CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen 29.11.2010 Käsitemalli kuvaa relevantit tiedot kohdealueelta. Tietotarpeet määrittävät relevantit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.
Advertisements

Ohjelmiston tekninen suunnittelu
Korkeakoulujen tietomallin hallintamalli
Moniverkkoliityntä asiakkaan näkökulmasta
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Tietokanta.
Käsiteanalyysi Käsiteanalyysi on työskentelymenetelmä
KAOS KAOS WORLD CAFE VALTIOVARAINMINISTERIÖSSÄ: JHS179 UUDISTUS Cafe 1 – Toiminta-arkkitehtuuri.
Tietokannan suunnittelu
Olio-ohjelmointi. Mitä olio-ohjelmointi on ?  Pyritään mallintamaan jotain reaalimaailman kohdetta tietokoneohjelman avulla  Olio on luokan ilmentymä.
Tilasiirtymäkaavio ja eri mallien yhteensovittaminen
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-KOKOA.
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto JURE RAKETTI-hankkeen.
Tietojärjestelmän suunnittelu
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-XDW Käsitemäärittely,
Ministeriön tietotarpeet ja käsitemalli Jukka Haapamäki
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen TKI-käsitemallinnustyöpaja klo Esittäytyminen 5 min Käsitemallin.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Osaamisenhallintajärjestelmä ”Komppari” (kompetenssien hallintajärjestelmä) Jouni Huotari & IDM6S1 Versio 0.3 ( ): lisätty käsitemallista versio,
Ketterä kehitys käytännössä – TFS & Meteor
 Tornion kaupunki.  Laitteistoista, verkoista ja ohjelmistoista ei ollut mainintaa dokumentissa, muutakun että järjestelmä- ja palvelutoimittajat.
HOPS eli Henkilökohtainen OPiskeluSuunnitelma
Relaatioalgebra (1) Kokoelma relaatioiden käsittelyyn tarkoitettuja operaatioita Operaatiot muuntavat relaatioita uusiksi relaatioiksi Muodostaa perustan.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut ONKI-projekti Dataportaali
Johdatus ohjelmointiin Ohjelmistosuunnittelu Jaana Holvikivi.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Yliopistojen yhteisen YDW tietovaraston määrityshanke - tilannekatsaus Tampere
T A M P E R E E N K A U P U N K I Etunimi Sukunimi1 Innovatiivisuus ja kehittäminen kunnan tietotuotannon ja arvioinnin näkökulmasta Riitta Juusenaho.
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
Käsitteellisen mallinnuksen tekniikkaa
Opetusmateriaalin hallintajärjestelmä ”Matahari” Jouni Huotari ja IST5M1-ryhmä Kevät 2006 Versio
T Loppukatselmus OtaShop2 Halme, Inkinen, Karanko, Kosunen, Kärkkäinen, Larmo, Ojanen.
Korkeakoulujen tietomalli: Tutkimus
TUTKI Tietomallityöryhmä RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Tietomallityöryhmän loppuraportti RAKETTI-TUTKI Tietomallityöryhmä.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietohallinto-ohjausryhmän.
Tietojärjestelmäprojektin onnistuminen
– Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML.
Lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu. Mistä tässä on kyse? Jatkossa korkeakoulut (opintohallinnon perustietojärjestelmät, käyttäjähallinto) saavat luotettavasti.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Korkeakoulujen, OKM:n ja CSC:n tietohallintoyhteistyö RAKETTI –hankkeen jälkeen Ilmari Hyvönen
Heikki Hyötyniemi Teknillinen korkeakoulu, Systeemitekniikan laboratorio 1. Älykäs WWW Totuus vai Todellisuus - tutkimuksen haasteet Heikki.
Komponenttikaavio Lehtonen Iiro, Janne Liikka
Tietohallintolaki edellyttää, että julkisen hallinnon viranomaisten on tietojärjestelmien yhteentoimivuuden mahdollistamiseksi ja varmistamiseksi suunniteltava.
Component diagram– Komponenttikaavio J. Pätsi & H. Malmihuhta
Opettajan arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
1 ASIAKAS/PALVELIN -JÄRJESTELMÄ Järjestelmän tarkoituksena on mahdollistaa käyttäjän kyselyt tietokantaan asiakasohjelman avulla. Asiakasohjelma ottaa.
Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen TKI-työpaja klo Esittäytyminen Käsitemalli 1.0, T&K&I-osuus, laajennusperiaatteet.
Koulutuksen ja opetuksen järjestämisen prosessit
Semanttinen yhteentoimivuus tietoarkkitehtuurikuvauksissa
JUPO-ontologia - nykytila ja jatkonäkymiä 12. 2
Mikael af Hällström KMR/YSR Verohallinto
Metadata-hankkeen tilannekatsaus ja jatko 2018
Asetus kokonaisarkkitehtuurin kuvauksista ja määrittelyistä
Yhteisten tietomäärityksien mallintaminen
Tietomallista tietokannaksi
Opetusmateriaalin hallintajärjestelmä ”Matahari”
VARDA Tiedon välittyminen -työpaja
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Kysymys 3: Maakunnan johtaminen
2. Olio-ohjelmoinnin perusteita
Esityksen transkriptio:

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Käsitemalli kuvaa relevantit tiedot kohdealueelta. Tietotarpeet määrittävät relevantit tiedot. Ne ovat yleensä jossain tietojärjestelmässä. Käsitemallissa kuvataan reaalimaailman tietoja (ei tietojärjestelmässä oleva tietoja). Käsitemalli koostuu käsitteistä ja niiden välisistä yhteyksistä. Käsitteen ilmentymä on yksilöitävissä oleva ilmiö, joka täyttää ko.käsitteen tunnusmerkit (ominaisuudet ja yhteydet). Kunkin käsitteen ja yhteyden pitää olla yksiselitteinen. TIETO JA KÄSITEMALLI

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Suoritetaan kurinalaisesti ja tiettyä mallia noudattamalla, esimerkiksi olioverkkomalli (VP tekee oletusarvoisesti tätä mallia) - Suoritettava paloittain esimerkiksi toimialoittain (esimerkiksi opinto, talous, henkilöstö, tutkimus). - Yhteisten käsitteiden mallintamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota. - Tietokannan muodostamisen deterministisesti suoraan käsitemallista. Käsite- ja tietokantamallin välillä on oltava yksiselitteinen yhteys. TUTKIMUSTIETOJEN MALLINTAMISESTA -Haasteena on/oli vanha data ja uudet kehityshaasteet -Nykyinen data taulukkoja, joissa useampia käsitteitä samassa -Ollaan siirtymässä laajasti rakenteellisempiin tietomalleihin. - Tutkimustietoa ollaan integroimassa muiden toimialojen (henkilöstö, talous) järjestelmiin. KÄSITEMALLINNUS

CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen TÄNÄÄN - Tutkimusryhmä ja –projekti -Julkaisu ja sen alakäsitteet ja liitännäiset -Tutkimustoiminnan tulos -Taiteellinen toiminta - Asiantuntijatehtävä