Toteutuuko järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus KUUMA-alueella

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
Kunnanjohtaja Esko Kairesalo, selvityksen ohjausryhmän puheenjohtaja
Kuntamarkkinat Helsinki
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kansalaiskunta –hanke Helsinki Kunnallinen järjestöstrategia/- järjestöohjelma.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Suupohjan seutuportaali –hanke
Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Nokian kaupunginjohtaja Tapani Mattila.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Savuton sairaala – mitä ja miksi?
Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry.
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Kirkkovaltuusto § 29, liite nro 9 Strategia 2015
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Esitys Juha Mieskolainen
Helsingin seutu 2050, visiotyön jatkon tulokset Laituri, Helsinki Rolf Paqvalin kaupunginjohtaja,
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
Seutustrategian päivitys > 2020 Seutuhallituksen kokous
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Metropolialueen kuntajakoselvitys Metropolområdets kommunutredning Millaiseen metropoliin Helsingin valtuusto Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan väestö- ja työllisyyskatsaus 2/08 Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan väestö- ja.
Nuorisovaltuustomalli KUNTA-työryhmän puheenjohtaja Juho Mölsä.
Salli osallisuus! Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry 75 -vuotta Juhlaseminaari Projektipäällikkö Anne Pyykkönen oSallisuushanke Salli.
Helsingin seudun kuntien lupaohjeet mehiläispesien sijoittelusta Tiedustelu suoritettu maaliskuussa 2011.
Talouspalvelut Markku Vehmas KUUMA-johtokunta
ESPOON KESKUS METROPOLISSA Espoon kuntalaiskuuleminen Cay Sevón Kuntajakoselvittäjä.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Seutukaupunki Mikkelin edustajan puheenvuoro. Uusi hallitus uudistaa kuntarakenteen.
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Elämänhallintatyöryhmän kokous
Helsingin seudun yhteistyön arviointi 2008 kaupunginjohtaja Jussi Pajunen
Joensuun seudun aluekeskusohjelma Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen JOSEK Oy.
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
TUHTI –SEMINAARI 14.– Järvenpää Yhteisen leirinuotion äärellä – Leirityön nykytila ja tulevaisuus.
Asumisen strategia Suunnittelupäällikkö Kirsti Ruislehto Järvenpää KUUMA-johtokunta Kirkkonummi.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Ohjausryhmä , liite 2 Kuntien loppuraporttilausunnot.
Ostareistako asukasareenat –seminaari
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Kumppanuus Pohjois-Pohjanmaan hyvinvoinnin edistämisessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja / Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelman johtoryhmän.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Tietoja muuttoliikkeestä. Nettomuutto Vantaan suuralueille PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki, Kauniainen KUUMA = Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi,
Tilanne Järjestöjen osallisuus sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa.
Muuttajien äidinkieli. Nettomuutto Vantaalle henkilön äidinkielen mukaan vuodesta 2000 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Liikenne ja autonomistajuus
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Kunnat uudistuvat, miten olemme valmistautuneet? Joensuun seutu
Työpaikka- ja elinkeinorakenne
Työvoiman saatavuus ja tulotaso
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen aluekierros Joensuu
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Osallistuminen ja kuntademokratia
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Yhdyskuntarakenne, liikkuminen ja ympäristö
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Uudellemaalle kilpailukykyä asuntopolitiikan kautta
Osallistuminen ja kuntademokratia
Esityksen transkriptio:

Toteutuuko järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus KUUMA-alueella Toteutuuko järjestöjen ja kuntien välinen kumppanuus KUUMA-alueella? Keski-Uudenmaan yhdistysverkoston seminaari 12.10.2011 Järvenpää Kehittämispäällikkö Petteri Heino

Kuuma-yhteistyöstä Yhteistyötä tehty yhteistoimintasopimukseen perustuen vuodesta 2003 lähtien. Laajentuminen vuoden 2011 alusta. Entiset KUUMA-kunnat Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula =174 000 asukasta ja entiset kuntaryhmä Neloset 128 000 asukasta = yhteensä n.304 000 -> Suomen toiseksi suurin ”kaupunki” Väestön ja työpaikkojen osalta kasvava seutu Työssäkäyntialueena koko Helsingin seutu, jonka työpaikoista 14% laajentuneella KUUMA-seudulla Yhteistyön lähtökohtana metropolialueella menestyminen pääkaupunkiseudun rinnalla

KUUMA-yhteistyön organisoituminen Kunnan- ja kaupunginhallitusten yhteiskokous KUUMA-kuntien kunnan- ja kaupunginhallitusten jäsenet sekä valtuustojen puheenjohtajisto KUUMA-hallitus Kunnan/kaupunginvaltuustojen ja hallitusten puheenjohtajat KUUMA-komissio KUUMA-kuntien kaupungin/kunnanjohtajat sekä yhteistyöjohtaja KUUMA-työryhmät 2011 1. Kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistaminen 2. Kilpailukykyiset ja kustannustehokkaat palvelut 3. Muu palveluyhteistyö, mm. sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunta 4. Seudulliset palvelukeskukset 5. Omistajapolitiikan koordinointi

Laajentuneen KUUMAn perustehtävät Omistajapolitiikka KUUMA on areena muodostaa näkemys yhteisestä edusta ja varmistaa sen toteutuminen 2. Alueen kilpailukyvyn vahvistaminen maankäyttö, asuminen, liikenne & ympäristö elinkeinoyhteistyö 3. Palveluyhteistyö on kuntien keskinäistä KUUMA on pääosin areena yhteisistä käytännöistä ja toimintatavoista sopimiselle sekä osaamisen kehittämiselle (myös omistajapolitiikkaa ja edunvalvontaa)

Kuntien ja järjestöjen yhteistyön kehittäminen KUUMA-alueella Uudenmaan sosiaaliturvayhdistyksen hankkeet 2005-2009 I-vaiheessa kartoitettiin seudun järjestötoimijat ja luotiin perusta järjestöjen välisellä yhteistyölle (Kumppanuusfoorumit yms.) II-vaiheessa kehittäminen kohdentui järjestöjen ja kuntien välisen yhteistyön ja kumppanuuden vahvistamiseen (Kumppanuustyökalut yms.) Keski-Uudenmaan yhdistysverkosto 2007->

Kumppanuustyökalut Linjataan KUUMA-seudun: kuntien ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyö sosiaali- ja terveysjärjestöjen keskinäinen yhteistyö kuntien välinen yhteistyö Kuntatoimijoille työkalut on yksi apukeino toteuttaa käytännössä kuntien omia strategioita. Järjestöt ja kuntalaiset pystyvät työkalujen avulla muistuttamaan, että KUUMA-seudulla kehitetään sopivia osallistumis- ja vaikuttamistapoja.

Kuntien ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyö

Hankkeen jälkeen KUUMA-seudulla toimivien yhdistysten erityisosaaminen nivoutuu osaksi seudullista sosiaali- ja terveystoimen kehittämistyötä sekä kuntien toimintaa. Kunnat ja järjestöt toteuttavat yhdessä käytännönläheistä toimintaa kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Kuntalaisille on useita matalan kynnyksen paikkoja KUUMA-seudulla. Kansalaisilla on riittävät mahdollisuudet vaikuttaa KUUMA-alueen kuntien ja itseään koskeviin asioihin.

Miten yhteistyö näkyy kuntien strategioissa? Nurmijärven kunnan strategia 2010–2010 3 mainintaa ”Kunta rakentaa kumppanuutta ja tiivistä yhteistyötä järjestöjen sekä yhteisöjen kanssa niin, että yhteisöllisyyden ja vastuullisuuden toteutumiselle on perusta” Tuusulan kuntastrategia 2020 1 maininta ”Kunnalla on toimivat ja tiiviit suhteet kunnan alueella toimiviin eri alojen järjestöihin”

Miten yhteistyö näkyy kuntien strategioissa? Keravan strategia 2008–2012 1 maininta ”Vapaa-aika- ja ympäristökeskus ja sen eri osastot tekevät laaja-alaista yhteistyötä kansalaisjärjestöjen ja muun kansalaistoiminnan kanssa” Hyvinkään kaupunkistrategia 2009–2012 4 mainintaa ”Olemassa olevien palvelujen tehokas hyödyntäminen ja yhteiset kehityshankkeet yhdistysten ja yritysten kanssa.”

Miten yhteistyö näkyy kuntien strategioissa? Järvenpään kaupunkistrategia 2020 Ei mainintoja Mäntsälän kuntastrategia 2008–2012 Pornaisten kunnan strategiaa ei ollut saatavilla

Esimerkkejä palveluyhteistyöstä Keski-Uudenmaan klubitalo ry. Klubitalotoimintaa (Järvenpää, Kerava, Tuusula) Hyvinkään seudun mielenterveysseura ry. Kriisipäivystyspalveluita (Hyvinkää, Nurmijärvi, Tuusula) Keravan suojakotiyhdistys ry. Nuorten päihdepalveluita (Kerava, Järvenpää)

Toteutuuko yhteistyö? Kuntien ja paikallisyhdistysten suhteet usein henkilösidonnaisia – yhteistyö rakenteet puuttuvat tai ne ovat muodollisia/huteria Usein toimitaan samoilla foorumeilla tai samoissa prosesseissa toista tiedostamatta – yhteistyö on näkymätöntä Yhteistyöstä pääosin hyviä kokemuksia – yhdistysten toiminta vastaa varsin hyvin nykypäivän tarpeisiin Kokonaisuutena ollaan edetty oikeaan suuntaan, mutta vauhti on ollut hidasta Miten kuntarakenteessa odotettavissa olevat muutokset vaikuttavat järjestökenttään ja kuntien järjestöyhteistyöhön?

Kiitos! petteri.heino@sosiaalitaito.fi