Tietojärjestelmän suunnittelu

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ohjelmistokehitys Viikko 2 Mika Salo Pekka Valtonen Asmo Voutilainen
Advertisements

Ohjelmiston tekninen suunnittelu
Verkko-opetuksen laatutyöpaja Vopla-seminaari
Active directory.
Historia • Blogger-palvelun perusti pieni sanfranciscolainen yritys nimeltään Pyra Labs jo vuoden 1999 elokuussa • Bloggerin kehittivät kolme kaveria,
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
PK-kehittämispalvelut
Suunnitelma ohjelmiston testaukseen
Toimittaja – Sovellusarkkitehtuuritas on pilkkominen Kalle Launiala, ProtonIT Oy
Tietokanta.
Tietojärjestelmät Tietojärjestelmien kehittäminen ja projekteihin osallistuminen Tietotekniikan peruskirja Jyrki Niskanen.
Laatu LAATU EI TARKOITA SITÄ, ETTÄ TUOTE TAI PALVELU ON ABSOLUUTTISESTI HYVÄ VAAN SITÄ ETTÄ SEN TEKEMISEEN KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT JA TOIMINNOT ON DOKUMENTOITU.
Tietojärjestelmien kehittäminen
TIPTOP: käyttöliittymien kehittäminen TaY:ssa. Käyttöliittymän rooli suunnittelutyössä – Oikeaa sovellusta riittävällä tavalla muistuttavan käyttöliittymän.
ENCORE Enhancing Organisational Project Cycle Management Competence and Regional Co- operation in International Projects.
Tekninen suunnit-telu
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e
Sovellusohjelman suunnittelu & toteutus
Performance testing of TETRA 1. SISÄLTÖ  TETRA standardointi  ICT- yrityksen toteutus  Testaus- prosessi  Motivaatio testaukseen  Vaiheet/ osa-prosessit.
(Joskus puhutaan myös komponenttitestauksesta.) Pienin kokonaisuus, joka on järkevä testata erikseen. ● Perinteisesti yksittäinen aliohjelma. ● Olio-ohjelmien.
Paikkatietojen hyödyntäminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa sekä kasvatus- ja opetustoimessa Katariina Hilke Turun kaupunki / Strategia ja viestintä.
E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Tietohallinnon ja tietojärjestelmien kehittämisen perusteet
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Ohjelmat.
Ohjelmointi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestitapausten kuvausohje.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Ohjelmistojen suunnittelumenetelmät ja –työkalut
Projektikatselmus Publicum Teknillinen korkeakoulu Publicum-ryhmä.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Esitutkimus (tarvekartoitus)
Systeemityö 2 Käyttötapauskaavio Teppo Räisänen, Principal Lecturer
Yliopistojen yhteisen YDW tietovaraston määrityshanke - tilannekatsaus Tampere
HAJAUTTAMISEN IDEAA SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TERVEYSALA, KUOPIO Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op.
TUTKIMUSAINEISTOPROJEKTI 2009/2010 Tavoitteena tutkimusta helpottavia ja tehostavia tietokantoja. Huolehditaan tietoaineistojen säilyttämisestä, saatavuudesta.
5.2 Suunnittelu/jatkuu Käsikirjoitukset -Asiakäsik. -Tuotantokäsik. Suunnittelu -Laajuus -Tyyli / lay-out - Mediavalinta.
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op
T Loppukatselmus OtaShop2 Halme, Inkinen, Karanko, Kosunen, Kärkkäinen, Larmo, Ojanen.
Johdanto Teppo Räisänen, Principal Lecturer Oulu University of Applied Sciences, School of Business and Information Management
1 Hajautetut tietojärjestelmät RASE  Miksi? Järjestelmän osista saadaan selkeitä kokonaisuuksia Kokonaisuuksia voidaan käyttää eri järjestelmissä.
Pilottihankkeiden onnistumiset, hankaluudet ja opinpaikat Veronika Honkasalo
Tietojärjestelmäprojektin onnistuminen
Arkkitehtuurisuunnittelu Jarkko Ilomäki. Tavoitteet Tuottaa IOBASE-projektiin hyvin suunniteltu, dokumentoitu ja ylläpidettävä arkkitehtuuri Oppia eräs.
– Ohjelmistojen mallintaminen, mallintaminen ja UML.
Testaus Testaus Testauksella pyritään löytämään virheitä, jotka sitten korjataan. Yksittäinen testi on yleensä ohjelman suoritus (tietyillä.
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Tietokoneiden luokitus E-Commerce 2010: Business, Technology, Society 6e Prentice Hall © 2010.
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Jouni Juntunen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Liiketalouden yksikkö
Vaasan yliopisto Tietojenkäsittely TiTe.1020 Avoin lähdekoodi - Open Source.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Komponenttikaavio Lehtonen Iiro, Janne Liikka
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Ohjelmistotekniikka kevät 2003 CASE-välineet. Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Mitä ovat CASE-välineet? Computer Aided Software Engineering Tietokoneavusteinen.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Pakkauskaavio– Package Diagram Jani Pelkonen, Niko Viinikanoja, Teemu Tervahauta.
RAPORTTIEN JA WWW-SIVUJEN OHJEET Projektityökurssi KLTITE05OH/SU.
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
MIKÄ ON PROJEKTI / HANKE?. Projekti  …. On joukko ihmisiä ja muita resursseja, jotka on tilapäisesti koottu yhteen suorittamaan tiettyä tehtävää,
Tutkimuksen viitearkkitehtuuri – Tutkimuksen tuen ja hallinnan näkökulma Mari Riipinen Turun yliopisto.
Tietojärjestelmät KEHITTÄMINEN JOHTO KIRJANPITO TILAUSTEN KÄSITTELY
Arvioinnista arkipäivää
Korkeakoulujen laadunvarmistus-järjestelmien nykytilanne
Tiedolla johtaminen - työryhmä
Esityksen transkriptio:

Tietojärjestelmän suunnittelu

Tietojärjestelmän suunnittelun vaihejakomalli Vaihejakomalli on kuvaus järjestelmän kehittämisen osiin jaosta, työvaiheista ja resursseista. Mallin tai mallien tarkoitus on jakaa laaja kokonaisuus pienempiin, hallittaviin, osiin, jolloin työn läpivienti tulee helpommaksi ja resurssit voidaan helpommin kohdentaa, mutta myös osien samanaikainen suorittaminen tulee mahdolliseksi.

Tietojärjestelmän suunnittelun vaihejakomalli

Erilaisia vaihejakomalleja Vaihejakomalleja on useita ja pääsääntöisesti ne ovat erilaisia, riippuen mallin kehittäjästä. Kuitenkin niissä kaikissa on, lähes aina, samat vaiheet vaikkakin eri nimillä. Vaiheet voivat myös olla laajuudeltaan eri kokoisia. Muutama malli: Tisma, ISAC, SDLC , tietojenkäsittelyn kehittämismalli, seinätekniikka, vesiputousmalli jne.

Suunnittelussa käytettäviä menetelmiä Malli siis ohjaa kehitystyötä ja jakaa sen osiin. Kehittämistyössä voidaan käyttää erilaisia työvälineitä ja menetelmiä. Menetelmät, joita tässä muutama, on suunniteltu työn eri vaiheisiin: tietovirtakaavio (tarkastelee tiedon kulkua yrityksessä), analyysit (kuvataan toimintoja, sidosryhmiä ja ongelmia) päätöstaulut lävistäjämatriisi (kuvaa toimintojen riippuvuuksia) työnkulkukaavio jne.

Suunnittelun apuvälineitä CASE (Computer-Aided System and Software Engineering) Kehittämismallit (=vaihejakomalli) Projektinhallinta sovellukset

Suunnittelutyön osallistujat Työhön tulisi osallistua mahdollisimman kattava joukko yrityksen henkilökuntaa, ei kuitenkaan liikaa. Eri henkilöryhmiä ovat mm. johto, atk-henkilökunta, käyttäjät, sidosryhmät.

Suunnittelutyön organisointi Suunnittelutyö voidaan toteuttaa projektina. Projekti on ainutkertainen, tietty tarkoitus, Työorganisaatio, rajalliset resurssit ja rajattu aika

Suunnitteluprosessi Muodostuu vaihejakomallin vaiheista. Edellä mainittuja menetelmiä ja apuvälineitä käytetään eri vaiheissa ja niiden eri tehtävissä. Kokonaistutkimus on esimerkiksi em. vaihejakomallin (SDLC) suunnitteluvaiheen ohjenuora, eli se kertoo lähemmin mitä asioita ko. vaiheessa pitää miettiä.

Tietoarkkitehtuuri Kaiken suunnittelun perustaksi tarvitaan tietokantasuunnitelma, joka toimii kaiken suunnittelun ja kaikkien projektien lähtötietona. Siinä on esitetty mm. mitä tietokantoja organisaatiossa on, Mikä on niiden rakenne, Minkälaisia riippuvuuksia tietokannoilla on jne.

Tietoanalyysi Tietoanalyysissä kuvataan ja määritellään sovellusten tarvitsemat tiedot ja laaditaan yksityiskohtainen looginen kuvaus niistä. Yrityksen tietojen kartoittaminen E-R kaavio Tietokaavio Tietokannan luominen Tietojen tallentaminen