YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tekijänoikeudet verkkomaailmassa Seinäjoki OTT Pirjo Kontkanen.
Advertisements

Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Matkalippujen tilaaminen internetin kautta
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
Otsikko Alaotsikko CC BY-SA 3.0. Otsikko Alaotsikko.
SMART Board Interaktiivinen esitystaulu -> yhdistää perinteisen liitu- ja tussitaulun sekä tietokonekuvan Sormesi on hiiri! Laura Viljamaa 2011.
Kalastuslupien sähköinen kuittivihko on nopein ja helpoin tapa saada yhdellä tilauksella kalastusluvat suurellekin ryhmälle.
Tekijänoikeudet Kati Ranta, Pekka Ranta Aducate 2009
Mikä tekijänoikeus?.
AUDIOVISUAALISEN TEOKSEN KÄYTTÖ TUTKIMUKSESSESSA
Tekijän oikeudet ja velvollisuudet
Yleiset kirjastot - tekijänoikeus Kirjastopäivät Hallitusneuvos Jorma Waldén, kulttuuriyksikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö.
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
MIKÄ TEKIJÄNOIKEUS Toinen oppitunti.
Uudistunut tekijänoikeuslaki kirjastojen näkökulmasta
Juha Kallanranta Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry KTOL
Tekijänoikeus ja runot
Kuva ja tekijänoikeus by Pigeon PersonPigeon Person Aineiston kuvamateriaali on julkaistu Creative Commons lisenssillä Flickrissä.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
Tekijänoikeudet koulun arjessa
Esitelmä YOUTUBE.
Onnistunut tapahtuma -päivä
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Turvallinen internetin käyttö
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeus, sähköiset kirjat ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Esittäytyminen Vastaa esitettyihin kysymyksiin omalta kohdaltasi lyhyesti. Korvaa kysymykset omilla vastauksillasi. Kiitos!
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Otsikko Kevät 2013 PAOK paokhanke.ning.com #paokhanke (Twitter) facebook.com/PAOK-verkosto.
Tekijänoikeudet liiketoiminnassa
KUVAKÄSIKIRJOITUS  Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa.  Kirjallisessa muodossa.
Piratismi Sanalla piratismi on nykyään kolme merkitystä. 1) Merirosvous. 2) Väärennettyjen merkki tuotteiden myynti. 3) Luvaton nettijakaminen.
Tekijänoikeudet Tekijänoikeus suojaa henkisen työn omaperäisiä tuloksia, teoksia. Teoksia ovat esimerkiksi erilaiset tekstit, valokuvat, piirrokset, maalaukset,
Ovatko tekijänoikeudet aikansa mukaiset?. SISÄLTÖ Johdanto Luku 1: Tekijänoikeuslaki Luku 2: Suoja-ajat Luku 3: Tekijänoikeuslakien uudet näkökulmat Pohdinta.
Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra Krista Auvinen Kuvahaku internetistä ja kuvien laillinen käyttö.
Kirjastot ja tekijänoikeus Perusteita ja jotain uuttakin Lapin ja Oulun läänien 10. kirjastopäivät Tornio Heikki Poroila FK, kirjastonhoitaja.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Tekijänoikeudellisista sopimuksista Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
PADS –ohjelmiston asetukset: Ohjeet kirjaston luontia ja ylläpitoa varten sekä varmuuskopiointi HUOM !!!! Kaikki piirilevysuunnittelu uudella PADS –versiolla.
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
TEKIJÄNOIKEUS.
OneDrive -palvelussa Suoraan Office ohjelmasta Online
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Tutkimuksista - Digilupaan Juha Kallanranta Kopiosto ry Jyväskylä
Tekijänoikeudet koulun arjessa KIRSI NYKÄNEN
Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Antti. oulu. fi Antti Peltonen.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Tieto haltuun –hanke Heidi Eriksson Syksy Tekijänoikeudet Valokuva on teos l. tekijänoikeuksien suojaama Näyttäminen sallittua, kopiointi kiellettyä!
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.
Tekijänoikeudet.
Tekijänoikeudet © Marjo Ahola
Tekijän oikeudet •Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. •Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Tekijänoikeudet Etsitään pareittain vastaukset eri tilanteisiin, käyttäkää lyijykynää! Katsotaan yhdessä, keskustellaan Kootaan tilanteet ja selitykset.
Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Tekijänoikeudet.
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
Elämänkatsomustiedon tunti
TEKIJÄNOIKEUDET Veera 9B.
Tutkimusaineistoihin liittyvät oikeudelliset kysymykset
Tekijänoikeudet Takana monimutkainen lainsäädäntö, joka seurailee kansainvälisiä sopimuksia. Tekijäinoikeudet eri maissa erilaisia, koska perinne vaihtelee,
Tekijänoikeudet opetuksessa Ylöjärvellä
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
. Tekijänoikeus ja Creative Commons Nimeä -lisenssi Tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu Teksti: © 2017 Maria.
Peliohjelmien ja muiden IT-ohjelmien suojauksesta
Esityksen transkriptio:

YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla Tekijänoikeus tuo leivän tekijän pöytään ”Jokaisella on oikeus niiden henkisten ja aineellisten etujen suojaamiseen, jotka johtuvat hänen luomastaan tieteellisestä, kirjallisesta tai taiteellisesta tuotannosta.” YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla

Tässä esityksessä kerrotaan Miten tekijänoikeus muistuttaa omistusoikeutta Miten tekijänoikeus tuo leivän taiteilijan pöytään Miten Sinä voit sopia teosten käytöstä Mitä tekijänoikeus kieltää ja sallii Lopussa on käytännön esimerkkejä

Kirja ei synny ilman kirjoittajaa Yksikään sarjakuva tai elokuva ei synny ilman, että joku sen tekee Tämän työn tulosta sanotaan teokseksi ja tekijä saa siihen tekijänoikeuden Tekijänoikeus muistuttaa omistusoikeutta ja antaa tekijälle oikeuden päättää, mitä teoksella saa tehdä Tällä perusteella taiteilija voi neuvotella maksun teoksen käytöstä Luovan työn tekijän oikeus oman työnsä tuloksiin on yhtä luonnollinen kuin muidenkin työtään tekevien ihmisten

Mitä tekijänoikeus suojaa? Suojaa saa tekijä teokselleen, sen esittäjä esitykselleen ja äänitteen tuottaja äänitteelle Suojaa saa myös mm. tietokoneohjelmalle, tietokonepelille ja valokuvalle Teos on mikä tahansa riittävän omaperäinen luovan työn tulos Tekijänoikeussuoja syntyy automaattisesti heti ja kestää määräajan Tekijällä 70 vuotta tekijän kuolemasta Esittävällä taiteilijalla ja äänitteen tuottajalla 50 vuotta äänitteen tallennus/julkaisuvuodesta (EU-päätös: pitenee jollain aikataululla 70 vuoteen) Tekijällä on sekä taloudellisia että moraalisia oikeuksia

Kahdenlaisia oikeuksia Moraaliset oikeudet Kieltävät mm. plagioimasta, väärentämästä tai käyttämästä loukkaavalla tavalla toisen teosta ja vaativat mainitsemaan tekijän nimen Taloudelliset oikeudet Sisältävät mm. oikeuden päättää, saako teoksesta valmistaa uusia kappaleita (mm. kopioita) ja saattaa yleisön saataviin Tekijänoikeus säilyy, vaikka teoskappale (esim. taulu) myydään Tekijä voi kuitenkin luovuttaa esim. työnantajalleen oikeuksia työnsä tuloksiin (esim. toimittaja työsopimuksessa tai näyttelijä elokuvatuottajalle)

Miten saa luvan käyttää toisen teosta?

Teosten käytöstä sovitaan Tekijänoikeus antaa vain raamit, lopuista asioista pitää sopia Jos esimerkiksi haluat käyttää toisen ottamaa valokuvaa tai nettisivullasi, sinun pitää hankkia tältä lupa Tekijä voi myydä tai vaikka lahjoittaa käyttöoikeuksia teokseensa (esimerkiksi Creative Commons-lisenssi) Moraaliset oikeudet ovat luovuttamattomia mutta taloudellisia oikeuksia voi ostaa ja siirtää Esimerkki: elokuvatuottaja ostaa useimmilta elokuvan tekoon osallistuneilta tahoilta oikeudet pois ja sen jälkeen hallinnoi oikeuksia itse

Oikeuksilla käydään kauppaa Tekijä myy eri tahoille eri laajuisia taloudellisia oikeuksia teoksensa käyttöön Ostettujen oikeuksien laajuus vaikuttaa hintaan: Kun ostaa elokuvan dvd:nä kaupasta parilla kympillä, saa käyttää sitä yksityisesti - mutta oikeus esittää se elokuvateatterissa maksaa paljon enemmän Tietokoneohjelman lisenssi kertoo, moneenko koneeseen sen saa asentaa Tekijänoikeus säilyy tekijällä, vaikka teoskappale myydään: sarjakuvalehden osto ei oikeuta käyttämään sen kuvia nettisivuilla

Tekijänoikeusjärjestö linkkinä Tekijät sopivat teosten käytöstä pääsääntöisesti suoraan itse Joskus käyttäjiä ja tekijöitä on niin paljon, että linkiksi tarvitaan tekijänoikeusjärjestö Kopiosto, Gramex, Teosto, Tuotos, Kuvasto, Sanasto Ylin päätösvalta niissä on alan taiteilijoiden ja yrittäjien eli korvauksensaajien edustajilla Sääntöjensä mukaan ne jakavat kulttuurille kaiken korvaushallintokulujen jälkeen Nämä korvaukset ovat muusikon tärkein tulonlähde keikkapalkkioiden jälkeen

Mitä tekijänoikeus sallii ja kieltää?

Tekijänoikeus sallii paljon Tekijänoikeussuojaa saa vain teoksen muoto Teoksen idea, asiasisältö tai tekotekniikka ei saa tekijänoikeussuojaa Auringonlasku-tauluja saa maalata vapaasti vaikka idea on vanha Toisten teoksista saa jakaa tietoa esim. opettamalla tai mediassa Lisäksi tekijänoikeuteen tehty monia rajoituksia Esimerkiksi kouluopetuksessa saa käyttää sävelteoksia pitkälti ilmaiseksi Yksityinen kopiointi on eräs esimerkki tekijänoikeuden rajoituksesta Mutta … jos käyttää, kopioi tai levittää teoksia ilman lupaa, voi pahimmillaan syyllistyä piratismiin

Piratismi on epäreilua Tiedostojen luvaton jakelu ja imurointi/lataaminen laittomasta lähteestä on kiellettyä Se on myös epäreilua: netti-imuroija maksattaa musiikkinsa niillä, jotka ostavat sitä laillisesti P2P-ohjelmat jakavat usein myös omalla koneella olevia musiikkitiedostoja muille Seurauksena voi olla rangaistus ja/tai korvauksia Myös piraattitallenteiden myynti ja maahantuonti omaankin käyttöön on kiellettyä Piraatteja, ei kiitos!

Esim. Joitakin esimerkkejä

Käytännön esimerkkejä Tekijänoikeus ei suojaa ideaa vaan ainoastaan omintakeista tapaa esittää/toteuttaa se Toisen julkaisusta tai muusta teoksesta saa levittää omin sanoin tietoa mm. lehdessä, Internetissä, kirjassa, opettamalla Omilla kotisivuilla saa kertoa toisten teoksista, muttei julkaista luvatta toisten valokuvia, tekstejä, musiikkia tms. Ulkomailta saa tuoda omaan käyttöön laillisesti valmistettuja kirjoja ja sarjakuvalehtiä ja myydä niitä mm. kirpputorilla. Piraattitallenteita ei saa myydä eikä tuoda maahan edes omaan käyttöön Tiedostojen luvaton nettijakelu ja imurointi laittomasta lähteestä kielletty Elokuvista ja levyistä saa tehdä muutamia kopioita yksityiskäyttöön, mutta vain laillisesta lähteestä eikä tallenteessa ehkä olevaa kopiosuojausta saa murtaa Tietokoneohjelmista ja –peleistä saa tehdä vain varmuuskopion samaa laitetta varten Pelkkä taulun ostaminen ei tuo oikeutta painaa siitä postikortteja tai laittamaan sitä nettisivulle

mitä piirroksellasi, videollasi tai runollasi saa tehdä Tekijänä sinä päätät, mitä piirroksellasi, videollasi tai runollasi saa tehdä Sinä voit vaikkapa julkaista netissä, myydä tai lahjoittaa teoksesi Muut saavat kertoa teoksistasi, mutta eivät väittää omakseen tai jäljitellä (plagioida) niitä Muut saavat tehdä teoksistasi muutaman kopion omaan ja ystäviensä käyttöön (ei koske tietokoneohjelmia ja –pelejä) Sen sijaan muut eivät saa levittää teoksiasi netissä ilman sinun lupaasi eivätkä imuroida Internetissä luvatta jaossa olevia teoksiasi Tekijänoikeus säilyy Sinulla, vaikka myisit teoksesi kappaleen

Kiitos! Tähän tämä esitys päättyi. : ) Kiitos! Tähän tämä esitys päättyi.