SUMMARY Monikanavajulkaiseminen • sisältölähtöisyys • teknologia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkövammaiset ja verkkosivustot Virpi Jylhä
Advertisements

ER-mallista relaatiomalliin
MBLiq Multibase Oy. Multibase Oy / 2006 / Pihlajatie 19, Helsinki puh: MBLiq – prosesseihin integroituva • MBLiq kattaa kaikki likviditeetin.
KyläNetti - sivun tekeminen • KyläNetti-sivustoon on luotu valmiiksi esimerkinomainen sivurakenne, jota voi vapaasti muokata • Kaikki sivut eivät ole näkyvissä.
JavaScript oliot © Reiska, DOM Oliot  JavaScript sisältää paljon valmiita DOM olioita, on sisältänyt jo DOM level 0 (ns. Legacy DOM) alkaen  WWW-ympäristössä.
JavaScript (c) Irja & Reino Aarinen, 2007
 myydä jotakin nyt tai myöhemmin  tiedottaa tavaroista, palveluista, aatteista ja ihmisistä  Sen avulla luodaan brändejä eli tavaramerkkejä esim. Coca-Cola.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
1 Java-kieleen pohjautuvien ohjelmien käyttökohteita Ohjelmat Appletit JavaBeans JavaScript Java Server Pages (JSP) Java Servletit J2ME, mobiililaitteet.
Suunnitelma ohjelmiston testaukseen
© 2010 IBM Corporation1 Etusivun muokkaaminen  Portaalisivut ja niihin määritetyt komponentit muodostavat varsinaiset internet-sivut.  Etusivu muodostuu.
Kotisivukoulutus Kirjastotalo Metso Osa 1 Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, linkitys.
© 2010 IBM Corporation1 Sisältö  Uusi sisältö luodaan aina sisällönhallinnassa –Uusi -> Sisältö –Tallenna nimellä olemasta olevasta sisällöstä  Tavallinen.
Menetelmäharjoitus: Kokous- ja kommunikaatiokäytännöt Mikko Rönkkö.
Julkaisukielet ja - tekniikat tMyn1 Julkaisukielet ja -tekniikat •Verkko-ohjelmointi voidaan jakaa kahteen osaan: asiakaspuolen ja palvelinpuolen ohjelmointiin.
Tietokannan suunnittelu
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
I-DAYS Petri Kemppainen I-DAYS palvelu varmistaa, että tärkeät päivät tulevat huomioitua ajoissa ja oikealla tavalla.
EXtensible Markup Language
Vapaa Ohjelmisto.  Vapaa ohjelmisto on ohjelmisto jota voi käyttää, tutkia, muuttaa ja jakaa eteenpäin vapaasti.  FLOSS (Free / Libre Open Source Software)
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Ennen asentamista  Autentikointilähde LDAP, SQL-tietokanta…  Autentikointimetodi Olemassa oleva kirjautumisjärjestelmä (Pubcookie, CAS…) Uusi autentikointijärjestelmä.
Vapaa aihe Kysymykset.
Internet-projekti - MUM2TM Heikki Hietala Jukka Mutikainen TIKO – Malmi
T / PPT / Jari Mäntylä1 IOBASE PPT Menetelmäesitys : Konfiguraatiohallintasuunnitelma.
HANKINTALAKI Lähellä tuettua ruokaa ammattikeittiöihin – seminaari Anne Kalmari
Internetsivujen uudistaminen Konsepti ja vaativuusmäärittely / raportin luonnos (päivitetty )
Web 2.0 tiivistetysti 1. Ohjelmistoalusta on Web. Webtop korvaa Desktopin. Keskeistä yhteisöllisyys ja ”Software as a Service”. 2. Kollektiivisen älyn.
RSS, Rich Site Summary © Reino Aarinen, RSS RSS (Rich Site Summary, joskus Really Simple Syndication) on menetelmä, joka käyttää XML merkkausta.
* Miksi ja kenelle www-sivut halutaan tehdä? * Mitkä ovat tavoitteet? * Kohderyhmän käyttäjien määritely ! SUUNNITTELUN PERUSTEITA.
Esa Jaakola Valvoja: Professori Raimo Kantola
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Taustaa Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla on laajalti omaksuttu verkostomainen sähköinen työskentely yli organisaatiorajojen. Kuluttajille tarkoitettujen.
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
Kaksi- ja kolmitasoiset sovellukset Two and Three Tier Systems.
XML Schema Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
LISÄÄ POTKUA TEKSTIVIESTEIHIN Näkökulmina käytettävyys ja toiminnallisuuden aukot Tekijät: Pekka Ala-Honkola, Mika Immonen Viitteet [1]Nielsen, 1997 [2]Norman,
YTHS:n integraatio VIRTAAN. Tilanne nyt YTHS otti yhteyttä CSC:hen Virta-tietojen saamiseksi erityisesti opiskelijoitten läsnäolotiedon osalta YTHS:n.
XSL Teppo Räisänen
XSL Teppo Räisänen
Liiketoimintaprosessit ja MS Visio 2010
PC-liitäntä AtMega32:lle Viestin lähetys / vastaanotto Sekä laitteen konfigurointi.
06/11/ Porin korkeakouluyksikkö © Jari Multisilta,2000 Rakenteinen dokumentaatio ja XML Jari Multisilta Porin korkeakouluyksikkö.
MapInfon tiedostot TAB – Tiedosto, jonka avulla tietokanta avataan MapInfossa. Tiedostossa tietoja kentistä ja koordinaattijärjestelmästä. DAT, XLS. TXT.
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
Miten varmistaa tietojen yhteentoimivuus organisaatioiden välillä JHKA-työpaja: Sanastoista tietoarkkitehtuuriin
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut KOKO Laajennettu projektiryhmä
Foreign Function Interface Antti Marttila Funktio-ohjelmointi 2.
JHKA 2.0 tilanne JHKA-työryhmän kokous JulkICT.
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
Tietoturva internetissä
VIRTA-julkaisutietopalvelu
WWW-sivuston ja verkkopalveluiden rakentaminen
Siirtohaut Opintopolussa
Lähipalvelukilpailu Ilmoituslaatikkoverkosto tuo arjen mahdollisuudet esille uudella tavalla, sekä toimii kehittymisen myötä infrastruktuurina yksilön,
www-sivuston ja verkkopalveluiden rakentaminen
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Arvioinnista arkipäivää
CLT132 Tehtävät (viikko 5).
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Lukujärjestysohjelman hankintaprojekti
Kooste työpajan kysymyksista
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
HATKAT-tekoälytiketti
Esityksen transkriptio:

SUMMARY Monikanavajulkaiseminen • sisältölähtöisyys • teknologia • edut ja rajoitukset Vaiheistettu monikanavajulkaiseminen • valintakriteerit • edut • liiketoimintamalleja

MONIKANAVAJULKAISEMINEN Määritelmä palvelu palvelu •saman sisällön toimittaminen useaan kanavaan •sisältö joudutaan esittämään kanavakohtaisena •kanava on yleensä päätelaite,mutta se voi olla jokin muu kuin pelkästään tekninen ratkaisu palvelu imode digiTV www sms WAP/ XHTML

Sisältölähtöisyys Sisältö on TÄRKEIN kaikessa palvelussa •käyttäjät maksavat pääsystä sisältöön •päätelaitteet,kytkeytymistavat ja ulkonäkö ovat vain tapoja päästä käsiksi sisältöön •Sisältö voi olla mitä tahansa •tietoa •viihdettä •tai jotakin tältä väliltä

Sisällön julkaisu Sama sisältö julkaistaan eri kanaviin kaikkea sisältöä ei välttämättä julkaista kaikissa kanavissa sisällön täytyy sopia kanavaan jokaisella kanavalla on omat luonteenpiirteensä Kanavilla voi olla rajoituksia sisällölle maksulliset kanavat rajoitetulle asiakasjoukolle suunnatut kanavat •ntranet,extranet.. kanta-asiakkaat,rekisteröityneet käyttäjät,yms. kohderyhmästä johtuvat rajoitukset (esim. nuoret)

Prosessi Sisältö ja ulkonäkö ovat erotettuja Sisältö tuotetaan ensiksi haetaan tietokannasta tuotetaan dynaamisesti Ulkonäkö valitaan käytetyn kanavan ja tuotetun sisällön perusteella jokaiselle kanavalle omat ulkonäkötiedot sivupohjia tai tyylisivuja

XML teknologiana Sisältö tuotetaan yleensä XML:na Ulkonäkötieto yleensä XSL:na muitakin ratkaisuja olemassa XSL ei sovi kaikkiin tarkoituksiin erityisen hyvin Tuotettu sisältö HTML:a,WML:a tai jotakin muuta merkintäkieltä myös pelkkää tekstiä voidaan tuottaa Toisaalta,sisältö voi olla jossakin tätä tarkoitusta varten suunnitelussa muodossa tai jopa osana ohjelmakoodia

Monikanavaisuuden mahdollisuudet Nopeuttaa uusien palveluiden tuottamista kehittäjien ei periaatteessa tarvitse välittää päätelaitteista järjestelmä huolehtii sisällön muokkaamisesta kanavaan sopivaksi aina tähän tilanteeseen ei päästä ja kanavien erot näkyvät sisällön toimittajalle Nopeuttaa palvelujen muokkaamista palvelu voidaan helposti siirtää uudelle päätelaitteelle muutoksia voidaan tehdä asteittain Avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti langattomaan liiketoimintaan

Monikanavaisuuden rajoitukset Monikanavaisuus ei pysty vastaamaan kaikkiin haasteisiin sisältöä voidaan tuottaa yhdellä kriteerillä yleensä riippuvainen päätelaitteen tyypistä eri tyyppien sisällä voi kuitenkin olla huomattavia eroavaisuuksia,esimerkiksi WAP:ssa liiketaloudellisia näkökohtia ei oteta huomioon ratkaisu on teknologiavetoinen

Julkaisemisen vaiheistaminen palvelu Hienojakoisempi tapa tuottaa monikanavaista sisältöä Mahdollistaa useiden erilaisten kriteerien käytön julkaisussa kanavat jakaantuvat alikanaviin muodostuu useita tasoja palvelu palvelu printti imode digiTV www sms WAP/ XHTML ie Moz

Vaiheistettu monikanavajulkaiseminen Mahdollistaa muun muassa yksittäisten päätelaitteiden tukemisen palvelun brändäämisen eri kanaviin palvelujen vuokraamisen useilla kanavilla vuokraaja toimittaa ulkonäön ja asiakkaat palvelun tarjoaja huolehtii palvelun konseptista ja toimivuudesta massapersonoinnin useilla kanavilla Kaikki nämä voidaan toteuttaa myös yksivaiheisella ratkaisulla,mutta ratkaisut voivat olla joko kanava-tai sisältökohtaisia

Kanavien muodostuminen Vaiheistetussa monikanavaisuudessa kanavat voivat muodostua useasta portaasta jokainen porras tarkentaa edellistä portaat järjestelmän kehittäjän päätettävissä sekä järjestys että määrä portailta toiselle liikkuminen ja oikean alikanavan valinta pohjautuu tiettyihin sovittuihin valintakriteereihin kanavat muodostavat puun puun syvyyden määrää valintakriteerien määrä puun leveyden määrää valintakriteerien saamien arvojen määrä ulkonäön muodostavat sivupohjat sijaitsevat valintapuussa

Puun valintakriteerit Valintakriteereinä voidaan käyttää esimerkiksi palvelujen nimiä ja niille lähetettyjä parametreja tuotettua sisältöä käyttäjän tietoja esimerkiksi laskutussopimukset ja käyttöoikeudet käyttäjän päätelaitteesta saatua tietoa personointitietoa päivämäärää,vuodenaikaa,kuukautta,kellonaikaa

Vaiheistamisen edut Monikanavaisuuden edut pätevät Helpottaa palvelujen muokkaamista palvelu paremmin hallittavissa ulkonäön ja valintakriteerien avulla kuin monikanavajulkaisemisessa Parantaa käyttökokemusta käyttäjää voidaan tukea päätelaitetasolle saakka Lisää liiketoimintamallien määrää Toisaalta järjestelmä on monimutkaisempi ja laajempi kuin yksivaiheinen monikanavaisuus

Vaiheistamisen piirteitä Vaiheistettu monikanavainen järjestelmä saattaa koostua useasta osasta jokainen osa toteuttaa yhden portaan • tieto siirretään aina uuteen osaan,jossa valintaa syvennetään Käytännössä kahta tai kolmea porrasta enempää ei tarvita • portaiden määrään vaikuttaa kanavan tandardoimattomuus tai siinä olevien vikojen määrä Portaat eivät välttämättä ole aina selkeästi näkyvissä • osa tiedosta voidaan tuottaa siten,että se kiertää kerralla kaikki oleelliset ongelmat selaimissa • osa tiedosta on taas pakko tuottaa erikseen jokaiselle selaimelle

Business Palvelujen kohdistaminen Palvelujen brändääminen • palveluista voidaan luoda erilaisia eri käyttäjäryhmille • markkinoiden segmentointia • puhutaan look-and-feelistä • käyttäjän voidaan antaa vaikuttaa palvelun sisältöön • personointi • kustomointi (massapersonointi) Palvelujen brändääminen •sama palvelu voidaan julkistaa usealla eri brändillä •markkinoiden differointia •palvelu voi tukea joitakin toisia brändejä •lisäarvopalvelut Palveluiden vuokraaminen •palveluntarjoaja vuokraa palvelua toisille tahoille •vuokraajat toimittavat palveluun omat ulkonäkönsä •palvelua käytetään esimerkiksi lisäarvopalveluna,yleensä palvelu ei ole osa vuokraajan ydinliiketoimintaa •vuokraaja omistaa yleensä asiakkaat,palveluntarjoaja palvelun