VOITELUAINEET Voiteluaineiden tehtävä on: pienentää kitkaa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lämpötila.
Advertisements

Lasinkierrätys.
UUSI AJOKORTTILAKI 2013 Muutokset lyhyesti.
Pylvästuotanto Jerolpylväät valmistetaan
LUMA-viikko 2005 Kemia Kemian 4. kurssin ryhmä teki julisteita, joissa pohdittiin keinoja kasvihuoneilmiön heikkenemiseen.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Talonrakennuksen jatkokurssi 6 op Säätekijät
Suomen erikoissäännöt SJAL tuomarikoulutus Sisältö • Ikäluokat • Aselajit tauluammunnassa ja maastossa • Ammuntamatkat • Pukeutumissäännöt • Harrastaja-
KSUHDE ... vanhaa viiniä uudessa astiassa
Eurooppalainen turvavyökampanja Euchires 2005 •Kymmenessä EU-maassa vuonna 2005 toteutettava kampanja turvavyön käytön lisäämiseksi •Turvavyön käytön lisääminen.
Avainlippu- bränditutkimus Avainlippu-bränditutkimuksen toteutus ja tavoitteet  Toteutustapa 1. Kvalitatiivinen tutkimus (kaksi ryhmähaastattelua,
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Optiikkaa silmähoitajille
Nopeus s t v nopeus = matka: aika v = s :t
Ateljeenäyttely Kaarina Karjalainen
Enervent Booster Cooler
STANDARDI EN EN on eurooppalainen tieturvallisuusstandardi joka säätää seuraavaa: ”Tien laitteiden tukirakenteiden törmäysturvallisuus.
Nopeuden säätely ja automaattivalvonta Olli Hintikka Liikenne- ja viestintäministeriö
Etusivun otsikko Alarivit tulevat näin lorem ipsum dolor Lorem ipsum dolor sed diam TK00507 Mikrotietokoneet I 3 opintopistettä Petri Nuutinen.
SUOJAINMATERIAALIEN KEMIKAALIKESTÄVYYS JA SUOJAIMIEN VALINTA
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Tervetuloa viidennen vaikuttavuustutkimuksen julkistustilaisuuteen!
1 Kasvinsuojeluseuran koulutustilaisuudet ja
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
Kuukasjärvi Leena Nieminen Hanna-Mari Vänttilä Marika.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
Intel i7 vs Xenon. Xenon Valmistaja IBM Xbox 360 Julkaistu marraskuussa Toteutettu 90 nm valmistustekniikalla Versiot – Falcon, Opus, Jasper ja.
Profiilit ja tasottMyn1 Profiilit ja tasot (profiles and levels) MPEG-2 on reilusti monimutkaisempi verrattuna aikaisemmin julkaistuun MPEG-1:een. Niinpä.
Spaceinvasionin Alukset. Pienkuljetus Pienkuljetus on kuljetusalusten ensimmäinen kehitysaskel. Vaatimukset: Asetehdas [Taso 2] Rakettimoottorit [Taso.
1.5. Trigonometriset yhtälöt
Käyttösuhdelaskenta …Liikenteellisen toimivuuden arviointi.
Tulos ennen satunnaisia eriä Me 7,1 6,5 3,3 4,3 4,
Katajan hiihtokoulu Pogostan hiihto 2008
Kirjoittakaa sana oikeaan esimerkkiin! 1. Kun kaksi autoa törmää toisiinsa, on kyseessä …..
teräaineet Lastuavan työstön TERÄAINEITA Avaa -> Diaesitys
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Ulkoilureittien vaativuusluokitus Anne Rautiainen, Suomen Latu ry
TAULUKKO YKSIULOTTEINEN TAULUKKO. TAULUKKO  Taulukon tarkoitus Ohjelmassa tarvitaan paljon samantyyppisiä samaan kohdealueeseen kuuluvia muuttujia Näitä.
Vasta n. 30% jalankulkijoista käyttää heijastinta. Liikenneturva tiedottaa jalankulkuun liittyvistä vaaroista. Kotimaiset heijastimien valmistajat huolehtivat.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
2) Kuinka monta prosenttia luku a on luvusta b
Fysiikan keksinnöt Esimerkki tehtävä.
Biddle Technology Presentation Biddle-ilmaverhon toiminta verrattuna perinteiseen ilmaverhoon Perinteinen kone-ON Perinteinen kone-OFF BIDDLE- OFF BIDDLE.
Esteettömyys joukkoliikenteessä
Tietovuokaaviot (ei osa UML-kieltä)
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Esperi Care Parempaa hoitoa
Perusarvon laskeminen
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
Mense raivauspää RP 80.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Standardit.  Viralliset  Suositukset  De facto  Määräykset.
Suunnittelija Janne Pölönen, TSV Julkaisutiedonkeruuseminaari 2014
Liike Nopeus ja kiihtyvyys.
15. Lämpöenergia luonnossa ja yhteiskunnassa
Oulun yliopisto, Konetekniikan koulutusala, Tuotantotekniikka PL 4200, OULUN YLIOPISTO, Valmistustekniikka 2015.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
ÖLJYVAHINGOT ja VARAUTUMINEN Knorring Oy Ab Marko Hintsala turvallisuusinsinööri, kouluttaja 0400 –
Vedytetyn kasvidieselin valmistus
Perustettu vuonna 1927.
RAAKAÖLJY JA SEN JALOSTUS Öljyn jalostus.
CE-merkityt tulisijat ja savuhormit Tulisijan liittäminen savuhormiin
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Voitelujärjestelmä Tavoitteet: Voitelu, eli kitkan vähentäminen
PP -viemäriputket: ominaisuudet, käyttö ja asennus
Tietoturva.
MOOTTORIN VOITELUJÄRJESTELMÄ
Esityksen transkriptio:

VOITELUAINEET Voiteluaineiden tehtävä on: pienentää kitkaa vähentää kulumista jäähdyttää tiivistää sitoa epäpuhtauksia estää syöpymistä suojata ruostumiselta hydrauliikassa tehon siirto Nestemäiset voiteluaineet voidaan jakaa maaöljypohjaisiin ja synteettisiin voiteluöljyihin. Synteettinen öljy on tuote, joka valmistetaan kemiallisesti, valitsemalla voiteluöljyyn parhaiten sopivat aineosat.

MOOTTORIÖLJYT jaetaan yksi -ja moniasteöljyihin yksiasteöljyn paksuus mitataan vain yhdessä lämpötilassa moniasteöljy on öljy, jonka paksuus määritellään sekä kylmässä että kuumassa, moniasteöljyllä paksuuden muutos lämpötilan vaihtuessa on vähäisempää kuin yksiasteöljyillä SAE –viskositeettiluokkien avulla määritellään öljyjen paksuus käyttöä varten moottoriöljyjen paksuus mitataan sekä lämpimissä että kylmissä olosuhteissa kylmässä mitatun SAE- luokan tunnistaa luokkaa ilmaisevan luvun perässä olevasta W-kirjaimesta. esimerkiksi: 10W- 30 10W- hyvä kylmäkäynnistys ja voitelu -25 C pakkaseen saakka 30, SAE- 30 viskositeetti ja korkea laatu varmistavat voitelun normaaleissa käyntilämpötiloissa.

API-LUOKITUS API- luokitus määrittelee öljyn laadun ja käyttöolosuhteet Bensiinimoottoriöljyn tunnuskirjain on – S esimerkiksi: API- SG, SH, jne. API- SM, uudet bensiinimoottorit, luokka julkaistu vuonna 2005 ja on öljy, joka kestää paremmin, pidemmät öljynvaihtovälit kuin API SL, SJ, SG jne. öljyt voidaan käyttää myös vanhemmissa autoissa. Dieselmoottoriöljyjen tunnuskirjain on – C esimerkiksi: API-CD, CE API- CI-4 on vuonna 2002 voimaan tullut luokka ,joka on tarkoitettu moottoreihin ,jotka täyttävät vuoden 2004 päästöstandardit Sopii pitkille vaihtoväleille ja suorituskyvyltään parempi kuin alemman luokituksen öljyt. voidaan käyttää myös vanhemmissa moottoreissa Moottoriöljy täyttää yleensä sekä bensiini- että dieselmoottoriöljyn määrätyt API- vaatimukset SF\CC

ACEA MOOTTORIÖLJYLUOKITUS ACEA on eurooppalainen autonvalmistajajärjestö ACEA on tehnyt uuden moottoriöljyjen laatuluokituksen, (joka korvaa entisen CCMC luokituksen). Luokitus jaetaan kolmeen osa-alueeseen: bensiinimoottorit A1– A5 henkilö ja pakettiauto dieselit B1 – B5 raskaan kaluston moottorit E2 – E5  

ACEA MOOTTORIÖLJYLUOKITUS Alkukirjain kertoo käyttökohteen ja numero luokituksen. Numeron suurentuessa laatuluokka paranee (mitä suurempi numero, sen parempi laatu).  Vuonna 2005 ACEA luokitus uudistui ja käyttöön otettiin A/B luokka sekä C- luokitus ja lisäksi raskaan kaluston E-luokkia lisättiin. Moottorin valmistajilla on myös omia erityisvaatimuksia voiteluaineiden suhteen, tämä tulee huomioida öljyvalinnassa.

VAIHTEISTO- JA VETOPYÖRÄSTÖ-ÖLJYT Vaihteistoöljyt luokitellaan viskositeetin perusteella SAE – luokkiin sekä kulumisenesto ja muiden ominaisuuksien perusteella API GL – luokkiin API- luokituksen tunnuskirjaimet ovat GL tunnuskirjainta seuraava numero osoittaa, millaiseen käyttöön öljy soveltuu, esimerkiksi API-GL-4 tai API-GL-5 kitkalukoilla varustetuissa tasauspyörästöissä käytetään API GL – 5 tasoisia öljyjä SAE – luokitus määrittelee juoksevuuden talvikäyttöluokat SAE 70W, 75W, 80W kesäkäyttöluokat SAE 90 , 140 vaikka vaihteistoöljyjen SAE – luokkien numerot ovat korkeammat kuin moottoriöljyjen, eivät ne aina ole silti jäykempiä luokitukset ovat osittain päällekkäisiä moottoriöljyä ei pidä käyttää hypoidi – eli EP – vaihteistoöljyn sijasta.

HYDRAULIIKKAÖLJYT Hydrauliikka öljyt luokitellaan viskositeettinsa perusteella käytetään ISO–VG luokitusta öljyt jaetaan kahdeksaantoista (18) eri luokkaan , jakoperusteena on viskositeetti hydrauliikka käytössä ovat yleensä ISO-VG luokkien 10, 15, 22, 32, 46 ja 68 öljyt ulkokäyttöön tarkoitetuille hydrauliöljyille määritellään enemmän vaatimuksia saksalaisissa DIN ja ruotsalaisissa SS- standardeissa liikkuvassa kalustossa käytetään valmistajan suosittelemaa öljylaatua.

VOITELURASVAT Voitelurasva koostuu voiteluöljystä (mineraali/synteettinen ) ja saentimesta, joka useimmiten on metallisaippuaa Kalsiumrasvat kestävät hyvin vettä hyvä tarttuvuus kestävät iskuja ja kuormitusta työkoneiden niveltapit ja vastaavat kohteet. Litiumrasvat eivät liukene veteen laaja käyttöalue -35 - +120 astetta suosittu yleisrasva Molybdenidisulfidirasv at perusaineena litiumrasva lisätty molybdenidisulfidia erittäin hyvä tarttuvuus ei puristu ulos kovassakaan kuormituksessa

VOITELURASVAT Öljyn valinnassa on ensisijaisesti huomioitava auton- tai koneenvalmistajan laatu- sekä viskositeettivaatimus Oikea öljylaatu sekä öljynvaihtoväli selviävät koneen käyttöohjekirjasta Käyttöohjekirjan ohjeita on hyvä noudattaa!