VALMISTELIJOIDEN JA PÄÄTTÄJIEN ”SYITÄ”

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Advertisements

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelma / Lapsen oikeudet -kampanja | |1T-9196 RKO/JEL, Omnibus Marras
2.-luokkalaisten kielisuihkutunnit Tampereen Yliopiston Normaalikoulussa 2.-luokkalaisille opetetaan oppitunneilla ranskaa ja saksaa osana normaalia lukujärjestystä.
Toimintaohjeet opelle
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Minne tästä?. Kotiin, mutta ensin... •Pois nykyisestä irrallisten ratkaisujen lyhytnäköisestä toimintamallista •Kielipoliittinen suunnittelun tulee löytää.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
EU-vaikuttaminen Suomessa
A-kielten opetuksen monipuolistaminen Tampereella
VALMISTELIJOIDEN JA PÄÄTTÄJIEN ”SYITÄ” Ollaanhan se nähty, nuoret ottavat kantaa vääriin asioihin. Ei niistä nuorista saa selvää, kuitenkaan. Lisäksi voi.
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
5 Jotos, polku osallisuuteen Tampere Muutama ajatus osattomuudesta a la C. Wright Mills.
VALMISTELIJOIDEN JA PÄÄTTÄJIEN ”SYITÄ” Ollaanhan se nähty, nuoret ottavat kantaa vääriin asioihin. Ei niistä nuorista saa selvää, kuitenkaan. Lisäksi voi.
Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelma Lapsen oikeudet -kampanja Elokuu 2009.
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
CxO Mentor Oy. Kyselytutkimus Vastauksia 36 kpl Vastaajat aikuisia, yksi 16-vuotias mukana Mukana seuran toiminnassa: – 1-3 v (7 hlö) – 4-9 v (21 hlö)
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Salli osallisuus! Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry 75 -vuotta Juhlaseminaari Projektipäällikkö Anne Pyykkönen oSallisuushanke Salli.
LAPSEN OIKEUDET.
VANHUUSOIKEUDEN KURSSI
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Vaikuttaminen ja viestintä taloyhtiössä -kyselyn tulokset.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
LAPSI- JA PERHETYÖN LINJAUSTEN JALKAUTUMINEN RIKOSSEURAAMUSLAITOKSESSA
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Nuorisovaltuustotoiminta ja nuorten osallisuus Suomessa
TIETOA VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN (SAKSA, RANSKA) VALINTAAN LIITTYEN
OPETUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ Mervi Palva.
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Pään avauksia lapsen oikeuksiin Lapsen oikeudet 20v.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Toimintaohjeet opelle
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Jyväskylän kristillinen opisto
N UORISOLAIN 8 §: N EDELLYTTÄMÄ NUORTEN OSALLISTUMINEN JA KUULEMINEN KUNNISSA Peruspalvelujen arviointi
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
DEMOKRATIAKYSELY Tekijä: Anne Erholtz. Haluaisin vaikuttaa seuraavien kanavien kautta. Voit valita useamman vaihtoehdon. (Vastaajia: 287)
Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaan perusopetukseen ottaminen
Vaajakosken koulun Vanhempainyhdistys Sokkeli ry
Kielihanke Hanke kielten opiskelun varhentamiseksi, kehittämiseksi ja lisäämiseksi esi- ja perusopetuksessa.
Eveliina Karjalainen.
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
KAUHAJOEN YHTEISKOULU 7.lk - VALINNAISAINEILTA
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

VALMISTELIJOIDEN JA PÄÄTTÄJIEN ”SYITÄ” Ei nuorten kyvyt riitä, meillä on jo parhaat asiantuntijat koossa. Ollaanhan se nähty, nuoret ottavat kantaa vääriin asioihin. Nuoret ovat kouluissa kun työryhmät kokoontuvat Ei niistä nuorista saa selvää, kuitenkaan. Lisäksi voi tulla tunnepohjaisia reaktioita. Nuoret ajattelisivat kuitenkin vain omaa etuaan. Kuultiinhan me silloin takavuosina. Minun tapaani toimia ne ajatukset vaikuttavat edelleen. Ei niitä nuoria kiinnosta, eiväthän ole ottaneet yhteyttäkään. Anu Gretschel: Kunnallisen nuorisotyön vaikuttavuus nuorten näkökulmasta -hanke

LAPSINÄKÖKULMA ? Aikuisen velvollisuutta, lapsen oikeutta Aitoa konkreettista kiinnostusta lapsen ja nuoren mielipiteestä Aikuinen voi edistää lapsinäkökulman huomioimista, mutta ei voi edustaa sitä Ei pelkästään aikuisen abstraktia kokemusta siitä, mikä on lapsinäkökulma Lapsen ja nuoren oikeus aitoon, omaan mielipiteeseen Lapsinäkökulma on otettava huomioon kaikessa päätöksenteossa (pormestarin pysyväismääräys). Päätöksentekoa edeltää valmistelu. Lapsinäkökulma tutuksi (Pään avauksia lapsen oikeuksiin –juhlaviikko 16.-22.11.2009)

YK JA TAMPERE YK:n Lapsen oikeuksien sopimus Lapsia koskevia päätöksiä tehtäessä on aina ensimmäiseksi otettava huomioon lapsen etu Jokaisella lapsella on oikeus vapaasti ilmaista mielipiteensä kaikissa itseään koskevissa asioissa Lapsen mielipide on otettava huomioon hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti Lapsella on mielipiteidensä ilmaisemiseksi oikeus hakea, vastaanottaa ja levittää tietoa ja ajatuksia vapaasti, kunhan se ei loukkaa muiden oikeuksia (monipuolinen tieto) Lapsella on oikeus ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauteen

LAPSINÄKÖKULMA ? Aikuisen velvollisuutta, lapsen oikeutta Aitoa konkreettista kiinnostusta lapsen ja nuoren mielipiteestä Aikuinen voi edistää lapsinäkökulman huomioimista, mutta ei voi edustaa sitä Ei pelkästään aikuisen abstraktia kokemusta siitä, mikä on lapsinäkökulma Lapsen ja nuoren oikeus aitoon, omaan mielipiteeseen Lapsinäkökulma on otettava huomioon kaikessa päätöksenteossa (pormestarin pysyväismääräys). Päätöksentekoa edeltää valmistelu. Lapsinäkökulma tutuksi (Pään avauksia lapsen oikeuksiin –juhlaviikko 16.-22.11.2009)

PYSYVÄISMÄÄRÄYS

PERUSOPETUKSEN KIELIVALINTOJEN MONIPUOLISTAMINEN Lanula 19.2.2009 … Työryhmä pyysi esitykseensä kommentteja kieltenopettajilta, kouluilta, vanhempainyhdistyksiltä, Lasten parlamentilta ja Nuorisofoorumilta…. … 4.5 Tampereen Lasten Parlamentin ja nuorisofoorumin palautteet Tampereen Lasten Parlamentin hallitusta kuultiin A-kielten valintojen monipuolistamisesta 15.1.2009. Työryhmän esittämistä vaihtoehdoista eniten kannatettiin vaihtoehtoa A eli nykyistä toimintamallia. Hallituksen jäsenet toivoivat muun muassa tiedottamisen parantamista, kielisuihkutusten käyttöönottoa jokaisessa koulussa, kielitarjonnan monipuolistamista, ryhmäkokojen pienentämistä ja opetuksen sisältöjen kehittämistä. Nuorisofoorumia kuultiin asiasta 3.2.2009. Nuorisofoorumin hallitus oli yksimielisesti työryhmän esityksen (vaihtoehto C) kannalla. Foorumin mielestä vaihtoehdon C etuja olisivat, että oppilailla olisi todennäköisesti parempi motivaatio opiskella aloittamaansa A1-kieltä, joka olisi jokin muu kuin englanti ja jatkaa sitä läpi opiskeluajan. Englanti nähtiin myös helpommaksi ja nopeammaksi oppia mm. siksi, että sitä kuulee arjessakin enemmän. Lisäksi Nuorisofoorumi kannatti esiopetuksessa sekä 1.- ja 2.-luokalla järjestettäväksi ”kielisuihkuja”. Etuna nähtiin myös ryhmäkokojen pienentäminen. Ryhmäkoot eivät saa myöskään liian suuria. Kuitenkin, jos lapsella on oppimishäiriöitä, häntä ei pidä painostaa kahden vieraan kielen opiskeluun.”…

MITÄ, MISSÄ, MILLOIN? T I L A N N E S E L V I T Y S Selvitä, onko valmisteltavasta asiasta olemassa jo lapsinäkökulma (esim. tuotannon asiakastyytyväisyyskyselyt, muut selvitykset, Lasten Parlamentin ja/tai Nuorisofoorumin kannanotot) Jos on, hyödynnä/päivitä se ja siirry vaiheeseen 3 (Valmistelun päätös) Jos ei  Selvitä lasten ja nuorten mahdollisuus ja halukkuus osallistua valmisteluun Ota yhteys lasten ja nuorten kanssa toimiviin, esimerkiksi tuotannon yksiköihin Ota yhteys Lasten Parlamentin (alakoulu) ja/tai Nuorisofoorumin (yläkoulu ja 2. aste) nuoriso-ohjaajiin Jos halukkuutta on  H A N K I N Ä K Ö K U L M A Mieti osallistumisen tapa, esim. Työryhmään osallistuminen Lasten ja nuorten osallistuminen työryhmätyöskentelyyn tai heille oma työryhmä Lasten Parlamentin ja/tai Nuorisofoorumin avulla Sovi mielipiteen laajuus: esim. tietty koulu/päiväkoti, nuorisotila, tietyt/kaikki oppilaskunnat, hallitukset, suurkokousasia Sovi nuoriso-ohjaajien kanssa asian mahdollinen rajaus Sovi, päivämäärä, jolloin Lasten Parlamentti ja/tai Nuorisofoorumi käsittelevät itse asiaa Erillisen selvityksen avulla Tilaajan ja tuotannon yhteistyö Ota yhteys alan asiantuntijoihin Hyödynnä pysyväismääräyksen muistilistaa

MITÄ, MISSÄ, MILLOIN? V A L M I S T E L U N P Ä Ä T Ö S Arvosta lasten ja nuorten mielipidettä lopullista päätösehdotusta kirjoitettaessa Kirjoita päätösesitykseen erillinen kappale saadusta lapsinäkökulmasta Perustele, miten näkökulma on vaikuttanut tai miksi ei ole vaikuttanut V I E S T I N T Ä Sisällytä lopullista päätöstä koskevaan tiedotteeseen erikseen lasten ja nuorten näkökulma

YHTEYSTIETOJA VARHAISKASVATUS JA ESIOPETUS päivähoidon suunnittelupäällikkö Pia Kola-Torvinen, puh. 050 409 8922 PERUSOPETUS suunnittelija Mervi Tykkyläinen, puh. 0400 344479 TAMPEREEN LASTEN PARLAMENTTI (alakoulut) nuoriso-ohjaaja Miia Nivala, puh. 050 322 6379 TAMPEREEN NUORISOFOORUMI (yläkoulut ja 2. aste) nuoriso-ohjaaja Eija Nyrhilä, puh. 050 385 0222 ALVARI kuntademokratian kehittämispäällikkö Antti Leskinen, puh. 040 849 3614 VALMA LAPSIASIAMIES vs. lapsiasiamies Mia Lumio, puh. 050 411 2434

LASTEN JA NUORTEN SEURA TEKEE HYVÄÄ Kyllä mielipidettä pitää kysyä ainakin… Lautakuntatasolla nuorilta ei ole välttämättä asioita kysytty… Jälkeenpäin aina herää kysymys, että olisiko pitänyt kysyä kuitenkin. Myös alaikäiset osaavat esittää mielipiteensä. … Kysymys ei niinkään ole siitä, että nuorilta jotain puuttuisi, vaan että se on se oma peukalonjälki joka puuttuu… Nuoret riittävän asiantuntijoita? Kyllä, nuoret kuitenkin aina näkevät sellaisia asioita, joita virkamiehet ja päättäjät eivät näe. Anu Gretschel: Kunnallisen nuorisotyön vaikuttavuus nuorten näkökulmasta -hanke