Organisaatiotietojen esittely

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opintopolku.fi – elinikäisen oppimisen tukena
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hakulomake Hakulomakkeen luonti, hakeminen ja hakemusten käsittely uudessa palvelussa Marcus Caselius Demotilaisuus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tutkintoon johtavat korkeakouluopinnot ja opintopolun rajapinnat Seppo Ränninranta.
Tilannekatsaus • Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina oposeminaarin antia •Hankekokonaisuuden määrittelytyön uudelleen organisointi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintojen toteuttamisen sääntöjä
Palveluhakemiston prosessit Marketvisio Oy1.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestauksen testausohjeet Yleisohjeet testaukseen Havaintoraportin täyttäminen.
Koulutustiedon verkkopalvelu KoTVe ja TARJONTA tietovaranto Avoinyliopisto.fi – palvelukonsortion johtoryhmä Ulla Angervo, Opetushallitus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Oppijanumero ja käyttäjien yksilöinti
KROK – Kevyt Ratkaisu Oodin Kylkeen Avoimen yliopiston sähköisen asioinnin edistäminen Oodia hyödyntäen Kati Tiihonen Itä-Suomen yliopisto.
LVI: vaihtoehtoiset etenemistavat Tavoitteisiin liittyvät kysymykset Opiskelijalle saumaton palvelu paikan vastaanotosta ilmoittautumiseen.
Keskustelua vuoden 2015 opiskelijavalintoihin valmistautumisesta OHA-forum Tuija Pasanen, UEF.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kooste kotitehtävien vastauksista Kotitehtävä 2 - Valinta ( )
Oppijan verkkopalvelu keskitetyt palvelut
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan palvelukokonaisuus Korkeakoulujen valtakunnalliset IT-päivät Joonas Mäkinen.
Tietoyhteiskunnan palveluarkkitehdit ja -rakentajat © 2014 Gofore 1 ePerusteet – tietomalli ja rajapinnat Jarkko Hyöty Opetushallituksen tarjoamien.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintopolku.fi tilannekatsaus KoTVejaos
Opintopolku.fi tilannekatsaus
Käyttäjätunnukset ja salasanat Mika Pasanen Osao Myllytulli ja Mytlpt09E 2010.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Arkkityön.
Opintopolku.fi Kysymyksiä ja käytäntöjä siirtovalinnoista Opintoasiainpäivät Anu Holvikivi, HY & Ulla Lehtonen, OPH.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Oppijan verkkopalveluiden hyväksymistestitapausten kuvausohje.
Opintopolku – markkinointiviestintä
Valviran Sampo-järjestelmä ja Terhikki-rekisteri
Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus
Korkeakoulujen yhteiset luokitukset ja koodistot
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Hyrrä Sähköinen asiointi hanke-, yritys- ja rakennetuissa
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
AMMATILLISTEN OPETTAJAKORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutustarjonta Outi Kivipelto
Tavoitteena saumaton opiskelun aloitus Lukuvuosi-ilmoittautuminen Paula Merikko.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hankkeen tilannekatsaus Synergiaryhmä.
Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on laajalti omaksuttu verkostomainen sähköinen työskentely yli organisaatiorajojen. Kuluttajille tarkoitettujen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Juha Tretjakov Oppijanumero ja käyttäjien tunnistaminen.
Käyttöoikeustietojen välittäminen Haka-luottamusverkostossa FinELib-päivä Arto Tuomi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
VIRTA - Opintotietopalvelu. 2 VIRTA-Opintotietopalvelu - csc.fi/virta RAKETTI-VIRTA hankkeessa luotiin korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Käytettävyystestaus Oppijan verkkopalvelukokonaisuudessa Hanketiimi Satu Meriluoto.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
Matti Hartikainen Tietohallintojohtaja Tampereen ammattikorkeakoulu Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto - seminaari Keskiviikkona Suorat.
HAKA-projekti VirtAMK-seminaari HAKA Käyttäjän tunnistus yli korkeakoulurajojen VirtuaaliAMK-seminaari Mikael Linden,
Lukuvuosi-ilmoittautuminen LVI Lukuvuosi-ilmoittautuminen LVI Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käytyyn keskusteluun viitaten LVI:n suunnittelu.
Johdatus luottamusverkostoihin
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR-Projekti Esa Keränen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi KSHJ Korkeakoulujen sähköinen hakujärjestelmä Anita Johansson.
VETUMA, verkkotunnistaminen ja - maksaminen Tietotekniikkaosasto Ismo Aulaskari
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Opintopolku.fiOpintopolku.fi – elinikäisen oppimisen tukena Opetushallitus.
VALVIRA / Ohry Alustus Valvira tarvitsee tietoja Virrasta 3 tapauksessa: opiskelijan (valmistunut) aloitteesta, opiskelijan (valmistunut) puolesta.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Opiskelijaksi-ilmoittuatumis-
LVI: luku-vuosi-ilmoittautumispalvelu – Uusi opinto-oikeus KSHJ:sta 1. Ei muita opinto-oikeuksia Lisäksi vanha opinto-oikeus/oikeudet – 2. Vanha opinto-oikeus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hakeutujan palvelut ja todennetun osaamisen rekisteri Tilannekatsaus Antti Ylä-Jarkko.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Haku- ja valintatiedot tietovirtojen kokonaisuudessa Tietovirta- ja sanastotyön koordinaatioryhmän kokous Laila.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallituksen valtionavustusjärjestelmä Näin haen avustusta uudessa järjestelmässä.
VIRTU tulevaisuudessa Markus Rahkola VM JulkICT-toiminto.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ePerusteet Ops-työkalukoulutus Lukio 02/2016.
Riikka Rautanen / Luokitusyhteistyön pienryhmä
Vaka-organisaatio/toimipaikkatietoja (Pohdintaa)
Wilman käyttäjätunnukset
Opintopolkukoulutus Lauri Pohjanen Turun yliopisto Avoin yliopisto.
ePerusteet Ops-työkalukoulutus
Oppijanumeron haku-prosessi ja KOSKI-kuulumiset
Oppijanumero ja käyttäjien yksilöinti
EURA 2014 Sähköinen hankehallinnointi Katso-tunnisteet
Opintopolkukoulutus Lauri Pohjanen Turun yliopisto Avoin yliopisto.
Opintopolku.fi uudistuu oppijan parhaaksi
Henkilötietojen käsitteleminen VIRTA-tietovarannossa
Esityksen transkriptio:

Organisaatiotietojen esittely 18.1.2013

Organisaatiotietojen hallinta Muodostaa koulutustoimija-oppilaitosrekisterin Tietoja hyödynnetään hakeutumisessa, haku- ja valintapalveluissa, tilasto- ja raportointipalveluissa ja käyttäjähallinnassa Tietoja hyödynnetään myös opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä Opetushallituksessa ja muissa OPH:n sähköisissä järjestelmissä Organisaatiotietoja siirtyy hakijatietojen kanssa KELAan sekä Tilastokeskukseen Opetushallitus ylläpitää kaikkien asteiden koulutustoimijoiden ja oppilaitosten perustietoja (perustaminen, lakkauttaminen, nimenmuutokset, yhdistämistiedot)

Koulutustoimijan tunnisteena käytetään Y-tunnusta. Organisaatiotietojen hallinta Koulutustoimijan tunnisteena käytetään Y-tunnusta. Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelusta siirtyy automatisoituna tiedonsiirtona koulutustoimijan Y-tunnus, ajantasainen koulutustoimijan nimi ja viralliset yhteystiedot. Oppilaitoksen tunnisteena käytetään Tilastokeskuksen viisinumeroista oppilaitosnumeroa. Automatisoitua tiedonsiirtoa ei ole. Kaikki koulutustoimijat voivat perustaa, ylläpitää ja lakkauttaa toimipisteitä. Tunnisteena on oppilaitoksen numero ja juokseva järjestelmän antama numero Koulutustoimijat ja oppilaitokset päivittävät yhteystietonsa Oppijan verkkopalveluun.

Organisaatiotietojen hallinta Organisaatiotiedot muodostavat koulutustoimijarekisterin jossa on voimassaolevia koulutustoimijoita 817, oppilaitoksia 3904 ja toimipisteitä 4.880. Yhteensä 9.601 kpl. Lakanneet organisaatiot mukaan lukien organisaatioita on rekisterissä on 16.942

Organisaatiotietojen hallinta Organisaatiotasot ”Koulutustoimija” = Kunta tai kuntayhtymä, yliopisto, yksityinen yritys, säätiö tai yhteisö joka järjestää opetusta tai koulutusta ja jolla on yritys- tai yhteisötunnus tai valtion virastotunnus. Koulutustoimijalla voi myös olla oppilaitoskoodi, jos se on samalla oppilaitos. Oppilaitos= Hallinnollinen yksikkö, kuten koulu, ammattikorkeakoulu, yliopisto, opisto, oppilaitos, opinto- tai koulutuskeskus, neuvontajärjestö, tutkimusyksikkö tai avoin yliopisto. Toimipiste = opetuspiste, toimipiste, kampus, yksikkö, laitos tai osasto.

Organisaatiotasot Koulutustoimija Oppilaitos Toimipaikka Toimipaikka Organisaatiotietojen hallinta Organisaatiotasot Koulutustoimija Oppilaitos Toimipaikka Toimipaikka Toimipaikka Toimipaikka Oppilaitos Toimipaikka

Esimerkkejä organisaatioista Organisaatiotietojen hallinta Esimerkkejä organisaatioista

Organisaatiotietojen hallinta

Organisaatiotietojen hallinta

Kiitos! kshj@oph.fi http://www.oph.fi/kshj/

Käyttäjähallinnan esittely 18.1.2013

Virkailijapalvelut Valinta-perusteiden mallinnus Haun hallinta Hakemusten hallinta Koodisto-palvelu Raportointi-palvelu Viestintä-palvelu Tiedon-siirrot Arkisto-palvelu Asiakas-palvelu Koulutus-tiedotus-palvelu Opiskelupaikan vastaanotto- ja ilmoittautumis-palvelu Haku-lomakkeiden hallinta Käyttäjä-hallinta Koulutus-tarjonta-tiedon hallinta Organisaatio-tietojen hallinta Valinta-laskenta Sijoittelu Tänään esitellään sinisellä olevat palvelut. Näiden palveluiden käyttöön kouluttaudutaan kevään käyttäjäkoulutuksissa.

Tunnistautuminen, yksilöinti ja käyttöoikeus Käytössä on useita tunnistusmekanismeja: Vetuma (pankkitunnukset, mobiilitunniste, sähköinen henkilökortti) Haka (korkeakoulut) Opintopolku-palvelun oma käyttäjätunnus/salasana Virtu (viranomaistunnistus) Katso (Vero, Kela) Ensimmäisen tunnistautumisen yhteydessä käyttäjä yksilöidään tarkistuksella väestötietojärjestelmästä. Yksilöidylle käyttäjälle annetaan oppijanumero, joka yksilöi henkilöt opetustoimessa Valtakunnallisesti yksilöity opetustoimen henkilö Esim. henkilön tietoja siirrettäessä ei tarvita yksilöinnin jälkeen enää henkilötunnusta.

Käyttöoikeudet pitää aina erikseen myöntää Yksilöinnillä varmistetaan ettei käyttäjällä ole useita identiteettejä palvelussa: Käyttäjä voi toimia useissa rooleissa: hakijana, virkailijana (useissa eri organisaatioissa) ja huoltajana. Henkilön ei pitäisi pystyä tekemään virkailijana itseensä kohdistuvia toimenpiteitä. Tunnistautuminen pelkästään ei anna virkailijalle mitään käyttöoikeuksia Käyttöoikeudet pitää aina erikseen myöntää

Tunnistautumiseen liittyviä tarpeita Oppijalle (ja virkailijalle) tunnistautumispalvelu Vetuma (sisältää: useimpien kotimaisten pankkien tunnukset, mobiilivarmenteen, sähköisen henkilökortin) Korkeakoulujen henkilöstölle (ja opiskelijoille) Haka Valtion virastojen henkilöstölle Virtu (sisältää: oman organisaation käyttäjätunnus ja salasana sekä virkakortti) Osalla organisaatiokäyttäjistä KATSO Edellisten lisäksi ”paperilla” toimitettava Opintopolku-palvelun käyttäjätunnus/salasana-pari Ja vielä: rekisteröitymiseen voidaan käyttää myös sosiaalisen median palveluita, kuten Facebook, OpenID yms.

Yksilöinti Tapahtuu automaattisesti, jos henkilöllä on suomalainen henkilötunnus, eli hetu Hetun puuttuessa yksilöinti tapahtuu virkailijatoimenpiteenä Opintopolku-palvelussa Yksilöinnin myötä henkilölle annetaan yksilöivä oppijanumero (OID)

Oppijanumero Kaikki Opintopolku-palvelukokonaisuuden henkilöt yksilöidään Yksilöidylle henkilölle muodostetaan tunnisteeksi oppijanumero Oppijanumero on OID-koodi, jonka omistaja on OPH Teknisenä koodin oikeellisuustarkistuksena käytetään samaa menetelmää kuin pankkien viitenumeroissa (Kerroin 137) Oppijanumero siirtyy tiedonsiirtojen yhteydessä Voidaan käyttää asioinnissa hetun sijaan asiakasnumerona, viitenumerona jne.

Oppijanumeron muodostuminen hakijalle

Huomioita Opintopolku-palvelukokonaisuudesta siirtyy yksilöityjä henkilöitä, joiden avaimena käytetään oppijanumeroa Käyttäjiltä vaaditaan hetu yksilöintiä varten, jos sellainen on. Myös virkailijoilta. Henkilötunnus ja nimi -yhdistelmä tarkistetaan VRK:sta Identiteetti: yksi vai monta? Tapaaminen tietosuojavaltuutetun kanssa 5.9.2012 Tulee tietää kenellä on oikeus käsitellä mitäkin tietoa Tulisi käyttää vahvaa tunnistautumista ja yksilöintiä Hetun korvaaminen palvelussa oppijanumerolla on hyvä idea Tunnistautumispalvelut (Vetuma, Haka jne.) ovat hajautettuja ja yksilöinnillä saadaan palveluun henkilölle yksi identiteetti Johtopäätös: kaikki Opintopolku-palvelun käyttäjät yksilöidään ja tunnistetaan (henkilöllä on yksi identiteetti)

Virkailijan käyttöoikeuksien hallinta Organisaatiolla on oma pääkäyttäjä joka hallinnoi oman organisaationsa käyttöoikeuksia. Organisaatio myöntää käyttöoikeudet omille virkailijoilleen oman prosessinsa mukaisesti Esimerkki käyttöoikeuden hakemisesta: OPH myöntää ’oppilaitoksen’ henkilölle pääkäyttäjän käyttöoikeudet ’Oppilaitoksen’ virkailijat hakevat käyttöoikeuksia oman organisaationsa pääkäyttäjältä ’Oppilaitoksen’ pääkäyttäjä hoitaa oman organisaationsa virkailijoiden käyttöoikeudet, niiden uusimiset, käyttäjätunnukset, salasanat yms.

Sähköinen virkailijan käyttöoikeuksien anomis- ja myöntämispalvelu Organisaatio voi hyödyntää perinteisen hallinnointitavan lisäksi Opintopolku-palvelun Sähköistä virkailijan käyttöoikeuksien anomis- ja myöntämispalvelua Virkailija hakee sähköisesti käyttöoikeuksia organisaationsa pääkäyttäjältä Pääkäyttäjä joko myöntää, hylkää tai jättää myöntämättä käyttöoikeuksia Pääkäyttäjä voi myös siirtää anomuksen toiselle organisaatiolle käsiteltäväksi

Materiaalit löytyvät wikistä palvelukortilta Palvelukorttiin yhdistetään kaikki määrittelymateriaali, jota on tuotettu kyseisen palvelun tarpeisiin. Esim. rautalankamallit, käyttötapaukset, kuvaus, prosessikuvaukset, tietomalli Palvelukortti otetaan työnalle siinä vaiheessa kun varsinainen palvelukin on määrittelyssä. Työn etenemistä voi seurata sitä mukaa kun kortistoon syntyy uusia palvelukortteja. https://confluence.csc.fi/display/oppija/Palvelut

Kiitos! kshj@oph.fi http://www.oph.fi/kshj/