Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä 3.12.2008 Esa Pirnes.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Advertisements

Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Kaupunkiseudun menestyksen merkit Markku Sotarauta.
Green Care – hyvinvointia maaseutuympäristöstä
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Taiteen ja kulttuurin akvaario Kulttuuri Opinto-info Taide Oma juttu Aloitus Lähteet Linkkiapaja TAIKUAKVAARIOTAIKUAKVAARIO Ritva Somerma
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Sosiologian johdantokurssi 2006 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen -ke Unioninkatu 40 Sali 1 - pe Unioninkatu 40 Sali 1 - Loppukuulustelu.
Tästäkin selvitään. Sumussa ajelehtiminen ei ole ratkaisu: Makrotalouden lupaukset eivät toteudu Teollisuuden rakennemuutos Eriarvoistuminen ja pahoinvointi.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Taide ja kulttuuri vanhustyössä Keinu taiteilijat vanhustyön arjessa väliseminaari Seppo Väänänen Uusi kehittyvä ”rajaton” ilmiö.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama
Tutkimuksen ja opetuksen rajapintoja taidealojen koulutuksessa FT Tarja Pääjoki Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 II Uusien sukupolvien vastaanotto; ja yhteisyyssuhteet Loving I Elannon.
Kaivosten sosiaaliset vaikutukset Pohjoiskalottikonferenssi, Kiiruna Kestävä kehitys Yliopistonlehtori Leena Suopajärvi, Lapin yliopisto.
Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu
Taidetoimikunnat Taiken asiantuntijoina ja vaikuttajina Esa Rantanen
ITÄINEN ALUE Oppilashuoltohankkeen esittely. Itäinen alue (Ahtialan kaupunginosa n asukasta)  Alueella on neljä päiväkotia; Ahtialan, Herrasmannin,
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
_______________________________________________________ 1999 Suvaitsevaisuuskaudet Kamppailu liikuntakulttuurin suunnasta 1880-luvulta 1920 luvulle. Urheilu.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
TYÖLLISYYTTÄ JA HYVINVOINTIA EDISTÄVÄ TAITEEN JA KULTTUURIN SENIORIAKATEMIA Helka Luttinen Projektipäällikkö Kajaanin Yliopistokeskus Aikuiskoulutus PL.
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
Historia Yhteiskuntaoppi Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmän kokous Kristina Kaihari-Salminen Opetushallitus.
UE1 syksy 2007© Anne Rongas1 Uskonto ja kulttuuri  Millä eri tavoin aihetta voisi hahmottaa?  Kulttuuri vaikuttaa uskontoon ja uskonto kulttuuriin 
Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa
VARKAUDEN KAUPUNKI VARKAUS VISIO 2012 Kehittyvä, kilpailukykyinen, ympäristöä arvostava ja kansainvälinen teollisuusseutu Turvallinen, elinvoimainen ja.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
LASTENKULTTUURI -luento
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
University of Helsinki3/29/2015 Erilaisuus kasvatuksessa Comenius-projektin tutkimuksien esittelyseminaari Professori Kirsi Tirri Käytännöllisen.
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Missio - Suomen Yrittäjien tehtävä Parantaa yrittäjien asemaa, yrittämisen edellytyksiä sekä rakentaa Suomesta yrittäjyyden yhteiskunta.
Kulttuuri osana terveyden edistämistä Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelma seminaari/kuulemistilaisuus
ASIANTUNTIJUUS (Hakkarainen, Palonen, Paavola 2002) ASIANTUNTIJUUS TIEDONHANKINTANA (mielensisäinen näkökulma) ASIANTUNTIJUUS KULTTUURIIN OSALLISTUMISENA.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Oppiaine-kokonaisuus
Kansallinen digitaalinen kirjasto Opetusministeriön kirjastopäivät Minna Karvonen.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sosiologian johdantokurssi 2005 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen Loppukuulustelu ti klo Franzenia A-Sali - Uusinta ti
MONISÄRMÄINEN HUMANISMI Keksi tähän kuva? kulttuurit taiteet traditiot yhteisöt yhteiskunnat.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Yrittäjyyden ja muiden tulevaisuuden taitojen edistäminen nykykoulussa Juho Norrena Yrittäjyyskasvatus Seinäjoki.
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Ihmisen vuoksi Tapio Korjus valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja.
ME-hengen kehittäminen
Strategiaperusta ja ohjelmat
Taide- ja kulttuuriavustukset
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Kritiikittömistä kopioijista uuden tekijöiksi
Globalisaatio s. 80-> 1. Mitä globalisaatiolla tarkoitetaan? 2. Pohdi globalisaation kehitysmaille ja niiden ihmisille aiheutuvia etuja ja haittoja (taloudelliset,
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
1. Kansalaiset - medborgare
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Esityksen transkriptio:

Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes erikoissuunnittelija kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osasto opetusministeriö

Kulttuurin käsitehistoria minuutissa •Antiikki ; cultura / colere / coulter / cultus (lat.) = olla, sijaita jossakin, asua (= paikan ottaminen) = elättää, pitää huolta, hoivata eläimiä (=huolenpito) = viljellä (= tietotaito vuodenkierron mukaisista toimista) = kyntöauran kärki (= maan esiin kääntäminen, uuden luominen) = kunnioittaa, palvoa (sopusointua luonnon ja sen järjestyksen kanssa) •Tapahtunut myöhemmin (keskiaika, moderni)... = hengen viljely = (yksilöiden) mielten kasvaminen ja kasvattaminen = yhteisöjen (tasapainoinen) kehitys = taide, estetiikka = elämäntavat (moninaisuus ja kokonaisuus) _______________________ Esa Pirnes Merkityksellinen kulttuuri ja kulttuuripolitiikka - Laaja kulttuurin käsite kulttuuripolitiikan perusteluna (Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research 327:2008)

Kulttuuri tiivistetysti toisessa minuutissa •Ihmisen maailmasuhde - erilaiset toimijat ja elämismaailmat -> ihmisten maailmasuhteita ja niiden kokonaisuus (moninaisuus) - Luovuus keskeistä -> luovat maailmasuhteet ja luovat toiminnot - Taide luovuuden kehittynyt ilmaisutapa -> esteettinen maailmasuhde ja taiteellinen toiminta keskiössä - Taide osa yhteistä elämismaailmaa ja kansalaisyhteiskuntaa -> taiteenomaiset maailmasuhteet ja toiminnot kansalaisyhteiskunnassa (julkinen keskustelu, yhteisöll. arvonmuodostus, kulttuuriset elämäntavat, taiteen soveltava käyttö) - L uovuutta ja taidetta käyttävät maailmasuhteet ja toiminnot (kulttuuri ei vain luovuutta vaan myös hallintaa ja sääntelyä, joihin luovuus vaikuttaa) -> vuorovaikutuksellisuus toimijoiden kesken vapauttaa luovuutta ja tuottaa kulttuurin kehitystä

Samat asiat puolen minuutin vilkaisuna

Luovuus/ luovuusstrategia Itseilmaisu "Kilpailukyky" Yksilöt Yhteisöt LUOVUUS

Kulttuuri kansalaisyhteiskunnassa / arjen luovuus •Luova arki - voimavaralähtöinen ihmis- ja yhteiskuntakäsitys (voimavarojen tunnistaminen ja käyttö) - luovuudelle suosiollinen ilmapiiri yhteisössä/yhteiskunnassa - ihmiset yksilöitä, ei (vain) kansalaisia (tyttöjä, poikia, äitejä, isiä, eri tavoin ikääntyviä jne.) - sensitiivisyys (kokemustiedolle, hiljaiselle tiedolle, tarinoille, onnen- ja kipupisteille) - ihmisten ja instituutioiden parempi kohtaaminen (sosiaaliset innovaatiot) - hallinnonalarajat ylittävät toimintatavat politiikassa/hallinnossa (päiväkodit, koulut, vanhainkodit, järjestöt...) - uudenlaiset toimija- ja osallistujaroolit (mm. eläkeläiset ja isovanhemmat) - harrastustoiminnan esteiden poistaminen (taloudelliset, sosiaaliseen makuun liittyvät jne.) - sosiodesign (innostavien, kohtaamista ja vuorovaikutusta edistävien yhteisöjen muotoilu) - taide ja kulttuuri osaksi arkielämää

Kulttuuri kansalaisyhteiskunnassa / taiteen soveltava käyttö •Taide mukana muissa toiminnoissa •Muu toiminta luovaa ja taiteenomaista - Animointi, sosiokulttuurinen innostaminen - Yhteisötaide - Taiteilijat / taide hoitoyhteisöissä - Taide työhyvinvoinnin edistäjänä - Ym.

Kulttuuri, yhteiskunta ja kulttuuripolitiikka Talous Yhteis- kunta Luovuus Taide ja muut kulttuuri- toiminnot Kulttuuriperintö Sosiaaliset vaikutukset Taloudelliset vaikutukset Kulttuuriset elämän- tavat Kulttuuri- tuotanto Hyvin- vointi Kulttuuri