Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jakso V Taitoaukeama: pilakuvatehtävä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jakso V Taitoaukeama: pilakuvatehtävä."— Esityksen transkriptio:

1 Jakso V Taitoaukeama: pilakuvatehtävä

2 Taitoaukeama: pilakuvatehtävä
Oheinen pilakuva on vuodelta Kuvan yläosassa lukee ”Rotuun perustuva apartheid on kuollut! Kauan eläköön taloudellinen apartheid!” Kuvien sisällä lukee ”Etelä-Afrikka eilen ja tänään”. Kivissä lukee: rasismi, segregaatio, suuryritysten valta, yksityistäminen. Alaosassa todetaan: ”Vanha viini, uusi pullo!” ja ”Chateau Apartheid vastaan Cabernet Globalisaatio”. Tehtävät a) Tulkitse kuvan sanoma. (8p) b) Kuvan nimi on Uusi parannettu Apartheid. Miten väittämää voi perustella Afrikan näkökulmasta? (12p)

3 a) Tulkitse kuvan sanoma. (8p)

4 • Piirtäjän mielestä rotuun perustunut rotusorto on
päättynyt, mutta tilalle on tullut taloudellinen sorto. Aikaisemmin Etelä- Afrikassa valkoinen yläluokka riisti ja eristi mustia. -Kuvan symboliikka eli suuren kiven pyörittäminen ylämäkeen tarkoittaa sitä. Nyt tämä sorto on loppunut, mutta tilalle ovat tulleet suuryritykset, jotka samalla tavalla riistävät mustia. Voitot menevät yhä edelleen valkoisten taskuun. Piirtäjä ottaa kantaa globalisaatioon ja väittää sen orjuuttavan Afrikkaa. Alareunan dialogit tukevat kuvan tulkintaa.

5 Kuvan nimi on Uusi parannettu Apartheid
Kuvan nimi on Uusi parannettu Apartheid. Miten väittämää voi perustella Afrikan näkökulmasta? (12p) Vaikka Afrikan valtiot ovat itsenäistyneet, ne ovat usein riippuvaisia vanhoista emämaistaan esim kauppasuhteiden ja sijoitusten kautta. Saadakseen sijoituksia afrikkalaiset joutuvat tekemään myönnytyksiä, esim. antamaan verohelpotuksia. Yritykset tuovat tehtaitaan Afrikkaan, koska palkka- ym. kustannukset ovat alhaiset ja uutta työvoimaa on helposti saatavilla huonommallakin palkalla.

6 Monissa Afrikan maissa on paljon luonnonvaroja, mutta niitä hyödynnetään ulkomaisilla varoilla, jolloin myös voitot menevät ulkomaille. Afrikassa on kuitenkin vauraita omistajia, jotka hyötyvät tilanteesta ja tietyllä tavalla siis alistavat muita afrikkalaisia. Etelä-Afrikassa ovat monet asiat, kuten yhteiskunnallinen eriarvoisuus, pysyneet ennallaan. Globalisaatio alistaa afrikkalaisia (ja monia muitakin) ja saa aikaan samat tulokset kuin apartheid. Globalisaatiolla on ollut Afrikassa myös positiivisia vaikutuksia: terveydenhoitoa, koulutusta, infrastruk tuuria, uutta teknologiaa……


Lataa ppt "Jakso V Taitoaukeama: pilakuvatehtävä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google