Osaamisen kehittäminen, neuvonta ja ohjaus työelämässä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN HAKEMINEN
Advertisements

Uusyrityskeskus • Vastuu perustamisneuvonnasta Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategian mukaisesti • Vuodessa asiakaskäyntejä yli.
Jäsenyritykset  Yli jäsenyritystä - elinkeinoelämän suurin järjestö  Yksinyrittäjiä ja työnantajayrityksiä, kotimarkkinayrityksiä.
Työ- ja elinkeinokeskus HÄMEEN TE-KESKUS APUNA YRITYKSESI OMISTAJANVAIHDOKSESSA Loppi Hannele Heikkinen Sukupolvenvaihdosten edistäminen ja.
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Rahoitus- ja tukiklinikka 2012 Työharjoittelu ja palkkatuki rekrytoinnin apuna Hämeenlinnan seudun TE-toimisto Raatihuoneenkatu 11.
Tuki-info 2014 Tuki-info Vihti Lohja
Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen.
DRAIVI Primus Yritysten ja oppilaitosten yhdistäjänä.
Uudenmaan Yrittäjät Yritysten ilta – Kerava Menesty sähköisessä liiketoiminnassa! Kerava Vpj. Ritva Lill-Smeds ja Tj. Petri Graeffe.
Pk-yritysten Suhdannenäkemys Marraskuu 2009 Suomen Yrittäjät.
Jukka Ollila | Novago Yrityskehitys Oy Yritystalo BusinessLohjan ensimmäinen vuosi.
osaava harjoittelija kilpailukyvyksi •Kaksi mahdollisuutta kv-harjoittelussa •Ottaa kansainvälinen harjoittelija –Kansainvälistyminen kotimaassa –Erityistä.
PK-kehittämispalvelut
Tiedätkö, mitä aloittavan yrittäjän tulee tietää?
Välityömarkkinoiden Toimijakartta
TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON TYÖNANTAJAPALVELUT
Osaava Uusimaa Työpaja Kooste organisaatioiden osaamistarpeista.
• Verkostossa mukana: –Tampereen Aikuiskoulutuskeskus –koordinoi – Salon seudun aikuisopisto – Vaasan aikuiskoulutuskeskus – Pohjois-Satakunnan Aikuiskoulutuskeskus.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Nuorten palvelut Reimari 3
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
Finna tiedonhankinnassa : case LAMK
Anne Leppänen, Hannele Torvinen & Seija Koskela
Yleiskatsaus toimialan näkymistä Ennakointikamari Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
TYÖPAIKALLA OPPIMINEN YRITYKSISSÄ Yrityksessä on ollut viimeisen vuoden aikana työpaikalla oppija tai oppijoita Lähde: PK-yritysbarometri,
Yhteistyö Varsinais-Suomessa Miksi yhteistyötä Koko toiminta perustuu verkostotyöhön Tehokkaampi toiminta Parempaa asiakaspalvelua.
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
Työhönvalmentajan käyttö henkilöstön palkkaamisessa
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Yhteishankintakoulutuksesta apua rekrytointiin
Helsinki/Kluuvi 1 Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoilla –työnantajanäkökulmia Helsingin Kluuvin TE-toimistosta Riitta Ylätalo työvoimaohjaaja,
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
Yrityskehittäjävalmennus (KEKO)
HYVÄ-DIILI luonnos /pj HYVÄ DIILI –VERKOSTO Opso-järjestäjien hallitus /Luonnos SUOMEN OPPISOPIMUSKESKUSTEN.
SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI 7/2012 MAAHANMUUTTAJAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA N=1153.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Ikääntyvä työntekijä työelämässä
Työllisyys, osaaminen, osallisuus - Miten kehittämistä jatketaan Välkkeen jälkeen? Rakennerahastoasiantuntija Jaana Niemi
TRIANGLE Avoin ammattiopisto-teemaryhmä
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Sairaaloiden tuottavuus 2012 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2012 – Tilastoraportti 2/2014.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Tarvasjoen kunta – liitoskumppaneiden painelaskelmat HT Eero Laesterä
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS–JA PALVELUTEHTÄVÄ hanke-esittely: Työelämäohjauksella voimavarat käyttöön ja tukea kehittämistyöhön VOIMIKS -hanke Sirkka Peltola.
Kuuluu valtakunnalliseen Opin ovi –perheeseen Toiminta-aika Toimijat: Länsirannikon koulutus Oy WinNova Satakunnan koulutuskuntayhtymä.
Pääotsikko Lisää alaotsikko tähän Vantaan kaupunki Sosiaali- – ja terveyspalvelut VammaispalvelutTyöllistämispalvelut.
Työyhteisöhaastattelujen yhteenveto. Työyhteisöt: -haastateltu huhti-kesäkuussa työyhteisöjen esimiehiä, henkilöstöpäälliköitä, työnantajia, yrittäjiä.
Kari Blomberg Kone- ja metallituoteteollisuus toimitusjohtaja
Asiallinen aamiainen Vauhtia myyntiin sähköä markkinointiin Tornio – Kemi Paula Aikio-Tallgren, puheenjohtaja Länsipohjan Yrittäjät.
” Osaavana pidempään työelämässä”
Opin Ovi -hankkeet OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
Työantajan näkökulmaa nuorten palkkaukseen ja oppisopimukseen TEM
© Turun Oppisopimustoimisto 2009 Nappaa Nuori Töihin oppisopimuskoulutuksella Varsinais-Suomessa joka kolmas päivä yksi nuori työllistyy oppisopimuksella.
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Pirkanmaan koulutus- ja työmarkkinoiden tulevaisuus Tulevaisuus Pirkanmaalla -ennakointikoulutus Jari Järvinen Foredata Oy
Puurakentamisen verkko- osaamiskeskus
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Turvallisuusosaamisen kehittäminen Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemianteollisuus ry.
Aikuisohjaus työelämän voimavarana – Maakunnallista verkostoyhteistyötä aikuisten ohjauspalveluiden kehittämiseksi – Suvi Lehto-Lavikainen,
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
Satakunnan TE-toimisto
TE-toimiston yrityspalvelut
MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KUNTOUTUS -TYÖPAJAN KOOSTE
Rakennerahastohaun painopisteet
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

Osaamisen kehittäminen, neuvonta ja ohjaus työelämässä Taina Piispa Opin Ovi -projekti

PK-yritysten/yrittäjien haastattelut Esitysmateriali perustuu PK-yritysten/yrittäjien haastatteluihin pääkaupunkiseudulla sekä Keski-Uudellamaalla syksyllä 2009 Yritysten toimialat: autotarvikkeiden maahantuonti- ja tukkuliike/varastotoiminnot, rakennusmaalaus ja korjausrakennus, kaupan ala (käyttötavarat), tuotekehittely (terveydenhuollon/urheilu –tuotekehittely ja valmistus, teollisuus/kangas- ja lankatukkukauppa, siivous- ja kiinteistöhuolto, ravintola- ja cateringala, sähköasennus- ja huolto, apuvälineiden korjaus- ja huolto, kiinteistö- ja maakauppa 3.4.2017

Henkilöstön osaamisen kehittämistarpeet PK-yrityksissä Työnjohto ja ryhmäohjaustaidot, erityisesti varasto-, rakennus-, kaupan-, myyntialoilla – uusi sukupolvi tarvitsee varmuutta ja vakuuttavuutta esimiestehtävissä Ryhmän johtaminen yhtä tärkeää kuin busineksen tekeminen Työlainsäädännön perusteet työnjohtotehtävissä oleville Työelämävalmiudet, työelämän pelisäännöt, erityisesti nuorille työelämään tuleville ja työelämässä oleville sekä maahanmuuttajille Autoalan erityisosaaminen mm. erikoiskaluston asennustehtävät, osaajia ei juurikaan ole uuden sukupolven työntekijöissä 3.4.2017

Henkilöstönosaamisen kehittämistarpeet PK-yrityksissä Markkinointi- ja myyntitaidot Maahanmuuttajien kielitaito – erityisesti asiakaspalvelutehtävissä Kasvuyrityksissä – uudenlaisten tuotteiden kehittelyssä yms. työskentele korkeasti koulutettuja ja yhteistyötä tehdään yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa – kehittämistarpeita lähinnä markkinointi- ja myyntitaidoissa Siivousalalla nyt saatavilla osaavaa henkilöstöä, osaamisen kehittäminen ei niin akuutti kysymys – koulutusta järjestetään ja tarjotaan kyllä henkilöstölle 3.4.2017

Osaamisen kehittämistarpeita mikroyrityksisssä Yrittäjän oman osaamisen kehittäminen ja laajentaminen toimialan mukaan tai uudelle toimialalle Yritystoimintaan liittyvää osaamisen kehittämistä Sukupolvenvaihdokseen liittyvää koulutusta ja tietoa Verkosto- ja verkostoitumisen taidot 3.4.2017

Henkilöstökoulutus yrityksissä Oppisopimus – erityisesti käytetään rakennus-, kaupan-, ja tukkukauppa/varastoalan yrityksissä Erilaisia kursseja järjestetään ammattialoittain mm. kaupan alalla – keskusliikkeet järjestäjänä Muutoskoulutusta (vain yhdessä haastatellussa yrityksessä), tarvetta olisi Koulutuksen järjestämisessä on tehty yhteistyötä paikallisten ammattioppilaitosten ja aikuiskoulutuskeskusten kanssa 3.4.2017

Neuvonta ja ohjaus yrityksissä Koulutustiedon etsimisessä käytetään verkkopalveluita, yritysten nettisivuja/Intraa – nuorempi sukupolvi hallitsee Yrityksissä ei ole juurikaan henkilöstölle ohjausta osaamisen kehittämisessä – jää useimmiten henkilön oman aktiivisuuden varaan Yrityksissä ei aina tiedetä mihin ottaa yhteyttä – ei ole aikaa paneutua tai etsiä vaihtoehtoja PK-yrityksissä ei juurikaan tehdä koulutussuunnittelua 3.4.2017

Neuvonta- ja ohjaustarpeet ja haasteet Palveluiden saatavuus/tietoisuus palveluista PK-yrityksissä tarve saada neuvontaa ja ohjausta henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitteluun, vaihtoehtojen etsimiseen ja toteutukseen Koulutus pitäisi tapahtua työelämässä – koulutus ja työnteko limittäin – systeemi joustavaksi Työntekijöiden motivaatio ja yrityksen motivaatio kouluttaa – asennekysymykset Rahoituskysymykset yrityksessä ja toimentulokysymykset yksilötasolla 3.4.2017

Koulutustarjonta yritysten näkökulmasta Tarjotaan liian valmiita koulutustuotteita ja kursseja Valmiita koulutuspaketteja markkinoidaan joihin yrityksiin jopa liikaa – koulutusorganisaatiot lähettävät mainoksia mm. sähköisesti TE-hallinto markkinoi taas liian vähän koulutusmahdollisuuksista – mielikuvien mukaan tarjonta vain työttömille Yhteishankintakoulutusta pidetään mm. yrittäjäjärjestöissä hyvänä ja edullisena vaihtoehtona 3.4.2017

Verkkopalvelut Verkkopalvelut ovat tiedon tavoitettavuudessa hyviä, mutta osaavatko ihmiset käyttää oikeita hakusanoja ym. Verkossa pitäisi olla yksinkertaistettua ja konkreettista tietoa selkokielellä Tiedon ajantasaisuus Tunnetuin ja käytetyin hakukone yrityksissä on GOOGLE Markkinoinnilla ja opastuksella olisi merkitystä, miten tietoa haetaan/löydetään 3.4.2017

Mistä PK-yritykset/yrittäjät hakevat neuvoa ja palvelua Suomen Yrittäjiltä: neuvontapuhelin, nettisivut Paikallisista yrittäjäyhdistyksistä/asiamiehiltä Kauppakamarista Omista yrittäjäverkostoista TE-keskuksista (ELY)/TE-toimistoista Oppilaitoksista 3.4.2017

Yritysten toiveet ja tarpeet yhteiskunnan ylläpitämille neuvonta- ja ohjauspalveluille Kontakti- tai vastuuhenkilö hoitamaan yritysyhteistyötä säännöllisesti – paikallisten työmarkkinoiden tuntemus ja yrittäjien tarpeiden tunnistaminen Tiedon, ohjauksen ja neuvonnan oikea-aikaisuus ja saatavuus sekä selkokielisyys Palveluiden markkinointi ja tunnettavuus Laajempaa ”henkilökohtaistettua” palvelua yrityksille, erityisesti henkilöstön osaamisen kehittämisessä – ei pelkästään mol.fi –käyttöopastusta yrittäjille Palvelut myös työelämässä oleville 3.4.2017

Muuta yrityshaastatteluissa esille tullutta Tukimuotojen selkokielisyys (palkkatuki, työelämävalmennus, työharjoittelu, oppisopimus) – selkeät ohjeet Työvoiman saatavuus monissa yrityksissä nyt ok, rekrytointi yritysten www-sivujen kautta valmiilla lomakkeilla – opastusta lomakkeiden täyttämiseen ja nettietikettiin Erikoisosaajien rekrytoinnissa hankaluuksia (esim. erityisajoneuvoasennus) – palkkavaateet vs. yritysten limiitti maksaa, uuttaa sukupolvea ei vielä saatavilla 3.4.2017

Lopuksi Henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta tarvitaan yhä enemmän myös työelämässä – työurat, siirtymät, muutokset, osaaminen ym. Ryhmät, jotka erityisesti tarvitsevat neuvontaa ja ohjausta: heikosti koulutetut, nuoret työelämään tulevat ja työelämässä olevat sekä maahanmuuttajat, yksityisyrittäjät, rakennemuutoksessa olevat PK-yritykset Haasteita riittää TE-hallinnolle ja koulutusorganisaatioille Kiitos! 3.4.2017

Lisätietoja Taina Piispa, Opin Ovi –projekti, puh. 050 314 0023 taina.piispa@ely-keskus.fi 3.4.2017