Tulevaisuuden elektroniikka on muotoiltavaa ja joustavaa Media-aamiainen 24.4.2008 Teknologiapäällikkö Janne Aikio.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Palvelut ja tiedot käyttöön: Palveluväylä
Advertisements

Jokapäiväiset hyödykkeet
Kuvantamisen työnkulku IHE RIS näkökulmasta
Tuotekehityksen perusteet Valaiseva polkupyörän ajotietokone Tuomas Kultala & Mikko Kuusirati 2008.
Lasikuitu ja sen käyttö
Puolijohteet mrahikka hyl 2011.
Resistanssi ja Ohmin laki
Muovi Malla & Clarissa.
BIOCLEANER Mullistava jäteveden puhdistusmenetelmä.
Paikkatiedon näkymiä Kuluttajasektorin kehitys Navigointituotteiden läpimurto alkoi 2006 •Navicore, TomTom jne. Kuluttajille suunnattuja.
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
Mallintarkistus ja sen soveltaminen PLC toimilohko-ohjelmien verifioinnissa AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt – loppuesitys Markus.
Monikäyttöinen paperi
Web Services ©Reino Aarinen, Miksi?  Web Services tekniikalla voi muuttaa valmiit sovellukset Web sovelluksiksi.  Sovellus voi julkaista toiminnon.
Streams- Yhdyskuntien jätevirroista liiketoimintaa Materiaalikierrätys Streams-ohjelmassa TV- ja tietokonelaitteiden kierrätysseminaari TaiK.
4. Runsasseosteiset austeniittiset teräslajit
Sari-Katja Niiles, Eeva Hiltunen ja Henna Kalima
SÄHKÖISET SISÄLLÖT: AJANKOHTAISET KUULUMISET Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjasto.
Wiiste Oy SolidRH & Relia.
- mahdollisuus kehittämiseen -
Mesoskooppinen Josephsonin ilmiö
Akselimoduulin ohjain peltorobottiin
Tekoäly-sovellusten levittäminen WWW-ympäristössä
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Kokonaiskuvan muodostaminen alumiineista
DAYT420.
Copenhagen Oslo Reykjavik
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
ATP ja Axiell yhdessä Keskuskirjaston työkokous Tampereella Ab Axiell Kirjastot Oy toimitusjohtaja Janne Rouhiainen.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Käsityön projektit Samansisältöinen käsityö Jyväskylän normaalikoulun opetussuunnitelmassa ©Riitta Huovila 2008 © Riitta Huovila 2008.
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
Nexus Pasi Aho Henrik Härkönen Miikka Lahti Minna Rajala.
S Ä H K Ö I S E N T A L O T E K N I I K A N O S A A M I S - J A K E H I T T Ä M I S K E S K U S Integraatiolla kiinteistöt aktiiviseksi osaksi liiketoimintaprosesseja.
OMPELUN TYÖVÄLINEET, TILAT JA TEKNIIKAT Päivi Aalto - TOKL syksy 2008 TAVOITTEET Perehdytään ompelun työvälineisiin, koneisiin ja työtiloihin sekä niiden.
Asiallinen aamiainen Vauhtia myyntiin sähköä markkinointiin Tornio – Kemi Paula Aikio-Tallgren, puheenjohtaja Länsipohjan Yrittäjät.
CAT_TP-tiedonsiirtoprotokollan testausjärjestelmä Esittäjä: Antti Hämäläinen Päivämäärä: Työn tilaaja:Venyon Oy.
Nuorisotilojen auditointi Hämeenlinnan kaupungin nuorisopalvelut 2014 Mikko Virta (Vaasa )
Toimitusketjujen hallinta ja sähköinen kaupankäynti
Rinnakkaisuus Järjestelmässä, jossa voi olla useita prosesseja rinnakkain suorituksessa voi tulla tilanteita, joissa prosessien suoritusta täytyy kontrolloida.
SOSIAALINEN MEDIA MYYNTITYÖSSÄ 1. SOMEN JAOTTELU Sosiaalinen media voidaan määritellä ei alueisiin, sen mukaan, millainen rooli käyttäjällä on sovelluksessa.
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Muovien kierrätys.
Komponenttikaavio Lehtonen Iiro, Janne Liikka
ELEKTRONIIKAN OPINTOSUUNTA
Iskunvaimennindynamometri
Iskunvaimennindynamometri
FSC- JÄÄHDYTYSELEMENTTI Juho Nenonen Joel Anttila Riikka Kutvonen Simo Lehtonen Janne Nurmi
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
PHP ja MySQL PHP: Hypertext Preprosessor. PHP, johdanto Komentosarjakieli, joka on suunniteltu dynaamisen sisällön tuottamiseen verkossa PHP on sekä kieli,
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
Hermanni, Veeti & Joonas
Kemianluokka Gadolin Helmikuu 2010 kuukaudentyö
Nanoteknologia Jaakko ja Tuomas.
Automaation sähkömoottorit Teollisuudessa ja kiinteistöissä Simo Turtiainen, Vesa Kalpio ja Mikko Ontronen.
ELEKTRONIIKAN KOMPONENTEISTA LIIKETOIMINTAA Työpaja Micronovassa Yhteenveto.
z Graniitilla näyttäviä rakenteita Viherpäivät Jyväskylä Antti Elomaa.
KORROOSIONESTO SUUNNITTELULLA MT Korroosionestotekniikka
2. esitelmä Mitä nanoteknologia on?
JHKA 2.0 tilanne JHKA-työryhmän kokous JulkICT.
Kulutus ja jätehuolto.
Finton kehittäminen yhteisten sanastojen palveluna
Omadata Taustalla yhteiskunnan digitalisoituminen ja yhä suurempien henkilötietomassojen kertyminen Omadata on henkilötietoa mitä yksilö voi itse hallinnoida.
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Mitä nanoteknologia on?
Aapo Länsimies & Samu Saarainen
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
CHEM-A1410 Materiaalitieteen perusteet, yleistä asiaa
Esityksen transkriptio:

Tulevaisuuden elektroniikka on muotoiltavaa ja joustavaa Media-aamiainen 24.4.2008 Teknologiapäällikkö Janne Aikio

Elektroniikka murroksessa Elektroniikka integroituu kaikkialle ja monimuotoistuu - elektroniikkaa tulee uusissa muodoissa ja uusissa sovelluksissa Tulevaisuuden eurooppalaisen elektroniikkateollisuuden suuntaviivoina erikoistuminen ja prototalous Muoviteknologian mahdollisuus on integroinnissa Muoviteknologia mahdollistaa toiminnallisuuksien yhdistämisen samassa valmistusprosessissa Pakkausteknologian ratkaisuja ja standardeja uudistettava muovien ominaisuuksien vuoksi Materiaalien räätälöinti ja nanoteknologia tuovat lisämahdollisuuksia Muovipohjaisen elektroniikan liiketoimintamallit hakevat vielä muotoaan

Nyt Erikoistuminen Tulevaisuudessa Monimuotoinen elektroniikka - elektroniikka erikoistuu ja sulautuu tuotteisiin Korkea integrointiaste vaatii sovellukseen sopivan tavan suunnitella ja valmistaa elektroniikkaa "Kiina" Elektroniikka Elektroniikka 1 Elektron. 2 Elektron. 3 Sovellus 1 Sovellus 2 Sovellus 3 "Eurooppa" Sovellus 1 Sovellus 2 Sovellus 3 Nyt Erikoistuminen Tulevaisuudessa

Muoviteknologia mahdollistaa toiminnallisuuksien yhdistämisen Muovipohjainen systeemi-integrointi ("Smart System Integration") Laitetason integrointi toteutetaan muoveilla ("More than Moore") Piitä tarvitaan edelleen muistiin ja laskentaan ("More Moore") Nanoteknologiasta lisää funktionaalisuutta Muovimekaniikka Muovipohjainen elektroniikka Muovioptiikka Toiminnalliset muovimateriaalit Nyt Teknologiakonvergenssi Tulevaisuudessa

Muovi-integraation kehitys aikajanalla 2006 - 2008 2009 - 2011 2011 - 2015 Painetut piirit ja yksinkertaiset moduulit: taustavalot antennit UI-levyt sensoripaketit Uudella teknolo-gialla tehtyjä multi-funktionaalisia integroituja moduuleja Virtalähteitä, logiikkaa ja näyttöjä sisältäviä autonomisia systeemejä Monimutkaisia hybridituotteita, joissa on raken-teisiin upotettuja elektroniikka-piirejä ja aktiivisia komponentteja Sensoreita, aurinkoken-noja, OLEDejä ja RFID-piirejä sisältäviä yksinkertaisia systeemejä Integroituja sensoreita, jotka hyödyntävät mm. nanoteknologiaa Muoviin upotettuja optoelektro-niikkakompo-nentteja & optiikkaa Uusia teknologian mahdollistamia aplikaatioita “Origami- elektroniikkaa”

Pakkaustekniikka sopeutuu muovien ominaisuuksiin Pakkaustekniikka takaa elektroniikan luotettavuuden Muoveilla on pakkausteknisiä erityisominaisuuksia Hidas kosteuden läpäisy Lämpölaajeneminen, elastisuus, plastisuus Räätälöinti ja toiminnallisuus Muoviteknologiassa tarvitaan uusia pakkausteknisiä ratkaisuja ja uusia menetelmiä luotettavuustestaukseen Uudet pakkausteknologiastandardit tarpeen!

Nanoteknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia Materiaalien ominaisuuksien räätälöinti nanopartikkelit, hiilinanoputket lämmön- ja sähkönjohtavuus, kestävyys, mekaaninen toiminnallisuus, bioyhteensopivuus anturit, mekaaniset ja pakkaustekniset ratkaisut, painettavuus jne. Pinta- ja tilavuusrakenteet Likaa ja kosteutta hylkivät pinnat Optiset ja sähköiset rakenteet - esim. suodattimina toimivat metamateriaalit Antureita herkistävät pintarakenteet

Ympäristönäkökohtia Lisäävät (additiiviset) valmistusmenetelmät Tuotetta valmistettaessa rakenteita tehdään lisäämällä eikä poistamalla materiaalia Materiaalin ja kemikaalien kulutus vähenee Ruiskuvalettavien kestomuovien kierrätys helpompaa Nykyiset kertamuoveihin perustuvat elektroniikka-alustat sisältävät halogeeneja (=> dioksiinit), ja niiden kierrätyksessä käytetään haitallisia kemikaaleja ja korkeita lämpötiloja Tulevaisuudessa monipuoliset standardoidut valmistusmenetelmät ("standarditehtaat") tukevat paikallista, kulutustarpeen mukaista valmistusta globaalin valmistuksen sijaan

Nyt Teknologiakonvergenssi Tulevaisuudessa Liiketoimintaketju yksinkertaistuu, kun valmistus tehdään yhdessä prosessissa Materiaalit Komponentit Materiaalit Komponentit Erikoistuneet valmistusprosessit Mekaniikka Elektroniikka Optiikka Kokoonpano Yhdenaikainen valmistus Mekaaniset, sähköiset ja optiset toiminnot Nyt Teknologiakonvergenssi Tulevaisuudessa

Tulevaisuuden elektroniikkaa Elektroniikkaa kaikkialla Konsepti: Mittalusikka 2012-2015 Lusikka punnitsee ja mittaa lämpötilan Taipumaa ja lämpötilaa mittaavat anturit integroitu lusikan varteen Yksinkertainen elektroniikka laskee taipumasta grammamäärän Painettu OLED-näyttö ilmoittaa tuloksen Virta aurinkokennosta tai ravistamalla Lusikka toteutettu edullisesti muoviteknologialla – yhdistämällä ruiskuvalua ja painettua elektroniikkaa

Yhteenveto VTT tutkii muoviteknologiaa tulevaisuuden elektroniikkatuotteiden mahdollistajana Elektroniikka monimuotoistuu ja sulautuu tuotteisiin Muoviteknologian mahdollisuus on toiminnallisuuksien integroinnissa Materiaalit, pakkaustekniikka, valmistustekniikat ja ympäristötekniikka vaativat lisätutkimusta VTT - Enabling Smart Systems Integration