Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde 0207 465 700 | www.hivtukikeskus.fi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Missä on laupias samarialainen tänään?
Advertisements

Hiv ja aids.
Estemenetelmät.
Kuppa, hepatiitti B ja Trikomoniaasi
Opinnäytetyö ”Muhkeat kurvit ja atleettiset alfaurokset” Seksuaaliterveyden ohjaustunnit 9.- luokkalaisille Terveydenhoitajaopiskelija Mari Huhtaniska.
SEXMYTHBUSTERS tietovisa
Tapaturmat s
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
WHO-Koululaistutkimus, HBSC study Lehdistötilaisuus , klo 10 Kuvamateriaali Kuvien data on saatavana sähköisessä muodossa (Excel) osoitteesta:
Ruusu Jenni Pajulahti.
1. Median korostama seksuaalisuus painostaa nuoria hankkimaan kokemuksia. Seksikokemuksia saadaan yhä nuorempina. TV-ohjelmissa ja mainoksissa seksiä/seksuaalisuutta.
Kappale 18 Tartuntataudit leviävät mikrobin välityksellä eliöstä toiseen. Tartuntataudit leviävät pisaratartuntana tai kosketustartuntana. Mikrobit pääsevät.
VARHAINEN TOTEAMINEN – Milloin tarjota hiv-testiä?
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Tartuntataudit s
KONSULTAATIO Miksi? Milloin? Ketä ja mihin? Miten?
joka 3.lla suomalaisella
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Riippuvuus tupakoinnista
0CvF3cTE Seksuaaliterveys s. 118 – CvF3cTE.
Kotitehtävä.
Allergiat.
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
KEINOT TARTTUVIA TAUTEJA VASTAAN
PUOLUSTUSJÄRJESTELMÄ
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Sukupuolitaudit ja raskauden ehkäisy.
HIV JA AIDS. Mikä on HIV? Human Immunodeficiency Virus, suomeksi ihmisen immuunikatovirus aiheuttaa pysyvän infektion, jonka seurauksena elimistön puolustusjärjestelmään.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Hurtig TE1 Seksuaaliterveys. Rakkaus, onnellisuus, hyväksyntä… ovatko ne etuoikeuksia? Love has no labels.
Consent, kommunikaatio ja turvaseksi Feministinen foorumi Feministinen harrasteyhdistys Vattu Eppu, Leeni, Ree.
Käden infektiot.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
Vrt. Tartuntatautien osuus kuolinsyynä…
TE1 Tartuntataudit Hurtig
HAMMASSÄRKY Juho ja janne.
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Päihdyttäviä paineita
Syöpää aiheuttavia elintapoja
SYÖVÄLLE ALTISTAVAT MIKROBIT
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Vesirokko.
Raskaus ja HIV Tekijä Tuuli Hämäläinen.
HIV -Mikä on human immunodefiency virus? -Miten se tarttuu?
ADHD:N ja ADD:N lääkehoito
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
Oletko sinä vuorovaikutuksen mahdollistaja ?
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
Opiskelijaterveydenhuolto
KPL 12: Tartuntataudit.
Immuunikato: HIV-infektio; Human immunodeficiency virus - eteneminen hoitamattomana Oireeton/vähäoireinen jakso- suurin osa infektoituneista soluista imukudoksiin,
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Seksuaalisuus Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde 0207 465 700 | www.hivtukikeskus.fi

Bakteerien aiheuttamia seksitauteja Mikä tauti? Klamydia Tippuri Kuppa Milloin testiin? n. 1-2 vkoa riskitilanteesta n. 6 vkoa riskitilanteesta Miten todetaan? Virtsanäyte Viljelynäyte limakalvolta tai virtsanäyte Verikoe Miten hoidetaan? Bakteerien aiheuttamat seksitaudit hoidetaan niihin tehoavilla antibiooteilla. Myös kumppanin hoitaminen on tärkeää. Hoitamattomina seksitaudit voivat aiheuttaa vakavia seurauksia, kuten lapsettomuutta. Tippuri on lisääntynyt alle 25 –vuotiailla nuorilla naisilla. Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde 0207 465 700 | www.hivtukikeskus.fi

Virusten aiheuttamia seksitauteja Mikä tauti? HPV (Kondylooma) Herpes Hiv Milloin testiin? Oireiden perusteella (Syylät) Oireiden perusteella (Rakkulat) 3 kk:n kuluttua riskitilanteesta Miten todetaan? Kondylooma-syylien tunnistaminen, Papa-koe Herpesrakkuloi-den tunnistami-nen, viljelynäyte rakkulasta Hiv-vasta-aineverikoe. Miten hoidetaan? Virusten aiheuttamiin seksitauteihin ei ole parantavaa lääkitystä, mutta oireita voidaan lievittää ja hoitaa. Hiv-tartunnan etenemistä voidaan hidastaa lääkkeillä. Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde 0207 465 700 | www.hivtukikeskus.fi

Miten seksitaudit tarttuvat ja miten suojautua? limakalvokontaktissa suojaamattomassa yhdynnässä sukupuolielimiin tai peräaukkoon suojaamattomassa suuseksissä suuhun ja nieluun suuseksisuoja! Suurin osa seksitaudeista voi tarttua suojaamattoman yhdynnän (emätin tai anaali) välityksellä. Myös suojaamattomassa suuseksissä on pieni riski saada tartunta. Osa seksitaudeista voi tarttua myös käsien välityksellä silmiin tai ihokontaktin välityksellä, mutta näistä kannattaa nuorelle kertoa vain kun näkee sen tarpeellisena, sillä nuorelle ei ole tarkoituksenmukaista tuottaa pelkoa seksistä. Pääasia on se, että kondomi muistettaisiin ja sitä osattaisiin oikein käyttää. Liukuvoiteen käytöstä kannattaa myös mainita, sillä se ehkäisee limakalvojen ärsytystä ja rikkoutumista. Kondomin oikea käyttö on paras ja ainoa keino välttää seksitautitartunta! Muista myös liukuvoide! Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde 0207 465 700 | www.hivtukikeskus.fi

Tehtävä Keskustellaan pienryhmittäin seuraavista kuvista Miltä henkilöstä tuntuu? Mistä sen voi päätellä? Mitä voi tehdä, jos itselle tulee samanlainen olo? Miten omia tunteita tulee mietittyä ja tunnistettua? Suurin osa seksitaudeista voi tarttua suojaamattoman yhdynnän (emätin tai anaali) välityksellä. Myös suojaamattomassa suuseksissä on pieni riski saada tartunta. Osa seksitaudeista voi tarttua myös käsien välityksellä silmiin tai ihokontaktin välityksellä, mutta näistä kannattaa nuorelle kertoa vain kun näkee sen tarpeellisena, sillä nuorelle ei ole tarkoituksenmukaista tuottaa pelkoa seksistä. Pääasia on se, että kondomi muistettaisiin ja sitä osattaisiin oikein käyttää. Liukuvoiteen käytöstä kannattaa myös mainita, sillä se ehkäisee limakalvojen ärsytystä ja rikkoutumista. Hiv-säätiö / Hiv-tukikeskus | vaihde 0207 465 700 | www.hivtukikeskus.fi