SUOJAINMATERIAALIEN KEMIKAALIKESTÄVYYS JA SUOJAIMIEN VALINTA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jokapäiväiset hyödykkeet
Advertisements

Orgaaninen jäte poistuu, mikä muuttuu?
Työturvallisuus täydennyskoulutus.
Raimo Päivärinta Luokite-esitelmä.
Esimerkkejä Esimerkki 1. Hetkellä t1 = 8 s on auton asema s1 = 600 m ja hetkellä t2 = 28 s on s2 = 800 m. Kuinka suuri on keskinopeus? s2 -s1 s 800 m.
KEMIKAALIN AIHEUTTAMAT VAARATEKIJÄT 2
Pylvästuotanto Jerolpylväät valmistetaan
Jätteiden lajittelun lyhyt historia – entä seuraavat askeleet?
Muovi Malla & Clarissa.
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Ainearvojen hyödyntäminen torjunnassa
polyamidi, pa RAAKA-AINE: öljyteollisuuden sivutuotteet
Kemikaaliturvallisuuden ABC
KEMIA T1.
Liinu Piilikangas, Olli Taskinen, Paavo Ceder, Tuomas Mustajärvi
O3 Well purifier Puhdistaa avokaivosi tehokkaasti käyttäen luonnon menetelmiä veden puhdistuksessa. Crystal Air O3 Well purifier puhdistaa kaivosi veden.
Kemiaa luokanopettajille
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
Muovien tunnistus FT-IR-laitteella
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
Miksi turhaa altistumista matkapuhelimen säteilylle tulee välttää?
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
HARJOITUSTEHTÄVIÄ TkT Sakari Halmemies
HARJOITUSTEHTÄVIÄ SUOJAIMIEN VALITSEMISEKSI TkT Sakari Halmemies
DAYT420.
Energinen Suomi.
Jouni, Pekka ja Pirita KUI11SM
Kuntalaisten mielipiteet - kunnallisvaaleissa äänestämisestä, - kunnallisista kansanäänestyksistä sekä - kunnanjohtajan valinnasta suoralla kansanvaalilla.
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
Maalausalan työturvallisuus, kertaus
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Hapot ja emäkset Happo luovuttaa protonin emäs vastaanottaa
Puskuriliuos Puskuriliuos on liuos, joka pystyy vastustamaan pH:n muutosta, kun siihen lisätään happoa tai emästä Puskuriliuos koostuu heikosta haposta.
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Työturvallisuus kouluissa – hyviä malleja ja haasteita
HENKILÖSUOJAIMET TkT Sakari Halmemies
Tekijät: Suvi Väliaho ja Pirita Laukkanen
Silja Runsten, vs ayl TYKS Addiktiopoliklinikka 723
OH – ja H+ -ionit löytävät toisensa
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
5. Sähkökemiaa Oppilastyö: Kaksi eri metallia ioniliuoksessa.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Palo- ja kemikaaliturvallisuus
Kemikaalit ja työturvallisuus
1. Hiili – elämän alkuaine
KE3 Hapot, emäkset ja ympäristö. 19. Liuos voi olla hapan, neutraali tai emäksinen Aineet voidaan luokitella happamiin, emäksisiin ja neutraaleihin aineisiin.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Hiilivedyt.
Vesihuoltorakenteet / viemäröinti
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Hapot Kaikki hapot sisältävät vetyä. Happoja: suolahappo HCl rikkihappo H 2 SO 4 typpihappo HNO 3 Happo hajoaa vedessä ioneiksi: HClH + + Cl -
RAAKAÖLJY JA SEN JALOSTUS Öljyn jalostus.
Tiivistelmä 8. Neutraloituminen ja suolat
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Orgaanisia reaktioita
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
Mitä kemia on? KEMIA.
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
14. Ympäristömyrkkyjen haitalliset vaikutukset luontoon
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Tuotteen nimi.
Hyönteisten torjunta-aine (sisältää imidaklopridia)
Käyttöturvatiedotteet
KÄYTTÖTURVATIEDOTTEET
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
Esityksen transkriptio:

SUOJAINMATERIAALIEN KEMIKAALIKESTÄVYYS JA SUOJAIMIEN VALINTA TkT Sakari Halmemies 6.5.2005

Suojainmateriaalien yleinen kemikaalikestävyys 1/2 PA Kestää öljyjä, rasvoja, vahaa, laimeita emäksiä, jopa laimeita mineraalihappoja ja aromaattisia hiilivetyjä Ei kestä ketoneja, kloorattuja hiilivetyjä ja fenolia PE Kestää happojen, emästen ja suolojen vesiliuoksia ja monia orgaanisia liuottimia Ei sovellu väkeville happihapoille. Polysulfoni (PSO) Kestää orgaanisia happoja, emäksiä ja suolaliuoksia, alkoholia ja hiilivetyjä Ei kestä aromaattisia ja kloorattuja hiilivetyjä, parafiiniöljyä, estereitä ja ketoneja Polytetrafluorieteeni (PTFE), esim. Teflon Kestää lähes kaikkia kemikaaleja Ei kestä nestemäisiä natrium- ja fluoriyhdisteitä PVC Kestää useimpia happoja, emäksiä, suolaliuoksia sekä orgaanisia vesiliukoisia liuoksia Ei kestä aromaattisia kloorattuja hiilivetyjä

Suojainmateriaalien yleinen kemikaalikestävyys 2/2 Luonnonkumi (NR) Ei sovellu öljyille ja hapettaville aineille Fluorikumi, Viton Kumeista paras kemikaalikestävyys Nitriilikumi (NBR) Kestää hyvin öljyä ja bensiiniä Ei sovellu hapettaville aineille Eteenipropeenikumi (EPDM) Soveltuu hyvin reaktiivisille kemikaaleille Ei sovellu öljyille ja rasvoille Kloorisulfonoitu polyeteeni (CSM), Hypalon Kestää erilaisia kemikaaleja. Otsonin ja säänkestävä. Ei kestä liuotinaineita, öljyä ja bensiiniä. Kloropreeni, Neopreeni Kemiallinen kesto kuten PVC:llä, NBR:n ja EPDM:n välissä Hiilikuitulaminaatit, esim. Barrigade ja Responder Ylivoimaisesti paras kemikaalikestävyys

Kemikaalien ainearvo- ja suojaintietoja Ketu-rekisteri - käyttöturvallisuustiedotteet, jopa 80.000 tuotetta OVA-ohjeet (65 vaarallista ainetta) http://www.occuphealth.fi/ttl/osasto/tt/OVA/ainel.html HTP -arvot 2002 http://www.ketsu.net/htp/

Harjoituskysymyksiä henkilösuojaimista Ota kantaa väittämiin vastaamalla oikeaan väittämään (O) ja väärään väittämään (V). 1. Polyamidi kestää freoneja ( ) 2. Hiilikuituiset puvut eivät kestä happoja ( ) 3. Hiilikuitupuvun kemiallinen kestävyys on huonompi kuin kumipuvuilla ( ) 5. PVC-materiaali kestää hyvin happoja ja emäksiä ( ) 6. Teflonilla on paras kemikaalikestävyys muoveista ( ) 7. PE kestää vahvaa rikkihappoa ( ) 8. Luonnonkumi kestää vetyperoksidia ( ) 9. NBR kestää polttoaineita ( ) 10. Fluorikumi kestää kaikkia kemikaaleja ( )

Onnettomuuden vaaraa aiheuttavat aineet (OVA)

OVA -ohjeiden sisältö Aineen ominaisuudet, luokitus ja käyttö Terveysvaara Vaikutukset ympäristöön Toiminta onnettomuustilanteissa Käsittely ja varastointi (henkilösuojaimet) Kuljetusmääräyksiä Kirjallisuus

OVA -ohjeet: Moottoribensiini Varoitusmerkit R- ja S- lausekkeet Raja-arvot: 200 mg/m3 /8 h ja 300 mg/m3 /15 min Silmienärsytys: yli 700 mg/m3 Alueen puhdistaminen Jätteiden käsittely Käsittely ja varastointi

Henkilösuojaimien valinta moottoribensiinille OVA -ohjeiden pohjalta Käytä tarvittaessa suojakäsineitä, suojalaseja, suojavaatetusta ja hengityksen-suojainta (suodatin A2). Moottoribensiiniltä erittäin hyvin suojaavia materiaaleja ovat nitriilikumi, Viton™ ja Barricade™