Yliopistokeskusten ohjaus- ja rahoitusmallin kehittäminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen vaikuttavuuden hyviä käytäntöjä Pohjois-Suomi, Itä-Suomi ja Länsi-Suomi.
Advertisements

TEKNOLOGIAOSAAMISEN JOHTAMINEN Kajaanin ammattikorkeakoulu • Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu 1 Ohjelma on tarkoitettu amk- insinööritutkinnon suorittaneille,
Suomen koulutusjärjestelmä
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Yliopisto ja alue – Kajaanin kehittämiskeskuksen näkökulma
Miksi aluekehitysohjelma käynnistettiin? Kansanedustaja Martti Korhonen.
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
© Kajaanin kehittämiskeskus 2003 KAJAANIN YLIOPISTOKESKUS 2004 Suunnittelu- ja päätöksentekotilanne marraskuussa 2003 Pentti Malinen
Tutkintojen perusteet I II III I-tason tutkinto väh 50 h opintokokonaisuus Korkeakoulututkinnot Ammatilliset tutkinnot Laji- /toimialatutkinto suoritettu.
W w w. h a m k. f i Hämeen innovaatioympäristön kehittämisohjelma Jarno Tuimala Hämeen amk.
AMKIT- alueellinen vaikuttaja Rovaniemi Tarja Koskimies.
Lasse Lyytikäinen 2005 Kivialan tutkimus-, tuotekehitys- ja koulutusprojekti Kajaanin yliopistokeskus Taideteollinen korkeakoulu Suomen kivikeskus.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
KANSAINVÄLINEN HARJOITTELU OSANA OPINTOJA Bolognan vanavedessä – seminaari, Turku Helli Kitinoja Kansainvälisten asiain päällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Helsinki Region Centre of Expertise Tools for Regional Development and Co-operation Mikko Juntunen Culminatum Ltd Oy
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
YLIOPISTO- KESKUKSET Esittely KUUSI YLIOPISTOKESKUSTA Yliopistokeskukset ovat osa suomalaista korkeakoulujärjestelmää. Ne toimivat kuudella.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Maaseuturahasto Satakunnassa
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
KAJAANIN KORKEAKOULUYKSIKÖIDEN TEKNOLOGIASTRATEGIA
OPETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö/Ari Saarinen/pmm/ /1. YLIOPISTOKESKUSPÄIVÄT KAJAANI Yliopistokeskukset.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Helsinki Anu Perttunen.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Sunnuntai, 29. maaliskuuta 2015 KORKEAKOULUJEN RAKENNEMUUTOKSEN VAIKUTUKSET AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIRJASTOIHIN FinELib-päivä Timo Luopajärvi.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Tutkijaliikkuvuuden palvelut –roundtable Kv-kevätpäivät, Seinäjoki Marita Niemelä Tutkimus- ja innovaatiopalvelut.
Satakunnan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksella on työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
W w w. h a m k. f i Kanta-Hämeen haasteita Matala kansainvälistymisen taso Yritystoiminnan rakenne Verkostoituminen ja yhteistyö Palveluliiketoiminta,
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Puurakentamisen verkko- osaamiskeskus
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius On yksi Suomen kuudesta yliopistokeskuksesta. Kokkolan yliopistokeskuksessa yhteistyötä tekevät Jyväskylän, Oulun ja.
Aluetaloustilastojen käyttäjänäkökulma - Aluekehittämisen näkökulmasta Timo Aro, Satakunnan TE-keskus Porin yliopistokeskus Satakunta -Talousseminaari.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Tavoitteena alueellinen osaamiskeskittymä – matkalla Lapin koulutuskonserniin Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan Tulevaisuusseminaari
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Innovaatio-ohjelmat
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Kemian opetuksen visiot kemianteollisuuden näkökulmasta
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Kestävän yrittäjyyden innovaatiot KESY –
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Esityksen transkriptio:

Yliopistokeskusten ohjaus- ja rahoitusmallin kehittäminen Kehitysjohtaja Pentti Malinen 14.10. 2005 Kajaani, yliopistokeskuspäivät

Lähtökohdat Yliopistokeskukset ovat osa korkeakoulu-järjestelmää Rahoitusmallin ydin kolmikanta –ajattelu: OPM, yliopisto ja alue OPM:n rahoitusmalli: yhteiskunnallinen palvelutehtävä Yliopistojen rahoitus: tutkimus- ja koulutus-toiminnan toteuttaminen yo-keskuksissa Alueen rahoitus: kunta- ja EU-rakennerahastorahoitus (hankkeet)

Keskustelutilanne TTS-kauden 2007-9 tulosohjausmalli on valmistelussa yliopistokeskuksilla oma rahoitusselvitys julkinen keskustelu vie huomiota: korkeakouluyksiköiden määrään ammattikorkeakoulujen valtiollistamiseen onko aitoa kiinnostusta yliopistojen vuorovaikutustehtävän rahoitusmallin rakentamiseen?

Yliopistokeskusten rahoitusselvitys Rahoitusselvityksessä yliopistokeskusten toimintaa ja talouspohjaa lähestytään kolmesta näkökulmasta: yliopistokeskusten rooli alueellaan, yliopistokeskusten toiminnan painopisteet ja yliopistotoiminnan alueellinen vaikuttavuus. Selvitys valmistuu helmikuussa 2006 ja prosessina tukee yliopistokeskusten tts-valmisteluja Tavoite: selkeä, toiminnan tavoitteita tukeva ohjaus- ja rahoitusmalli

Yliopistokeskusten rooli alueilla Vuorovaikutuksen dynamiikka ja 2-suuntaisuus aluelähtöisyys aluevaikuttavuus Vuorovaikutusmalli: Triple Helix Yliopistokeskusten rooli näkyy käytännössä keskeisenä roolina osaamiskeskus- ja aluekeskusohjelmien toteuttamisessa Alueellinen rooli osana innovaatioympäristöä näkyy myös yliopistokeskusten ja amk:jen aluestrategioissa

Korkeakoulun ja alueen vuorovaikutus OPETUS 44.4 OSAAMINEN TAIDOT INNOVAATIOT HILJAINEN TIETO KULTTUURI ELINKEINOT YHTEISÖ KORKEAKOULU ALUE TUTKIMUS KEHITTÄMINEN 1. TASO 3. TASO Dynaaminen korkeakoulun ja alueen rajapinta NALLISET PALVELUT 2. TASO YHTEISKUN-

Triple Helix -malli Yliopistojen, elinkeinoelämän ja hallinnon vuorovaikutusta on alettu nimittää alan tutkijan Henry Etzkowitzin antamalla termillä "Triple helix" (kolmoiskierre). Oleellista vuorovaikutteisessa mallissa on se, että osaamisen siirto ei kulje ketjumaisesti perustutkimuksesta sovellukseen, vaan tieteen ja käytännön välinen suhde on monimuotoinen ja moni-suuntainen.

Toimintaympäristön haasteet kansainvälistyvä tutkimus- ja koulutuspolitiikka Eurooppalainen tutkimus- ja koulutusalue globaalin kilpailun haaste johon kansallisesti vastataan innovaatiovetoista taloutta vahvistamalla alueet ja yritykset kilpailevat osaajista Avaintekijäksi alueellinen innovaatioympäristö (Millaisilla alueilla yliopistokeskukset toimivat?)

Yliopistokeskusmaakunnat Yliopistokeskukset perustettiin maakuntiin, joissa ei ole omaa yliopistoa yhteinen piirre: alueiden alhainen koulutustaso ja yritysten alhainen t&k-intensiivisyys alueiden osuus Suomen väestöstä on 20 % käytössä kansallisen ja EU-aluepolitiikan instrumentit: tavoiteohjelmat, osket ja akot; Kainuussa lisänä hallintokokeilu

Alueellinen innovaatiojärjestelmä osaamiskeskittymien rakentaminen vastauksena globaaliin kilpailuun yrittäjyyden ja kansainvälistymisen tarve innovaatiojärjestelmä alueella = kehittäjäverkosto, jolla on vertikaaliset ja horisontaaliset toimivat yhteistyösuhteet osaamisinstituutiot ja välittäjäorganisaatiot rahoittajat huippuosaamisen hyödyntäminen: kehittämisvälineenä osaamiskeskustoiminta

Esimerkki: Yliopistokeskus Kainuun innovaatiojärjestelmässä

Kainuun oske: Measurepolis-Kajaani Kainuun osaamiskeskus-ohjelman avulla terävöitetään kuvaa Kainuusta korkean teknologian ja kulttuurin maailman luokan tekijänä. Mittaustekniikan osaamisalan tavoitteena on kehittää edelleen vahvaa Kajaanin seudun mittaustekniikan tutkimus-, koulutus- ja yritystoimintaa. Measurepolis-Kajaani vahvistaa asemaansa Kainuun korkean teknologian tukijalkana, kansallisesti merkittävänä mittaustekniikan tutkimus- ja yrityskeskittymänä sekä kansallisesti ja kansainvälisesti aktiivisena alan vaikuttajana Kainuussa vahvistetaan mittaustekniikan ja kamarimusiikin osaamisen hyödyntämistä

Satakunta Osaamiskeskus on luonut uuden, toimivan mallin kehityshankkeiden synnyttämiseksi ja merkittävästi lisännyt yliopistojen, tutkimus-yksiköiden, korkeakoulujen ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä Satakunnassa. Etäteknologian ja materiaali-tekniikan aloille on lyhyessä ajassa rakentunut monipuolinen koulutus- ja tutkimustoiminta sekä elinkeinoelämää tukeva palvelu-rakenne ja innovaatioympäristö.  VAHVA YRITYSPOHJA mahdollistaa huipputeknologian kehityksen

Päijät-Häme Lahden tiedepuiston tavoitteena on tehostaa alueellista verkos-toitumista ja resurssien hyödyn-tämistä. Lahden mallina tunnetun järjestelmän mukaisesti alueelta on tunnistettu useita osaamisen ydinprosesseja. Ne kokoavat osaamista ja asiantuntijoita keskustelemaan, kehittämään ja viemään eteenpäin uudistumista ja uudistamista alueella. Osaamiskeskus kokoaa muotoilu-, laatu- ja ympäristöosaajat

Etelä-Savo Tavoitteena on moninkertaistaa tutkimus- ja tuotekehityspanos sekä tuotannon volyymi vuoteen 2010 mennessä. Alan yritysten liikevaihdon odotetaan kolminkertaistuvan 500 miljoonaan euroon. Samalla kaksinkertaistuu yritysten tutkimus- ja kehityshenkilöstön määrä ja tuotannon työpaikkojen määrä kasvaa puolitoistakertaiseksi. Tutkimus- ja kehityspalvelujen lisääntyvä tarve kasvattaa alan tutkimuslaitosten henkilöstön määrän kolminkertaiseksi Kasvua komposiitti- ja pinnoiteteknologian imussa

Etelä-Pohjanmaa Seinäjoen seudun osaamiskeskuksen kivijalka on elintarvikealan ja älytekniikan huippuosaamisessa. Elintarvikealalla tämä tarkoittaa tutkimustoiminnan huipputulosten soveltamista käytännön tuotekehityksen kautta uusiksi herkullisiksi tuotteiksi, asiakkaan tarpeiden ja toivomusten analysointia markkinatutkimuksen keinoin sekä laadun ja ympäristön huomioimista koko kehitysprosessissa. Älytekniikan puolella tämä tarkoittaa yritysten ja tutkimuslaitosten yhteisen tutkimus-, koulutus- ja kehitys-toimenpiteiden avulla synnytettäviä tuotanto- ja palvelujärjestelmiä, uusia älykkäitä kone- ja laiteratkaisuja sekä mm. anturi- ja mittausteknologian uusia sovelluksia. Herkullista tulevaisuutta ja älykkäitä ratkaisuja

Keski-Pohjanmaa Ohjelman painopistealue on kemian teolliset sovellutukset - kärkenä kemian uudet teknologiat asiakaslähtöisessä tuotannossa. Osaamiskeskus edistää kemian huippuosaamisen kehittymistä ja siirtää monistettavaa tietotaitoa tuotannonalalta toiseen siten, että klusterit vahvistuvat ja niiden lisäksi muodostuu toimialojen välisiä alliansseja. OSKE-laboratorio tukemaan yritysten tutkimus- & kehitystoimintaa

Elintarvikealan oske AlueElo verkostossa Satakunta: Pyhäjärvi-instituutti Etelä-Savo: Ekoneum ry (= Mikkelin ammattikorkeakoulun tutkimuskeskus YTI, Helsingin yliopiston Maaseudun tutkimusja koulutuskeskus, Mikkeli ja MTT Ekologinen tuotanto) Kainuu: Oulun yliopisto - Kajaanin yliopistokeskus - Biotekniikan laboratorio Valtakunnallisesti verkostoituneen osaamiskeskuksen toiminta-alueena on koko Suomi. Verkosto koostuu valtakunnallisista elintarvikealan tutkimus-laitoksista, yliopistoista ja korkeakouluista sekä eri puolilla maata toimivista 11 elintarvikealan osaamis-keskittymistä, alue- ELOista.

Aluekeskusten osaamislähtöinen kehittäminen Maakunta- ja aluekeskus-ohjelmat (ako) painottavat osaamiseen perustuvaa elinkeino-politiikkaa Aluekeskus –ohjelmia toteutetaan kaikilla yliopistokeskuspaikkakunnilla Innovaatioympäristöt, koulutus- ja tutkimus, innovaatiot ja osaaminen ovat aluekeskusohjelmien keskeisiä kehittämiskohteita (ks. seuraava kuva)

Osaaminen aluekeskusten kehittämisessä

Kajaanin ako ja osaamisen kehittäminen

Aluestrategioiden painopisteet Aluestrategioiden avainsanoja: osaava,oppiva ja yrittävä alue osaamisen ja yrittäjyyden luovaa kipinöintiä yhteistyö, työnjako ja profilointi osaamiskärjet, vaikuttavuus, verkostoituminen ja kansainvälisyys Tasapainon löytäminen alueen tarpeiden ja toteutus-mahdollisuuksien välille

Yliopistokeskusten päätoiminnot avoin yliopisto -> arvosanat, kk-tutkinto? perustutkinto-opetus -> alemmat ja ylemmät kk-tutkinnot (nuorisoaloituspaikat) maisteriohjelmat -> ylemmät kk-tutkinnot alueellinen tieteellinen jatkokoulutus/valmennus -> tohtoritutkinnot, valmiudet jatko-opiskeluun täydennyskoulutus -> ammatillinen erikoistumis- ja lisäkoulutus t&k-toiminta ja palvelututkimus -> yrityksiä palveleva tutkimus aluetutkimus ja –kehittäminen -> aluetta palveleva tutkimus

Yliopistokeskus ja amk -yhteistyö Esimerkkinä Kokkolan yliopistokeskuksen ja ammattikorkeakoulun yhteistyön painopistealat Perustana alueen elinkeinoklusterit ja niiden pysyvät osaamistarpeet Selkeä työnjako tai pitkälle viety yhteistyö esim. koulutusjatkumo

Yliopistokeskusten rahoitusmalli? Nykymalli hajanainen ja liiaksi tilapäisrahoitukselle rakentuva Tavoite: selkeä, toiminnan tavoitteita tukeva ohjaus- ja rahoitusmalli Yliopistokeskustoiminnan ominais-piirteiden huomiointi tutkimuksen ja opetuksen tulosrahoitus yhteiskunnalliset palvelut perustehtävänä dynaaminen vuorovaikutus perustehtävänä

Rahoitusmallin kehittämistarpeita Tutkintoihin perustuva perusrahoitus T&k-toiminnan perusrahoitus Alueelliseen palvelutehtävään liittyvä perusrahoitus (mittarit) Hankerahoituksen riskien hallinta Yliopistokeskusten toimitilarahoitus (Tarkemmin tiivistelmätekstissä)

Lisätietoja KIITOS ! Pentti.Malinen@oulu.fi p. 08-6324800 tai 040-5552878 f. 08-6324820 http://www.kajaaninyliopistokeskus.oulu.fi/