oltava mukana osallistujana ja vaikuttajana alueen palvelujen ja toiminnan kehittämisessä ja arvioinnissa, vanhusneuvosto on otettava mukaan ikääntyneen väestön edustajaksi kunnan eri toimialojen suunnittelutyöhön, vanhusneuvostojen toimintaedellytykset on turvattava (esim. tilat, viranhaltijoiden tuki työhön, tiedonkulku), vanhusneuvoston on oltava aktiivinen toimija iäkkäitä ihmisiä osallistavien menetelmien hyödyntämisessä (esimerkiksi kansalais- ja asiakasraadit, kehittäjäasiakkaat sekä ideapajat), vanhusneuvostojen jäseniksi on nimettävä tarkoituksenmukainen joukko eri sidosryhmiä, kuten eläkeläisjärjestöjen ja muiden kunnassa toimivien vanhusjärjestöjen edustajia. 6.4.2017

Tampereen vanhusneuvoston vahvuudet Selkeä valintatapa: jäsenet valitaan valtuuston voimasuhteiden mukaan Legitimiteetti: kaupunginhallitus asettaa Kokeneita jäseniä, joilla on vaikuttamistaitoja (= kykyä, aikaa ja halua) Ei kaupungin viran(toimen)haltijoita taikka luottamushenkilöitä, joten itsenäisyys ja luovuus säilyy Yksimielisyys tavoitteista, yhteisesti suunniteltu Saa rahoitusta kaupungilta Kokoontuu säännöllisesti/usein Kaupungissa 2 vanhusasiamiestä Kaupungissa Alue-Alvarit 6.4.2017

Tampereen vanhusneuvoston heikkoudet syksyllä 2012 (lähdettiin pilotissa korjaamaan) Kaupunginhallituksen asettamispäätös liian yleistasolla Toimintasuunnitelma ei tarpeeksi ohjaava Vanhusneuvoston aloitteiden ym. seuranta puuttuu Ei tunneta tarpeeksi hyvin kaupungin organisaatiossa, luottamuselimissä, ikäihmisten järjestöissä, ikäihmisten parissa Tiedotus ei kunnossa: esite, nettisivut, viestintäsuunnitelma Kaupunki ei pyydä lausuntoja (viranhaltijat, luottamuselimet) Kokoaikainen esittelijäsihteeri puuttuu Eläkeläisvaltuuston rooli epäselvä 6.4.2017

Kaupunginhallituksen asettamispäätös (toimintasäännöt) uuden lain mukainen tehtäväkuvaus 11 jäsentä, joista yksi Orivedeltä suositus 60/40 sukupuolten välisestä tasa-arvosta kokoonpanossa maininta, että kaupunginhallitus seuraa toiminnan vaikuttavuutta kokoontuu vähintään 6 kertaa vuodessa päätösvaltainen kuin pj tai vpj ja vähintään puolet jäsenistä läsnä 2-3 –jäseninen laatujaosto teemakohtaiset työryhmät kaksi kertaa kaudessa tilaisuus eläkeläisvaltuustolle yhteistyö Kuntademokratiayksikön kanssa toimintasuunnitelma ja toimintakertomus vuosittain kokoaikainen esittelijäsihteeri, jonka tehtävät myös määritelty päätöksessä 6.4.2017

Esittelijäsihteerin tehtäviä Osallistuu työryhmiin, tekee itsensä ja vanhusneuvoston tunnetuksi organisaatiossa, kaupungin sisällä vanhusneuvoston ”puhelinnumero” Seuraa mitä kaupungin organisaatiossa tapahtuu, on mukana seuraamassa jo alkuvaiheissa -> kertoo vanhusneuvostolle, esittelee asiat Viestintä kaupunkilaisille Normaalit rutiinit, mm. kokoukset, talouden seuraaminen, toiminnan seuraaminen Tapahtumien järjestäminen, muiden osallisuutta lisäävien toimintamuotojen toteuttaminen 6.4.2017

Osallisuutta ja vaikuttavuutta edistäviä parannuksia asettamispäätöstä täsmennetty: kokoonpano, päätösvaltaisuus, kokoontumistiheys kokoonpanoon mukaan Orivedeltä edustus, koska Tampere tuottaa sote-palvelut vanhusasiamiehellä oikeus olla läsnä kokouksissa 2 krt/kausi tilaisuus keskusteleva infotilaisuus eläkeläisvaltuustolle tapaaminen Koukkuniemen omaisneuvoston kanssa vähintään kerran vuodessa tapaaminen Alue-Alvarien puheenjohtajien ja vuorovaikutussuunnittelijoiden kanssa vähintään kerran vuodessa vanhusneuvoston edustaja paikalla muidenkin järjestämissä tilaisuuksissa, messuilla ja toritapahtumissa kyläraati Härmälässä kaupunginhallitus seuraa osallistavuutta ja vaikuttavuutta toiminta-kertomuksen perusteella 6.4.2017

Tunnettuutta edistäviä parannuksia esite logo (ilme) tapahtumien lehti-ilmoitukset vanhusneuvoston ”ilmeellä” www-sivut tiedotteet/jutut kokouksista, käynneistä ym. tapahtumista kaupungin tiedotuslehti sähköpostikirje järjestöille vähintään kerran vuodessa Vuoden Vanha Vaikuttaja –äänestys Valmassa kootaan käyttäjäraati (n. 10 henkilöä), joka arvioi viestinnän toimivuutta Radio Suomessa ohjelma 6.4.2017

Esimerkkisivu vuosisuunnitelmasta 6.4.2017

Pilotoinnin ehdotus toimintamalliksi 1. ROOLI JA TOIMINNAN TARKOITUS Vanhusneuvostojen on avattava toimintansa perusta järjestelmällisesti, jatkuvalla prosessilla ja yhteistyössä kunnan hallinnon, päättäjien ja ikäihmisten eri toimijoiden kanssa. 2. TOIMINNAN NORMATIIVINEN PERUSTA Vanhusneuvoston tulee tutkia toimintaansa ohjaava normatiivinen perusta. Tämän selvityksen pohjalta tulee vanhusneuvostolle laatia toimintasäännöt. 3. TOIMINNAN SISÄLLÖN SUUNNITTELU Vanhusneuvostolla tulee olla tavoitteellinen toimintasuunnitelma, joka ohjaa toimintaa lain ja vanhusneuvoston itselleen asettamiin tavoitteiden suuntaan. 4. VAIKUTTAMINEN KUNNAN ORGANISAATIOSSA Vanhusneuvoston on luotava sellaiset yhteistyömuodot kunnan hallinnon, päättäjien ja vanhusneuvoston välille, että vanhusneuvoston todellinen vaikutusvalta toteutuu eri sektoreilla ja eri vaiheissa. 5. KANSALAISTEN OSALLISTUMISEN VAHVISTAMINEN Vanhusneuvoston on tehtävä itsensä tunnetuksi kuntalaisten keskuudessa. Tätä varten on oltava viestintästrategia ja kunnalta resurssi viestinnän hoitamisessa. 6. VANHUSNEUVOSTOJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ Vanhusneuvoston on hyvä tehdä yhteistyötä alueen muiden vanhusneuvostojen kanssa, jotta hyvät ideat ja toimintamuodot saadaan kaikkien käyttöön ja jotta voidaan yhdessä kehittää koko alueen ikäihmisten palveluita ja elämänlaatua. 6.4.2017

6.4.2017

Kiitos TUTUSTU www.tampere.fi/vanhusneuvosto  Kiitos TUTUSTU www.tampere.fi/vanhusneuvosto