JATKUVAN AWGN-KANAVAN KAPASITEETTI — SHANNON-HARTLEY -LAKI

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen
Advertisements

Kehäantennit Looppi, silmukka
Luku 1. Siirtotekniikan käsitteitä – Taajuus
Good Karma = Hyviä Seurauksia
ASK - Amplitude Shift Keying Timo Mynttinen1 ASK-Amplitude Shift Keying •Otetaan erikoistapauksena tilanne, jossa informaatiosignaalina s(t) on kantataajuinen.
Tietoturvallisuuden huonetaulu
Tiedonsiirronperusteet
ATTRIBUUTTITARKASTUS
Tavoite Oppia seuraavat asiat •Yksikkö Beli, desibeli •Analoginen signaali •Digitaalinen signaali •Diskreettiaikainen signaali.
Äänen pakkaaminentMyn1 Äänen pakkaaminen •Äänen enkoodaaminen ja mahdollinen pakkaaminen on ratkaistava jotenkin monissa arkipäivän sovelluksissa ja tuotteissa:
BINÄÄRISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT
JOHDANTO VIRHEENKORJAAVAAN KOODAUKSEEN ─ KANAVAKOODAUSMENETELMÄT
LÄHTEENKOODAUS.
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
TURBOKOODAUS.
TIETOLIIKENNETEKNIIKKA II A KURSSI DIGITAALISEN TIEDONSIIRRON PERUSTEISTA Kari Kärkkäinen Tietoliikennelaboratorio, huone TS439, 4. krs.
RADIOKANAVAT.
Tietoliikennetekniikka II AKari KärkkäinenOsa 27 1 (12) KAISTANLEVEYDEN JA TEHON KÄYTÖN KANNALTA OPTIMAALINEN MODULAATIO — TRELLISKOODATTU MODULAATIO.
MONITIE-ETENEMISEN AIHEUTTAMA HÄIRIÖ
Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Timo Mynttinen1 Yhdistetty M-ary ASK ja M-ary PSK Tähän asti on kerrallaan käytetty yksinomaan joko amplitudia, taajuutta.
M-ary Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Phase Shift Keying M-ary FSK:ssa huomattiin, että on mahdollista lähettää kaksi tai useampi symbolitila.
INFORMAATIOTEORIA & KOODAUS TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
Tietoliikennetekniikka II AKari KärkkäinenOsa 24 1 (10) LOHKOKOODATUN JA KOODAMATTOMAN JÄRJESTELMÄN SUORITUSKYKYJEN VERTAILU.
KANTATAAJUINEN BINÄÄRINEN SIIRTOJÄRJESTELMÄ AWGN-KANAVASSA
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
FSK-Frequency Shift Keying
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
Tiedon esittäminen.
SOLUKKORADIOJÄRJESTELMÄT
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Pienin ja suurin arvo suljetulla välillä
Raja-arvon määritelmä
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA 4.DIVERGENSSI JA DIVERGENSSI TEOREEMA.
1. Usean muuttujan funktiot
Vaihemodulaatio Vaihemodulaatio ja taajuusmodulaatio muistuttavat suuresti toisiaan. Jos moduloidaan kantoaallon vaihekulmaa, niin samalla tullaan moduloiduksi.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Mark Mehtonen Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / 1 Tarjontaketjun hallinta ja sähköinen kaupankäynti.
3.1. DERIVAATAN MÄÄRITELMÄ
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
PSK - Phase Shift Keying Timo Mynttinen1 PSK-Phase Shift Keying PSK:ssa informaatio koodataan moduloidun signaalin hetkelliseen vaihekulmaan. Tavallisesti.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 9 - Jaakko Niemi Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Virittäminen (Tuning) s
Kymmenkantainen logaritmi
Liike Nopeus ja kiihtyvyys.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 2 - Jirka Poropudas Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / 1 Bayes-verkoista s
INFORMAATIOTEORIAN JA KOODAUSMENETELMIEN PERUSTEET
2. MÄÄRÄTTY INTEGRAALI Pinta-alan käsite Kirja, sivut
Neperin luku e ja funktio y = ex
Funktion jatkuva kohdassa x = x0 joss
Luonnollisen logaritmifunktion derivaatta
MULTIPLEKSOINTIMENETELMÄT FDM, TDM, CDM JA QM
TURBOKOODAUS Miten turbokoodaus eroaa konvoluutiokoodauksesta? A Tietoliikennetekniikka II Osa 26 Kari KärkkäinenSyksy 2015.
KANTOAALTOMODULOIDUN KAISTANPÄÄSTÖSIGNAALIN (BANDPASS) JA KANTATAAJUISEN (BASEBAND) SIGNAALIN AMPLITUDISPEKTRIT A Tietoliikennetekniikka II Osa.
ANALOGISET PULSSIMODULAATIOT PAM, PWM JA PPM Millä eri tavoilla signaalinäyteet voidaan esittää & koodata? A Tietoliikennetekniikka I Osa 20 Kari.
SYMBOLIVIRHETODENNÄKÖISYYDESTÄ BITTIVIRHETODENNÄKÖISYYTEEN
Amplitudimodulaatio Amplitudimodulaatiossa moduloiva signaali muuttaa kantoaallon voimakkuutta eli amplitudia. Kantoaallon taajuus pysyy koko ajan samana.
INFORMAATIOTEORIA & KOODAUS TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
BINÄÄRISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
Luku 8 binääriset tiedonsiirtomenetelmät
KVANTISOINTIKOHINA JA AWGN-KOHINAN vaikutus PULSSIKOODIMODULAATIOSSA
LUKU 7 TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
LUKU 1 TIETOLIIKENNEJÄRJESTELMIEN ANALYYSI
KANTATAAJUINEN BINÄÄRINEN SIIRTOJÄRJESTELMÄ AWGN-KANAVASSA
LOHKOKOODATUN JA KOODAMATTOMAN JÄRJESTELMÄN SUORITUSKYKYJEN VERTAILU
MONITILAISET TIEDONSIIRTOMENETELMÄT TÄRKEIMPIEN ASIOIDEN KERTAUS
KAISTANLEVEYDEN JA TEHON KÄYTÖN KANNALTA OPTIMAALINEN MODULAATIO — TRELLISKOODATTU MODULAATIO (TCM) A Tietoliikennetekniikka II Osa.
Esityksen transkriptio:

JATKUVAN AWGN-KANAVAN KAPASITEETTI — SHANNON-HARTLEY -LAKI

Shannonin 2. teoreema ─ kanavakoodausteoreema Shannonin 2. teoreema olettaa kanavan muistittomuuden eli symbolien välisen riippumattomuuden, eli kukin symboli kärsii kohinasta muista symboleista riippumatta. Lisäksi tiedonsiirtoon on käytettävissä tarvittaessa mielivaltaisen pitkä aika (esim. virheenkorjaava kanavakoodi voi kestää hyvin kauan). Teoreema on vain olemassaoloteoreema, eikä konstruktiivinen, ts. se ei kerro miten nuo koodit löydetään. Shannonin 2. teoreema (kanavakoodausteoreema): Olkoon diskreetin muistittoman kanavan kapasiteetti C ja olkoon siihen liitetyllä lähteellä positiivinen informaationopeus R siten, että R < C. Tällöin on olemassa koodi, jota käyttäen lähteen symbolit voidaan siirtää mielivaltaisen pienellä virhetodennäköisyydellä (ts. PE  0) kohinaisen kanavan yli. Seuravaksi määrittellään jatkuvan kanavan kapasiteetti hieman eri tavalla kuin kaavassa C = max[I(X;Y)] diskreetille kanavalle. Shannon-Hartley-laki on informaatioteorian tunnetuin kaava:

Shannon-Hartley -laki Logaritmin kantaluku = 2! Jatkuvan kanavan kaistanleveys on B Hz ja AWGN-kanavan SNR on S/N. Kaavan (10.46) kapasiteetin yksikkö oli [bittiä/symboli], mutta Cc:n [bittiä/sekunnissa]. Voidaan päätellä kaistanleveyden ja lähetystehon (ts. SNR:n) välisen kaupankäynnin mahdollisuus. Kohinattomassa (N = 0) kanavassa SNR =   Cc =  nollasta poikkeavalle äärelliselle kaistanleveydelle! Kohinan läsnäollessa (SNR < ) kapasiteettia ei voida kasvattaa mielivaltaisen suureksi vain kaistanleveyttä lisäämällä! Jos Shannonin raja ylitetään jollakin (Eb/N0,Rb,B) -kombinaatiolla, ei ole enää mahdollista saavuttaa mielivaltaisen pientä virhesuhdetta (PE  0) AWGN-kanavassa millään modulaation ja virheenkorjaavan koodauksen yhdistelmällä. Pian osoitetaan, että Eb/N0 täytyy olla aina suurempi kuin –1,6 dB (ns. Shannonin ”vesiputousraja”), jotta PE  0.

Shannon-Hartley -laki PE ≠ 0 PE  0

Esimerkki

AWGN-KANAVAN KAPASITEETTI ERI PARAMETRISUUNNISTA TARKASTELTUNA

C = max[I(X;Y)] SNR:n (z = Eb/N0:n) funktiona BSC -kanavan siirtotn. perusteella (BPSK:n PE -arvon) on laskettu kaavan C = max[I(X;Y)] kapasiteetti yksiköissä [bit/symb]. Opetus: Kun PE  0, niin C  1

Kapasiteetti vs. SNR ─ Kaistanleveys vakio Opetus: Kun SNR (Eb/N0)   (ts. kohinaton tilanne), niin C   äärellisellä kaistanleveydellä. Opetus: Jos kohinaa, tms. ei olisi, niin periaatteessa kaikki digitaalinen tietoliikenne mahtuisi 1 Hz kaistalle!

Kapasiteetti vs. Kaistanleveys ─ SNR vakio Opetus: Vaikka W  , niin kapasiteettiarvon kasvu saturoituu kohinan vaikuttaessa (SNR << ). Se kasvaisi rajatta, jos SNR = .

Parametrien SNR (Eb/N0), W ja C keskinäinen riippuvuus Opetus: 3D-esitys havainnollistaa parametrien SNR, W ja C välisen riippuvuuden ja järkevän toiminta-alueen.

Shannon –1,6 dB:n rajan johto Ajatellaan toimittavan kapasiteetirajalla, eli Rb = Cc. Lasketaan paljonko Eb/N0:n on silloin oltava, jotta PE  0: Optimaalisella järjestelmällä (kun Rb = Cc) Eb/N0 lähestyy raja-arvoa –1,6 dB, kun kaistanleveys B kasvaa rajatta. Rajakäyrä jakaa (Eb/N0,Rb/B) -tason kahteen alueeseen. Alueessa Rb  Cc voi PE  0, mutta alueessa Rb > Cc PE ≠ 0 aina. Kiinnostavassa toiminta-alueessa Rb < Cc tarvitaan signaaliteho S  RbN0Wln2, jotta Eb/N0  –1,6 dB. Tuota aluetta kutsutaan tehorajoitetuksi alueeksi.

Shannon-Hartley -laki (Eb/N0,Rb/B) -tasossa B täällä pieni  kaistarajoitettu tapaus. Kaistanleveyttä rajallisesti käytettävissä. Tarvitaan suuri lähetysteho (Eb/N0). B täällä suuri  tehorajoitettu tapaus. Kaistanleveyttä paljon käytettävissä. Pärjätään pienellä lähetysteholla (Eb/N0). Normaali toiminta-alue. Tällä alueella voi PE  0. Tällä alueella PE ≠ 0 aina.

Tehorajoitetut vs. kaistarajoitetut järjestelmät Käytettävissä oleva teho (SNR) ja kaistanleveys ovat tiedonsiirron kaksi perusresurssia, jotka ohjaavat järjestelmätyypin valintaa. Shannon-Hartley -lain perusteella voidaan päätellä kaupankäyntimahdollisuus tehon ja kaistan välillä. Järjestelmät voidaan siis jaotella tehorajoitettuihin ja kaistarajoitettuihin järjestelmiin. Tehorajoitettu tilanne on mm. avaruussovellus (satelliitit, luotaimet). Niissä käytetään aaltomuotoja, jotka ovat signaaliavaruudessa mahdollisimman kaukana toisistaan (esim. ortogonaalinen MFSK tai BPSK), jotta kohinan suuren varianssin vaikuttaessa (suhteessa signaalivektorin pituuteen) voidaan tehdä luotettavia symbolipäätöksiä. Tällöin käytettävissä oleva kaista ei ole ongelma. Tilaajajohtomodeemi on selvästi kaistarajoitettu sovellus. Silloin käytetään symboliaaltomuotoja, jotka ovat 2-ulotteisessa signaaliavaruudessa lähellä toisiaan (esim. QAM, MPSK). Kohinan varianssi kompensoidaan lähetystehoa lisäämällä (vektorien välinen euklidinen etäisyys kasvaa, kun amplitudi kasvaa; esim. MPSK:n I/Q-diagramminn säde kasvaa).

Tehorajoitettu järjestelmä MFSK-modulaatiolla PE-käyrät (vesiputouskäyrät) ohittavat Shannonin rajan oikealta. Käyrät lähestyvät M-tasoisilla ortogonaalisilla modulaatioilla rajaa, kun M  , MFSK vastaa efektiivisesi tehokasta virheen korjaavaa koodausta. Myös vaihemodulaation ja virheen korjaavan koodauksen yhteisvaikutuksella lähestytään Shannonin –1,6 dB -rajaa. On siis erilaisia keinoja lähestyä rajaa, joko modulaatiolla, tai kanavakoodauksella tai niiden sopivalla yhdistelmällä. Jokainen ”temppu” siirtää laskettavissa olevan dB -määrän käyrää vasemmalle koti -1,6 dB:n rajaa.

Kaupankäynti PB:n, Eb/N0:n ja R/W:n välillä (S)

Kaupankäynti PB:n, Eb/N0:n ja R/W:n välillä (S) Kuvassa on tarkasteltu erilaisia kaupankäyntejä (Eb/N0,PB) ja (Eb/N0,R/W) -tasoissa (G = gained, C = cost, F = fixed). Kaupankäyntiä joudutaan miettimään järjestelmäsuunnittelussa.

KAISTAN KÄYTÖN TEHOKKUUS (S)

Ortogonaalinen vs. monivaiheinen signalointi (S) Kaupankäyntitarkasteluissa bittinopeus R normalisoidaan kanavan kaistanleveydellä W. Suhde R/W ─ jonka yksikkö on [bit/s/Hz] ─ kuvaa suhteellista kaistanleveyttä, eli kaistankäytön tehokkuutta. Se riippuu karkeasti ottaen parametriarvosta k = log2M ja tarkkaan ottaen myös siitä onko kyseessä MPSK- vai MFSK, ja edelleen siitä onko koherentti vai epäkoherentti MFSK (kantoaaltojen taajuusero vaikuttaa arvoon). Oppikirjoissa esiintyy hieman erilaisia määrittelykaavoja kaistankäytön tehokkuudelle, joten eri lähteistä peräisin olevissa numeroarvoissa ja kuvaajissa saattaa esiintyä pieniä eroja. BPSK ─ 1 bit/s/Hz, QPSK ─ 2 bit/s/Hz, 8PSK ─ 3 bit/s/Hz, 16PSK ja 16QAM ─ 4 bit/s/Hz (Sklarin kirjan määritelmän mukaan). MFSK:lla se on puolestaan murto-osia, kuten 1/2, 1/3,1/4, jne.. Kun R ja PB vakioina, MFSK:n kaistanleveys kasvaa (tarvitaan enemmän ortogonaalisia kanto-aaltoja, joilla on sopiva taajuusväli). MFSK vastaa efektiivisesti tehokasta virheen korjaavaa koodausta, mutta paljon huonommalla kaistan käytön tehokkuudella.

Ortogonaalinen vs. monivaiheinen signalointi (S) Kuvaajat on piirretty arvolle PB = 10–5 Yhdellä pistetaajuudella/kaistalla voi toimia kaksi ortogonaalista signaalia häiritsemättä toisiaan. BPSK ja QPSK saavuttavat saman virhetodennäköisyyden samalla SNR-arvolla, kun verrataan samalla bittinopeudella toimivia järjestelmiä.