Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Henkilökohtaisten avustajien työnantajien vertaistukiryhmä
Advertisements

Asiakasmaksulainsäädännön mukaiset kuntoutushoidon asiakasmaksut Lakimies Mari Laurén.
Henkilökohtaisen avun keskus Pääkaupunkiseudulla
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Vammaispalvelulain uudistukset lukien
Paavo Voutilainen Sosiaalijohtaja
Sosiaalihuollon termikartoitus
Henkilökohtaisen avun keskus Kaakkois-Suomeen Oma koti – oma elämä –seminaari
HENKILÖKOHTAISEN AVUN KEHITTÄMINEN JÄRVENPÄÄSSÄ Vammaisneuvosto
JYVÄSKYLÄN VAMMAISPALVELUT
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Joensuulaisten kehitysvammaisten ja vammaisten asumispalvelujen suunnitelma vuosille 2013–2017 Valmistuu keväällä 2012.
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Lounais-Suomen aluehallintovirasto,Pirkko Pakkala1 Edunvalvontailta Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat.
Lupamenettelyt ja valvonta/ erityisryhmien asuminen Aluehallintoviraston toiminnan kannalta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Aila.
Muistitiimi Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn
Luentorunko Mitä sosiaalipolitiikka on
Helsingin Invalidien Yhdistys ry
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
Päätöksiä henkilökohtaisesta avusta Kehitysvammahuollon yhteistyökokous Oulu, Lakimies Sampo Löf-Rezessy, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry.
Yksilöllisiä palveluratkaisuja henkilökohtaisella budjetilla - kokemuksia Eksotessa Merja Heinonen
IMATRA Palvelusuunnitelma asumisratkaisujen suunnittelun lähtökohtana Kouvola Sirpa Koistinen.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Elina Akaan-Penttilä, lakimies, Invalidiliitto.
Lastensuojelu nuoren tukena
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
1 Vaikuttamistoiminnan päällikkö Marika Ahlstén, Kehitysvammaliitto Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Tiina Hellman Palveluseteli Laukaassa Tiina Hellman Palvelusetelit vanhusten palvelujen tulosyksikössä Tilapäinen kotihoito, jonka järjestäminen.
Avustajapalvelu kuntien avopalvelujen täydentäjänä
Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu (607/ , 9§) Osastonhoitaja Katri Idström.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
© Tampereen kaupunki Lainrikkoja-asiakkaat kunnallisen sosiaalityön haasteena Maria Palmgren johtava sosiaalityöntekijä Tampere.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2010 Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Vammaisten palvelut 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Riikka Väyrynen.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
OMAISHOIDON TUKI. YLEISTÄ Laki omaishoidon tuesta /937 omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.
Sosiaalihuoltolaki.
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
KOTI Kotipalvelu Perhetyö Järjestöt Koulu Vertais- tuki Kulttuuri- ja liikunta- palvelut Harras- tukset Päihde- ja mielen- terveys- palvelut Päihde- ja.
SOSIAALITURVA  Sosiaaliturva koostuu sosiaalihuollosta ja sosiaalivakuutuksesta  Sosiaalihuollolla tarkoitetaan 1. Sosiaalipalveluita.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Vammaispalvelut osana tulevaa Keski-Pohjanmaan sotea? Kehitysvammahuollon neuvottelukunta Ulla Aspvik Kehitysvammahuollon johtaja, TtT.
VOIMANA MERI.. Henkilökohtaisen avun päivä Heli Kulmala
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
KOTIHOIDON LASKENNAN KOULUTUS Raija Kuronen.
1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry.
Henkilökohtainen apu kehitysvammaisten palveluissa
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2015
Uudistuva vammaislainsäädäntö
Uudistuva vammaislainsäädäntö
Mitä uutta sosiaalihuollon ammattihenkilölaki tuo alan työhön?
Asiakkaan valinnanvapaus
Tietopaketti 9: Vammaispalvelut
Sosiaalinen kuntoutus Sosiaalinen kuntoutus
Valinnanvapauslaki- luonnos Ylitornio
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Sosiaalihuollon työllistymistä tukevan toiminnan ja työtoiminnan lainsäädännön uudistus Eveliina Pöyhönen.
Jenita Rantakokko, Jenni Hätälä, Maarit Kinnunen, Inka Hyttinen
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
Vaikeavammaisten kuntoutus
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Vammaislainsäädännön uudistaminen-
Esityksen transkriptio:

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt Helsingin sosiaalivirasto Vammaisten sosiaalityö 26.1.2010 www.hel.fi

Sosiaalityö ja palveluohjaus Sosiaaliturvaa ja palveluihin hakeutumista koskevaa neuvontaa ja ohjausta saa sosiaalityöntekijöiltä ja kuntoutusohjaajilta. Sovitaan palvelujen tarpeen arvioimisesta, yksilökohtaisesta palveluohjauksesta tai palvelusuunnitelman laatimisesta. Yhteyttä voi ottaa oman asuinalueen vammaisten sosiaalityön toimipisteen sosiaalityöntekijään. Kehitysvammaisia, autistisia ja asperger lapsia ja heidän perheitään varten jokaisessa toimipisteessä on kehitysvammahuollon sosiaalityöntekijöitä ja muulla tavoin vammaisia lapsia ja heidän perheitään varten vammaispalvelun sosiaalityöntekijöitä.

VAMMAISPALVELULAKI UUDISTUI Vammaispalvelulakiin on lisätty säännökset vammaisen henkilön palvelutarpeen selvittämisestä palvelusuunnitelman laatimisesta palveluja koskevan asian viivytyksettömästä käsittelystä vammaispalvelulaki on säädetty myös ensisijaiseksi suhteessa kehitysvammaisten erityishuollosta annettuun lakiin Laissa on säännökset vaikeavammaiselle henkilölle annettavasta henkilökohtaisesta avusta.

PALVELUSUUNNITELMA NYKYTILANNE JA SOSIAALISET VERKOSTOT TULEVAISUUDEN SUUNNITELMAT SOSIAALITURVA OLEMASSA OLEVAT PALVELUT, NIIDEN TUOTTAJAT JA YHTEYSHENKILÖT NYKYINEN PALVELUJEN TARVE/TAVOITTEET PALVELUJEN TOTEUTTAMINEN / VASTUUHENKILÖT ARVIOINTI JA TARKISTAMINEN

Henkilökohtainen apu Lähde: http://www. stm Henkilökohtaisen avun tarkoitus auttaa vaikeavammaista henkilöä toteuttamaan omia valintojaan  päivittäisissä toimissa työssä ja opiskelussa harrastuksissa yhteiskunnallisessa osallistumisessa sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä.

Henkilökohtainen apu voidaan järjestää niin, että vaikeavammainen palkkaa itselleen henkilökohtaisen avustajan ostaa avustajapalvelun kunnan antamalla palvelusetelillä saa kunnan järjestämää tai hankkimaa apua. Harrastuksiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen on järjestettävä henkilökohtaista apua vähintään 10 tuntia kuukaudessa vuosina 2009-10 30 tuntia kuukaudessa vuodesta 2011 lähtien.

Henkilökohtaista apua järjestetään henkilölle, joka pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden vuoksi päivittäisistä toiminnoista suoriutuakseen tarvitsee toisen henkilön apua välttämättä ja toistuvasti. Henkilöä ei voida rajata henkilökohtaisen avun ulkopuolelle minkään vamman, sairauden, diagnoosin tai iän perusteella. Mutta jos henkilön avun ja avustamisen tarve perustuu pääasiassa  hoitoon, hoivaan tai valvontaan, apu järjestetään pääosin muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen kautta.

LAKI KEHITYSVAMMAISTEN ERITYISHUOLLOSTA Kehitysvammalain mukaan laadittava jokaiselle kunnassa asuvalle erityishuollon tarpeessa olevalle. Ohjelmaan tulee kirjata kaikki erityishuollon toteuttamiseksi tarpeelliset palvelut. Erityishuolto-ohjelmaan voi hakea muutosta.

Vammaispalvelu Kehitysvammahuolto Sosiaalihuolto Kuljetuspalvelu Tulkkipalvelu Henkilökohtainen apu Palveluasuminen Asunnon muutostyöt Asuntoon kuuluvat välineet ja laitteet Päivätoiminta Kuntoutusohjaus Päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittavat laitteet Sopeutumisvalmennus Ylimääräiset vaatekustannukset Muita tarpeellisia palveluja Kehitysvammahuolto Vammaisneuvolan palvelut Asumispalvelut Laitos- ja perhehoito Päivä- ja työtoimintapalvelut Kotihoidonohjaus Harrastus-, leiri- ja kurssitoiminta Tukihenkilötoiminta Sosiaalihuolto Toimeentulotuki Omaishoidontuki Vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva toiminta Vammaisten henkilöiden työtoiminta

ITSENÄISTYVÄ NUORI Mitä peruskoulun jälkeen? Valmentavaa opetusta Ammatillista opetusta LÄHDE OPPIMAAN OPAS Päivä- ja työtoiminta Tuettu työllistyminen

Lyhytaikaishoitoa / Asumisharjoittelua Omaan kotiin….. Autettua asumista Ohjattua asumista Tukiasumista / Asumisen tukipalvelut Kehitysvammaisille myös laitos- ja perhehoitoa Asumispalvelu asia vireille laatimalla yhteistyössä sosiaalityöntekijän kanssa ARVIO ASUMISPALVELUIDEN TARPEESTA

Selvitystyö autismin kirjon henkilöiden palvelujen järjestämisestä Sosiaalivirastossa on tehty selvitystyö autismin kirjon henkilöiden palvelujen järjestämisestä 21.10.2009. Tavoitteena oli selvittää asiakasmääriä, tarvittavien palvelujen määrä ja järjestämistapaa.  

Vammaisten sosiaalityön tiedossa olevat kehitysvammaiset autismin kirjon asiakkaat (2/09) ERITYISHUOLLON AUTISMIN KIRJON ASIAKKAAT 0-15 v 16-29 v 30 + v Yhteensä   Määrä 26 65 42 133 Asuminen Vanhempien luona 23 43 3 69 Itsenäisesti 1 Tuetusti Laitos 10 20 33 Autetusti 4 17 21 Ohjatusti 2 Perhehoito 7 Vanhempien luona asuvien lyhytaikaishoito 11 5 16 Autettu asuminen 8 9 Citytulppaani 18 Muu (perhelomitus, perhehoito) Ei käytä / ei sopivaa 13 22

Vammaisten sosiaalityön tiedossa olevat ei-kehitysvammaiset autismin kirjon asiakkaat (2/09) AUTISMIN KIRJON ASIAKKAAT JOILLA EI OLE ERITYISHUOLLON ASIAKKUUTTA 0-15 v 16-29 v 30 + v Yhteensä   Määrä 27 75 17 119 Asuminen Vanhempien luona 48 3 78 Itsenäisesti 9 10 19 Tuetusti 11 4 15 Laitos (sairaala) 1 Autetusti Ohjatusti Perhehoito Vanhempien luona asuvien lyhytaikaishoito Laitos Autettu asuminen 13 Citytulppaani 12 Muu (perhelomitus, ym) 2 5 Ei käytä / ei sopivaa (5) 32 47

Työryhmän ehdotuksia Varmistetaan toiminnassa autismiarkkitehtuuri Autismin kirjon asiakkaille lisää asumispalveluita Lyhytaikaishoidon suunnitelmassa huomioitava autismin kirjon asiakkaat Selkiytetään asperger-henkilöiden työllistymispolkuja ja työvalmennusta Luotava autismin kirjon asiakkaiden hoitopolku terveyskeskuksessa Jalkautuva työryhmä haastavissa asiakastilanteissa /konsultaatio Palkataan autismiohjaajia tukemaan perheitä kuntoutuksessa ja kasvatuksessa