Palvelut ja tiedot käytössä Kriittinen polku: Kansallisen palveluarkkitehtuurin luominen Palvelujen maksullisuus Väestötietojärjestelmän hyödyntäminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Palvelut ja tiedot käyttöön: Palveluväylä
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hakulomake Hakulomakkeen luonti, hakeminen ja hakemusten käsittely uudessa palvelussa Marcus Caselius Demotilaisuus.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-PROJEKTI.
Tietoturvallisuuden huonetaulu
Tutkimusaineistot ja aineistopolitiikka Tutkimuksen infrastruktuurien tiekartan aloitusseminaari Juha Haataja
Café 2: Tietoarkkitehtuuri, hankehallinta, hallintamalli
Mikä on Peppi projekti ja miten se etenee?
ICT2015 Suomi tietotekniikan soveltamisen kärkimaaksi
Koulutustiedon verkkopalvelu KoTVe ja TARJONTA tietovaranto Avoinyliopisto.fi – palvelukonsortion johtoryhmä Ulla Angervo, Opetushallitus.
4.4 Yhteismitallista ja yhteentoimivaa tietoa hyödyntävien palveluiden tuottaminen s Toimenpiteet s.15.
Oppijan verkkopalvelu keskitetyt palvelut
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
Maanmittauslaitoksen paikkatiedon palvelualustan pilotti - avoin rajapinta Jakob Ventin Korkeakoulujen valtakunnalliset IT-päivät
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintopolku.fi tilannekatsaus KoTVejaos
Tietohallintostrategia
Etäkäyttö ja tietoturvatasot
Kauniaisten tietohallintostrategia
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tietovarannon.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Korkeakoulujen yhteiset luokitukset ja koodistot
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ 2013 Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö AMKIT-Linnea2 –yhteiskokous
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Yhteistyörakenteet.
Uusien taidetoimikuntien ja jaostojen perehdytyspäivä Säätytalo Ylijohtaja Riitta Kaivosoja.
Tavoitteena saumaton opiskelun aloitus Lukuvuosi-ilmoittautuminen Paula Merikko.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Lukuvuosi-ilmoittautumispalvelu. Mistä tässä on kyse? Jatkossa korkeakoulut (opintohallinnon perustietojärjestelmät, käyttäjähallinto) saavat luotettavasti.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
Matti Hartikainen Tietohallintojohtaja Tampereen ammattikorkeakoulu Korkeakoulujen valtakunnallinen tietovaranto - seminaari Keskiviikkona Suorat.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Esitys: Finnan metatiedolle CC0-lisenssi Tapani Sainio Finnan konsortioryhmä
Lukuvuosi-ilmoittautuminen LVI Lukuvuosi-ilmoittautuminen LVI Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käytyyn keskusteluun viitaten LVI:n suunnittelu.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
VALVIRA / Ohry Alustus Valvira tarvitsee tietoja Virrasta 3 tapauksessa: opiskelijan (valmistunut) aloitteesta, opiskelijan (valmistunut) puolesta.
Tutkijan identifiointi -seminaari
Keskuskirjastokokous , Pasila. Ajankohtaista Valmistautuminen tulevaan hallituskauteen Yleisten kirjastojen vaikuttavuus tutkimus KIRJO Kansalliskirjaston.
Julkisen hallinnon ICT-näkymiä HAKA-Virtu tilaisuus Tuomo Ahjokannas
Julkisen hallinnon tietoarkkitehtuuri Tavoitteet ja tehtävät Anne Kauhanen-Simanainen
VIRTA-opintotietopalvelun tulevaisuuden skenaariot.
Kansallinen palveluväylä JUHTA JHKA Pauli Kartano.
Hallinnon kehittämisosasto - Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 1 Julkisen hallinnon tietopolitiikan kohteita ja yhteentoimivuuden tasot (EIF)
JHKA tietoarkkitehtuuriryhmän työskentely Teemojen ja tiekartan työstäminen Anne Kauhanen-Simanainen.
Yhteinen tiedon hallinta (YTI) –hanke
Teema 3: Haasteet Uudet kuvailukäytännöt ja tarpeet: RDA, e-aineistot, avoin tieto Nina Hyvönen
Tutkimustietojen näkyvyys ja hyödynnettävyys
Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Ennen ohjelmaa Ohjelma Ohjelman jälkeen
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
06/16.
Palvelut ja tiedot käytössä Yhteenveto
Tavoitteet ja mittarit 2015
Kuntatieto –ohjelman Muutosseminaari
Kokonaisuuden ja palveluiden esittely lyhyesti Versio 1.0
Synergiaryhmä Virve Peltoniemi, TAMK Tapio Ekholm, Metropolia
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
Opiskelijoiden yhteystiedot ja VIRTA-opintotietopalvelu
OKM:n tietovarastopalvelut -kokonaisuuteen liittyvän tiedon avaaminen
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Korkeakoulutuksen opintotiedot Kansalaisen palvelunäkymässä

Avoimen tiedon tavoitteet
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
Avoimen tiedon ohjelma Tilannekatsaus ja suunnitelma 2014
Jari Porrasmaa (STM) Konstantin Hyppönen (KELA)
Ajankohtaista VIRTA-opintotietopalvelussa ja oppijan tietovirroissa
Tiedon maksuttomuus ja avoin data
Tiedonhallintalaki ja kokonaisarkkitehtuuri
Esityksen transkriptio:

Palvelut ja tiedot käytössä Kriittinen polku: Kansallisen palveluarkkitehtuurin luominen Palvelujen maksullisuus Väestötietojärjestelmän hyödyntäminen korkeakoulujen kokonaisarkkitehtuurin osana

• Tamk ja Metropolia määrittelevät opintohallintojärjestelmä seuraavaa sukupolvea. • Me puhumme perusrekisteristä, koska huomattava määrä palveluita siirtyy Pepin ja TIPTOPin myötä pois perinteisen opiskelijahallinnon toiminnoista. • Yhtenä tärkeänä tavoitteena olisi saada online-tyyppiseen käyttöön valtakunnalliset tietovarannot ja palvelut.

Ituja Virta-projektin tuotos on jo hyvällä mallilla. Kaksi muuta tärkeää ovat • OPH:n koodistot • VRK:n henkilötiedot Koodistot-projekti etenee ja odotamme sen valmistuvan kahden vuoden kuluessa. Järjestelmämme hyödyntäisi joko suoraan koodistotietoja verkon kautta tai lokaalisti kunhan koodistodata saataisiin ylläpidettyä masterdata-paikasta.

Opiskelijan henkilötietojen sijaintipaikka • Emme enää haluaisi ylläpitää tietoja lokaalisti, koska ajantasaisemmat tiedot ovat Väestörekisterikeskuksessa. • Nykyinen vrk-tietojen välitystekniikka (erämuotoinen, välikäden kautta hoidettu, erittäin harvoin hoidettu) ei vastaa tarpeita. • Luonnollisesti olemme varautuneet pitämään yllä ei- suomalaisten henkilötietoja omassa tietokannassamme. • Tiedon suojaukset voivat olla ristiriitaisia tai puutteellisia.

Välitystekniikkavaihtoehto • Jos suora ylläpito vrk:n järjestelmistä ei jostain arvattavissa olevasta tai arvaamattomasta syystä ei onnistu, niin ehdotamme, että valtakunnallisen tietovarannon yhteyteen tehdään opiskelijatietopalvelu, jota uudet opintohallintajärjestelmät käyttävät. • Ylläpito tapahtuisi vain tietovarannon ja vrk:n välillä.

Perusteluja • Tavoitettamme voidaan katsoa kahdelta kantilta: • julkishallinnon tietovarantojen avaaminen ja • master datan hallinta. Lisäksi painotamme, että julkishallinnossa pitäisi välttää moninkertaisten henkilörekisterien käyttöä. Suomen kansalaisesta on lukuisia henkilötietoesiintymiä, jotka kertaantuvat iän, opiskelupaikan, asuinpaikan, työpaikan tms muutosten johdosta. Osaltamme haluamme vähentää taakkaa.

Turvallisuus • Tavoitteemme kuitenkin on, että uudet järjestelmät ovat yksikertaisempia, halvempia ja turvallisempia. • Turvallisuuden otan erityisesti esiin sen takia, että opiskelijatietojen osalta korkeakoulut eivät tallettaisi enää henkilötunnusta omaan tietokantaansa vaan käyttäisimme Virta-projektissa kaavailtua opiskelijatunnusta. Opiskelijatunnus yhdistettäisiin hetuun vain, kun hetu täytyisi olla mukana esimerkiksi viranomaisraportoinnissa tai todistusta tai vastaavaa kirjoitettaessa.

3.2. Avoin tieto ja tiedon yhteiskäyttö • Tiedon avaamisen periaatteet on hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksessä julkisen sektorin digitaalisten tietoaineistojen saatavuuden parantamisesta ja uudelleenkäytön edistämisestä ( ). • Keskeisimmät julkisen hallinnon tietovarannot tulee olla avoimesti saatavilla verkosta vuoden 2014 loppuun mennessä • Tiedot pyydetään käyttäjältä ja tallennetaan vain kertaalleen yhteen paikkaan, josta ne ovat koko julkisen hallinnon käytettävissä • Palveluiden kapasiteetti ja saatavuus mitoitetaan siten, että kaikki julkisen hallinnon toimijat voivat käyttää rajapintoja osana järjestelmäarkkitehtuuriaan tallentamatta perusrekisterien tiedoista kopioita omiin tietojärjestelmiinsä. Palvelut ja tiedot käytössä. Ehdotus julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisen strategiaksi 2012 – VM,

Kansallisen palveluarkkitehtuurin luominen • ICT-2015 –työryhmä: kriittiset polut • Avoin palvelujärjestelmä • Palveluita viranomaisten välisistä rajoista riippumatta • Perusta jo 06/2013