Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aarne Keränen ja Teemu Jämsä Madetojan musiikkilukio
Advertisements

(Anti)materian perusomituisuudet Materia vs antimateria Vuorovaikutukset Antikvarkit Antigluonit Jokapäiväinen aine, jonka koemme ympärillämme.
Pluto.
5 RADIOAKTIIVISUUS.
kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Muovijätteen ympäristöseuraukset
Heikki Saarilampi Kot9sn2 Syksy 2011
Hajoamislajit Ionisoimaton Ionisoiva säteily Hajoamislaki Radon
Linnunrata ja muut galaksit
Tarinaa tähtitieteen tiimoilta
Taianomaiset revontulet
3 ATOMIN MALLI.
Nuorten Tietokoneenkäyttö.
Vuorovaikutuksesta voimaan
Tulevaisuuden auto Kemianluokka Gadolin Huhtikuu 2010 kuukaudentyö
EMMA-koe (Experiment with MultiMuon Array) • PET-keskuksessa tutkitaan PET-kuvauksiin käytettäviä radioaktiivisia merkkiaineita • Merkkiaineiden toiminta.
Metallien kierrätys.
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Neutriinot.
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Aineen rakenteen standardimalli
TANSKA.
Duaali Teemu Myllynen.
Internetistä haku: USB portti – tiedonhaun vertailua Jouni Ojanperä TP09S
Kaisa Tuomisto TU08S1E  Tutkimuksen tavoitteet  Käytetyt hakusanat ja osumat  Linux  Tietolähteiden vertailua  Yhteenveto  Viitteet.
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Tänään - Vaihto-info, Jani Haapakoski - Sivuaineista * Sivuaineet tutkintorakenteessa * Mitä vaihtoehtoja sivuaineissa on * Miten sivuaineiden opinto-oikeutta.
Tiedeopiskelu CERNissä. Ohjelman tavoite  Kiinnostuksen herättäminen fysiikkaan kansainvälisen huippututkimuksen avulla Kehittää modernin fysiikan opetusta.
Sanoma Lehtimedia / Tiina Eskelinen
ANGLO-AMERIKKA.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
Teesit ydinvoimakeskusteluun TEESI 1: Ydinvoima ja ilmastonmuutos TEESI 2: Ydinvoima ja uusiutuvat TEESI 3: Uraanikaivosten ongelmat TEESI 4: Ydinaseiden.
LHC – Hiukkaskiihdytin Rakennetaan parhaillaan Sveitsin CERNissä. LHC = 27 km pitkä ympyrän muotoinen hiukkaskiihdytin tunnelissa, 100 m syvyydessä. Tulee.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
AVARUUSTUTKIMUSLABORATORIO
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta
Elimistömme suurin sisäelin
MUTTA OIKEAA AIKAA EI OLE OLEMASSA!
Maailmankaikkeuden rakenne
Perusvuorovaikutukset
Maanjäristykset.
Tino Seilonen ja Vili-Petteri Salomaa
Fe Rauta /07/iron.png
LHC -riskianalyysi Emmi Ruokokoski Johdanto Mikä LHC on? Perustietoa ja taustaa Mahdolliset riskit: –mikroskooppiset mustat aukot.
Tehnyt : Vihtori Pummila ja Elmeri Pessinen
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Mikä on CERN? Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire.
Aurinkokunta on vain pieni osa maailmankaikkeutta Kun katsotaan tähtiin, ei katsota tulevaisuuteen vaan kauas menneisyyteen. Taivaankappaleiden väliset.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Hindulaisuuden synty ja oppi
by Amanda Auvinen & Santeri Neuvonen
Tupakan haittavaikutukset
Hiukkaskiihdyttimet ja -ilmaisimet
1. Johdanto Fysiikka on perusluonnontiede, joka tutkii kappaleiden ja luonnon ilmiöiden mitattavia ominaisuuksia, pyrkii löytämään ilmiöissä vallitsevia.
14 Makrokosmos ihminen: 100 m = 1m  Suomi: 106 m
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
KOMEETAT.
Filosofian osa-alueet
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
3 Mekaaninen energia.
Säteilylajit ja radioaktiivisuus
perushiukkasia ja niiden välisiä vuorovaikutuksia kuvaava teoria
3 ATOMIN MALLI.
Arvonlisäys toimialoittain Raahen seutukunnassa 2016
Radioaktiivinen hajoaminen
Lämpö ja infrapunasäteily
Kevään 2019 kirjoituksissa huomioitavia seikkoja
Esityksen transkriptio:

Kaikki maailman aine koostuu ainehiukkasista. Aineen lisäksi on olemassa niin sanottua antiainetta. Antihiukkaset muistuttavat ainehiukkasia niin paljon, että ne ovat tavallaan toistensa peilikuvia. Niiden sähkövaraukset ovat kuitenkin erimerkkiset. Esimerkkinä positroni, joka on elektronin antihiukkanen. Määritelmä

Paul Dirac ennusti vuonna 1928 oman kvanttiteoriansa perusteella antimaterian olemassaolon. Ensimmäisen antihiukkasen, positronin, löysi Carl David Anderson vuonna Myöhemmin on löydetty monia muita antihiukkasia. Historia

Kun antihiukkanen yhdistyy normaaliin hiukkaseen, tuloksena molemmat annihiloituvat ja syntyy kahteen suuntaan etenevä gammakvantti. Annihilaation vuoksi antihiukkasten elinikä on hyvin lyhyt eikä maailmankaikkeudessa esiinny vapaita antihiukkasia. Annihilaatio

Annihilaatiossa vapautuu energiaa kaavan E=mc² mukaisesti. Jos 0.5 g antiainetta ja saman verran ainetta, joiden massa vastaa kahta hernettä, törmäävät toisiinsa, vapautuu noin joulea energiaa. Herneantiherne 1.5x Esimerkki

Tulevaisuudessa antiainetta pyritään käyttämään syöpähoidossa ja rakettien polttoaineena. Antiaineen säilytys on kuitenkin ongelmana. Sovellukset

Vaikka antiainetta ei olekaan suuria määriä tuntemassamme maailmankaikkeudessa, sitä kuitenkin syntyy jatkuvasti luonnossa esimerkiksi β-hajoamisessa. β − -hajoamisessa ydin emittoi antineutriinon ja β + -hajoamisessa positronin. Synty

Antiainetta valmistetaan kiihdyttämällä ainetta lähes valonnopeuteen hiukkaskiihdyttimessä ja törmäyttämällä esteeseen (esim. iridiumiin). Näin syntyy ainehiukkasia ja antiainehiukkasia. Antihiukkaset ohjataan erilleen hiukkasista magneettien avulla. Yhden antimateriagramman tuottaminen maksaa noin 25 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Saman määrän valmistaminen kestäisi vähintään 100 miljoonaa vuotta nykytekniikan avulla. Valmistus

1. Alkuräjähdyksessä syntyi sekä materiaa että antimateriaa. Jostain syystä materiaa syntyi kuitenkin hieman enemmän. Materia ja antimateria annihiloituvat ja jäljelle jääneestä materiasta syntyi maailmankaikkeus jossa elämme nyt. 2. Kaikki antiaine ei annihiloitunutkaan alkuräjähdyksessä, vaan sijaitsee eri osassa universumia kuin materia. Antiaineteoriat

Ja sitten se oikea teoria…

Fysiikka 8, Aine ja säteily Tieteen kuvalehden kirjasarja 6, Fysiikan maailma Wikipedia Hikipedia od.avi Lähteet