Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Nykytaide -Mitä se on?.
Advertisements

ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Yhdyskunnan arvot, merkitykset ja estetiikka Kuinka ympäristö mielletään? Miten ympäristöä arvotetaan? Mikä on esteettinen arvo? Kevin Lynch ja ympäristön.
Mitä ne ovat? Mitkä arvot ovat minulle tärkeitä?
Filosofian aloja ja suuntauksia
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Antiikki 600 eKr.-400 jKr. Jaetaan Kreikan aikaan 600eKr.-200eKr. ja Rooman aikaan 200eKr.-400jKr. Antiikin kirjallisuus jaetaan epiikkaan, lyriikkaan.
Taide ja kulttuuri vanhustyössä Keinu taiteilijat vanhustyön arjessa väliseminaari Seppo Väänänen Uusi kehittyvä ”rajaton” ilmiö.
Taidefilosofia IX Dos. Timo Kaitaro ja , klo , U 40 Sali 4.
Tutkimuksen ja opetuksen rajapintoja taidealojen koulutuksessa FT Tarja Pääjoki Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
ANTIIKIN SUURET FILOSOFIT
Keskiaika (500 – 1500).
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
Filosofian Praktikum 2009 Mitä on Filosofia? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin ensimmäinen praktikum- kokoontuminen.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Keskiajan tiede ja koulutus:
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Myöhäis- ja postmodernin teoriat
MITÄ TAIDE ON? Tänä päivänä taiteen määritteleminen on suhteellisen vaikea tehtävä. Ja kuitenkin: mikä tahansa ei ole taidetta, vaikka taidetta voidaankin.
Sisältö Menetelmän taustaa Menetelmän 8 askelta – 1. Liikkeelle (Move!) – 2. Video minulle – 3. Puhetta minulle – 4. Video sinulle – 5. Puhetta sinulle.
Antiikin Kreikka.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
2.2. – 2.4. Muistiinpano- ja tehtäväkokonaisuus
MODERNIN KUVATAITEEN TYYLISUUNTIA
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
KESKIAJAN TIEDE JA KOULUTUS
Euroopasta tuli Eurooppa noin 370 – 1500 jKr.
Modernismin tulo Suomeen
FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?
EUROOPPALAINEN IHMINEN Keskiaika. KAHTIA JAKAUTUNUT EUROOPPA  Itä-Rooma säilyi Länsi-Rooman tuhouduttua 476  Lännessä kansainvaellusten jälkeen vain.
ELOKUVATAITEESTA Antti Pönni. MITÄ ON TAIDE? Arvottavassa ja suppeassa merkityksessä teos on taidetta, jos sillä on sellainen esteettinen arvo, joka erottaa.
Bysantti Itä-Rooma keskiajalla. Bysantin perustana Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa 395 Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa.
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
Estetiikka – Taide nyt! LUENTO 4: TAITEELLISUUS, ESTEETTISYYS JA KAUNEUS.
Egyptin kirjoitustaito, käsityöt ja taideteokset.
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
ANTIIKIN KREIKAN ARKKITEHTUURI
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Okkultismi Okkultismi eli salaoppi tai salatiede tarkoittaa taikuuden tai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuva uskonnollista.
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
KESKIAJAN KULTTUURI ( ) Kristinuskon/ kirkon merkitys
Yksilön lyhyt historia
ANTIIKIN KULTTUURIHISTORIAA
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Mitä taide on? Sari Toivakka, Kauhavan lukio.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Miten hindulaisuus lännessä eroaa hindulaisuudesta Intiassa?
Uuspositivismi.
Nykyisin tehdään kiinnostavaa tutkimusta ihmisen DNA:sta Katso video: Mitä tämä kertoo ihmisten.
Skolastiikka Filosofian ja teologian yhdistämää tiedettä kutsutaan skolastiikaksi Skolastiikan tavoitteena oli osoittaa, että kirkon oppi oli sopusoinnussa.
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Eksistentialismi Eero Jussila.
Rooman kirkosta koko Euroopan kirkoksi
Viisauden rakastamista……
Aalto-yliopiston Avoin yliopisto
KUVATAIDE valinnaisena oppiaineena
Hyton innovaatioprojektiopintojen loppuseminaari
Jalkapallo.
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Skolastiikka Skolastiikka oli keskiajalla merkittävä yliopistotiede jossa yhdisteltiin klassista filosofiaa ja teologiaa. Skolastiikalla ei varsinaisesti.
Antiikin Kreikan ja Rooman kuvanveisto ja maalaustaide -tiivistelmä
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Jakso III Monikasvoinen Aasia.
Esityksen transkriptio:

Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.

Estetiikka jaetaan kahteen eri osa-alueeseen, taidefilosofiaan ja esteettiseen tai kauneuden filosofiaan. Ne muistuttavat toisiaan, mutta niitä ei voi yhdistää eikä erottaa toisistaan.

Historia Taustana Platonin ja Aristoteleen teokset. Myöhemmin vaikuttaneet mm. Plotinos, Augustinus, Tuomas Akvinolainen ja uusplatonistiset renessanssifilosofit.

Antiikin estetiikka Antiikin taiteen kannalta merkittävimpiä sivilisaatioita olivat Egypti, Mesopotamia, Kreikka, Rooma, Intia ja Kiina Länsimaisen taiteen kannalta tärkein oli Kreikka. Monet antiikin kreikkalaiset filosofit katsoivat, että esteettisesti viehättävät kohteet ovat kauniita itsessään.

Keskiajan länsimainen estetiikka Keskiaikainen taide on pääasiassaan uskonnollista. Tärkeintä oli taiteen hengellinen ylentävyys. Taide ja esteettiset kokemukset olivat jumalan antama lahja. Keskiajan loputtua huomio palasi jälleen maallisiin kysymyksiin. Antiikin Kreikan ja Rooman estetiikka nousi taas arvoon.

Moderni estetiikka Estetiikka siirtyi kohti modernismia 1600-1900-luvulla. Kauneus on estetiikan tärkein tekijä ja taiteessa pitää painottaa kauneutta. Esteettinen kokemus voidaan tuoda esille jollain kyvyllä. Jotkut vastustivat ihmisten kauneusihanteita.

Postmoderni estetiikka 1900-luvun taiteilijat, säveltäjät ja kirjailijat haastoivat ajatuksen, että kauneus on estetiikan keskeinen asia. Uskottiin, että ilmaisu on yhtä tärkeää kun kauneus.