TULEVAISUUDEN RAJAPINTOJEN KEHITTÄMINEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Terveys- ja sosiaalipalvelujen henkilöstö 2011
Advertisements

Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Turun Psykiatria Aikuisten avohoito
Kokemuksia päihdepalveluiden yhteistyöstä psykiatrian ja perusterveydenhuollon kanssa Anneli Raatikainen.
Nuori opiskelijana Kela: opintotuki ja asumislisä Sosiaalitoimi: Toimeentulotuki 18v. Talous- ja velkaneuvonta Nuorisoryhmän tukiasunnot v. Nuorisoryhmän.
Mika Niemelä Riikka Helin
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI PALVELUORGANISAATIO
Päihde- ja mielenterveystyö kehittäminen Lahden perusterveydenhuollossa Tiina Saarinen Kehittäjä-päihdetyöntekijä, sairaanhoitaja AMK Välittäjä 2009 –hanke,
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Psykiatrian klinikassa
PERUSPALVELUT ERIKOISSAIRAANHOITO YRITTÄJÄT KOKKOLA MIELENTERVEYS- PALVELUT -Terveyskeskuksen psyk.tiimi (Kokkola) -Mielenterveystyön vastaanotto (Kälviä,
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
Lasten mielenterveyspalvelujen porrastus – uudet tehtävät 2012 alkaen
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Lasten ja Nuorten klinikassa
Taysin nps ja lastensuojelun yhteistyö
Pirjo Kotkamo Sirpa Kumpuniemi Vantaalaisen hyvä mieli –hanke
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2012 Reijo Ailasmaa.
Holma 23.9 –  Mitä alueelle kuuluu?  Mitä päihdeaiheisia asioita alueella on?  Mitä hyvää alueella jo tehdään?  Mitä pitäisi vielä tehdä nuorten.
Minna Asplund Kaisa Humaljoki
Lastensuojelu nuoren tukena
Keuda Tuusula Irma Kähkönen Marraskuu 2010
Aavan lapsiperheiden sosiaalityö
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
Terveydenhoitajana kotihoidossa
Päivi Juurinen, suunnittelija
Miten hallita haasteellista ryhmää/opiskelijaa JIPOT JA JEKUT Loimaa Erityisopettaja ja opinto-ohjaaja Anu Parantainen, Turun ammatti-instituutti.
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Neuvola Neuvola Koulu- ja opiskelu-terveydenhuolto Liikkuvat neuvolat
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Mielenterveyden häiriöt
Hoito- ja kasvatustyö lastensuojelun sijaishuollossa - erikoistumisopinnot 30 op Yleisiä tavoitteita Opiskelija jäsentää ja kehittää työtään moniammatillisessa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Sosiaalityö Sosiaalityö on sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön suorittamaa ohjausta, neuvontaa, sosiaalisten ongelmien selvittämistä ja tukitoimien.
Antti Pollari Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
PPPR1-hankkeen päätösseminaari Raisiossa.
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
NUORISOPSYKIATRIA KESKI- SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ -psykiatrian toimialueella 5 vastuualuetta -vs. toimialueen johtaja yl Tarja Seuri - nuorisopsykiatrian.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
+ Psykiatrian klinikan toiminnan muutos Sanna Blanco SequeirosErja Ojanaho Ylilääkäri, tulosaluejohtajaYlihoitaja.
Perusterveydenhuolto. Perusterveydenhuollon avohoidon kaikki lääkärikäynnit / asukasta.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
KATAJAINEN -ryhmämuotoinen päivätoiminta
Häiriöiden varhaistunnistus, hoidon porrastus ja viranomaisyhteistyö
RAUMAN KAUPUNGIN KOULUPSYKOLOGIEN TYÖNKUVA
Perusterveydenhuolto
Esiopetuksen vuosiympyrä
Lastenpsykiatrian yksikkö
Tampere: Linnainmaan kouluikäiset lapsiperheet

Pirjo Kotkamo, hanketyöntekijä, psyk
Esh, pth yhteistyö Tampereen opiskeluterveydenhuollossa
Valinnanvapauslaki- luonnos Ylitornio
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
Mielenterveyden ensiapu – koulutuksilla parempaa mielenterveyttä
Eksoten kommentit ja kokemukset sekä alustavat tulokset
SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Opiskeluhuollon palvelut
Kuntoutuksen perusteet
Kirjoita omia muistiinpanoja tähän
Opettajalla huoli Ilmoitus- velvollisuus poliisille
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

TULEVAISUUDEN RAJAPINTOJEN KEHITTÄMINEN RAJA-AITOJEN RAKENTELUSTA YHTEYKSIEN YLLÄPITOON RAJAPINNOISTA - YHTEYSPINTOIHIN Heikki Ellilä ESH,FT Yliopettaja TUAMK Tervesala Salon yksikkö

Kolme hanketta lasten ja nuorten mielenterveyden hoitoo liittyen Väitöskirja: Child and adolescent psychiatric in-patient care in Finland 2007. Lasten psykiatrian klinikka TYKS. Salon kaupungin mielenterveystyönhanke . 2009-2011. Erityisestä – Edistävään. Kohti kunnan psykososiaalista palvelukokonaisuutta. Lastensuojelun ja psykiatrian rajapintahanke. 2010-2011. Turun AMK, Salon ja Raision kaupungit lastensuojelupalvelut, Lausteen perhekuntoutuskeskus ja Tyks:n nuorisopsykiatrian klinikka.

Yleisiä huomioita väitöskirjan pohjalta Mt-palveluita lapsille ja nuorille on enemmän kuin koskaan Suomessa on eniten koulutettuja sairaanhoitajia psykiatrisessa hoitotyössä kuin missään muussa maassa Euroopassa (WHO) Psykiatreja toiseksi eniten (WHO) Hoitohenkilökunta on hyvin koulutettua, ei kouluttamatonta henkilökuntaa

L/N psykiatrisia “peti paikkoja” on ehkä eniten maailmassa (n. 550 v L/N psykiatrisia “peti paikkoja” on ehkä eniten maailmassa (n.550 v. 2000) - ei juurikaan vähentynyt mutta monipuolistuneet Psykiatrisen hoidon tarpeessa olevia lapsia hoidetaan paljon lastensuojelulaitoksissa Pojat ! Psyk. esh käyttö lisääntynyt ja sairaalahoitojaksot lyhentyneet – mt-häiriöt eivät näytä lisääntyneen !!! Hoitomenetelmät huonosti tutkittuja

Nuorten problematiikan kanssa tekemisissä olevia toimijoita (erityisestä edistävään projekti) Palvelun tarjoajat Erikois / Perus, Terveys / Sosiaali , Julkinen/ Kaupallinen Nuorisopsykiatria Poliklinikat, Liikkuvat työryhmät, Sairaalaosastot, päiväosastot, perheyksiköt jne. Lastensuojelu Avopalvelu, tehostettu perhehoito, perhekodit, lasten ja nuorisokodit jne.. Muut Koululaitos; erityisopetus, A-klinikka, seurakunta, kriisikeskus, kansalaisjärjestöt, yksityiset psykoterapeutit

Nuorten auttajia on moneksi Lääkärit, psykiatrit, psykologit, sos.työntekijät, opettajat, erityisopettajat, kuraattorit, rehtorit, opot, kriisityöntekijät, kodinhoitajat, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja muut hoitajat, toimintaterapeutit, muut terapeutit, ohjaajat, nuoriso-ohjaajat, erityisnuoriso-ohjaajat, terveydenhoitajat, kouluterveydenhoitajat, Nuorisopastorit ja vankeinhoitajat.

Rajapintahanke: kipupisteitä Julkinen hallinto on sekmentoitut (OECD) Lainsäädäntö : Lastensuojelulaki, mielenterveyslaki, potilaslaki, päihdehoitolaki, laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta Hoitojärjestelmä on pirstoutunut Sairaala - ja laitoskeskeisyys Markkinavoimat lastensuojelussa ?????(”uusi kaupallinen koulukotiverkosto” vrt. aikuispsykiatrian uudet b-sairaalat) Päällekkäisyyksiä ja suuria aukkoja Kokonaiskuva hämärtyy Tuloksellisuus ??? ja laadun valvonta . Tutkimustieto puuttuu Lastensuojelu kuuluu kaikille ja ei kenellekään Moniongelmaisten nuorten ja perheiden auttaminen on vaikea TIETOSUOJA !!!!

Rajapinta hanke kaksi esimerkkiä (Sandqvist 2011) Nuorta on hoidettu pitkään ja hartaasti, on istuttu perheen kanssa ja verkostoissa mutta nuori ei voi paremmin koska vanhempien ongelmat ylläpitävät oireilua lastensuojelu mukaan - nyt sijoitus heti paikalla!!! Astumme toisen organisaation alueelle ja turhaudumme kun sos.työntekijät alkavat puhua ls-selvittelystä ja avohuollon tukitoimista

2 Sosiaalitoimen laitoksessa on nuori jonka käytös on (itse) tuhoisaa ja/tai hallitsematonta Sosiaalitoimen arvion mukaan kyseessä on psykiatrinen ongelma nuorisopsyk. osastolle ja heti!!! Tarkkailuaikana tilanne on täysin rauhallinen eli nuori on uloskirjoitettava - jolloin laitos sanoo ettemme ota, pitäkää te

RATKAISEVAA TULEVAISUUS NEUVOLAT, PÄIVÄHOITO, KOULU KESKITTYMINEN VARHAISIIN INTERVENTIOIHIN JA ENNALTA- EHKÄISYYN NEUVOLAT, PÄIVÄHOITO, KOULU

Kuka katsoo nuorten etua ja ottaa vastuun nuoren hoidosta koko hoitoketjun ajan Vierellä kulkija Omahoitaja, vastuuhoitaja, palveluohjaaja.

KUNTIIN PERHEIDEN PSYKOSOSIAALISET PALVELU JA KOULUTUSKESKUKSET KESKUKSET > PERHEPALVELU KESKUS YHDISTETÄÄN MIELENTERVEYS / PÄIHDE / SOSIAALITYÖ / LASTENSUOJELU / ERITYISNUORISOTYÖ PERUSPALVELUT SAMASTA PAIKASTA APUA ERITYISPALVELUIDEN HANKKIMISESSA

Kaikki eivät voi tehdä kaikkia asioita Eri ammattilaisten tietotaito pitää hyödyntää Tiedon vaihdolle pitää olla mahdollisimman vähän esteitä – tarvitaan yhteisiä foorumeita Luottamusta ja kunnioitusta PERUSPALVELUIDEN JA ERIKOISSAIRAANHOIDON VÄLINEN TYÖNJAKO !

Nuorelle ja perheelle on aivan sama mistä/kuka häntä tukee ja auttaa, jos vaan tämä ihminen osaa asiansa Pitää kysyä nuorilta ja perheiltä miten palveuita voisi kehittää

KIITOS KAIKILLE