Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Advertisements

Sademetsistä palmuöljyplantaaseille Norman Jiwan tarina Indonesiasta 1.Pohdi, miten Norman Jiwan elämässä näkyvät ekologisen velan vaikutukset? 2.Mitä.
Kansainvälisen diakonian pohja on Raamatussa
Materiaalit on tuottanut Maan ystävät ry ”Globaalia ympäristökasvatusta- ekologinen velka jäsentämässä Pohjoisen ja Etelän tasa-arvoisempia suhteita”
Suomen haasteet globaalitaloudessa I •Suomalainen kasvu- ja sivistysprojekti on menestystarina… •…mutta sitä ei voida sellaisenaan jatkaa •Kaikki historia.
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Koti On Paras SLU –alueiden perheliikuntahanke KOTIPA.
Mikä on paremmin kun hanke päättyy 2016? Mikä on muuttunut 2018 kun hankkeen päättymisestä on kulunut vuosi? Missä partneriryhmän ulkopuolella tuotteet.
1 Mikä on kohtuullista maapallolle? Riittääkö kohtuus kaikille -seminaari Pääsihteeri Leo Stranius.
Kestävä kehitys 1  Jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta  Maailmanlaajuisesti  Alueellisesti  Paikallisesti  Tavoitteena turvata hyvät elämisen.
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Kulutuskarkuruus elämänpoliittisena valintana – mikä motivoi vähän kuluttavan elämäntavan valinneita? Uusi elämä –hankkeen avausseminaari Tuuli.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Ympäristöterveys.
Ilmasto-oikeudenmukaisuus Kuva: Friends of the Earth International.
Kylässä kehitysmaissa Kohtuuden jäljillä globaalissa Etelässä
Ympäristöoikeudenmukaisuus
Globaalia riippuvuutta – Mitä on kehityspolitiikka? Heini Utunen FM, YTK Koli
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Kaivosten sosiaaliset vaikutukset Pohjoiskalottikonferenssi, Kiiruna Kestävä kehitys Yliopistonlehtori Leena Suopajärvi, Lapin yliopisto.
Nokian kaupungin strategia
Nykyajan talous, ympäristö ja väestö:
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Luonnonvarat Ja Bruttokansantuote
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Väder- och Klimatförändringar
VÄESTÖMAANTIETOA Väestön määrään vaikuttavat: 1. Syntyneisyys
Tarina - ikiaikainen tapa kertoa asioista!. Ihmiskunta on aina kertonut tarinoita: leirinuotioilla, satujen muodossa, elokuvissa, tv-sarjoissa, kolumneissa,
SUOMI Suomi on tasavalta Pohjois-Euroopassa. Se rajoittuu lännessä Ruotsiin, pohjoisessa Norjaan ja idässä Venäjään. Pinta-alaltaan Suomi on Euroopan maista.
Kansalaisjournalismi on vapaaehtoistyötä, uuden oppimista ja tunnetta siitä, että on osa suurempaa yhteisöä Sampsa Kiianmaa Vehmas Assembly CC.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
© Sauli Rouhinen 1 SUOMEN KANSALLINEN KESTÄVÄN KEHITYKSEN STRATEGIA (2006) Sauli Rouhinen, YM Valikoituja otoksia, joita on käytetty tausta-aineistona.
Hurtig Te1 Ympäristöterveys. Ympäristön terveyteen vaikuttavat tekijät: 1. Fysikaaliset: melu, tärinä, säteily, kuumuus, kylmyys 2. Kemialliset:
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Kansainvälinen kauppa
Kierrätyksen etiikka.
TUOTANNONTEKIJÄT.
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Köyhyys maailmassa.
3 Minuudessa on kaksi puolta
Kaupungistuminen Kaupungeissa elää puolet maapallon väestöstä
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Palkansaajien ja yrittäjien korvatut työtapaturmat yhteensä
Hyvinvointia kestävästi
SIIRTOMAAVALLAN PURKAUTUMINEN
Väestönkehityksen näkymät
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
KÖYHYYS.
Luonnonvarat Luonnonvaroja on uusiutuvia ja uusiutumattomia
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Talouskasvun hidastuminen: historia ja tulevaisuus
Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?
Vaikuta lähivesiin – vesistökunnostusseminaari
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Maaseuturahasto vuosi 2018
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
Miten seura-arjessa voidaan ottaa ympäristö huomioon
Jakso V Taitoaukeama: pilakuvatehtävä.
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
Voimaa arkeen II Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus
TUOTANNONTEKIJÄT s
Vihreä lippu & vasu Kuinka Vihreä lippu -toiminta tukee valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman toteutusta?
Esityksen transkriptio:

Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle

Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella on oikeus yksityisautoon 4.Turkki on kehitysmaa 5.Paras tapa luoda hyvinvointia kehitysmaissa on lahjoittaa rahaa

Teollisuusmaa, Teollistunut kehitysmaa, Kehitysmaa

Kuvien todellisuudet

Tambogranden tarina: (i) Mistä tekijöistä luonnonrikkaan Perun köyhyys voi johtua? (ii) Miten paikallisten viljelijöiden elämä olisi muuttunut kaivoshankkeen toteutuessa? (iii) Miten Tambogranden kansaliikkeen kuvaaminen eroaa perinteisestä kehitysmaajournalismista?

Ekologinen velka tarkoittaa: Kaksi ulottuvuutta (i) Ihmiskunnan ylikulutuksen aiheuttamaa velkaa maapallolle (ii) Teollisen Pohjoisen Velka globaalille Etelälle (jatkuva prosessi, joka ylläpitää maapallon tuotannon ja kuluttamisen rakenteita)

Ekologisen velan päivä

Ekologinen velka muodostuu: - Siirtomaavallan aikana haltuunotetuista luonnonvaroista, joita ei ole koskaan korvattu - Paikallisille asukkaille ja luonnolle tuhoisten hankkeiden rahoittamisesta - Veloista, joita peritään luonnonvarojen kustannuksella - Jatkuvasta alihinnoiteltujen luonnonvarojen käytöstä ja hyödyntämisestä Pohjoisen elämäntavan ylläpitoon

Ryhmätehtävä: + Tulkitse, miten sarjakuvasi liittyy tunnilla käsiteltyihiin teemoihin? + Miten Suomessa voidaan tukea Tambogranden tapaisia kansanliikkeitä